Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, soundchaser napisał:

Ciekawe czasy nas czekają w niedalekiej przyszłości. ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w wiek poprodukcyjny wchodza roczniki powojenne liczace 550-660 tys rocznik

wi wiek produkcyjny wchodza roczniki liczace 350-400 tys ludzi 

tak bedzie przez prawie cala dekade

pis nie bedzie musial nawet podwyzszac  minimalnej - zrobi to za niego demografia

czechach szeregowi pracownicy zarabiaja lepiej niz w polsce

wegry slowacja litwa estotnia maja wzrosty plac po 10-12 % rocznie za ostatnia lata wszedzie te same problemy niz demograficzny i koniunktura ......

Pisowcy ekstrapolowali trendy i wykorzystali to marketingowo

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, bubusia napisał:

Jakos nie chcesz przyswoic, ze w tym zdaniu obwinil wlasnie za heilowanie, wlasnie za napasc, i za przetrzymywanie.

Manipulujesz i mataczysz. Specjalność Twojej strony sporu.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Manipulujesz i mataczysz. Specjalność Twojej strony sporu.

W ktorym miejscu matacze? Wykaz tak jak ja tobie wykazalem. Pisze o niezgrabnym wpasowaniu napasci w 1939, de fakto obwinieniu za to KK, co wynika z calosci, a ty pierdzielisz cos o mataczeniu.

Pokazuje ci jak krowie na rowie jaka glupote mu sie palnelo, a ty dalej swoje.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

O tu:

15 minut temu, bubusia napisał:

Jakos nie chcesz przyswoic, ze w tym zdaniu obwinil wlasnie za heilowanie, wlasnie za napasc, i za przetrzymywanie. I wszystko odnosi sie do KK.

Ponadto mataczeniem jest powtarzane przez Ciebie słowo "przetrzymywanie". W tekście prof. Hartmana jest użyte słowo "ukrywał". Pomoc Watykanu nazistowskim zbrodniarzom w wyrobieniu lewych papierów a następnie ucieczce do Ameryki Południowej jest faktem udowodnionym historycznie.

Ucieczka odbywała się przez klasztory (głównie franciszkańskie). Nawet nazywano to potocznie "szlakiem klasztorów".Szczególnie "zasłużoną" postacią był biskup Grazu Alois Hudal.

Edytowane przez Bobcat
14 minut temu, ohmygod napisał:

Pisowcy ekstrapolowali trendy i wykorzystali to marketingowo

Widocznie pisowscy ekonomiści to prawdziwi fachowcy. ?

Sorry, ale jestem innego zdania. Niedługo zobaczycie jaka będzie inflacja, ale PiS wytłumaczy to po swojemu.

13 minut temu, bubusia napisał:

Pokazuje ci jak krowie na rowie jaka glupote mu sie palnelo, a ty dalej swoje.

Głupoty to Ty tutaj piszesz.

Teraz, soundchaser napisał:

Niedługo zobaczycie jaka będzie inflacja, ale PiS wytłumaczy to po swojemu.

Zwali wszystko na Tuska.

21 minut temu, Bobcat napisał:

O tu:

Ponadto mataczeniem jest powtarzane przez Ciebie słowo "przetrzymywanie". W tekście prof. Hartmana jest użyte słowo "ukrywał". Pomoc Watykanu nazistowskim zbrodniarzom w wyrobieniu lewych papierów a następnie ucieczce do Ameryki Południowej jest faktem udowodnionym historycznie.

Ucieczka odbywała się przez klasztory (głównie franciszkańskie). Nawet nazywano to potocznie "szlakiem klasztorów".Szczególnie "zasłużoną" postacią był biskup Grazu Alois Hudal.

A co to ma za znaczenie czy ukrywanie, czy przetrzymywanie, masz tam 3 elementy za ktore jest winien KK wg Hartmana, jednym z nich jest napasc w 1939. Masz nawet itd, co potwierdza, ze we wszstkim o czym pisze w tym zdaniu odnosi sie do KK.

Czy to do ciebie dociera?

1 kto heilował tak gorliwie,

2 kto na nas napadł w 1939 r.,

3 kto po wojnie ukrywał nazistowskich zbrodniarz,

4 itd.

I wszystko o KK. Rozumiesz, ze mu sie popierdolilo z tym 1939. Czy nadal bedziesz pierdzielil o mataczeniu.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

17 minut temu, soundchaser napisał:

Widocznie pisowscy ekonomiści to prawdziwi fachowcy. ?

Sorry, ale jestem innego zdania. Niedługo zobaczycie jaka będzie inflacja, ale PiS wytłumaczy to po swojemu.

takie sa skutki demografii czy pis by podwyzszyl czy nie wynagrodzenia minimalne zmiany wymusi sam rynek  beda pchane mocno do gory przez demografie

przez kilkadziesiat lat w Polsce  liczba ludnosci w wieku produkcyjny bedzie sie kurczyc w najblizszych latach o setki tysiecy rocznie pozniej sie ustabilizuje w okolicy  minus 50-100 tys rocznie by potem wzrosnac do kilksuset przy wyzu lat 80 tych  o ile w miedzy czasie nie przetoczy sie przez region pomostu baltycko-czarnomorskiego wojenna pożoga

naplywyw ukraincow tego nie zmienia bo ukraina ma taka sama kiepska demografie co polska

i wiele wiecej niz dotychczas to juz ich nie przyjedzie zwlaszcze ze czechach placa lepiej w niemczech lepiej

na wegrzech podobnie jak polsce........

Edytowane przez ohmygod
27 minut temu, Bobcat napisał:

Szczególnie "zasłużoną" postacią był biskup Grazu Alois Hudal.

Ten purpurat miał może brata w Pierwszej Kadrowej albo cóś, że przywołujesz go w odniesieniu do polskiego kleru. Był to zadeklarowany nazista i w dodatku niemiecki agent. Jego postawa jest jednym z dowodów na to, że w Niemczech lat 1933-45 poparcie dla Hitlera, nazizmu i zbrodni było masowe.

Edytowane przez Zyzol
44 minuty temu, bubusia napisał:

Czy to do ciebie dociera?

Ja wiem, tego Was uczą na odprawach dla funkcjonariuszy frontu propagandowego: krzyżowe pytania powtarzane po raz n-ty i próby zagonienia interlokutora w kozi róg. Widać że jesteś gorliwy w tych naukach ale nie ze mną takie numery.

1 kto heilował tak gorliwie,

Jest na zdjęciu które przed chwilą umieścił @jar1.

2 kto na nas napadł w 1939 r.,

Ten którego KK z Piusem XII na czele popierał.

3 kto po wojnie ukrywał nazistowskich zbrodniarzy

Napisałem przed chwilą. Poczytaj o Akcji Odessa.

Rozumiesz, ze mu sie popierdolilo z tym 1939.

Nic z tych rzeczy. Zrobił skrót literacki. To nie miejsce na wykłady z historii.

Czy nadal bedziesz pierdzielil o mataczeniu.

Tak, gdyż cały czas mataczysz.

Edytowane przez Bobcat
Godzinę temu, ohmygod napisał:

czechach szeregowi pracownicy zarabiaja lepiej niz w polsce

Bo Czesi eksportują za 19000 USD na obywatela a Polska za 6800.

Godzinę temu, ohmygod napisał:

w wiek poprodukcyjny wchodza roczniki powojenne liczace 550-660 tys rocznik

wi wiek produkcyjny wchodza roczniki liczace 350-400 tys ludzi 

tak bedzie przez prawie cala dekade

pis nie bedzie musial nawet podwyzszac  minimalnej - zrobi to za niego demografia

Niczego nie zrobi.  Spadek populacji produkcyjnej oznacza spadek siły nabywczej.  Bez inwestycji wyższa podaż pieniądza na rynek z tytułu wzrostu wynagrodzeń skończy się eksplozją inflacji.  

42 minuty temu, ohmygod napisał:

takie sa skutki demografii czy pis by podwyzszyl czy nie wynagrodzenia minimalne zmiany wymusi sam rynek  beda pchane mocno do gory przez demografie

Ten proces jest bardzo rozłożony w czasie, a PiS przez 4 lata chce podwyższyć płacę minimalną o prawie 100%.
Wiesz czym to się skończy? Zwiększeniem bezrobocia, spadkiem inwestycji, inflacją...nie tylko zresztą.
To będzie cios dla prywatnych pracodawców, którzy zmuszeni do podwyższenia płacy na oficjalnej liście płac i obciążeń z tytułu tej płacy nie dadzą podwyżek pracownikom, bo przecież wiadomo, że zatrudnianie na minimalne wynagrodzenie to w większości takich firm prywatnych jest fikcją. Efekt będzie taki, że pracownik na tym straci, bo zarobi więcej tylko na papierze. W drastycznych przypadkach dojdzie do zwolnień, czyli do wzrostu bezrobocia.
Żadne tego typu działanie nie pozostaje bez skutków. Problem w tym, by wprowadzając jakąś zmianę przewidzieć jej konsekwencje i najlepiej jakby więcej było tych pozytywnych. Czy w tym przypadku tak jest? Nie sądzę. Pisowi nie zależy na pozytywnych skutkach, tylko na przedłużeniu swojej władzy i dalszym psuciu naszego kraju dla własnych korzyści.

58 minut temu, ohmygod napisał:

przez kilkadziesiat lat w Polsce  liczba ludnosci w wieku produkcyjny bedzie sie kurczyc

Jak to? To po co to 500+? Chyba po to, by było odwrotnie...

to już nawet z Mozambiku importujemy węgiel?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

2 godziny temu, dulon184 napisał:

Dzieło uciekinierki zaleskiej.

Ukryta Zawartość

W szkole w której uczyła Agata Duda (żona Maliniaka) jest w tym roku klasa która liczy 41 uczniów. 41 uczniów w klasie!

A ten dupek który jest teraz ministrem twierdzi, że nie ma żadnych problemów. Co za kłamliwy palant!

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Partia golodupcow nieźle zaszalala z obietnicami jak je zrealizują to wszyscy stracą nawet golodupce.

chwilowy brak działalności w audio.

zajefajne:

Zastępca rzecznika dyscyplinarnego Michał Lasota doniósł na trzech sędziów z Elbląga. Popadli mu wydaniem orzeczenia, w którym uznali, że przez ponad rok przewlekle prowadził jedną ze spraw jako sędzia  .....  choć sprawa nie jest obszerna (mieści się w jednym tomie akt), to sędzia Michał Lasota przez rok nie podejmował w niej czynności.Gdy pokrzywdzony złożył skargę na przewlekłość postępowania, Lasota wydał wyrok nakazowy i zmieścił w aktach notatkę, w której wyjaśniał, dlaczego dopiero teraz zajął się sprawą.

Ukryta Zawartość

Już mieliśmy sędziego dublera, który był w składzie orzekającym TK we własnej sprawie, teraz innemu sędziemu stanowisko pozwala się mścić na innych sędziach. Już nie tylko (zgodnie z relacjami "małej emi") jako uczestnik zamkniętej grupy Kasta, ale bezpośredni inicjator postępowań dyscyplinarnych.

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

No i kolejna katokretynka będzie nadzorować państwowe media:

Cytat

[...]  Nową członkinią Rady Programowej TVP została Lidia Dudkiewicz. Uchwałę w tej sprawie podjęła na posiedzeniu 21 sierpnia Rada Mediów Narodowych. Biogram Dudkiewicz w poniedziałek po południu pojawił się już na oficjalnej stronie Telewizji Polskiej.

Lidia Dudkiewicz jest absolwentką podyplomowych studiów dziennikarskich na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, studiowała również oligofrenopedagogikę (uczenie osób z niepełnosprawnością intelektualną), a także teologię.

Przez niemal 40 lat związana była z tygodnikiem katolickim "Niedziela", a w latach 2014-2019 r. była redaktorką naczelną tego pisma.

Lidia Dudkiewicz jest też publicystką prawicowego tygodnika "Sieci". Pełni również funkcję konsultora Rady ds. Środków Społecznego Przekazu Konferencji Episkopatu Polski oraz radcy Zakonu Rycerskiego Świętego Grobu Bożego w Jerozolimie.

Dziennikarka była również wielokrotnie nagradzana, otrzymała m.in. watykańskie odznaczenie "Pro Ecclesiae et Pontifice". W 2017 r. za upowszechnienie kultury przyznano dziennikarce brązowy Medal Zasłużony Kulturze - Gloria Artis. [...] 

Lidia Dudkiewicz nigdy nie ukrywała swoich poglądów i przekonań. W jednym ze swoich tekstów w "Niedzieli" pisała krytycznie o przeprowadzanej w październiku ub.r. w szkołach akcji "Tęczowy Piątek", polegającej na wywieszaniu plakatów i przeprowadzaniu pogadanek na temat akceptacji i otwartości na uczniów LGBT.

"Uwaga rodzice! Aktywiści homoseksualni wchodzą albo próbują wejść do polskich szkół. Na 26 października br. w ponad 200 placówkach zaplanowali deprawacyjną akcję pod nazwą „Tęczowy piątek" - ostrzegała Dudkiewicz.

Z tekście "Kobiety są kobietami, a mężczyźni - mężczyznami" z marca 2019 r. alarmowała: "na naszych oczach trwa zamach na polskie dzieci".

Próbuje się je oderwać od rodzin, a rodzicom zabrać konstytucyjne prawo do ich wychowania zgodnie z własnymi przekonaniami. Niedawno głośno było o "tęczowych piątkach", teraz organizacje LGBT chcą przeprowadzić ideologiczną indoktrynację w polskich szkołach. Pod pozorem prowadzenia zajęć o tolerancji i przeciwdziałania dyskryminacji próbuje się już w przedszkolach narzucić inicjację seksualną, wdrożyć plan oswajania uczniów z homoseksualizmem. Wmawia się, że dobre jest to, co jest zdecydowanie złe, grzeszne i niezgodne z naturą.

- twierdziła. W lipcu ub. r. napisała, że "religijność to nasz kod genetyczny, to nasze polskie, a także europejskie DNA".

A dziś w radiu ZET klęcznik gowin z zapałem zaprzeczał, jakoby Polska nie stawała się państwem wyznaniowym...

Ręce opadają - watykańska ośmiornica się rozpełza coraz bardziej.

9 minut temu, argus napisał:

Lidia Dudkiewicz jest absolwentką podyplomowych studiów dziennikarskich na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, studiowała również oligofrenopedagogikę (uczenie osób z niepełnosprawnością intelektualną), a także teologię.

I to są wspaniałe kwalifikacje na to stanowisko. Biorąc pod uwagę, że zwiększa się ciągle procent społeczeństwa z niepełnosprawnością intelektualną. Poza tym widać, że PiS sięga po specjalistów.

7 minut temu, Zyzol napisał:

I to są wspaniałe kwalifikacje na to stanowisko. Biorąc pod uwagę, że zwiększa się ciągle procent społeczeństwa z niepełnosprawnością intelektualną. Poza tym widać, że PiS sięga po specjalistów.

Pod rządami PiS się zwiększa? Najwidoczniej.

Jestem Europejczykiem.

W dniu 8.09.2019 o 14:42, zukzukzuk napisał:

Będzie tylko lepiej. Hurrra! Niech żyje PiS! To oni dokonali cudu

Ktoś musi zgłosić Prezesa i Premiera do nagrody Nobla. Wynaleźli w końcu ekonomiczne perpetuum mobile. Tylko czy przypadkiem to nie jest kolejna piramida finansowa. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Pod rządami PiS się zwiększa? Najwidoczniej.

Tę niepełnosprawność widać też po twoim wpisie. Napisałem wyraźnie "ciągle". Człowiek bez obniżonej sprawności umysłowej powinien to zrozumieć. ?

Edytowane przez Zyzol
13 godzin temu, Zbig napisał:

Bo Czesi eksportują za 19000 USD na obywatela a Polska za 6800.

Niczego nie zrobi.  Spadek populacji produkcyjnej oznacza spadek siły nabywczej.  Bez inwestycji wyższa podaż pieniądza na rynek z tytułu wzrostu wynagrodzeń skończy się eksplozją inflacji.  

czyli nominalnym wynagrodzen rowniez sam poparles moja teze

Jak można narzekać na służbę zdrowia w czasach dobrej zmiany? To, że jest to kompletna nieodpowiedzialność, pokazuje ten przykład: 

Ukryta Zawartość

Nie wszyscy pacjenci w Polsce narzekają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zyzol
1 minutę temu, ohmygod napisał:

po drugie czemu zalozyles ze nie bedzie inwestycji ?

chyba nie sadzisz ze w rzadzie sa wariaci co chca rozwalic gospodarke jesli to zrobia to doskonale sobie zdaja sprawe ze skoncza jak aws -unia wolnosci 

inwestycje sa w calym kraju w mojej okolicy w ostatnie  4 lat to wiecej inwestycji prywatnych firm niz przez caly okres 2005-2015

i to pomimo presji placowej

7 minut temu, ohmygod napisał:

oczywiscie wzrost wynagrodzen to zasluga nie PISU tylko w 80% DEMOGRAFII i kurczenia sie populacji w wieku produkcyjnym

paradoksalnie przypisuje sie to rzadom kaczynskiego ale to nie prawda - oni tylko jada na tym koniku ktory sprawil im los

niby rozgarnieci ludzie na tym forum a czasami takie banialuki wypisuja ze glowa mala

23 minuty temu, Zyzol napisał:

Tę niepełnosprawność widać też po twoim wpisie. Napisałem wyraźnie "ciągle". Człowiek bez obniżonej sprawności umysłowej powinien to zrozumieć. ?

Pieprzysz Zyzol jak zwykle. Całkiem już się do PiS przepisałeś? Teraz będziesz należał do grona niepełnosprawnych którymi zajmuje się reżimowa telewizja.

"Ciągle" to tu usprawiedliwiasz PiS i wszystko relatywizujesz, takie hobby lizusów reżimu.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

11 minut temu, Jaro_747 napisał:

Pieprzysz Zyzol jak zwykle. Całkiem już się do PiS przepisałeś? Teraz będziesz należał do grona niepełnosprawnych którymi zajmuje się reżimowa telewizja.

"Ciągle" to tu usprawiedliwiasz PiS i wszystko relatywizujesz, takie hobby lizusów reżimu.

Nic głupszego do tej pory nie napisałeś - czym potwierdziłeś moje przypuszczenie. Odsyłam, nie tylko ciebie np. do #63279. ?

Mam głęboko gdzieś twoje przypuszczenia. Interesuje mnie twoja prokremlowska i proreżimowa propaganda. Swoją drogą ciekawie się to łączy.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

16 minut temu, Jaro_747 napisał:

Mam głęboko gdzieś twoje przypuszczenia. Interesuje mnie twoja prokremlowska i proreżimowa propaganda. Swoją drogą ciekawie się to łączy.

A ja ma twoje wypociny tam, gdzie Trump i inni jankescy prezydenci Polskę. Skoro nie nadążasz... spasuj. Nie jesteś od recenzowania każdej mojej wypowiedzi pod każdym kątem. Krótko mówiąc goń się. ?

Jak kiedyś wróżyłem ewolucję starych komuchów w stronę PiSowskiego narodowego socjalizmu to były fochy i kpina.

O teraz mamy nadymanie się i obrazę. No i cokolwiek wali gomułkowszczyzną od tych "jankeskich prezydentów". Fajne - takie oldskulowe :-).

Jestem Europejczykiem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.