Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Póki co mogę powiedzieć, że niestety ale aplikacja na android to badziewie...Co jakiś czas komunikat "Searching device" (potrafi tak kilka razy w ciągu minuty na 10 sekund się przywiesić), a potem "wychodzi" na stronę domową, potrafi zmienić odtwarzanie z pliku na radio, jeśli chcę zmienić kawałek na następny, też potrafi zmienić tryb odtwarzania i zmienia np na stacje radiowe. Jest jeszcze więcej wad, ale złości mnie samo pisanie o nich. Co do grania i funkcjonalności jako takiej to fajna sprawa, ale tak jak pisałem na Andka beznadzieja...Telefon mam HTC One S, bez żadnego syfu, w miarę nowy, więc wydaje mi się, że tu powinno być ok...

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

• Moderatorzy

o jakiej aplikacji piszesz ?

Możesz spróbować te apki 9d8f8e887c8219acbbdb9b2e4f806b9c.jpge146838f85241136db050e9d20e9e197.jpg

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Instalujesz volumio, instalujesz wtyczkę, konfigurujesz, opalasz na telefonie np link kazoo gra muzyka a ty telefon wyrzucasz przez okno, idziesz z nim na spacer lub wyłączasz a muzyka gra dalej. Tak działa u mnie choć nie wyrzucam telefonu. Masz kolejne potwierdzenie.
Brzmi to wszystko świetnie. Co w takiej sytuacji jest źródłem? Czy to jest aplikacja Tidal w dodatku upnp do maliny? Czyli gdzie pójdzie upnp ten da się wgrać Tidala?

Czy ja dobrze (chyba po niewczasie) zrozumiałem, że biorąc do Maliny HiFiBerry Digi+ Pro "skazuję się" na pracę DACa w heglu H80 i aby było to inaczej - czyli z wyłączeniem DACa w heglu - to powinienem mieć HiFiBerry DAC+ Pro RCA???

jeśli jesteś zainteresowany, posiadam nie używaną HiFiBerry DAC+ Pro RCA, jak nowa, kupiona w zeszłym roku u polskiego dystrybutora, mogę zamienić na twoją HiFiBerry Digi+ Pro

Brzmi to wszystko świetnie. Co w takiej sytuacji jest źródłem?

Wyobraź sobie taką sytuację:

Ty: to Pan

malina: to skarbiec

telefon: to bat Pana

upnp: to służący

internet: to niewolnik

muzyka: to diamenty

Pan za pomocą bata, zmusił służącego, żeby powiedział niewolnikowi, że ma wydobywać diamenty i przynosić je do skarbca. Sytuacja będzie trwać do tej pory, póki Pan nie użyje znowu bata.

Edytowane przez Kryspin
  • Moderatorzy

Pan za pomocą bata, zmusił służącego, żeby powiedział niewolnikowi, że ma wydobywać diamenty i przynosić je do skarbca. Sytuacja będzie trwać do tej pory, póki Pan nie użyje znowu bata.

Dobre :-)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Kryspin, dobrze powiedziane, ale obawiam się, że kolega Hoobi by chciał żeby Niewolnik od razu s#@ł diamentami.

• Moderatorzy
Kryspin, dobrze powiedziane, ale obawiam się, że kolega Hoobi by chciał żeby Niewolnik od razu s#@ł diamentami.
Przestańcie, oplulam przez Was monitor :-) :-D ;-)

Może faktycznie nie rozumiem. Jeżeli mogę zamknąć telefon, wyjść z domu a muzyka domownikom wciąż będzie grała z tidala i będą mogli nią sterować w razie potrzeby ze swoich smartfonów to doskonałe.

W takiej sytuacji w ogóle soft na malinę nie ma znaczenia byle upnp było na niego.

Czy ktoś mógłby to jeszcze potwierdzić? Może jakieś materiały edukacyjne?:)

Pozdrawiam, Hubert

Soft jakieś znaczenie ma, bo różny różnie gra. Ale po UPnP bez problemowo chodzi zarówno Volumio jak i Moode

Mi cos sie dzis wykrzaczyło.

Po resecie nie mogłem sie połączyć z Volumio na urządzeniu. Dzis pogrzebalem trochę i powiedzmy ze nagle cos z siecią sie namieszało.

Ustawiłem w Volumio stałe IP i łącze sie z urządzeniem, ale nie gra.... Nie moze sie połączyć z serwerami itd. I ani radio ani spotify.

Internet oczywiscie jest.

Jakieś porady ?? Czy reinstalka Volumio ?

Bartek

• Moderatorzy

ja bym zrobiła od nowa instalkę i od razu dała stałe ip. 15 min roboty i po bólu, a tak będziesz kombinował dłużej. Karta SD class 10 ?

Do volumio mozna dodac stacje radiowe?

Wysłane z mojego TbooK 16 Power(M5F8) przy użyciu Tapatalka

• Moderatorzy

Do volumio mozna dodac stacje radiowe?

Wysłane z mojego TbooK 16 Power(M5F8) przy użyciu Tapatalka

patrz post #3572 i #3574

Zamowilem sobie taka plytke.

Takie pytanko czy Raspberry Pi3 wraz z Volumio lub innymi oprogramowaniami do audio, posiada obsluge wzmocnienia poprzez szyne I2C tego scalaczka a siedzi tam ES9028Q2M?

I drugie pytanko czy Volumio wypuszcza strumien DSD i da sie to podlaczyc do tego scalaczka?

Dzieki za odpowiedz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zrobiony reinstal.

Ok strumieniuje ale pojawił sie problem dlaczego go zresetowałem.

Gra tylko lewy kanał !! ??

Bartek

• Moderatorzy
Zrobiony reinstal.

Ok strumieniuje ale pojawił sie problem dlaczego go zresetowałem.

Gra tylko lewy kanał !! ??

Bartek

To już raczej problem wzmacniacza

Ok już... Wymiana audiofilskiego cinch na stare zwykle badziewie i gra.

Ehh...

To tak jak z ta karta SD i zrypaną przejściówką .... Człowiek szuka i szuka .... Ja juz nawet to końca Internetu zaszedlem wtedy.... A tu taka pierdółka.

Bartek

• Moderatorzy

Ok już... Wymiana audiofilskiego cinch na stare zwykle badziewie i gra.

Ehh...

To tak jak z ta karta SD i zrypaną przejściówką .... Człowiek szuka i szuka .... Ja juz nawet to końca Internetu zaszedlem wtedy.... A tu taka pierdółka.

Bartek

ja też tak często mam, że docieram okrężną drogą

Świetna historia

?

... jak w picoreplayer ustawić wyłączenie radia na przykład za godzinę gdy gram sobie do snu?

Ja użyłbym narzędzia cron za pomocą którego zdefiniować można czynność o zadanej godzinie.

Ewentualnie, co stosuje u siebie w firmie i w garażu jak słucham muzy to kupić na allegro czasowy wyłącznik który np. po kilku godzinach wyłączy cały diwajs.

Bo o ile muzyka ci przestanie grać to wszystko i tak pozostanie włączone.

Ktoś używa Spotify pod Volumio ??

Wykrzaczyła mi sie dziś ta wtyczka i musiałem przeinstalować.

A po za tym zamula ..

Jest jakaś alternatywa to steamowania Spotify ??

Bartek

Edytowane przez dudi_wroc

Dzień dobry,

Uruchomiłem Malinę na Volumio najbardziej zależy mi na rozgłośniach radiowych, pliki to sprawa dla mnie drugorzędna na początek kupiłem przetwornik digi+, radyjko sobie gra jednak wyszedł pewien problem:

W momencie jak włączę jakąkolwiek stację radiową po około pięciu minutach grania nie mogę przełączyć na inną stację, pokazuje sie komunikat że zaczęło się odtwarzanie nowej stacji a w głośnikach cisza. Na płytce przetwornika gaśnie zielona dioda i zero reakcji. Urządzenie jednak działo bo daje sobie zrobić restart z poziomu komputera wówczas wszystko wraca do normy do kiedy znów nie pogram na jednej stacji radiowej dłużej niż pięć minut. Problem ten występuje zarówno jak słucham po WiFi jak i po Lanie.

W przypadku odsłuchów plików z dysku problem nie istnieje, jednak jak posłucham radia (pięć minut) nie mogę też przełączyć się na pliki (dopiero po restarcie).

Ten sam problem występuję jak zdejmę digi+ i gram na samej Malinie czy też jak wyjdę z Maliny po USB do przetwornika.

Trochę długo, ale starałem się wyjaśnić sprawę jak najprościej.

Jeszcze jedna sprawa czy może ktoś mi pomóc wyjaśnić jak wpisać do Volumio dodatkowe stacje których nie ma w standardzie np. Trójka i Dwójka.

Pozdrawiam,

Paweł

Dziękuję Rucia1 za pomoc.

Nie dziękuję tym co niby się znają na zagadnieniu, albo udają że się znają.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam

Mam pytanie a raczej prośbę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Ponieważ zaopatrzyłem się w malinę z myślą o Audio, mój błąd był taki, że dla rozeznania się w sytuacji (nie jestem informatykiem, a nawet elektrykiem) zainstalowałem KODI. Później zainstalowałem Volumio i zrobiłem krok bliżej fajnego grania - na początku nawet aplikacja Lumin widziała z Tidalem. Wszystko pięknie - ale żonie spodobało się "malinowe kino" (seriale). No i dylemat - przekładanie kart z systemem to straszne zawirowania. W dodatku coś mam pokopane w sieci i sygnał po kablu internetowym malina łapie za 3-4 razem po restarcie.

Są dwa wyjścia:

Kupić drugą malinę - ale wówczas potrzebuje jakiegoś rozdzielacza internetu - tu proszę o podpowiedź "co"?.

lub

Postawić dwa systemy na jednej karcie (Berryboot?)

O to drugie rozwiązanie już pytałem na forum i wynalazłem parę linków ect. - ale podobno nie zawsze się sprawdza i są kłopoty z rozpoznaniem DACa po USB (takiego mam i tego nie zmieniam). Może ktoś mógłby mi krok powiedzieć jak to zrobić? KODI i Volimio... to by było GIT :)

• Moderatorzy
Witam

Ponieważ zaopatrzyłem się w malinę z myślą o Audio, mój błąd był taki, że dla rozeznania się w sytuacji (nie jestem informatykiem, a nawet elektrykiem) zainstalowałem KODI. Później zainstalowałem Volumio i zrobiłem krok bliżej fajnego grania - na początku nawet aplikacja Lumin widziała z Tidalem. Wszystko pięknie - ale żonie spodobało się "malinowe kino" (seriale). No i dylemat - przekładanie kart z systemem to straszne zawirowania. W dodatku coś mam pokopane w sieci i sygnał po kablu internetowym malina łapie za 3-4 razem po restarcie.

Są dwa wyjścia:

Kupić drugą malinę - ale wówczas potrzebuje jakiegoś rozdzielacza internetu - tu proszę o podpowiedź "co"?.

lub

O to drugie rozwiązanie już pytałem na forum i wynalazłem parę linków ect. - ale podobno nie zawsze się sprawdza i są kłopoty z rozpoznaniem DACa po USB (takiego mam i tego nie zmieniam). Może ktoś mógłby mi krok powiedzieć jak to zrobić? KODI i Volimio... to by było GIT :)

Druga malina, a internet rozdziel np takim switch

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest użycie osobno malin do filmów i wtedy distro OSMC, do muzyki moode lub Volumio.

Jeśli jednak masz jeszcze ochotę możesz spróbować innego rozwiązania, które odpisywałem na forum AS. Mianowicie mam na myśli max2play. Jednemu że znajomych pół roku temu to zrobiłem i działa wyśmienicie.

Fajne jest to, że może niezależnie puszczać dźwięk z DAC+ i przez HDMI.

Link do manuala:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

internet rozdziel np takim switch

Rucia - dzięki - znalazłem u siebie w szafie taki ruter - myślisz, że "może być"?

Ukryta Zawartość

mam na myśli max2play

Ciechomir - próbowałem max2play - niestety system (choć go widział) nie uruchamił DACa :(

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Rucia - dzięki - znalazłem u siebie w szafie taki ruter - myślisz, że "może być"?

Ukryta Zawartość

Ciechomir jest specjalista od netu, może się wypowie. Możesz spiąć ten router zez swoim po LAN tylko musisz w nim wyłączyć DHCP.

Ukryta Zawartość

Witam

Są dwa wyjścia:

lub

Berryboot - mi sie nie udalo polaczyc Volumio i Kodi na jednej karcie - chyba wlasnie DAC'a nie wykryło i byla cisza.

Ale ...

na Volumio jest wtyczka do Kodi, uzywałem przez pewien czas i nawet działała.

PS: Byl jeden "problem", ze jak malina uspała HDMI to srednio sie dało go wybudzic. Finalnie chyba po podpieciu myszki po kliku sie wybudzalo. Moze sie da usypianie HDMI wylaczyc, moze w nowych wersjach to juz nie wystepuje - nie wiem, obecnie nie uzywam od jakiegoś czasu. Jeśli sprawdzisz jak to obecnie działa to daj znac bo moze czasem jakis koncert z YT bym przepuscil przez DAC'a

Rucia...

Ciechomir ...

No to zostaje Ci rozdzielić obsługę na dwa urządzenia. Kupuj drugą malinę z dedykowanym zasilaczem, do tego obudowa i szybka karta i instaluj na niej OSMC. Do sterowania użyj Yatsee, lub kup bezprzewodową klawiaturę i jeden temat zamknięty.

Na posiadanej malinie zainstaluj Volumio i sobie je skonfiguruj.

Co do netu, żeby wątku nie zaśmiecać, napisz mi na PW jak dostajesz do chaty internet, jakie masz obecnie urządzenie które dystrybuuje Ci w domu NET, a potem pomyślimy co dalej.

• Pokaż nowe odpowiedzi