Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, ohmygod napisał:

podatki nie sa "przedsiebiorcy " z chwila wyplywu gotowki z jego konta to nie sa juz jego pieniadze

zawsze mnie zastanawia jak zaplacisz dostawcy tez cie wk or wia na co wydal kase ? na dziwki czy na johny walkera a moze glosniki za 100 tys euro ?

twoje srodki to to co majatku na koncie i w naleznosciach

Hej wujek dobra rada.

Nie napisałem, że podatki są przedsiębiorcy. Lecz są to m.in. jego byłe pieniądze, które musi oddać do wspólnej, panstwowej kasy. Potem bywa, że ogląda tych, co żyją na koszt m.in. jego przędsiębiorstwa (różnego rodzaju zasiłki i pomoc społeczna). A mogliby pracować. 

Jak płacę dostawcy, to otrzymuje w zamian albo towar, albo usługę. I nie interesuje mnie na co wyda moje byłe pieniądze.

To diametralna różnica, bo przedsiębiorca za to, że zapłaci przymusowe podatki, zamiast towaru czy usługi często widzi tych, którzy (między innymi) dzięki jego byłym pieniądzom, dosłownie sobie bimbają. Są zdrowi na ciele i umyśle. Mają w nosie pracę, bo życie pokazało, że gmina na chleb i wino da. A i jakieś lokum zapewni. Pomijam oczywiście tych, który pomoc socjalna z różnych względów się należy.

Podatki, to też należności...

Edytowane przez zukzukzuk

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

10 minut temu, jar1 napisał:

buahahaha ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

8 minut temu, zukzukzuk napisał:

Hej wujek dobra rada.

Nie napisałem, że podatki są przedsiębiorcy. Lecz są to m.in. jego byłe pieniądze, które musi oddać do wspólnej, panstwowej kasy. Potem bywa, że ogląda tych, co żyją na koszt m.in. jego przędsiębiorstwa (różnego rodzaju zasiłki i pomoc społeczna). A mogliby pracować. 

Jak płacę dostawcy, to otrzymuje w zamian albo towar, albo usługę. I nie interesuje mnie na co wyda moje byłe pieniądze.

To diametralna różnica, bo przedsiębiorca za to, że zapłaci przymusowe podatki, zamiast towaru czy usługi często widzi tych, którzy (między innymi) dzięki jego byłym pieniądzom, dosłownie sobie bimbają. Są zdrowi na ciele i umyśle. Mają w nosie pracę, bo życie pokazało, że gmina na chleb i wino da. A i jakieś lokum zapewni. Pomijam oczywiście tych, który pomoc socjalna z różnych względów się należy.

Podatki, to też należności...

ludzie maja wybor moga pracowac moga niepracowac to ich wlasna sprawa nie przejmuj sie tym

chyba ze jak za komuny chcesz zeby milicja lekkoduchow za obijanie sie scigala

na tym polega roznorodnosc na koniec i tak wyladujemy 0,5 metra pod ziemia

i wazni pracusie i te nieroby  sa rozne zycia sa rozne priorytety

11 minut temu, Sine Metu napisał:

71b0795baf444f8372feb502006d43e0.jpg

nalezy miec na uwadze ze przez lata w polsce pensje rosly znacznie wolniej niz wynikalo to wynikow gospodarki

sprawilo to ze relacja wynagrodzenia PKB z 1997 roku na poziomie blisko 60%  spadla do ponizej 50 w 2015

to znaczy ze gospodarka rosla w tempie znacznie szybszym niz wynagrodzenia inaczej

polska byla panstwem postepujacego wyzysku

gdyby uzyskac relacje wynagrodzenia /pkb z 1997 to na dzien dobry wynagrodzenia w pOlsce JUZ teraz powinny byc wyzsze o jakies 20 % tzn minimalna powinna wynosic nie 2250 a jakies 2700 na DZIS 

niewatpliwie o ile nie nastpi jakis kataklizm lub szok zewnetrzny ze wzgledu na demografie wynagrodzenia beda odrabialy straty w lat poprzednich zreszta juz czechach juz dzis zarabiaja znacznie lepiej niz polsce

a dynamiki roczne wynagrodzen w czechach slowacji wegrach litwie wynosza ok 10 % rok do roku

w ppolsce tylko 7 % (pewnie jako skutek duzej imigracji ukrainskiej ktora spowalnia wzrost plac)

sprawa ma sie tak ze we wszystkich gospodarkach europo srodkowej wynagrodzenia ze wzgledow demograficznych rosna znacznie szybciej niz Polsce jesli mamy byc panstwem atrakcyjnym dla pracownikow a nawet dla ukraincow to nie mozemy odstepowac in minus

bo inne gospodarki beda wysysac pracownikow tak jak w ostantich latach czechy  zaczely podbierac polskich pracownikow chciwym firmom ze slaska

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ohmygod
1 minutę temu, ohmygod napisał:

ludzie maja wybor moga pracowac moga niepracowac to ich wlasna sprawa nie przejmuj sie tym

chyba ze jak za komuny chcesz zeby milicja lekkoduchow za obijanie sie scigala

na tym polega roznorodnosc

No tak. Oczywiście, że ludzie spod płotu (nie ubliżając im) nie muszą pracować, a przedsiębiorcy MUSZĄ płacić podatki, z których m.in, finansowany jest napój czy węgiel dla owych. Taka różnica.

Pisowiec zawsze znajdzie odpowiedź. Choć, często nie związaną z tematem dyskusji. Przykłady idą z góry.

Widzę, że coraz większe rewelacje wypisujesz. Szczególnie wzruszyłem się tym o "wzorowym" działaniu NBP.

Szkoda czasu na dyskusję.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

50 minut temu, bubusia napisał:

Bobcat, w Niemczech masz BBC, czy ZDF i ARD?

Po co ty tak blaznujesz?

Pamietasz sylwestra? Pamietasz jak media po paru dnich sie obudzily, bo nie wypadalo jechac po emigrantach?

Ignorance is bliss, co bobik?

Dałem inny przykład z innego kraju Europy Zachodniej. 

Uprasza się o zaprzestanie rżnięcia głupa żałosny PiS-owski potakiwaczu.

Edytowane przez Bobcat

wystarczy poczytac newsy PAP np albo GUS

drog buduje sie tyle samo co dawniej zwlaszcza ekspresowek masz interent poszukaj

mam za ciebie robote odwalac ? poszukasz porownasz i sie zdziwisz bo zadnej katastrofy nie mA

mieszkan w tym roku odda sie do uztykou prawie 200 tys to JEST REKORDOWA ILOSC od upadku komuny

linie kolejowe spolki jak torpol budimeks zue  sa juz zawalone wygranymi kontraktami

na lata

jakoś tego nie widać. Mieszkania to inwestycje prywatne, mieszkanie plus leży, ani jeden kilometr autostrady (chyba, że liczymy ten z trudem dokończony A1 30 km Pyrzowice - Częstochowa). Drogi? dokończane te które zaczął poprzedni rząd. Jak Via Carpatia? 

2 godziny temu, bubusia napisał:

Zaraz mosty, patrz na budzet, nie bedzie deficytu. Malo?

Budżet? No nie, bez jaj. Ty w to wierzysz? A w dobranocki też wierzysz?

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

12 minut temu, zukzukzuk napisał:

No tak. Oczywiście, że ludzie spod płotu (nie ubliżając im) nie muszą pracować, a przedsiębiorcy MUSZĄ płacić podatki, z których m.in, finansowany jest napój czy węgiel dla owych. Taka różnica.

Pisowiec zawsze znajdzie odpowiedź. Choć, często nie związaną z tematem dyskusji. Przykłady idą z góry.

Widzę, że coraz większe rewelacje wypisujesz. Szczególnie wzruszyłem się tym o "wzorowym" działaniu NBP.

kazdy kto zarabia musi placic

ale masz wybor mozesz rzucic prace firme

i tez nie placic podatkow

masz takie prawo ja ci tego nie zabraniam

ani nie zmuszam

ło matko, na chwilę człowiek wyszedł i nawet nie jest w stanie tego przeczytać a co dopiero odpowiadać. Trzymajcie się, wolę piwo ze znajomymi.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

14 minut temu, zukzukzuk napisał:

jak widzisz od kilku lat inflacja oscyluje w okolicy 2% tak to jest wzrorowa polityka pieniezna

i realizacja celu zapisanego w ustawie o NBP co mam ci jeszcze powiedziec

ze niektorzy pracownicy ci sie nie podobaja to nie moja wina

w kancelarii premiera za czasow PO pracowala aktywna zawodowo prostyturtka

to ja juz wole pixi i dixi

48 minut temu, Bobcat napisał:

Dałem inny przykład z innego kraju Europy Zachodniej. 

Uprasza się o zaprzestanie rżnięcia głupa żałosny PiS-owski potakiwaczu.

Uprasza sie o nie pieprzenie glupot zalosny neomarksistowski ignorancie.

I tyle mozna z bobikiem.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Na temat obietnic PiS świetnie wypowiedział się niejaki Łukasz Warzecha, już tu zresztą cytowany.

"Kaczyński przedstawił w swoim wystąpieniu apologię państwa – wszechpotężnego, wszechopiekuńczego, decydującego za obywatela, co dla niego dobre. (...)

Kaczyński nie pozostawił złudzeń: państwo ma być w centrum. Ma w swej niezmierzonej mądrości decydować, co jest dla obywateli dobre, a co złe. Ma im urządzać życie. Nie w sensie – jak twierdzą przeciwnicy rządu – narzucania na przykład norm światopoglądowych. W tę stronę PiS nigdy nie poszedł i pewnie nie pójdzie. Chodzi o organizowanie ludziom życia przez mikrozarządzanie ich codziennością poprzez niezliczone regulacje, zakazy, nakazy. Państwo ma być dobrym, mądrym ojczulkiem, który będzie kierował swoje głupiutkie dzieciaczki – obywateli – na właściwą drogę, a w razie czego dawał im po pupie, jeśli zbłądzą. "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

14 minut temu, bubusia napisał:

neomarksistowski ignorancie

Lepiej być neomarksistowskim ignorantem niż PiS-owską wazeliną i włazid..ą jak Ty.

Godzinę temu, ohmygod napisał:

w kancelarii premiera za czasow PO pracowala aktywna zawodowo prostyturtka

to ja juz wole pixi i dixi

Tak. I ta prostytutka zarabiała ze 100 tys. zł na miesiąc? 

Problem w tym,  że poplecznicy bieżącej władzy raczej (na pewno) nie umieją liczyć...  Wollą pixi i dixi. Tymczasem, te "swojaki"biorą najmniej kilka razy tyle, co poprzednicy... Jak i reszta swoich, wstawionych wszędzie, gdzie się tylko dało. A jeśli się nie dało - to PiS zmienił przepisy, żeby TYLKO to umożliwić.

"Dobra" zmiana:( Wystarczy dać po 500 i obiecać 4 tys. za kilka lat.

Edytowane przez zukzukzuk

A propos Kancelarii Premiera - przed chwilą usłyszałem że budżet KPRM od 2015 wzrósł o 100%.

Tanie państwo PiS k... mać!

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

33 minuty temu, zukzukzuk napisał:

"Dobra" zmiana:( Wystarczy dać po 500 i obiecać 4 tys. za kilka lat.

Czytał Ty obietnice POKOspoko, Homolewicy i peeselukuku?
Nie macie nawet już opcji do wyboru.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

53 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Na temat obietnic PiS świetnie wypowiedział się niejaki Łukasz Warzecha, już tu zresztą cytowany.

"Kaczyński przedstawił w swoim wystąpieniu apologię państwa – wszechpotężnego, wszechopiekuńczego, decydującego za obywatela, co dla niego dobre. (...)

Kaczyński nie pozostawił złudzeń: państwo ma być w centrum. Ma w swej niezmierzonej mądrości decydować, co jest dla obywateli dobre, a co złe. Ma im urządzać życie. Nie w sensie – jak twierdzą przeciwnicy rządu – narzucania na przykład norm światopoglądowych. W tę stronę PiS nigdy nie poszedł i pewnie nie pójdzie. Chodzi o organizowanie ludziom życia przez mikrozarządzanie ich codziennością poprzez niezliczone regulacje, zakazy, nakazy. Państwo ma być dobrym, mądrym ojczulkiem, który będzie kierował swoje głupiutkie dzieciaczki – obywateli – na właściwą drogę, a w razie czego dawał im po pupie, jeśli zbłądzą. "

Ukryta Zawartość

od kiedy warzecha odbyl serie wizyt do niemiec nagle zmienil sie ton jego publicystyki nie jest juz wiarygodny jak wczesniej

niemniej uwazam ze z tymi 4000 pln juz w 2023 troszke przecholowali

ale z drugiej strony moze wiedza cos czego my nie wiemy bo w ue bedzie harmonizacja placy minialnej ktora nie moze zejsc ponizej pewnego poziomu zobaczymi czas pokaze 

Ukryta Zawartość

W dniu 7.09.2019 o 14:33, skali napisał:

To bzdury i mity , gdyby nie plan Balcerowicza bylibyśmy teraz Ukrainą czy Bułgarią. A już na pewno nie byłoby na 500+.  

Pomijajac wszystkie detale, udało się zbudować w  niewydajnymi biednym i zacofanym ekonomicznie kraju jedną z najszybciej rozwijających się gospodarek świata. Aż mnie ciarki przechodzą gdy pomyśle o alternatywach. Najczęściej przychodzi mi na myśl czołowa pozycja w Europie w zbieractwie runa leśnego. Uregulowanie gospodarki które wtedy nastąpiło daje nam profity do dzisiaj, również tym którzy sami nie zrobili dla siebie nic.

Popatrz na Czechy - osiągnęli to samo nie rozwalając kraju. Zbrodnią Balcerowicza-Sorosa było m.in.  zniszczenie PGR-ów  - w Czechach i na Słowacji cały czas działają, choć pod innymi nazwami

1 godzinę temu, Jaro_747 napisał:

Atak podsumowuje obietnice Stankiewicz: 

"Obietnice, obietnice i jeszcze raz obietnice. W ostatnich dniach partie polityczne prześcigały się w prezentacji propozycji, którymi chcą przekonać wyborców do poparcia w jesiennych wyborach. - Wyścig na socjal przekroczył granice zdrowego rozsądku - ocenił w TOK FM Andrzej Stankiewicz, publicysta Onetu.

W piątek obietnice wyborcze prezentowała Koalicja Obywatelska, w sobotę zas PiS i PSL oraz Kukiz'15. Małgorzata Kidawa-Błońska, kandydatka KO na premiera, obiecała m.in. skrócenie kolejek do lekarzy, darmowy internet dla młodych, likwidację abonamentu RTV, wyrównanie płac kobiet i mężczyzn, a także premię emerytalną dla aktywnych seniorów. Jarosław Kaczyński przedstawił swój "hattrick", czyli zapowiedź wyższych płac, podwójną trzynastą emeryturę oraz równe dopłaty dla rolników. Z kolei Władysław Kosiniak-Kamysz, lider ludowców, obiecywał między innymi dobrowolny ZUS dla przedsiębiorców.

Goście Daniela Passenta zgodzili się, że takie obietnice "to nic nowego". - Prezes Kaczyński obiecał jeszcze więcej PiS - ocenił Andrzej Stankiewicz, publicysta Onetu. Jak dodawał, wyścig wyborczy w Polsce w tej chwili polega głównie na kupowaniu wyborców. - PiS rozpoczął licytację na socjal i tym wygrał ostatnie wybory. Ale przebił ich PSL, bo zaproponowanie zawieszenia składek ZUS to jest pomysł absurdalny. Przecież bez tego emeryci nie dostaną pieniędzy - mówił dalej Stankiewicz. Zgodziła się z nim Zuzanna Dąbrowska z "Rzeczpospolitej". - To faktycznie absurd, choćby ze względu na rodziny przedsiębiorców, które zostaną z niczym - wyjaśniła dziennikarka.

Stankiewicz podsumował, że polityczny "wyścig socjalny przekroczył granicę zdrowego rozsądku". - Bo to, co wygadują politycy, jest niebezpieczne - ocenił Andrzej Stankiewicz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, ohmygod napisał:

od kiedy warzecha odbyl serie wizyt do niemiec nagle zmienil sie ton jego publicystyki nie jest juz wiarygodny jak wczesniej

niemniej uwazam ze z tymi 4000 pln juz w 2023 troszke przecholowali

ale z drugiej strony moze wiedza cos czego my nie wiemy bo w ue bedzie harmonizacja placy minialnej ktora nie moze zejsc ponizej pewnego poziomu zobaczymi czas pokaze

Kapitalny wpis, dzięki!!!

Rozumiem, że po wizycie w Niemczech w oczach PiSowców Warzecha stracił wiarygodność. Niemcy wszczepili mu implant do mózgu? A może po prostu zobaczył normalny kraj?

Jeżeli wizyta za granicą tak zmienia ludzi to może PiS powinien wypisać nas ze strefy Schengen?

Jestem Europejczykiem.

Jest (już) niewiarygodny, bo nie chwali PiS... Typowe:) 

9 godzin temu, ohmygod napisał:

tego co ten szkodnik nawyprawial to juz nikt nam nie odda bo szkody sa NIE DO ODROBIENIA

Jasne, lekarstwem na to jest zaproponowane przez Prezesa i spółkę rozdawnictwo kasy. To dopiero trudno będzie zatrzymać. Dopiero bankructwo Polski tego dokona. Ludzie wykształceni to wiedzą niestety "rządzi" ciemnogród, ma większość.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

54 minuty temu, Sine Metu napisał:

Ja pierniczę, pisdraki, i wy to na poważnie tak wszystko łykacie?

"Bez 500+ nie daliby rady kupić domu z ogródkiem i wyjechać na wakacje – taki wniosek można było wysnuć ze słów pana Roberta, który z żoną i dziećmi wystąpił na konwencji PiS jako typowa polska rodzina. Nikt nie powiedział, że pan Robert jest wiceprezesem banku w Otwocku.
..

– My i nasza rodzina również odczuwamy te zmiany. Mamy gwarancję bezpieczeństwa finansowego. Dzięki programowi 500 plus mogliśmy podjąć decyzję o zakupie domu ...

– Po prostu stać nas na więcej. Wierzymy, jeśli rodzina jako najmniejsza komórka społeczna będzie miała szansę rozwoju, rozwijać się będzie również ojczyzna..."

Normalnie zajebioza totalna.

Posłowie PO wystąpili o udostępnienie dokumentów z Ministerstwa Sprawiedliwości. Dokumentów do tej pory nie dostali. Dyrektor biura powiedział im, że wiceminister "Wieprz" Wójcik nie zgodził się.

No i ch... z przepisami, z kodeksami, z prawem. Nie wydamy płaszcza i co nam zrobicie?

Jak się domyślam koledzy PiSowcy coś takiego akceptuję i pochwalają. Pytam, żeby potem nie było, że oni niczego nie wiedzieli.

Jestem Europejczykiem.

12 godzin temu, jar1 napisał:

Normalnie zajebioza totalna.

Normalnie komuna wróciła pełnym frontem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

16 godzin temu, Pasqual napisał:

Popatrz na Czechy - osiągnęli to samo nie rozwalając kraju. Zbrodnią Balcerowicza-Sorosa było m.in.  zniszczenie PGR-ów  - w Czechach i na Słowacji cały czas działają, choć pod innymi nazwami

Czechy to Czechy, to co było możliwe tam, nie było możliwe tutaj . Inny kraj, inni ludzie i inne PGR-y . I inna skala problemu .  A Czesi też mieli swoją transformację i też było ciężko

Co nazywasz rozwaleniem kraju ? Czy te PGR-y o których wspominasz to w roku 89` miały się świetnie ? Czy był kapitał na ich przetrwanie , rozwój i modernizację ? Poza tym o czym tu mówić , skoro rzeczywistość za oknem mówi że to co się stało było słuszne i się udało . Żyjemy w najlepszej Polsce jaką Polacy mieli ever . Że można było jeszcze lepiej ? Zawsze można . 

23 minuty temu, Sine Metu napisał:

Tak, całe 19% uprawnionych do głosowania.

Zgadza się. Widać że jest szansa na przełamanie rządów ciemnogrodzian, ale do tego potrzebne jest włączenie myślenia u reszty a to myślenie zawsze będzie silnie zaburzane przez rozdawnictwo.   

W Polsce,  chyba w jako jedynym kraju bloku wschodniego nie udało się całkowicie z kolektywizować rolnictwa i do końca opierało się ono na prywatnych gospodarstwach rolnych. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.