Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Albo są dawane przykłady monitorów bez basu, albo z przewalonym. Nie ma nic pośredniego?

Dynaudio potrafi zadziwić dżwiękiem w rozsądnym i optymalnym (kosztownym) setapie, ale zgodzę się, że w średnim wieku już ich tak dobrze nie słychać... i ja np. będąc od ciebie starszym kolegą, drugi raz już bym Dynaudio nie kupił, chyba że studyjne pro, albo Master. Master cenię najbardziej i przez cały czas mam w głowie dżwięk z No.33, No.32 i właśnie Dyn Master. Lubię ich miękką i obszerną, sceniczną prezentację. Lubie je, bo grają cicho, jak pro-jazzmani. Takie mi się podobają - ale trzeba mieć stumetrowy pokój, i wysoki na pięć. W nowoczesnym, finlandzkim budownictwie nie zagra. Zbadałem Dynaudio w różnych pomieszczeniech i tak jak 802N uwielbiają pomieszczenia zgaszone akustycznie, tak C1 dla przykładu, uwielbiają żywą akustykę, z maxymalnie dopuszczalnym czasem pogłosu... i koniecznie w drewnie! Gra cały pokój, tak lubię. Po studyjnemu i analitycznemu w domu nie lubię, bo to nonsens - ma grać cały pokój. No chyba że jesteś zawodowym recenzentem sprzętu audio, a ty jesteś, więc wiadomo, że musisz posiadać pokój bez podbarwień - ale to są oczywiście moje wrażenia i można sobie je interpretować jak się chce. Dodam tylko, że nie patrzę na domowe stereo przez pryzmat dążenia do dżwięku live, bo... i tu mogę polemizować i przedstawić swoją teorię. W domowym stereo szukam dżwięku audio, a nie dżwięku live. To są dwa różne działy i nie widzę potrzeby mieszania ich.

Jestem pod wrażeniem - niesamowicie poszedłeś do przodu z tymi wszystkimi parametrami grających głośników, odzywki masz jak pro? Dużo ci zajęło nauczenie się tego wszystkiego? Zaimponowałeś mi!

Pozdr, Chicago '-)

Parker's Mood

• Użytkownicy+

palton, pozwolisz, że nie będę z tobą rozmawiał na Twoim poziomie.

Boję się, że mnie do niego sprowadzisz i pokonasz doświadczeniem.

OK?

Pokonałeś się sam - chamstwem.

Potrafisz dostrzec różnicę?:

Fajne wpisy, świadczą o rozwoju intelektualnym
świadczy o NIEdorozwoju intelektualnym

Mam nadzieję, ze potrafisz, bo to również świadczy o rozwoju intelektualnym.

A teraz czekam na odwetowe punkty i bana w wątku...

To ocenią inni moderatorzy i forumowicze.

Po raz kolejny proszę o zaprzestanie offtopu. Może dla odmiany masz coś do powiedzenia w temacie wątku?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Słyszałem wiele małych kolumienek wykastrowanych z basu. Niby coś tam było ale to nie to. Zresztą myśle, że to....i znów podam przykład moto,...że to jest jak automat z V8. Kto zacznie takim jeździć już nigdy nie wróci do manuala z R4. Ale póki śmiga na manualu z 4 garami to jest pewien, że tak powinno być.

Tak masz rację ...oj Sylwek ...

V8 automat vs manual 4 cylindry i co tu wybrać?....

Tak wygląda mniej więcej taka argumentacja ;)) zresztą dyskusja w sprawie basu teź...

post-59766-0-85599800-1441736415_thumb.jpg

post-59766-0-64441800-1441736436_thumb.jpg

Tak wygląda mniej więcej taka argumentacja ;)) zresztą dyskusja w sprawie basu teź...

Ależ nie, błąd. Nie można porównywać jajek z jabłkami. Czym innym jest mały samochód sportowy, a czym innym duży pickup.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ależ nie, błąd. Nie można porównywać jajek z jabłkami. Czym innym jest mały samochód sportowy, a czym innym duży pickup.

Otóż to...czym innym są małe monitory a czym duże głośniki w wielkim głośnikiem basowym ;)

Przykład adekwatny to BMW 520 vs 540.

Otóż to...czym innym są małe monitory a czym duże głośniki w wielkim głośnikiem basowym ;)

Monitory wcale nie muszą być bardzo małe i bez basu. A duże głośniki wcale nie muszą mieć wielkiego przetwornika basowego.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ja mam, od 1978 roku używałem na mniejszym metrażu 19m2 z kolumn 10" na basie i późniejsze kolumny też dochodziły dokładnie do tych 40Hz. Po prostu jak dla mnie to jest w Hi Fi absolutne minimum; jeśli piszemy o topowych monitorach to też powinna być norma! Wiem trudne ale co zrobić top to Top. Niższe dźwięki to wiele frajdy dla wprawnego ucha; przypomnę tylko że dobrzy instrumentaliści przesiadając się na kontrabas mają okres nabierania dobrej słuchowej kontroli tego co wydobywają z instrumentu po ok! 3/4 roku. Hobbystycznie tak nie piłujemy tego zakresu i ni mamy kontroli czy nuta jest w tym zakresie zagrana niżej czy wyżej i jak wysoko.

Te dźwięki w słuchanej muzyce występują raz na dobę-półtora i jednak czeka się na nie z utęsknieniem i sprawiają wiele frajdy. Myślę że jednak High End na nie zasługuje bez tego niskiego basu to takie zatrzymanie się w połowie drogi.

Amen ;)

Monitory wcale nie muszą być bardzo małe i bez basu. A duże głośniki wcale nie muszą mieć wielkiego przetwornika basowego.

Te BMW są tej samej wielkości;) przecieź , które jest monitorem? :)

Z tym drugim zdaniem zgadzam się całkowicie.

Dlatego moim zdaniem głośniki , które nie przetwarzają basu poniżej 50 Hz to trochę jak umowne BMW , ale z silnikiem 1,2 litra ;)

To czy mamy do czynienia z monitorami czy z podłogówkami to sprawa drugorzędna ...

Tyż tak myślę ;)

Co będzie miało lepszy bas?

post-59766-0-45873300-1441737409_thumb.jpg

post-59766-0-95541600-1441737417_thumb.jpg

• Użytkownicy+

Dynaudio potrafi zadziwić dżwiękiem w rozsądnym i optymalnym (kosztownym) setapie, ale zgodzę się, że w średnim wieku już ich tak dobrze nie słychać... i ja np. będąc od ciebie starszym kolegą, drugi raz już bym Dynaudio nie kupił, chyba że studyjne pro, albo Master. Master cenię najbardziej i przez cały czas mam w głowie dżwięk z No.33, No.32 i właśnie Dyn Master. Lubię ich miękką i obszerną, sceniczną prezentację. Lubie je, bo grają cicho, jak pro-jazzmani. Takie mi się podobają - ale trzeba mieć stumetrowy pokój, i wysoki na pięć. W nowoczesnym, finlandzkim budownictwie nie zagra. Zbadałem Dynaudio w różnych pomieszczeniech i tak jak 802N uwielbiają pomieszczenia zgaszone akustycznie, tak C1 dla przykładu, uwielbiają żywą akustykę, z maxymalnie dopuszczalnym czasem pogłosu... i koniecznie w drewnie! Gra cały pokój, tak lubię. Po studyjnemu i analitycznemu w domu nie lubię, bo to nonsens - ma grać cały pokój. No chyba że jesteś zawodowym recenzentem sprzętu audio, a ty jesteś, więc wiadomo, że musisz posiadać pokój bez podbarwień - ale to są oczywiście moje wrażenia i można sobie je interpretować jak się chce. Dodam tylko, że nie patrzę na domowe stereo przez pryzmat dążenia do dżwięku live, bo... i tu mogę polemizować i przedstawić swoją teorię. W domowym stereo szukam dżwięku audio, a nie dżwięku live. To są dwa różne działy i nie widzę potrzeby mieszania ich.

Jestem pod wrażeniem - niesamowicie poszedłeś do przodu z tymi wszystkimi parametrami grających głośników, odzywki masz jak pro? Dużo ci zajęło nauczenie się tego wszystkiego? Zaimponowałeś mi!

Pozdr, Chicago '-)

Taki wpis rozumiem. Jeśli ktoś lubi nosić ciemne okulary, to czemu nie? Pytanie, po co się jednak upierać, że przez te okulary świat wygląda prawdziwie?

Parę miesięcy temu słuchaliśmy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24402-0-83071000-1441737462_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając do tematu zapomnieliśmy o bardzo dobrych monitorach niestety drogich ATC SCM150 ASLT u nas bardzo mało znanych.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

jak nie jak tak, 747 potwierdza klasę Dynek!, a u nich koszt zwrotki i okablowania to 0,5% i co??

I nic...

Nadal nie grają :-)

Kolega 747 albo lubi specyficzne brzmienie miękkich głośników, albo nie słyszał możliwości szybkich focali ze zwrotnicą więcej od nich wartą :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Powtarzam pytanie:

Palton, a jak się majom Twoje Kulky razem z mid-reflexem? Da się porównać chociaż część pasma z innymi produktami?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

nie słyszał możliwości szybkich focali

Możliwości szybkich focali znam na pamięć, przewijałem aluminiowe uzwojenie tych przetworników, na miedziane, aby były jeszcze szybsze.

Focale lubi Manfred Zoller, to powinno marce wystarczyć.

Lubię odwrócone kopułki, są niezwykle precyzyjne.

Otóż to

Myślałem, że Cię licho porwało, a Ty byłeś w beczce, no i pewnie nie było w niej zasięgu...

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Narastanie i wygaszanie dźwięków nagle cudownie się nie poprawi.

Dynaudio potrzebują siły elektromotorycznej z wzmacniacza, musi być przy tym niezwykle precyzyjny, forum już kiedyś ustaliło, że raczej to trudne zestawienie właściwości do pogodzenia.

To jest forsowanie sprzętu - zupełnie niepotrzebnie.

Focale też z byle czym nie zagrają :-) - ale nie chodzi o moce, tylko o jakość, czystość sygnału, wydolność w czasie. Na focalach mogę zagrać wszystko - od arii do jazgotu czy techno. Nic się nie zapluje, nie spowolni, nie zatrze, nie zagubi w czasie i przestrzeni. Mało kolumn potrafi wszystkie te cechy zachować na raz. Zwykle jest to jakaś wizja z cyklu " jak producent reaguje na potrzeby rynku" :-)

Za takie rzeczy dziękujemy i obchodzimy z daleka.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

747, to ja też coś zaserwuję, tylko popatrz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Możliwości szybkich focali znam na pamięć, przewijałem aluminiowe uzwojenie tych przetworników, na miedziane, aby były jeszcze szybsze.

Chyba odwrotnie? Producenci stosują miedziowany aluminiowy drut (często o przekroju kwadratu), żeby cewka była lżejsza. Co za tym idzie cała masa drgająca będzie wtedy mniejsza, a więc łatwiejsza do poruszenia, czyli szybsza.

Focale lubi Manfred Zoller, to powinno marce wystarczyć.

Lubię odwrócone kopułki, są niezwykle precyzyjne.

Raczej lubił. Faocale zdaje się od kilku lat nie są dostępne dla innych producentów i diy-owców.

Odwrócona kopułka jest niezła, często ją słyszę w solution kolegi. Dzisiaj jednak można więcej, miedź w newralgicznych miejscach pozwoliła zmniejszyć zniekształcenia.

Weźcie już pingwinów nie wklejajcie :-)

W dodatku ze stadionem w brzuchu

Już widzę ten kształt fali :-)

niższy środek i bas, są w tych kolumnach nieczytelne.

Peter Qvotrup, polecał do swych niektórych wzmacniaczy Dynaudio C5.

Zgadzam się z tą rekomendacją, w relatywnie niskim przedziale wartości jak na hi end, może to być wyjątkowo trafny wybór.

• Użytkownicy+

Dynaudio potrzebują siły elektromotorycznej z wzmacniacza, musi być przy tym niezwykle precyzyjny, forum już kiedyś ustaliło, że raczej to trudne zestawienie właściwości do pogodzenia.

Oczywiście to jest prawda, pisałem o tym wielokrotnie. Mimo to, nadal nie będzie to demon szybkości. Wiele mikro informacji zostanie zatartych.

Chyba odwrotnie?

Przez aluminium to prąd jak na warunki hi end, nie za bardzo chce płynąć, nawet guru na forum stwierdził, że w swych topowych focalach posiada cewki miedziane, co jest prawdą.

Szybkość przepływu prądu przez cewkę drgającą jest jednym z determinantów parametrów dynamicznych układu elektromechanicznego głośnika.

• Użytkownicy+

Weźcie już pingwinów nie wklejajcie :-)

W dodatku ze stadionem w brzuchu

Już widzę ten kształt fali :-)

No dobra, głośniki poza wysokimi ... Dynaudio (a co) i ... kulki HA!

Fala powinna Ci się podobać :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście to jest prawda, pisałem o tym wielokrotnie. Mimo to, nadal nie będzie to demon szybkości. Wiele mikro informacji zostanie zatartych.

Wg. mojej opinii problem leży zupełnie gdzie indziej.

Wiele kolumn jest specjalnie produkowanych / strojonych w taki sposób aby grały łagodnie.

Dzieje się tak dlatego , bo większość powszechnie używanych wzmacniaczy po prostu jazgocze.

Kopułka diamentowa czy berylowa jest szczegółowa i nie wycina podawanych informacji ale po podłączeniu do niej jakiegoś słabego , jazgoczącego wzmacniacza wydaje się być za jaskrawa.

Ale wystarczy podłączyć odpowiedni sprzęt i ten głośnik gra aksamitnie , łagodnie ale bez gubienia szczegółów.

Odwrotna sytuacja tzn. podłączanie jazgoczącego wzmacniacza do mulącej kolumny nic nie da bo informacje utracone zostały już bezpowrotnie na głośniku.

Edytowane przez Axolotl
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Przez aluminium to prąd jak na warunki hi end, nie za bardzo chce płynąć, nawet guru na forum stwierdził, że w swych topowych focalach posiada cewki miedziane, co jest prawdą.

Szybkość przepływu prądu przez cewkę drgającą jest jednym z determinantów parametrów dynamicznych układu elektromechanicznego głośnika.

Palton napisał wyraźnie:

Miedziowany drut aluminiowy!

Teraz lekko humorystycznie:)

Czy "przyśpieszenie" prądu w 25cm drutu z miedzi w stosunku do przepływu w 25cm aluminiowego, miedziowanego drutu ma większe znaczenie niż 1-2 gr przyrostu masy układu drgającego?

Średnio, masa układu drgającego 18 sto centymetrowego głośnika to ok. 13-14gr ?

Czyli mamy do czynienia z ok. 10-15% przyrostu masy.

Nie podejmuję się określić ile przyśpieszy prąd w 25 cm drutu pomiędzy miedziowanym alu a miedzią :)

"Łatwo" sobie wyobrazić procentową różnicę :)

0,000000000000000000000000000001%?

Tak powstała nazwa google :)

Odniosę się tylko do części dyskusji tyczącej czy monitor czy podłogówka.

Mam Craffty i Chario A1. Pokój 20m, żywa akustyka. Oba monitory w tym pokoju, w bezpośrednim porównaniu z modelami tych samych firm i serii ale już wolnostojącymi. Modelami równie zaawansowanymi technicznie i na równie dobrych (w dużej części identycznych) komponentach: A3 junior i contour 2.8. Naturalnie craffty to BR a 2.8 zamknięta, naturalnie, że A1 i A3 też się nieco różnią konstrukcją. Chario napędzane Accu, Dynaudio KSA 150, bo integra accu to nie dla nich. Co oczywiste wszystkie nieco inaczej ustawione.

Wnioski, czy bardziej jakiś przyczynek do dyskusji: przy Chario bardziej odpowiadają mi podłogówki, przy Dynaudio jednak podstawkowy.

PS. Pisałeś Palton, że Dynaudio mulą na basie. I jest w tym ziarnko prawdy. Ostatnio jednak podłączyłem do c. wynalazek pt. rotel 991. Ogólnie to bida z nędzą ale bas - nawet Ty byś się zdziwił, dużo lepiej jak na krellu...

I jeszcze jedno: wszelkie oceny jakości lub lichości dynaudio. szczególnie na dole pasma, jeśli mają wejście koncentryczne, bez ocosów to przynajmniej niedopatrzenie.

Edytowane przez Adalbert95

Powtarzam pytanie:

Użytkownik neomammut dnia 08.09.2015 - 19:35 napisał

Palton, a jak się majom Twoje Kulky razem z mid-reflexem? Da się porównać chociaż część pasma z innymi produktami?

Facet, z szacunkiem do konstruktora, moderatora, testera, redaktora może, co?! A po drugie, to nie są żadne Kulky, tylko SPACE ONE! Kuźwa, naucz się wreszcie.

Ja mam za to pytanie do Wszystkich piszących w wątku i to pytanie w temacie: które według Was małe monitory odtwarzają wybitnie bas kontrabasu? Ha?! Najlepiej rodzimą konstrukcyję.

• Pokaż nowe odpowiedzi