Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Meloman napisał:

Dobry żart tynfa wart

Możesz nam powiedzieć, co konkretnie ten wpis wnosi do dyskusji, w rzeczonym temacie?

Jeżeli się nie zgadzasz, napisz dlaczego i wyjdź z innymi propozycjami, bo akurat zagadnienie dobrego monitora jest dla mnie ciekawe.

10 minut temu, WuMike napisał:

Możesz nam powiedzieć, co konkretnie ten wpis wnosi do dyskusji, w rzeczonym temacie?

Zwróć proszę uwagę najpierw na formę Twojej wypowiedzi. Potem możemy dyskutować.

Forma mojej wypowiedzi, plus kolejna informacja o całym systemie z SF Extrema nad wyraz czytelnie oddaje moje zdanie, odnośnie referencyjnych monitorów. Ponawiam zatem po raz drugi i ostatni pytanie, czy masz coś do dodania konkretnego, oprócz Twojego komentarza o dobrym żarcie, którego z mojej strony nie było. 

Extremy to teraz jak inwestycja i ile kosztowały jako nowe nie ma znaczenia. Tanieć już na pewno nie będą. Obrosły już takim kultem jak żadne inne monitory. I będą tylko coraz droższe.

Zgadzam się z powyższym komentarzem. Obrosły one niemalże w najlepsze rękodzieło wybitnego artysty i z tego powodu rynek wtórny widzi takie, a nie inne oferty. Nie mnie to oceniać.

Muzycznie jednak „Extremy” dalej są dla mnie czymś, co ociera się o bycie uznanym za jeden z monitorów wszechczasów. Z chęcią poznałbym jednak świeże opinie Was, forumowiczów, z ocenami podobnych konstrukcji. Harbethów 40.2 nie miałem okazji słyszeć, jeszcze.

Z monitorów największe wrażenie jak dotąd wywarły na mnie TAD CE, ale słuchane niestety nie w warunkach domowych ( wiec ciężko tak do końca to ocenić )tylko na Audio Show , i co ciekawe z tego co pamietam tez grały z Naimem 

Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

18 minut temu, Meloman napisał:

@WuMike

Opinie, że jest coś, a wszystko inne to bee zawsze kładą mnie na łopatki.

Nic takiego nie napisałem. Wyraziłem opinię, że najlepsze to co słyszałem w życiu z monitorów wyszło właśnie z tego modelu. Właśnie dlatego poprosiłem o opinie innych osób. Nie mówimy o jednym wzorcu, tylko o klasykach gatunku przecież.

TAD CE nie miałem niestety okazji posłuchać, nad czym trochę ubolewam, ale faktycznie, warunki „wystawowe” nie do końca są w stanie oddać to, co jest w domowym, dobrze zaadoptowanym zaciszu.

3 godziny temu, Piękny Stefan napisał:

Extremy to teraz jak inwestycja i ile kosztowały jako nowe nie ma znaczenia. Tanieć już na pewno nie będą. Obrosły już takim kultem jak żadne inne monitory. I będą tylko coraz droższe.

tak,ale tylko te w perfekcyjnym stanie,nie zakatowane,nie zniszczone.

do tego beda wisialy na ogloszeniach latami,bo nie wiem kto zaplaci 37-50 tys zl za nie,ich wartosc wygorowna na max to 18-20tys zl.ze standami.

gdyby przyjac metode wyceny przez dowolnego rzeczoznawce,nie przekroczylyby 5tys zl.

my sami tworzymy mity w swiecie audio,,niestety,,,

12 godzin temu, WuMike napisał:

Nic takiego nie napisałem. Wyraziłem opinię, że najlepsze to co słyszałem w życiu z monitorów wyszło właśnie z tego modelu.

W takim razie źle Cię zrozumiałem, za co mogę tylko przeprosić. Sorki!

Mnie cały czas ciekawi kiedy Sonus wypuści na rynek EXTREME 2 ?   Electe Amator 3 zrobili, Minime Amator zrobili. Teraz czas na EXTREME 2.

Oczywiście powstała - EX3MA -ale  to edycja specjalna i nie da się jej kupić. Poza tym jest taka zbyt nowoczesna, a ja oczekuje EXTREMY w stylu SF EA3 czy SF EA2

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• Moderatorzy
6 godzin temu, babatular napisał:

Mnie cały czas ciekawi kiedy Sonus wypuści na rynek EXTREME 2 ?   Electe Amator 3 zrobili, Minime Amator zrobili. Teraz czas na EXTREME 2.

Oczywiście powstała - EX3MA -ale  to edycja specjalna i nie da się jej kupić. Poza tym jest taka zbyt nowoczesna, a ja oczekuje EXTREMY w stylu SF EA3 czy SF EA2

Tylko co te nowe SF mają wspólnego (oprócz nazwy) ze starymi, sprzed dwóch dekad...?

-----------------

2 minuty temu, plastik1989 napisał:

Tylko co te nowe SF mają wspólnego (oprócz nazwy) ze starymi, sprzed dwóch dekad...?

O które pytasz ?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

12 minut temu, plastik1989 napisał:

O tych spod ręki Franco Serblina. 

Co mają wspólnego Electy Amator 1 z Electami Amator 3 - oba modele  są dwudrożne, mają kopułkę jedwabną, mają 18 cm midwoofer, mają obudowy bass-refleks, są monitorami na podstawkę, mają zbliżone wymiary,  tył i przód pokryty skórą, wizualnie są podobne, mają przede wszystkim obudowy z orzecha włoskiego, 

Minima Amator 1 i Minima Amator 2 - w zasadzie jak wyzej z jedną różnica - w jedynce jako midwoofer pracuje 14tka a w dwójce 15tka.

Faktycznie  - nic nie mają wspólnego...

Edytowane przez babatular

1 godzinę temu, babatular napisał:

Co mają wspólnego Electy Amator 1 z Electami Amator 3 - oba modele  są dwudrożne, mają kopułkę jedwabną, mają 18 cm midwoofer, mają obudowy bass-refleks, są monitorami na podstawkę, mają zbliżone wymiary,  tył i przód pokryty skórą, wizualnie są podobne, mają przede wszystkim obudowy z orzecha włoskiego

Na moje to tył lakierowany na czarny mat w jedynkach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A głośniki to inna bajka w starych masz esotara T330D i Audio Technology a w nowych to już jakieś customowe scany.

sonus-faber-electa-amator-3.thumb.jpg.90b69fcd3c8db021c0f2b54da34399ca.jpg

Z podobieństw to jedynie, że są monitorami i dwudrożne?.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak,ale tylko te w perfekcyjnym stanie,nie zakatowane,nie zniszczone.
do tego beda wisialy na ogloszeniach latami,bo nie wiem kto zaplaci 37-50 tys zl za nie,ich wartosc wygorowna na max to 18-20tys zl.ze standami.
gdyby przyjac metode wyceny przez dowolnego rzeczoznawce,nie przekroczylyby 5tys zl.
my sami tworzymy mity w swiecie audio,,niestety,,,

I jak zwykle mogę zapłacić tyle a tyle. W NLD są za 8500eur, stan dobry. Więcej ludzi by chętnie kupilo extremy za 4.5 k eur ale jeszcze takich nie widziałem. I chyba jut nie zobaczę . Są czasem okazje ale generalnie, idą w ciągu minut i już się nie powtórzą. Np wzmak a horning Sati za 4k eur poszedł w mniej niż godzinę- cena nowego 18k eur.
Chcemy coś mieć z rynku wtórnego albo nie produkowany model trzeba liczyć się z kosztami albo szukać czegoś innego. Takie życie.
5 godzin temu, zibii napisał:

Na moje to tył lakierowany na czarny mat w jedynkach.

Ukryta Zawartość

A głośniki to inna bajka w starych masz esotara T330D i Audio Technology a w nowych to już jakieś customowe scany.

sonus-faber-electa-amator-3.thumb.jpg.90b69fcd3c8db021c0f2b54da34399ca.jpg

Z podobieństw to jedynie, że są monitorami i dwudrożne?.

No to słabo u Ciebie z wiedzą - ale jak ja miałem Electa Amator 1 - to ty zapewne nie wiedziałeś że w ogóle jest tak firma jak Sonus - bez urazy ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez babatular

6 godzin temu, Aethelred napisał:

I jak zwykle mogę zapłacić tyle a tyle. W NLD są za 8500eur, stan dobry. Więcej ludzi by chętnie kupilo extremy za 4.5 k eur ale jeszcze takich nie widziałem. I chyba jut nie zobaczę . Są czasem okazje ale generalnie, idą w ciągu minut i już się nie powtórzą. Np wzmak a horning Sati za 4k eur poszedł w mniej niż godzinę- cena nowego 18k eur.
Chcemy coś mieć z rynku wtórnego albo nie produkowany model trzeba liczyć się z kosztami albo szukać czegoś innego. Takie życie.

Tylko powstaje pytanie :

ile w tej cenie płacimy za faktyczna wartosc soniczna, a ile za "legendę" ?

Ilu ludzi tyle opinii

3 godziny temu, babatular napisał:

No to słabo u Ciebie z wiedzą - ale jak ja miałem Electa Amator 1 - to ty zapewne nie wiedziałeś że w ogóle jest tak firma jak Sonus - bez urazy ?

Mogło tak być więc ten tył w skórze czy jak? Bo z zdjęcia jakoś nie wygląda?.

2 godziny temu, zibii napisał:

Chodzi o ilość podobieństw ?

2 godziny temu, zibii napisał:

wyglada na strukturalny lakier (skoropodobny). Ale czy to odgrywa role?

BTW. Fronty, ktore wygladaja na skore to tez nie prawdziwa tylko syntetyczna skora

Edytowane przez xajas
9 godzin temu, babatular napisał:

Chodzi o ilość podobieństw ?

Jakie ty tam widzisz podobieństwa są zrobione całkowicie na innych głośnikach a to się liczy najbardziej a, że obudowa podobna to bez znaczenia.

9 godzin temu, xajas napisał:

wyglada na strukturalny lakier (skoropodobny). Ale czy to odgrywa role?

BTW. Fronty, ktore wygladaja na skore to tez nie prawdziwa tylko syntetyczna skora

Pewnie, że nie odgrywa a front to faktycznie prędzej skaja niż skóra.

Widać dla baby liczy się chyba wygląd niż sound?.

W dniu 7.08.2019 o 22:24, babatular napisał:

Co mają wspólnego Electy Amator 1 z Electami Amator 3 - oba modele  są dwudrożne, mają kopułkę jedwabną, mają 18 cm midwoofer, mają obudowy bass-refleks, są monitorami na podstawkę, mają zbliżone wymiary,  tył i przód pokryty skórą, wizualnie są podobne, mają przede wszystkim obudowy z orzecha włoskiego, 

Minima Amator 1 i Minima Amator 2 - w zasadzie jak wyzej z jedną różnica - w jedynce jako midwoofer pracuje 14tka a w dwójce 15tka.

Faktycznie  - nic nie mają wspólnego...

Podobieństw jest znacznie więcej.

Oba modele bazują na prostopadłościanie. Mają głośnik wysokotonowy u góry. Dolny przetwornik w obu modelach jest okrągły. Odczepy głośnikowe są na tylnej ściance, do tego w obu identycznie  umiejscowione, na dolnej jej części.

To nie przypadek...

43 minuty temu, Piękny Stefan napisał:

Oba modele bazują na prostopadłościanie. Mają głośnik wysokotonowy u góry. Dolny przetwornik w obu modelach jest okrągły. Odczepy głośnikowe są na tylnej ściance, do tego w obu identycznie  umiejscowione, na dolnej jej części.

To nie przypadek...

Mozna by sie pokusic o stwierdzenie, ze obydwie konstrukcje wyszly spod reki tego samego arcymistrza dlubactwa garazowego hi endu, Pana Henia. 

Wieza STEREO Technics :)

Tylko powstaje pytanie :
ile w tej cenie płacimy za faktyczna wartosc soniczna, a ile za "legendę" ?
Z pewnością płacimy bardzo dużo za legendę ale takie jest prawo rynku. W przypadku starych sonusow amplifikacja ma bardzo duże znaczenie i jeśli nie jest się tego świadomym to można by zadziedzionym tym legendarnym brzmieniem.
Czasem legenda ma przełożenie na realna jakość produktu a czasem nie.
Wg mnie do za 8.5k EUR można wybrać coś ciekawego na rynku wtórnym a i gumowe zawieszenie tez ma swoją żywotność. Ciekawe czy z wiekiem zmieniaja sie wlasciwosci forrofluidu w esotarze.
Rok produkcji jest na tabliczce znamionowej z tyłu BTW.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

8 minut temu, Aethelred napisał:

Z pewnością płacimy bardzo dużo za legendę ale takie jest prawo rynku. W przypadku starych sonusow amplifikacja ma bardzo duże znaczenie i jeśli nie jest się tego świadomym to można by zadziedzionym tym legendarnym brzmieniem.
Czasem legenda ma przełożenie na realna jakość produktu a czasem nie.

Myśle , ze najwyższy zestaw dzielony Naima , z którym słuchałem SF Extrema tez do słabeuszy nie należy , Thiel 2.3, które tez łatwe nie są wysterowal bez trudu . 

Juz raz byłem trochę zawiedziony "legenda" Totem Mani-2, które nawet z monoblokami Marka Levinsona nieco rozczarowały 

Ilu ludzi tyle opinii

Ja kiedys bylem oczarowany zestawem naim serii 500 z pre chyba 282 plus neat ultimatum, ale teraz za te pieniadze nie kupilbym takiego zestawu. 

Wieza STEREO Technics :)

10 godzin temu, Piękny Stefan napisał:

To nie przypadek...

Jak Ty mi zaimponowałeś, Stefan ...

12 godzin temu, zibii napisał:

Jakie ty tam widzisz podobieństwa są zrobione całkowicie na innych głośnikach a to się liczy najbardziej a, że obudowa podobna to bez znaczenia.

Pewnie, że nie odgrywa a front to faktycznie prędzej skaja niż skóra.

Widać dla baby liczy się chyba wygląd niż sound?.

Faktycznie głośniki sa całkowicie inne - w EA1 z Marsa, w EA3 z Wenus

• Pokaż nowe odpowiedzi