Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Palton napisał wyraźnie:

Poczytaj sobie na temat topowych focali lub porozmawiaj z guru na forum, który posiada takowe, nie mam czasu na dyskusje w kółko o niczym z laikami.

No dobra, głośniki poza wysokimi ... Dynaudio (a co) i ... kulki HA!

Fala powinna Ci się podobać :)

Załączone miniatury

Szanowny, Drogi, Konstruktorze, Redaktorze, Moderatorze, Testerze, Smakoszu, Robercie paltonie Trzeszczyński,

Czy na zdjęciu widzimy tak długo oczekiwane przez wszystkich SPACE TWO? Jak one grają? Czy wibracje z konstrukcji stalowej nie przechodzą negatywnie na odtwarzanie podzakresów poszczególnych pasm? Kiedy będzie można posłuchać i kiedy będą zapisy na te odsłuchy, a jesli tak, czy odsłuchy będą płatne? ...no i czy trwają już prace nad SPACE DREI?

Focale zdaje się od kilku lat nie są dostępne dla innych producentów i diy-owców.

Odwrócona kopułka jest niezła, często ją słyszę w solution kolegi. Dzisiaj jednak można więcej, miedź w newralgicznych miejscach pozwoliła zmniejszyć zniekształcenia.

Np Wilson Audio nadal stosuje te przetworniki, wiec sa dostepne.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Szanowny, Drogi, Konstruktorze, Redaktorze, Moderatorze, Testerze, Smakoszu, Robercie paltonie Trzeszczyński,

Czy na zdjęciu widzimy tak długo oczekiwane przez wszystkich SPACE TWO? Jak one grają? Czy wibracje z konstrukcji stalowej nie przechodzą negatywnie na odtwarzanie podzakresów poszczególnych pasm? Kiedy będzie można posłuchać i kiedy będą zapisy na te odsłuchy, a jesli tak, czy odsłuchy będą płatne? ...no i czy trwają już prace nad SPACE DREI?

Chyba zaliczyłeś wtopę :)

Kolumny ze zdjęcia to :

Gallo Nucleus Reference 2

http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=52783021&searchclickthrough=true&searchQuery=dynaudio

Kurde, a już się tak cieszyłem (lepiej nie podzielę się szczegółami jak bardzo), że to wyczekiwane SPACE TWO! Dzięki Haripa za czujność!!! Czuwaj!

BTW, HarpioAcoustics, czy i kiedy dostępne będą Rottweilery?

Edytowane przez SVART

Np Wilson Audio nadal stosuje te przetworniki, wiec sa dostepne.

Focal nie sprzedaje Wilsonowi swojej kopułki Berylowej. Dlatego Wilson musiał zastosować inny tweeter. Pozostałe przetwórniki z serii Utopia III też nie są dostępne dla Wilsona ani DIY.

Edytowane przez sly30

A propos kulek tylko trochę większych :-) Czy Cabasse La Sphere to też podstawkowce, monitory czy jak wy tam zwiecie ?

Edytowane przez wakutoma

Czy Cabasse La Sphere

'Toma, bardzo ładne kule! Szczerze, to nie podobało mi się tylko to granie, jakby sztucznie nadymane i to w różnym repertuarze. Może byłoby lepiej, gdyby posłuchał ich kilka dni...

Rozmowa dotyczyła dynaudio za normalne pieniądze, przeciwstawiono focala jako alternatywę, szybszą, domyślnie z tej samej półki, bo niby jakże inaczej, także nikt tu nie mówi na temat żadnych topowych głośników.

Do tego głośnik to tylko głośnik, głośniki są ogólnie dostępne, a tylko parę osób wie co z nimi zrobić dalej, nikt w focalu tego nie wie, moim zdaniem.

• Użytkownicy+

Poczytaj sobie na temat topowych focali lub porozmawiaj z guru na forum, który posiada takowe,

Określenie "guru" ma niestety wydźwięk pejoratywny na tym forum, proponuję tradycyjnie pisać nick.

Nikt nie powiedział, że miedziane cewki są złe. Nie zgadzam się natomiast, że zmiana miedziowanego aluminium na w pełni aluminiowy drut, przyśpieszy głośnik. Jest dokładnie odwrotnie. Aluminium ma ponad dwa razy mniejszy ciężar właściwy, co bezpośrednio przekłada się na szybkość. Mniejszą masę łatwiej ruszyć, każdy to wie.

Masa atomowa miedzi 63,546

Masa atomowa aluminium 26,981

Kolega napisał:

Szybkość przepływu prądu przez cewkę

Jeśli są jakieś mierzalne różnice, to tak jak napisał Jurek- są pomijalne i nieistotne w aspekcie wpływu na szybkość membrany głośnika.

nie mam czasu na dyskusje w kółko o niczym z laikami.

Zgadzam się z tym, że kolega mówi w kółko o niczym. Pomimo wielu próśb forumowiczów, zero konkretów. Gdy przychodzi co do czego, to ogólniki jak wyżej.

Tak przy okazji zapytam jeszcze o inną część stosowaną w kolumnach. Kolega wielokrotnie wypowiadał się z dużym entuzjazmem o firmie Duelund. Chciałbym się więc dowiedzieć, jak się mają stosowane w zwrotnicach grafitowe rezystory tej firmy, do poniższych słów kolegi?:

Przez aluminium to prąd jak na warunki hi end, nie za bardzo chce płynąć,

Taki wpis rozumiem. Jeśli ktoś lubi nosić ciemne okulary, to czemu nie? Pytanie, po co się jednak upierać, że przez te okulary świat wygląda prawdziwie?

Rozumiem, że ten drugi człon pytania nie jest skierowany do mnie?

Nawet jak się wydaje, że wreszcie odtwarza jak na żywo ulubiony i wybrany setup audio, to skąd mamy tę wiedzę, że jest jak na żywo? Domowe stereo to taki trochę 'import-export nowoczesny czarownik' i jak ktoś jest naprawdę osłuchany z live, tak jak moja nieskromna osoba, to niestety, żadne zaklęcia nie pomogą - nie ma cudów. Można stworzyć namiastkę realu, ale i tak wyobrażnia będzie najważniejsza - będziemy sobie zawsze coś wyobrażać. Mnie tam podkolorowany dżwięk Dynaudio w ogóle nie przeszkadza, natomiast przeszkadza mi brzmienie moich ulubionych setek płyt jazzowych z epoki, obojętnie czy na wyczynowych przeżroczystych setupach, czy na podkolorowanych... tu słabo i tam słabo. Całe szczęście, że nie dążę w swoim domowym audio do live - chyba bym zwariował? Na koncerctach i gigach - live, w domu - live...co za szarość - gdzie kolory? Nie ma uniwersalnego dżwięku w audio - chyba zawsze jest kompromis.

Ale jeżeli chodzi o wyczynowe domowe stereo i zaawansowanie w tę dziedzinę, to faktycznie jest to też fajna zabawa; można się skoncentrować podczas odsłuchów tylko na parametrach sprzętu i je porównywać w nieskończoność do jakiegoś wzorca brzmienia, albo nie wzorca. Co będzie wzorcem? Jest tyle referencji, że trudno odgadnąć?

Edytowałem, ponieważ wkleił się wpis trzy razy, więc wyczyściłem dwa.

Edytowane przez Chicago

Parker's Mood

• Użytkownicy+

Rozumiem, że ten drugi człon pytania nie jest skierowany do mnie?

Jasne, że nie. To pytanie retoryczne, do wszystkich i nikogo.

Pomimo wielu próśb forumowiczów

Jestem pięć lat na forum, proszę nie kpić ze mnie publicznie, to jest moja prośba.

Jest tyle referencji, że trudno odgadnąć

Technika ma swój koniec proszę mi wierzyć, skończy się na super drogich czyli super czystych materiałach, później nie ma już nic poza wyczekiwaniem na postęp ich dotyczący.

JBL 4312

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Użytkownicy+

Jestem pięć lat na forum, proszę nie kpić ze mnie publicznie, to jest moja prośba.

Nigdy bym nie śmiał. Prosiłem tylko o konkrety, ale te bardzo trudno od kolegi otrzymać. Chciałbym się czegoś nauczyć, a z ogólników nic nie wynika. Większość mniej eleganckich wpisów dotyczących osoby kolegi, wynika wprost z unikania odpowiedzi. To irytuje innych, powoduje, że niektórzy uznają kolegę za trolla. Czy nie łatwiej, szybciej i po prostu sensowniej z punktu widzenia forum, a więc dzielenia się wiedzą, byłoby zwyczajnie odpowiedzieć? W przeciwnym wypadku budzi to u wielu osób wątpliwości, co do rzeczywistej wiedzy kolegi.

Technika ma swój koniec proszę mi wierzyć, skończy się na super drogich czyli super czystych materiałach, później nie ma już nic poza wyczekiwaniem na postęp ich dotyczący.

Technika za jakiś czas nie będzie potrzebowała żadnych materiałów do przesyłu ładunków elektrycznych. Wszystko będzie się odbywać bezprzewodowo. To będzie rewolucja. Czystość materiałowa na dziś jest tak duża, że kolejny postęp w tej dziedzinie, będzie można zobaczyć jedynie na wykresach pomiarowych.

PS. Jestem zarejestrowany na tym forum sześć lat, a wcześniej dość długo czytałem. Jaki ma to związek z kpieniem? To kwestia kultury a nie domena czasu.

Focal nie sprzedaje Wilsonowi swojej kopułki Berylowej. Dlatego Wilson musiał zastosować inny tweeter. Pozostałe przetwórniki z serii Utopia III też nie są dostępne dla Wilsona ani DIY.

Proszę nie zbaczać z tematu,tylko coś napisać na temat topowych monitorow,bo już się pogubiłem.

Tak naprawdę to najlepsze monitory to ma m ja,nie wierzycie?

Jest to opisane w zakladce kluby wątek Warszawski Klub Audiofila I Melomana ..........post 1655 pisze kolega Hornet.

Wiem to już od dawna. Już się do tego nawet przyzwyczaiłem... :-) Forum jest do dyskusji i wyrażania swoich poglądów, jakie by one nie były. Niestety tu zaczynają się schody. Każdy pogląd "ZA CZYMŚ" automatycznie staję się poglądem "PRZECIWKO CZEMUŚ". Jak kochasz BMW, to w oczach fanów Mercedesa będziesz wrogiem. Jak kochasz lampy, to dla tranzystorowców jesteś wróg. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że ludzie utożsamiają się z obiektami swoich hobby. Jak ma kolumny X to da się za nie pociąć. Nie daj Boże by ktoś je skrytykował. To jest od razu wojna bo przecież zaatakował mnie, MNIE, a nie moje kolumny. To, że za 2 lata będzie miał już inne kolumny to nie ma znaczenia. W danej chwili ktoś odważył się zaatakować obecny obiekt uwielbienia. Sprzęt to tylko sprzęt, ale nie dla wszystkich. Wiem, że mam wyraziste poglądy i często ktoś się ze mną nie zgadza i vice versa. Ale to są tylko poglądy, które zresztą w miarę lat ewoluują. A człowiek to człowiek. Przecież kolega Masza1968 nie zgadza się ze mną prawie wcale, Stefek czy marslo w znacznym stopniu również nie. Ale jakoś nie rzucamy w siebie błotem, ani obelgami. Ty również się ze mną nie zgadzasz i ok. I nic się znów takiego nie dzieje. Ale na forum jest sitwa trolli i zakompleksionych kolesi, którzy szukają zwady. Co ciekawe sami nigdzie nic merytorycznego nie piszą. Za to do awantury i podjudzania są pierwsi.
Wyłączmy dualizm, nie oceniajmy, to do niczego dobrego nie prowadzi.

Większość mniej eleganckich wpisów dotyczących osoby kolegi, wynika wprost z unikania odpowiedzi.

Nie ma żadnego unikania, jest czasami hejt na mnie i szuka się dziury w całym, mam pytanie, dlaczego inni nie są tak przepytywani, maglowani, etc..???

Proszę nie stwarzać wrażenia że jest inaczej, bo nie jest.

Napisał Kolega Sly jakie to puste informacje bez treści ode mnie otrzymywał, zaraz inny Kolega wskazał że otrzymał w pełni satysfakcjonujące, wszystko zależy więc od intencji, jeśli są pozytywne wszystko jest ok, jeśli wrogie, to mamy to co mamy.

Nie mam tabel pod ręką aby Koledze teraz na żądanie przedstawić charakterystyki przewodzenia dla metali i grafitu, lecz grafit przewodzi jaszcze daleko poza tym jak metal zamienia energię już tylko w ciepło.

Jaki ma to związek z kpieniem?

Kolega pozycjonował mnie w miejscach z którymi nie mam nic wspólnego, czytam między wierszami..tylko to odbieram jako nieuprzejmość.

Mniejszą masę łatwiej ruszyć,

Ale czym, jakim porządkiem przepływu, przecież istnieje coś takiego jak jakość przewodników, srebro od AN kosztuje dwadzieścia razy więcej od miedzi 8N. patrząc objętościowo.

W materiałach firmowych Focal podaje, że słuchali i wybrali miedź, oczywiście w referencji nie w produkcji seryjnej, dla maluczkich..

Miedź jest cięższa i wymaga większych sił w obwodzie magnetycznym.

Aluminium miedziowane to oszczędności na objętości obwodów magnetycznych, miedziowane, gdyż najwyższa składowa, która prowadzi sygnał, płynie powierzchnią zgodnie z zjawiskiem naskórkowości.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Szybkość przepływu prądu przez cewkę drgającą jest jednym z determinantów parametrów dynamicznych układu elektromechanicznego głośnika

747 weź się w końcu za naukę i przestań wypisywać brednie bo wprowadzasz w błąd pozostałych forumowiczów a osoby mające jakiekolwiek pojęcie o fizyce z podziwu wyjść nie mogą, jakim sposobem jest możliwe aby w XXI wieku w dobie internetu można mieć odwagę wypisywać takie nonsensy ???

Szybkość przepływu prądu przez dowolny przewodnik metaliczny jest stała i bliska prędkości światła, zupełnie nie zależy przy tym od rodzaju zastosowanego metalu(-li) czy zawartości procentowej różnych metali w stopie,

nawet gdyby potencjalny stop był zanieczyszczony na przykład pierwiastkami, które nie mają właściwości przewodzenia prądu to dopóki jest w stanie przewodzić dopóty prędkość przepływu prądu jest niezmienna.

Wytłumacz mi proszę jak można z Ciebie nie kpić skoro sam się usilnie o to prosisz ???

Edytowane przez vittorio

Byłem tam i też pan prezenter nie pozwolił mi posłuchać mojej płyty Charlie Parkera. Powiedział, że to jest wystawa hi-end i nie będzie puszczał starych i żle nagranych płyt Birda. Ładniutki zestaw domowego stereo, cacko!

Parker's Mood

twierdzisz że Dynaudio są zamulone to może napiszesz z czym słuchałeś S25 i C1?

Palton

ponawiam pytanie, z jaką elektronika i gdzie słuchałeś Dynaudio C1 i S25 że twierdzisz o strasznym zamuleniu....

a są to najlepsze podstawkowce Dynaudio

• Użytkownicy+

Nie ma żadnego unikania, jest czasami hejt na mnie i szuka się dziury w całym, mam pytanie, dlaczego inni nie są tak przepytywani, maglowani, etc..???

Proszę nie stwarzać wrażenia że jest inaczej, bo nie jest.

Dyskusja o szczegółach technicznych jest normą, tyle, że w zakładce DiY. Pisałem koledze, że właśnie tam są takie informacje, jednak kolega woli w Hi-end pisać o takich sprawach.Nie ma w tym, nic szczególnie złego, tyle, że tutaj rzadko kiedy ktoś podejmuje takie zagadnienia.

Napisał Kolega Sly jakie to puste informacje bez treści ode mnie otrzymywał, zaraz inny Kolega wskazał że otrzymał w pełni satysfakcjonujące, wszystko zależy więc od intencji, jeśli są pozytywne wszystko jest ok, jeśli wrogie, to mamy to co mamy.

Ależ nikt nie napisał, że kolega nigdy nie daje jakiś wskazówek. Tyle, że są to mało precyzyjne poszlaki.

Nie mam tabel pod ręką aby Koledze teraz na żądanie przedstawić charakterystyki przewodzenia dla metali i grafitu, lecz grafit przewodzi jaszcze daleko poza tym jak metal zamienia energię już tylko w ciepło.

Przepraszam, ale skoro prąd przez aluminium "nie za bardzo chce płynąć", to co można powiedzieć o wielokrotnie słabiej przewodzącym graficie?

Ale czym, jakim porządkiem przepływu, przecież istnieje coś takiego jak jakość przewodników, srebro od AN kosztuje dwadzieścia razy więcej od miedzi 8N. patrząc objętościowo.

W materiałach firmowych Focal podaje, że słuchali i wybrali miedź, oczywiście w referencji nie w produkcji seryjnej, dla maluczkich..

Miedź jest cięższa i wymaga większych sił w obwodzie magnetycznym.

Aluminium miedziowane to oszczędności na objętości obwodów magnetycznych, miedziowane, gdyż najwyższa składowa, która prowadzi sygnał, płynie powierzchnią zgodnie z zjawiskiem naskórkowości.

Tutaj odpowiedział już vittorio. Ja dodam, że cały czas się nie rozumiemy. Dopuszczam to, że miedź jest lepszym materiałem na ceki, odnoszę się wyłącznie do kwestii "szybkości". Tutaj kolega się mylił i tylko tyle.

Byłem tam i też pan prezenter nie pozwolił mi posłuchać mojej płyty Charlie Parkera. Powiedział, że to jest wystawa hi-end i nie będzie puszczał starych i żle nagranych płyt Birda. Ładniutki zestaw domowego stereo, cacko!

No i puszczają takie audiofilskie plumkanie a się później okazuje, że podstawowego rocka nie gra - to co to za zestaw Hi-End?

Hi-End powinien grać każdy rodzaj muzyki.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Użytkownicy+

Palton

ponawiam pytanie, z jaką elektronika i gdzie słuchałeś Dynaudio C1 i S25 że twierdzisz o strasznym zamuleniu....

a są to najlepsze podstawkowce Dynaudio

Napisałem ogólnie "Dynaudio", ponieważ słuchałem w znanym mi systemie przynajmniej 8-10 różnych konstrukcji tej firmy. Wszystkie mają niemal identyczną budowę przetworników, cudów więc nie będzie. S 25 słyszałem u Ciebie, kilkukrotnie na AS i jeszcze gdzieś. Nie ma to większego znaczenia dla ogólnego sound-u firmowego serwowanego przez tą firmę.

Prosiłem tylko o konkrety, ale te bardzo trudno od kolegi otrzymać. Chciałbym się czegoś nauczyć, a z ogólników nic nie wynika. Większość mniej eleganckich wpisów dotyczących osoby kolegi, wynika wprost z unikania odpowiedzi. To irytuje innych, powoduje, że niektórzy uznają kolegę za trolla. Czy nie łatwiej, szybciej i po prostu sensowniej z punktu widzenia forum, a więc dzielenia się wiedzą, byłoby zwyczajnie odpowiedzieć? W przeciwnym wypadku budzi to u wielu osób wątpliwości, co do rzeczywistej wiedzy kolegi.

747, muszę przyznać że Palton w sposób kulturalny i niezwykle zrozumiały przedstawił problem jaki istnieje pomędzy 747 a resztą użytkowników forum.Niedosyt mówienia kolegi wprost o zagadnieniach audio oraz konkretnych urządzeniach które były lub są w posiadaniu 747 jak dla mnie jest mocno irytujący..Jeśli kolega 747 dalej będzie forsował i próbował kontynuować swój ogólnikowy sposób rozmowy to będzie oczywiste że kolega nie posiada potrzebnej wiedzy do dzielenia się z userami AS i ignoruje rozmówców. Tym samym przyjdzie moment o powszechnym ignorowaniu kolegi 747 na forum.

Palton

jeżeli swoje opinie opierasz po odsłuchach na Audio Show to nie mam więcej pytań

teraz to już nawet uwierzę że Anna Maria Jopek na Harbeth m40.1 brzmi jak czarna wokalistka:)

Edytowane przez Miroslav1
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

747 dalej pisze w zakładce Hi End? A przeciez wielokrotnie pisał ze nie ma tu rozmówców na poziomie :) na JEGO poziomie :) ale klepie bajki dalej

• Użytkownicy+

Palton

jeżeli swoje opinie opierasz po odsłuchach na Audio Show to nie mam więcej pytań

teraz to już nawet uwierzę że Anna Maria Jopek na Harbeth m40.1 brzmi jak czarna wokalistka:)

To się nazywa manipulacja. Co jeszcze zrobisz, żeby ratować coś czego się nie da uratować?

• Pokaż nowe odpowiedzi