Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Moode Audio wstaje u mnie w max 30sek. i nie ma żadnego pstrykania

...

Pięknie 👍 tylko ze moode też u mnie wstaje 30s, a jednak wolę Volumio 😉 i nawet z dodatkowym sterownikiem usbridge który muszę ręcznie instalować bo bez niego tylko pstryka a nie gra. 

Jakość dźwięku jest po prostu rewelacyjna na natywnych Qobuz i Tidal 🤗

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

34 minuty temu, Mori napisał:

Wybaczcie ale o jakim pstrykaniu mowa? 🙂

Pyknięcie gdy jest przejście z utwory 16/44.1 na 24/XXX.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

37 minut temu, Mori napisał:

Wybaczcie ale o jakim pstrykaniu mowa? 🙂

Przy słuchaniu 24/192 lub 176kHz z Qobuza, czasem zdarzało się u mnie na Usbridge signature (RPi 3b+) ciche pstrykniecie w trakcie grania. Znikło po zainstalowaniu pluginu music Services shields który dzieli taski real Time na oddzielne rdzenie. Więc wygląda że lepsze zarządzanie procesami pomogło. 

Dodatkowo pstrykania jest oczywiście przy zmianie częstotliwości, ale to już zasługa mojego daca (przekaźnik). 

Usbridge signature wymaga też przy Volumio sterownika Asix - inaczej trzaska bardxo nieprzyjemnie na początku każdego utworu

Acha 🙂 Pod Volumio tego nie miałem ale na Moode bylo póki nie znalazłem jakichś wewnętrznych ustawień przy definicji karty muzycznej. Ale nie pamiętam już detali bo jednak przeszedłem na Volumio. 

Czy ktoś próbował zainstalować wtyczkę  PeppyMeter pod Volumio i Raspberry Pi 3.

Jakieś doświadczenia?

Poślij zapytanie na priv do użytkownika @Divide. On używa w swoim projekcie PeppyMeter który działa mu tam jako screensaver i pokazuje wskaźniki wychyłowe. 

1 godzinę temu, Mori napisał:

Poślij zapytanie na priv do użytkownika @Divide. On używa w swoim projekcie PeppyMeter który działa mu tam jako screensaver i pokazuje wskaźniki wychyłowe. 

Dzięki

Chwilowo nie używam bo miałem z nim problem którego nie mogłem ogarnąć.

A wygląda na to że problemem jest malina 3b.

Co chcesz wiedzieć?

Witam. Zna ktoś we Wrocławiu i okolicach osobę, która fachowo naprawi zerwane kondensatory na malince. Mam jedną w rodzinie do, której dorwały się dzieci;) poglądowo dołączam zdjęcia. Da się to w ogóle naprawić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG-20230227-WA0003.jpg

IMG-20230228-WA0000.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może w serwisie telefonów.

Tu potrzeba speca z mikroskopem chętnego do odtworzenia ścieżek.

Nie wygląda to na tragedię.

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Divide napisał:

Może w serwisie telefonów.

Tu potrzeba speca z mikroskopem chętnego do odtworzenia ścieżek.

Nie wygląda to na tragedię.

Tutaj coś znalazłem na ten temat:

Ukryta Zawartość

Oderwany element to P channel mosfef zasilający kostki zamontowane nad nim.

Jedna jest ukruszona i może jeden z portów HDMI nie działać 

RaspberryPi4_microHDMI.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Divide napisał:

Co chcesz wiedzieć?

Przede wszystkim chciałem uzyskać odpowiedź na pytanie : czy malina 3b da radę obsłużyć tę wtyczkę? Przeglądałem na YT tutoriale dotyczące aplikacji PeppyMeter ale w w nich zastosowana była malina 4. Skory Ty miałeś kłopoty to ja chyba nie będę zaczynał walić głową w mur.

Dziekuje za odpowiedź.

Wtyczka działa .

Jedynym problemem u mnie były przycięcia dźwięku.

Żadziej na tzw. diodowych wskaźnikach , częściej na wychyłkowych.

Jeżeli nie zmieniałem utworów zbyt często to dało się słuchać normalnie.

Nie mam w tej chwili czasu na zabawę z tym ale podejrzewam że sama malina nie daje rady z zarządzaniem wszystkimi zasobami i to jest przyczyną przycięć.

Jak usiądę do nowej instalki to spróbuję powylaczać wszystkie serwisy typu Bluetooth,Multiroom i inne dla mnie nieprzydatne badziewia.

Jak nie pomoże to zostaje kupić RPi4.

38 minut temu, Divide napisał:

Nie mam w tej chwili czasu na zabawę z tym ale podejrzewam że sama malina nie daje rady z zarządzaniem wszystkimi zasobami i to jest przyczyną przycięć.

Jak usiądę do nowej instalki to spróbuję powylaczać wszystkie serwisy typu Bluetooth,Multiroom i inne dla mnie nieprzydatne badziewia.

Ja na Volumio wyłączyłem co się dało, dodatkowo procesy Real Time na jajka 0 i 1 w pluginie music Services shields i moim zdaniem czym mniej tego wszystkiego tym lepsza jakość dźwięku...

Prawda.Gdybym nie potrzebował ekranu to próbowałbym obnizyć taktowania do tego.

Edytowane przez Divide

Witam,

z racji bardzo małej bądź żadnej dostępności Malinki w rozsądnych cenach, postawiłem Volumio na terminalu HP t630. W jaki sposób ustawić po jakim czasie bezczynności Volumio przechodzi w stan uśpienia? Nie mam problemy by terminal śmigał 24/7, ale nie chcę z kolei by Topping dx3pro+ był włączony cały czas.

Zamontowanie wyłącznika na kablu zasilacza jest stosunkowo proste :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dawno mnie tu nie było i nie jestem na czasie. Po wczorajszej konferencji Spotify, gdzie oszuści dalej nie zamierzają wprowadzać HiFi obiecanego dwa lata temu, postanowiłem pożegnać się ta platformą. Jedyne co mnie przy niej trzymało to bezproblemowy connect. Teraz pytanie jaka alternatywa dająca dobrą jakość dźwięku i użyteczność Spotify. Testowałem kiedyś Tidala na Volumio ale nie działało to na tyle dobrze i bez problemowo żeby płacić za Volumio aż tyle. Jakiś czas temu przesiadłem się na iPhona i wiem że Apple music oferują wysoką jakość dźwięku. Jak to uzyskać na malince?

W przypadku Apple Music jedyną opcją jest chyba Airplay. Niech któraś z koleżanek / któryś z kolegów mnie poprawi jeśli się mylę

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Godzinę temu, jackobtone napisał:

W przypadku Apple Music jedyną opcją jest chyba Airplay. Niech któraś z koleżanek / któryś z kolegów mnie poprawi jeśli się mylę

Tak jest.

W mojej ocenie równoważnym do Spotify będzie Tidal Connect. Trzeba tylko płatną licencję sobie zafundować. Stabilność Connecta Tidala jest ok. U mnie po 12 godzin bez zerwania kolejki działa.

Godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

Tak jest.

W mojej ocenie równoważnym do Spotify będzie Tidal Connect. Trzeba tylko płatną licencję sobie zafundować. Stabilność Connecta Tidala jest ok. U mnie po 12 godzin bez zerwania kolejki działa.

Albo zamiast RPi kupić Wiima, TIDAL Connect i MQA będą w cenie. Będzie też Amazon z prawdziwym HiRes, Alexą i sterowaniem jak Connect (jak testowałem to Ren Connect był dopiero w planach).

Witam, 

Na tereminalu HP T630 mam Volumio z Tidal HIFI PLUS. Niezależnie od tego czy materiał Master odpalę przez tidal connect czy też przez natywną aplikację to w Volumio widnieje, że utwór jest 16/44,. W ustawieniach Volumio mam ustawioną jakość Tidala na HI-RES i włączone MQA.

• Pokaż nowe odpowiedzi