Skocz do zawartości
IGNORED

REFERENDUM 6 IX - narzędzie demokracji, czy wielka ściema ?

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam do kulturalnej dyskusji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Omówienie pytań oraz rozkład jazdy -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie będzie frekwencji więc nie ma o czym gadać. Polaków w Polsce jest po prostu za mało by dokonać zmian w sposób demokratyczny.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Nie będzie frekwencji więc nie ma o czym gadać. Polaków w Polsce jest po prostu za mało by dokonać zmian w sposób demokratyczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z za oceanu ludzie już płyną na referendum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już dawno nie widziałem większego idiotyzmu.Przecież aby dokonać jakiejkolwiek zmiany w sposób demokratyczny wystarczy 3 osoby.

Oczywiście,że referendum nie ma żadnego sensu bo nie będzie ważne ze względu na niską frekwencję.A dokładanie kolejnych pytań to absurd.Zwłaszcza dotyczące wieku emerytalnego.To jakby pytać czy wolisz być pięknym,młodym,zdrowym i bogatym czy....?Zaraz lewica dorzuci pytanie o naukę religii itd.Ale wracając do meritum.Żadne referendum przy obecnej frekwencji wyborczej nie ma sensu.

Już dawno nie widziałem większego idiotyzmu.Przecież aby dokonać jakiejkolwiek zmiany w sposób demokratyczny wystarczy 3 osoby.

A niedemokratycznie - tylko 1 osoba! Plus kilka magazynków... ;)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Zapraszam do kulturalnej dyskusji.

Do "kulturalnej dyskusji" po takim zagajeniu słowno-muzycznym?

Kolega robi sobie z nas jaja?

No, ale niech będzie...

Chyba wszyscy zdają sobię sprawe z tego, że referendum jest totalnym idiotyzmem wymyślonym w bardzo konkretnej sytuacji wyborczej po to, żeby załatwić przeciwnika.

Co więcej, dwa z trzech pytań są bez żadnego znaczenia (jedno idiotycznie sformułowane, drugie już nieaktualne).

Jednym słowem (i trzymając się stylistyki podsuniętej przez założyciela wątku) - całe to referendum to wysiłek organizacyjny wielu ludzi i ok. 100mln. kosztów psu w dupę.

Plus kolejna porcja zniechęcenia do demokracji dla społeczeństwa.

Jestem Europejczykiem.

Referendum będzie nie ważne, bo nie będzie frekwencji.

Nie będzie frekwencji, bo jest bojkotowane przez media - każde media.

Jest bojkotowane przez media, bo jest zabójcze zarówno dla PIS jak dla PO.

Jest zabójcze bo kończy pozycję wodza układającego listy, a tym samym dopuszczającego do cyca zwanego korytem.

Jakby były jednomandatowe okręgi to owszem wódz danej partii układałby listy, ale musiałby się liczyć z tym iż musi używać innych nazwisk.

A tak Niesiołowski potrzebny - pójdzie z kieleckiego, a Macierewicz z poznańskiego.

Dlatego media są na błeee, wodzowie są na błeee, bojówki obu partii są na błeee

A Polacy jak zawsze zostaną wy.... bez wazeliny - ale na własne życzenie...

Co można zrobić ? IŚĆ i namawiać każdego w każdy sposób żeby poszedł.

Owszem w państwie 3 świata jakim jest Polska można spuścić do szamba i wolę 10 mln polaków, ale któregoś dnia to się władzy odbije...

Sam Kukiz dał ciała powinien po 48 godzin na dobę walczyć o referendum, wolontariat, ulotki, cokolwiek....

No ale póki co ruchy obywatelskie raczkują, oby się tylko zdążyły rozwinąć bo wg. POPIS-u ten kraj to już tylko kupa i kamieni kupa.

A zmiana żyrandolowego na maliniaka nic nie da ( i nie dała) poza daniem zasłużonego kopa temu pierwszemu.

Ja w każdym razie pójdę i na referendum i później zagłosować na Kukiza w wyborach parlamentarnych - nie żebym go cenił, ale nie mam na kogo innego zagłosować, na PO: byłoby to poparcie demoralizacji absolutnej, na PIS - po tym co pokazuje obecnie Maliniak z pałacu - niebezpieczne dla wszystkich wokół, Zostaje ten muzyk, lol....

Ja w każdym razie pójdę i na referendum i później zagłosować na Kukiza w wyborach parlamentarnych - nie żebym go cenił, ale nie mam na kogo innego zagłosować, na PO: byłoby to poparcie demoralizacji absolutnej, na PIS - po tym co pokazuje obecnie Maliniak z pałacu - niebezpieczne dla wszystkich wokół, Zostaje ten muzyk, lol....

Cos w tym jest....

Co jest takiego w Kukizie,że należy na niego głosować?Ja nie widzę żadnego powodu.Poza tym pójście ne referendum nie jest tożsame z głosowaniem na Kukiza.

Referendum padnie i bardzo dobrze.

Referendum było w zamyśle skierowane przeciwko PO i prezydentowi. Gdyby JOW-y wprowadzono to zapewniają one obsadę w parlamencie dużym partiom. A więc PO i PIS. Jaki w tym sens ?

Otóż taki :

dzięki JOW-om do parlamentu łatwiej mogą się dostać osoby znane - a więc dziennikarze, lekarze, nauczycielki, modelki, celebryci i ... piosenkarze. I chyba o to właśnie Panu Kukizowi chodziło.

Jaka z tego korzyść dla demokracji ? Żadna .

A że w efekcie da to monopol dużym partiom ? A kogo to obchodzi - skoro ON będzie w parlamencie ?

Tylko mnie wkurzają miliony złotych znowu wyrzucone w błoto - jakby nie było je na co wydawać . Ale skoro gawiedź tego potrzebuje - to trudno, widocznie nie mogą żyć bez takich igrzysk.

Referendum było w zamyśle skierowane przeciwko PO i prezydentowi.

...dzięki JOW-om do parlamentu łatwiej mogą się dostać osoby znane - ...chyba o to właśnie Panu Kukizowi chodziło.

A że w efekcie da to monopol dużym partiom ? A kogo to obchodzi - skoro ON będzie w parlamencie ?

Co za bzdurny ciąg logiczny - Ty tak na serio myślisz ?

Referendum zarządził wystraszony Rezydent z nadzieją na przejęcie elektoratu Kukiza przed drugą turą wyborów.

Ogłosił je przeciwko swoim interesom ? Gratuluję logicznego myślenia w wyciąganiu wniosków !

A dalej jest już nawet nie śmiesznie - mobilizacja kraju aby zapewnić sobie stołek w parlamencie !

Masz jeszcze jakieś podobne przemyślenia ? Stan otumanienia społeczeństwa jest przerażający !

Co jest takiego w Kukizie,że należy na niego głosować?Ja nie widzę żadnego powodu.Poza tym pójście ne referendum nie jest tożsame z głosowaniem na Kukiza.

Referendum padnie i bardzo dobrze.

Można go jedynie potraktować jako antysystemowy( a i to nie takie pewne) ruch oddolny. A takie są nam potrzebne.

Referendum ma sens tak samo jak JOWy,dzięki temu takie niewyparzone gęby jak te główne mordy z psl czy błazny w stylu tego łysego zdurniałego ministra co częściej zmieniał partie niż skarpetki nie wlazłby więcej do parlamentu,ot co.Dlatego taka panika wybuchła wśród niektórych,ja się nie dziwię.

Referendum zarządził wystraszony Rezydent z nadzieją na przejęcie elektoratu Kukiza przed drugą turą wyborów.

Referendum wymyślił Kukiz. Komorowski podchwycił ten pomysł by przed wyborami pozyskać elektorat słabnącego Kukiza. Dla PO czy PIS to czy są JOW-y czy nie ma - nie ma żadnego znaczenia, im jest wszystko jedno. Nie jest przeciwne im interesom. Na JOW-ach duże partie tracą zaangażowanie członków w terenie a zyskują więcej miejsc w parlamencie. Ten pomysł Kukiza był wymyślony tylko po to żeby czymś się odróżnić i przedstawiony przez Kukiza jako mający uzdrowić polską politykę. W jaki sposób - nie wiadomo !!! A Kukizowi chodzi wyłącznie o stołek, bo mu się na starość nie chce grać koncertów a jego płyt nikt nie kupuje. Czuje się oburzony na polską politykę - jak każdy głupiec który jej nie rozumie. A takich jest w Polsce miliony.

A tu brednie Kukiza który nie ma nic do powiedzenia na żaden temat, oprócz tego że jest źle. Podobnie jak jego elektorat.

A Kukizowi chodzi wyłącznie o stołek, bo mu się na starość nie chce grać koncertów a jego płyt nikt nie kupuje.

Bez komentarza - logika jaką się posługujesz jest przerażająco żenująca.

EOT.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Tutaj do poczytania wersja optymistyczna nt. zbliżającego się referendum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A Pan Kukiz w wyborach będzie startował do Senatu. Dlaczego ? Bo tam system JOW-ów już obowiązuje. I jako znany piosenkarz ma duże szanse się tam dostać. I 4 lata klepać kasę plując na system którego nie rozumie.

Bo już wie że do Sejmu jego partia raczej nie ma szansy się dostać. A jeżeli przejdą JOW-y - to już na pewno żadna mala partia nigdy do Sejmu się nie przebije.

Logika ...

Obecnie jest tak ( z grubsza )

Pan Bóg, władca absolutny, pan koryta, dający sławę, władzę i pieniądze, albo spychający w niebyt dołów partyjnych tworzy listy. Listy tworzone co 4 lata, ale za mordę trzymają skutecznie.

Jak to działa: ano na jedynkach obsadza się znane nazwiska które przyciągną ludzi, a jako dwójkę możemy np dać Niesiołowskiego..

I obecnie jest tak iż mając nr. 2 na liście głosowało na nas 3 tys. wyborców dostajemy się do sejmu. Bo nasza partia wygrała.

Numer 1 na naszej liście dostał 20 tys, my 3 tys, nr. 3 dostał 15 tys. Ale jak są dwa miejsca do podziału - my wchodzimy z numerkiem dwa - a wyborcy niech się walą na ryj (pardon)

I tak można dać mandaty każdemu miernemu, ale wiernemu, odpowiednio ustawiając listy można przemycić do sejmu i Kubę rozpruwacza i księcia pedofilii...ważne żeby wygrała w okręgu nasza partia - dostajemy % kawałek tortu...

I to się nazywa układaniem list...

Przy jowach koniec miernych, ale wiernych, koniec z numerami iż Polskę traktujemy jak szachownicę i swoich ludzi rozkładamy tak żeby weszli ci którzy nam dbają o połysk poniżej pleców...

Decydują głosy wyborców... Głosy i tylko głosy. Kropka. Nie wygrywają procentowo partie, tylko dostają się kandydaci z największą liczbą głosów.

Koniec skoczków, koniec z przemycaniem np. pani od afery z rybami na liście z Płocka, itd, itd...

I ciekawostka: żeby startować do izby gmin trzeba zebrać 10 głosów, zarejestrować się i zapłacić 500 funtów kaucji - i co ? I jakoś Królowa się nie powiesiła z rozpaczy....

Justas32 - wielkie uznanie, wypowiadasz się w temacie o którym nie masz zielonego pojęcia. Ba ogłaszasz to wszem i .....nadal nas przekonujesz iż ziemia jest płaska i niosą ją 4 słonie... Masz zadatki na (p)osła i to dużego formatu !!!

Doktorku - ja Cie przepraszam, przy tekstach kolegi powyżej wypadasz jako demon intelektu i zasługujesz na co najmniej tytuł profesorski... (i nawet kur nie musisz dawać w zamian, ani połowy świniaka)

Przyjmij przeprosiny....

P.S. Ale o tym że 460 posłów jest nam tak potrzebne jak wirus eboli i wystarczyłoby np. 260 - wszyscy zgodnie milczą - MEGALOL

P.S. Ale o tym że 460 posłów jest nam tak potrzebne jak wirus eboli i wystarczyłoby np. 260 - wszyscy zgodnie milczą - MEGALOL

To jedna z niezrealizowanych obietnic platformy

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

P.S. Kukiz w/g mojej oceny (mogę go jako obywatel oceniać jako polityka) jest mierny, politycznie to leszcz i plankton. Ogra go byle żul ze stażem w polityce. Tak tego pana oceniam politycznie.

Ale Kukiz to pierwszy od solidarności ruch obywatelski, nie kolesiostwo od różnych stołów. Od blisko 25 lat sami politycy wbijają nam iż politykiem może zostać tylko k... i złodziej. Także nie oczekujcie iż od razu do polityki rzucą się najlepsi zbawiać kraj.

Kukiz jest po prostu pierwszy i dlatego będę na niego głosował, żeby nie zwiądł. Żeby mu się udało i żeby jego śladem poszli inni - lepsi.

I tylko z tego powodu ma mój głos. W normalnym kraju mógłby mnie co najwyżej rozśmieszyć...

To jedna z niezrealizowanych obietnic platformy

Tak jak likwidacja senatu...czyli właśnie JOW-ów.

"Od wczoraj Platforma zbiera podpisy pod wnioskiem o zniesienie Senatu"

Za miesiąc mija dokładnie 11 lat od owego zbierania podpisów." czyli 3 lat nie rządzenia przez PO i 8 lat nierządu PO

Czuje się oburzony na polską politykę - jak każdy głupiec który jej nie rozumie.

Gratuluję nie bycia głupcem w swym mniemaniu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wszedłeś, wypiąłeś, wyróżniłeś się i...zepsułeś klimat.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Przy jowach koniec miernych, ale wiernych, koniec z numerami iż Polskę traktujemy jak szachownicę i swoich ludzi rozkładamy tak żeby weszli ci którzy nam dbają o połysk poniżej pleców...

No i przykład mamy , Duda Prezydentem. Człowiem znikąd, 99,5% Polaków zdaje się nie znało go wcale, człowiek z namaszczenia szefa. No może niekoniecznie z namaszczenia tylko rezerwa taktyczna. No ale żebyś mi nie powiedział że o to własnie chodzi w jowach, to moim celem jest pokazanie że nie ważne czy z namaszczenia , układania list etc. Polak głosuje na partię, bądź lepiej przeciw patrii. Nie jest więc ważne kto zbierze te 10 głosów. Kowalski i tak zagłosuje na partię nawet widząc kandytata po raz pierwszy w życiu podczas kampani wyborczej. A czy ufundował szpital, czy pod....lił 10 baniek ? Kogo to obchodzi.

Z drugiej strony czy to ważne że w parlamencie mierni, wierni, czy uczeni? Guzik wciskają tylko ten który każe szef, przepraszam "dyscyplina partyjna" i żaden inny. Racja że po hooja ich tam 460-ciu?

Co do Kukiza, dziwię się że można bezwiednie go opierać. Trochę lepiej wychowany Lepper. Myślę o Lepperze z początku kariery politycznej. A dziwi tym bardziej że aktywność polityczną Kukiza można dokładnie przeanalizować. Jako radny dolnośląskiego sejmiku wojewódzkiego nie zrobił nic. Kompletnie nic poza pieniactwem. Zapytam tylko czy ktos mu bronił? Czy to za mała polityka, za mały target któremu można by choć spróbować pomóc? Jest tak samo pożyteczny jak te z 400 posłów. Pokrzyczeć można przed wyborami zawsze, problem że być może potem trzeba będzie rządzić, a wtedy chroń Boże Polskę . Myślę że 16 lat to maksymalny wiek w jakim można się bawić w anarchistę, a Kukiz ma troszkę więcej.

Straszne bzdety tutaj produkujecie .... KUKIZ określił jasno, że nikt w wieku powyżej 45 lat nie ma szans na to,

aby wejść do parlamentu. Tym samym odciął sobie pempowinę - on tam nie chce być, on przyniósł tylko ideę.

@risto

Kukiz w/g mojej oceny

jest mierny, politycznie to leszcz i plankton. Ogra go byle żul ze stażem w polityce.

Ale Kukiz to pierwszy od solidarności ruch obywatelski

Kukiz jest po prostu pierwszy

I tylko z tego powodu ma mój głos. W normalnym kraju mógłby mnie co najwyżej rozśmieszyć..

Niestety czytanie ze zrozumieniem obecnie przerasta ok. 60% społeczeństwa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Stan otumanienia społeczeństwa jest przerażający !

Mam wrażenie, że nieświadomie piszesz o sobie.

Tak naprawdę demokracji o wiele bardziej od JOWów przysłużyłoby się zniesienie progów wyborczych, ale temat nie jest chwytliwy.

Przecież te całe JOWy to wydmuszka, co po minięciu początkowej fali entuzjazmu widać jak na dłoni.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.