Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Patrykowski napisał:

Czy w HIFI Berry DAC + pro można sterować vol dźwięku?
"Posiada wbudowany sterownik poziomu dźwięku, który można kontrolować poprzez programy typu mixer, np. ALSA mixer."

Wszedlem do alsamixer (volumio) i jest mozliwosc ustawien roznych, o to chodziło? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, imbryk82 napisał:

Jak wejść w takie ustawienia volumio?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W konsoli volumio wpisz poprostu alsamixer i bedziesz mogl z poziomu klawiatury wybierac rozne polecenia cos jak w (bios) 

Ale po co wam to. Źróbcie jak napisałem i sterujcie telefonem, tabletem itd. Nawet w niektórych apkach jak mcconect czy kazoo można bez wybudzania ekranu zmienić głośność przyciskami vol+vol-z boku smartfona.

W konsoli volumio wpisz poprostu alsamixer i bedziesz mogl z poziomu klawiatury wybierac rozne polecenia cos jak w (bios) 

Uwaga głupie pytanie: gdzie i jak wejść w konsole volumio

Po co chcesz tam grzebać. To prosta droga do problemów.

Wszystkie ustawienia w Volumio i moode robisz w panelu za pomocą przeglądarki www wpisując adres IP maliny.
14 minut temu, imbryk82 napisał:

emoji56.png

Na komputerze, pracującym w tej samej sieci lokalnej, instalujesz i uruchamiasz program PuTTY.

Łączysz się za jego pomocą z Volumio używając adresu IP przydzielonego dla Volumio, loginu "volumio" i hasła "volumio.

Po połączeniu będziesz miał w oknie programu PuTTY

Ukryta Zawartość

Wpisujesz alsamixer i już.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kapstan_Biasu
1 minutę temu, imbryk82 napisał:

emoji56.png

Od poczatku jak włożysz karte micro sd z volumio do raspberry wgra sie wszystko az dojdziesz do login i haslo wpisujesz dwa razy volumio  i tyle, następnie wpisz alsamixer 

1 godzinę temu, sebaa1 napisał:

Po co chcesz tam grzebać. To prosta droga do problemów.

Wszystkie ustawienia w Volumio i moode robisz w panelu za pomocą przeglądarki www wpisując adres IP maliny.

Zastanawiam się tylko co będzie, jak na kacu kliknę paluchem nie tam gdzie trzeba i pójdzie za duży poziom vol. na końcówkę : /

Witam

czy jesteście w stanie odpowiedzieć mi na pytanie jaki jest obecnie według was  najepszy dac nakładka do maliny z wyjsciami liniowymi bez wzgledu na cenę np katana obecnie do kupienia i gdzie?

Edytowane przez surfbrother
Gość degsterr

(Konto usunięte)

Możecie się pochwalić jakich interkonektów używacie do Waszych Rpi z nakladkami cyfowymi jak np. Allo DigiOne Signature, HifiBerry Digi+Pro itp.?

Np. Używam kabla Melodika albo używałam/em Prolink, zmieniłem na Audioquest, ale w moim torze lepiej sprawdził się VDH.

Czy spośród posiadaczy Signature może ktoś się wypowiedzieć (jeśli sprawdzał) czy zauważalne są różnice w połączeniach między: coaxial - coaxial a coax - BNC?

1 godzinę temu, degsterr napisał:

czy zauważalne są różnice w połączeniach między: coaxial - coaxial a coax - BNC

Tak, są różnice pomiędzy tymi standardami. Poczytaj kilka stron wstecz, testowaliśmy i opisaliśmy te połączenia w wersji Signature.

1 godzinę temu, degsterr napisał:

Możecie się pochwalić jakich interkonektów używacie do Waszych Rpi z nakladkami cyfowymi jak np. Allo DigiOne Signature, HifiBerry Digi+Pro itp.?

Np. Używam kabla Melodika albo używałam/em Prolink, zmieniłem na Audioquest, ale w moim torze lepiej sprawdził się VDH.

Czy spośród posiadaczy Signature może ktoś się wypowiedzieć (jeśli sprawdzał) czy zauważalne są różnice w połączeniach między: coaxial - coaxial a coax - BNC?

Ja z Allo USBridge - digione Signature używam do jednego dac-a BNC-BNC Oyaide 510, a do drugiego Chord Signature RCA-RCA. Oba kable fajnie grają, Chord ma bardzo dobrą separację i szeroką scenę. Oyaide gra ostrzej.

4 godziny temu, degsterr napisał:

Hifiberry dac +pro uzywalem roznych  interkonektow. viablue NF S6, Cosmic Audio Puresilver, wypadly najlepiej i dodam jeszcze ze roznice slyszalem w porownaniu z interkonektami za 20zl a 1500 zl, natomiast pomiedzy 500 a 1500 na pewno poszlo to w strone dobrego  humoru  i cieńszego portfela.Taka ciekawostka jeszcze, bylem kiedys z kolegami na odsluchu w salonach audio i sprawdzalismy rozne interkonekty i kable glosnikowe i co okazalo sie ze przy wymianie kabli glosnikowych graly inaczej wszystkie i tu jest mały myk :kazalismy podczas wymiany kabli nie ruszac kolumnami w prawo czy w lewo i okazalo sie ze z kabli od 600zl do 2000 zl nie bylo roznicy, a dlaczego? Przekrecenie kolumny w jakims kierunku przy wymianie kabli zmienialo stereofonie calkowicie i ciezko bylo dojsc konca jaki lepszy, wtedy na sile czesto sobie ludzie wmawiaja ze jest lepiej i po 3 miesiacach szukaja dalej. Robiliśmy tez slepe testy i nawet okazywalo sie ze kabel za 12 zl metr gral najlepiej, w systemach droższych byc moze ma to znaczenie lecz w sprzetach budżetowych nie tak jak duzo ludzi mysli. To samo tyczy sie interkonektow, roznica miedzy 50zl a 150 zl to granice percepcji natomiast 50 a 1000 czasami ma sens. Opisalem to na podstawie moich doswiadczen oraz kolegow, nie wysluchanych od kogos czy wyczytanym w czasopismach reklamowych. Teraz uzywam viablue nf s 1 i nie wydam nigdy wiecej juz na żadne kable 

Czy podłączał ktoś tv do maliny? Podłączyłem dziś kablem HDMI-microHDMI, malina do wzmacniacza RCA, ale dźwięku z tv niet.

Tv Smart Sony Bravia

13 minut temu, imbryk82 napisał:

Czy podłączał ktoś tv do maliny? Podłączyłem dziś kablem HDMI-microHDMI, malina do wzmacniacza RCA, ale dźwięku z tv niet.

Tv Smart Sony Bravia

Tak podłaczalem zarowno do tv jak i projektora dzwiek mam i na jednym i na drugim 

Tak podłaczalem zarowno do tv jak i projektora dzwiek mam i na jednym i na drugim 

Ale gdzieś coś ustawiałeś?

5 minut temu, imbryk82 napisał:

Ale gdzieś coś ustawiałeś?

Z tego co pamietam po wpieciu (hdmi glasfaser) do tv lub projektora gra automatycznie i przestawialem w volumio na dzwiek z karty hifiberry. Spróbuj podlaczyc innym kablem hdmi byc moze pomoze 

Witam czy samym zasilaczem Shanti zasile Maline I Allo signature? To wystarczy czy lepiej osobno malinę i signature?

9 godzin temu, surfbrother napisał:

"Maliniaki" dowiem się od was jaka nakładka najlepiej podaje sygnał na wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, Rybens napisał:

Witam czy samym zasilaczem Shanti zasile Maline I Allo signature? To wystarczy czy lepiej osobno malinę i signature?

Zasilisz , czytałem opinie ,że lepiej oddzielnie ale pewnie różnica w dźwięku jest na granicy percepcji bo to co zasila brudna stronę nie powinno mieć znaczenia.  Koleś opowiada o tym tutaj około  minuty 11:20 

Przy okazji pochwale się nową obudową bo mi przezroczysta nie pasowała.

IMG_20200417_084930__01.jpg

Edytowane przez Tomek_waw
W dniu 15.04.2020 o 13:24, imbryk82 napisał:

Ja używam zwykłego zasilacza/ładowarki. Zastanawiam się czy warto kupić zasilacz liniowy. Jeśli tak to jaki.

Od wczoraj używam zasilacza Tomanka , powiem krótko , warto . Powody są dwa , pierwszy to jakość dźwięku ,a drugi i jak dla mnie najważniejszy / ten pierwszy dostałem w gratisie/ to fakt , że obydwa zasilacze impulsowe jakie są dedykowane do Maliny / Botland / , a mam obydwa tak cholernie sieją , że za każdym razem jak chciałem włączyć gramofon, musiałem wyłączać z sieci dwie moje Maliny , bo przydźwięk był nie do zaakceptowania. Teraz mam ciszę i jest to bezcenne ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Obecnie słucham Tidala z aplikacji desktopowej na laptopie podłączonym do DAC-a. Używam ASIO pod Tidala więc jakość jest super. Ale kilka osób namawia mnie na raspberry pi.  Sposób słuchania Tidala to głównie radio artysty i radio utworu i jest to konieczność w moim odywarzaczu sieciowym. Czy istnieje taka platforma np. Volumio, Rune audio, Moode która oferowała by ta opcję.?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Obecnie słucham Tidala z aplikacji desktopowej na laptopie podłączonym do DAC-a. Używam ASIO pod Tidala więc jakość jest super. Ale kilka osób namawia mnie na raspberry pi.  Sposób słuchania Tidala to głównie radio artysty i radio utworu i jest to konieczność w moim odywarzaczu sieciowym. Czy istnieje taka platforma np. Volumio, Rune audio, Moode która oferowała by ta opcję.?

Nie wiem czy jest natywnie w Volumio ale jak sobie "podczepisz" pod Volumio mconnect to bez problemu działają te funkcje. Ja korzystam i jestem zadowolony

3 minuty temu, imbryk82 napisał:

Nie wiem czy jest natywnie w Volumio ale jak sobie "podczepisz" pod Volumio mconnect to bez problemu działają te funkcje. Ja korzystam i jestem zadowolony

Czyli ten program 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ?

Ukryta Zawartość

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Czyli ten program 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ?

Nie. Mconnect lite albo płatny mconnect

Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkAdjustments.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Tomek_waw napisał:

Zasilisz , czytałem opinie ,że lepiej oddzielnie ale pewnie różnica w dźwięku jest na granicy percepcji bo to co zasila brudna stronę nie powinno mieć znaczenia.  Koleś opowiada o tym tutaj około  minuty 11:20 

Przy okazji pochwale się nową obudową bo mi przezroczysta nie pasowała.

Ukryta Zawartość

Dzięki ? czyli mozns zrobić Shanti do signature a zwykly do maliny? Czy kupić 2 Shanti?

?

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Rybens napisał:

Dzięki ? czyli mozns zrobić Shanti do signature a zwykly do maliny? Czy kupić 2 Shanti?

?

Shanti ma podwójne zasilanie z tego co wiem

9 minut temu, ciszyn11 napisał:

Shanti ma podwójne zasilanie z tego co wiem

Czyli nie ma sensu dodatkowo zasilacz, nie będzie to miało wpływu na transport do DAC?

• Pokaż nowe odpowiedzi