Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, jendrek1977 napisał:

Pomóżcie pliss bo mnie szlag trafia z tą malinką...Wystartowałem z Raspberry OS i dalej schody na każdym kroku. Chciałem zainstalować już Volumio i Moode ale nie wiem jak to ruszyć.

Już jestem bliski do oddania tego sprzętu i zakupu streamera nie wymagającego aż tyle uwagi.

Z góry dzięki za pomoc, może jeszcze szansa będzie;)

Raspberry OS nie instalujesz tylko od razu Volumio lub Moode lub inny system, a dalej...za Rucią.

Trochę cierpliwości i będziesz Pan zdowolony ?

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Godzinę temu, Rucia1 napisał:

raspberry OS jest niepotrzebny, sformatuj kartę i wgraj sam obraz moode za pomocą BalenaEtcher lub WIN32Imager.

Instrukcja w załączniku. Jak to zrobisz odezwij sie to uruchomimy tidala. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki,

Zrobiłem, widzę już moode Playera przez przeglądarkę.

Co robimy dalej?

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
2 minuty temu, jendrek1977 napisał:

Co robimy dalej?

Poszło na priv

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

23 godziny temu, c-k napisał:

Szukam najtańszego nadajnika BT do słuchawek bezprzewodowych BT.Chciałem aby sygnał ze starego TV docierał do słuchawek.Czy w malinie jest taka możliwośc czy tylko służy jako odbiornik BT?

Posiadam RPi 3+ z nakładką Allo Boss 1.2.

MOZOS MBL-HD transmiter bluetooth z wejściami RCA, optycznym i jack. Naprawdę dobrze działa i jest bardzo tanim rozwiązaniem.

4 godziny temu, forgottennick napisał:

problem w tym, że głośność jest ustawiona na maksimum i nie reaguje na zmianę w tidalu na telefonie.

No bo tak ma być. Sygnał idzie bit perfect i nie można sterować głośnością z telefonu bo było by to bez sensu. No chyba ze jako wyjście audio wybierzesz gniazdo analogowe np. jack i podłaczysz pod wzmacniacz, ale to też nie ma sensu.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Daj spokój z tym bitperfekt. Ja mam w nakładce DAC hardwerowe sterowanie głośnością i steruję nią z apki mconnect.
DAC połączony bezpośrednio z końcówką mocy i jest git

3 godziny temu, milek1 napisał:

MOZOS MBL-HD transmiter bluetooth z wejściami RCA, optycznym i jack. Naprawdę dobrze działa i jest bardzo tanim rozwiązaniem.

Znalazłem jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

chyba się nada?

Ukryta Zawartość

W dniu 19.02.2021 o 15:10, Rucia1 napisał:

odszukujesz nazwę swojego dac

cd /usr/ifi/ifi-tidal-release/pa_devs
cat devices

U mnie to tak wygląda 

Ukryta Zawartość

następnie edytujesz plik usługi

sudo systemctl edit --full ifi-streamer-tidal-connect.service

dodajesz w nim linijkę typu

--playback-device "NAZWA DAC Z PLIKU DEVICES" \ 

zapisujesz zmiany CTRL + X

image.thumb.png.197d1726ddc913e46527e2da010afb1c.png

następnie "przeładowujesz usługę" poleceniami

sudo systemctl disable ifi-streamer-tidal-connect.service  
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl start ifi-streamer-tidal-connect.service
sudo systemctl enable ifi-streamer-tidal-connect.service

To wszystko opisywał kolega Easy

Wielkie dzięki Rucia i Easy.

Tidal Connect po USB działa :) 

Wasza pomoc jest nieoceniona !!!

Ludzi którzy oferują tyle pomocy potrzeba tu więcej ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, bumbum napisał:

No bo tak ma być. Sygnał idzie bit perfect i nie można sterować głośnością z telefonu bo było by to bez sensu. No chyba ze jako wyjście audio wybierzesz gniazdo analogowe np. jack i podłaczysz pod wzmacniacz, ale to też nie ma sensu.

Zdecydowanie tak nie ma być. Dla przykładu znajomy ma amplituner z spotify i steruje głośnością ampa przez aplikację. we wszystkich przypadkach spotify connect czy tidal connect jest sterowanie głośnością z poziomu aplikacji.

Edytowane przez forgottennick
2 minuty temu, forgottennick napisał:

Zdecydowanie tak nie ma być.

Być może tak nawet jest, tyle że np. trzeba mieć sprzęt, do którego ten program został napisany.

Tidal Master już śmiga na malince.

Bez Ciebie @Rucia1 bym to dłubał z tydzień;).

Wielkie dzięki za pomoc.

• Moderatorzy
5 minut temu, jendrek1977 napisał:

Tidal Master już śmiga na malince.

Bez Ciebie @Rucia1 bym to dłubał z tydzień;).

Wielkie dzięki za pomoc.

Mam nadzieję, że cierpliwość się opłacała :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

3 godziny temu, forgottennick napisał:

Zdecydowanie tak nie ma być. Dla przykładu znajomy ma amplituner z spotify i steruje głośnością ampa przez aplikację. we wszystkich przypadkach spotify connect czy tidal connect jest sterowanie głośnością z poziomu aplikacji.

Jeśli malinkę/nakładkę/itd/itp podłączysz do końcówki mocy lub main in wzmacniacza to głośność sterujesz z poziomu aplikacji - dosyć ryzykowny zabieg dla wzmacniacza, kolumn i uszu jeśli źle trafisz paluchem w volume lub aplkacja jakoś sama ustawi volume na max ? W przypadku  połączenia poprzez rca głośność sterujesz pilotem wzmacniacza ( aplikacja - volume np. max na sztywno ). Jaki jest sens dublowania regulacji głośności ? Co innego gdy wzmacniacz pilota nima. 

Edytowane przez marian.ch

7 minut temu, Rucia1 napisał:

Mam nadzieję, że cierpliwość się opłacała ?

U mnie to towar deficytowy ostatnio..

Ale fakt, że się opłacało. Wcześniej Tidala słuchałem po module usb bluetooth (APTX) wpiętym w preamp, więc max 44.1.

Teraz się zdarza z tego co widzę na wyświetlaczu preampa 88.2.

Nie słyszę jakiejś wielkiej jakościowej różnicy ale po tym coax . z DIGI+ .. brzmi inaczej. Ciekawe doświadczenie.

Edytowane przez jendrek1977
Jeśli malinkę/nakładkę/itd/itp podłączysz do końcówki mocy lub main in wzmacniacza to głośność sterujesz z poziomu aplikacji - dosyć ryzykowny zabieg dla wzmacniacza, kolumn i uszu jeśli źle trafisz paluchem w volume lub aplkacja jakoś sama ustawi volume na max W przypadku  połączenia poprzez rca głośność sterujesz pilotem wzmacniacza ( aplikacja - volume np. max na sztywno ). Jaki jest sens dublowania regulacji głośności ? Co innego gdy wzmacniacz pilota nima. 
W moOde i volumio (myślę że też) można ustawić bezpieczny zakres regulacji głośnością jaki uznajemy za maksymalny i nawet jakbyś chciał dać na 99% to się nie uda więc bez stresu przy takim połączeniu bezpośrednio do końcówki mocy. Ja tak słucham już kilka lat na moOde i nie miałem takiej sytuacji że przypadkowo się nacisnęło lub samo ustawiło na mega głośno. Z reguły moOde czy mconnect pamięta ostatnie używane ustawienie głośności po restarcie także tu też jest bezpiecznie. Po postawieniu świeżego systemu głośność ustawiona jest z automatu na 0%.
9 godzin temu, marian.ch napisał:

Jaki jest sens dublowania regulacji głośności ?

Wygoda użytkowania. Niektórzy po prostu wolą sterować apką.

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

Godzinę temu, niowluka napisał:

Wygoda użytkowania. Niektórzy po prostu wolą sterować apką.

Co kto lubi ?

10 godzin temu, sebaa1 napisał:

Z reguły moOde czy mconnect pamięta ostatnie używane ustawienie głośności po restarcie także tu też jest bezpiecznie.

Wyjątek potwierdza regułę ?

@marian.ch
Gra w słówka niewiele wnosi ale posty się nabijają

Moim skromnym zdaniem jak już korzystamy z usług serwisów streamingowych i odpalamy do tego specjalnie do tego dedykowaną aplikację na urządzenie mobilne to warto mieć wszystko pod kontrolą łącznie z głośnością. Oczywiście jeśli jest to technicznie możliwe i nie wpływa negatywnie na jakość odbioru muzyki.

No właśnie a propo ostatniego czy ktoś potwierdzi że działa regulacja głośności z natywnej Apki w Tidal connect na moode przy nakładce że sprzętową regulacją głośności jak hifiberry dac+pro, sabre z Audiophonics.

Druga sprawa jak z jakością takiego streamu bo coś[mention=62690]Rucia1[/mention] pisała że gra troszkę skrajami pasma troszkę podbijając to i owo.

W dniu 19.02.2021 o 15:10, Rucia1 napisał:

odszukujesz nazwę swojego dac

cd /usr/ifi/ifi-tidal-release/pa_devs
cat devices

U mnie to tak wygląda 

Ukryta Zawartość

następnie edytujesz plik usługi

sudo systemctl edit --full ifi-streamer-tidal-connect.service

dodajesz w nim linijkę typu

--playback-device "NAZWA DAC Z PLIKU DEVICES" \ 

zapisujesz zmiany CTRL + X

image.thumb.png.197d1726ddc913e46527e2da010afb1c.png

następnie "przeładowujesz usługę" poleceniami

sudo systemctl disable ifi-streamer-tidal-connect.service  
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl start ifi-streamer-tidal-connect.service
sudo systemctl enable ifi-streamer-tidal-connect.service

To wszystko opisywał kolega Easy

Niestety nie działa. Cisza. czy cos źle zrobiłem?

Zrzut ekranu 2021-02-22 11.33.07.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Teraz to posypało się wszystko. W smartphonie jest już niewidoczny, ponownie zainstalować usługi juz nie idzie. Co bym nie wpisywał to błąd. Obstawiam ze po prostu z moim DAC-iem nie da rady. Nic, trzeba czekac na Tidal Connect oficjalny w Volumio a malinę do szafy i na razie przeprosic laptopa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Namieszaleś coś w opcjach. Możesz dać screena z edycji tego .service (i.e. po wpisaniu sudo systemctl edit ..... )

Miałem kiedyś Pi4, ale używałem tylko z DigiOne - czy ktoś ma doświadczenia z tą wersją jako streamerem USB?  Bo tak podłączona "trójka": Malinka->USB->DAC generowała maleńkie "gapy"/trzaski raz na parę minut, nawet to bardzonie przeszkadzało, ale wolałbym tego nie mieć.  Tak, wiem, że lepsze byłoby USBridge czy coś ? że zwykłe USB jest słabe, ale interesuje mnie właśnie "czyste" Pi4 łączone z DAC przez USB. Czy wtedy jeśli DAC w pełni dekoduje MQA to z tą opisywaną wyżej opcją do Tidal Connect będzie widać tracki MQA w aplikacji Tidala?

Teraz, MacP napisał:

Miałem kiedyś Pi4, ale używałem tylko z DigiOne - czy ktoś ma doświadczenia z tą wersją jako streamerem USB?  Bo tak podłączona "trójka": Malinka->USB->DAC generowała maleńkie "gapy"/trzaski raz na parę minut, nawet to bardzonie przeszkadzało, ale wolałbym tego nie mieć.  Tak, wiem, że lepsze byłoby USBridge czy coś ? że zwykłe USB jest słabe, ale interesuje mnie właśnie "czyste" Pi4 łączone z DAC przez USB. Czy wtedy jeśli DAC w pełni dekoduje MQA to z tą opisywaną wyżej opcją do Tidal Connect będzie widać tracki MQA w aplikacji Tidala?

Co prawda nie mam dac-a z MQA, ale wychodze z Rpi4 do dac przez USB, żadnych w/w objawów nie stwierdziłem.

16 minut temu, MacP napisał:

Miałem kiedyś Pi4, ale używałem tylko z DigiOne - czy ktoś ma doświadczenia z tą wersją jako streamerem USB?  Bo tak podłączona "trójka": Malinka->USB->DAC generowała maleńkie "gapy"/trzaski raz na parę minut, nawet to bardzonie przeszkadzało, ale wolałbym tego nie mieć.  Tak, wiem, że lepsze byłoby USBridge czy coś ? że zwykłe USB jest słabe, ale interesuje mnie właśnie "czyste" Pi4 łączone z DAC przez USB.

Tak, działa bez zarzutów na obu wersjach. W RPi3 można wyeliminować trzaski zmniejszając prędkość ethernetu (problem jest w zbyt małej przepustowoći magistrali). Sam w tej chwili używam RPi3 jako streamera po USB.

Ja do dzisiaj nie wiem czym jest to mityczne 'słabe USB' ...

Godzinę temu, niowluka napisał:

W RPi3 można wyeliminować trzaski zmniejszając prędkość ethernetu (problem jest w zbyt małej przepustowoći magistrali). 

Jak to zrobić? Podaj proszę jakąś instrukcję lub podeślij link, byłbym wdzięczny!

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Ukryta Zawartość

Zmniejsza prędkośc ethernet z gigabita (1000 mega) na 100 (mega).

Gdyby marudził, że nia ma ethtool to zainstaluj:

Ukryta Zawartość

Ja to wrzuciłem do /etc/rc.local, żeby działalo po restarcie. Tak to wygląda po edycji:

Ukryta Zawartość

Cała magistrala ma bodajże 480M, a jest dla ethernet i USB, więc gigabitowy net zapycha całą przepustowość i dlatego USB zarywa. Po zmianie na 100M zostaje więcej niż wystarczająco na USB ? 

Edytowane przez niowluka

W dniu 19.02.2021 o 21:41, bumbum napisał:

Super. W weekend w pracy jestem więc odpada. Jestem uparty i powalczę w poniedziałek a jak nie dam rady to poproszę Cię na priv. Wielkie dzięki. Wszystkie informacje juz mam. Najważniejsze by nie zrobic błedu typu brak spacji, zgubienie jakiegos znaczka itp.

Wielkie dzięki  @Easy sam bym sobie w życiu nie poradził.  I tak jak wspomniałem, wystarczy zgubić, pomylić jeden znaczek i cała robota na nic.

2 godziny temu, MacP napisał:

Czy wtedy jeśli DAC w pełni dekoduje MQA to z tą opisywaną wyżej opcją do Tidal Connect będzie widać tracki MQA w aplikacji Tidala?

U mnie DAC z MQA i Tidal Connect działa i dekoduje pełne MQA. Dac normalnie pokazuje MQA i tracki w aplikacji Tidal tez pokazuje MQA. Oczywiście wszystko dzięki pomocy @Easy

9 godzin temu, sebaa1 napisał:

No właśnie a propo ostatniego czy ktoś potwierdzi że działa regulacja głośności z natywnej Apki w Tidal connect na moode przy nakładce że sprzętową regulacją głośności jak hifiberry dac+pro, sabre z Audiophonics.

Zapomniałem dopisać, posiadam rpi4 + allo boss, więc jest sprzętowa regulacja. 

Panowie mam problem (malina 4b, dac usb) zrobiłem wszystko według instrukcji. Wpisałem mojego daca do pliku:

Ukryta Zawartość

Przy sprawdzeniu statusu mam błędy:

image.thumb.png.7b0224b2a3dd6069dd355c4dddc2a4a2.png

Co w tym przypadku zrobić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, tomash napisał:

Panowie mam problem (malina 4b, dac usb) zrobiłem wszystko według instrukcji. Wpisałem mojego daca do pliku:

Ukryta Zawartość

Przy sprawdzeniu statusu mam błędy:

image.thumb.png.7b0224b2a3dd6069dd355c4dddc2a4a2.png

Co w tym przypadku zrobić?

Oj na pewno nie wszystko według instrukcji. Na pierwszy rzut oka, na pewno nazwa dac powinna być w „”

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi