Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-End 2.1 – profanacja?

Undziak

Rekomendowane odpowiedzi

5) bezpieczniejsze wydają się 2 suby lub jeden idealnie pośrodku i koniecznie cięte dość nisko powiedzmy 50Hz, max 60Hz

Jeżeli będą 2 postawione przy kolumnach, to niskie cięcie nie będzie takie konieczne.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Jeżeli będą 2 postawione przy kolumnach, to niskie cięcie nie będzie takie konieczne.

Tak wracając do punktu wyjścia, zamiast monitorów + 2 suby wolałbym odpowiednie podłogówki ;)

Miałem niezłe podłogówki IQ 200T, jakiś czas temu zmieniłem na monitory USHER X-718 i 2 suby USHER SW-103, pomieszczenie ok.30m2, zdecydowanie bardziej odpowiada mi to drugie zestawienie.

Jeśli w pomieszczeniu stoją małe monitorki a niskiego basu jest od cholery

jestes pewny ze ten bas jest cholernie niski?

bardzo nisko zestrojonego suba jest ciężko zlokalizować w małym, słabo dopracowanym akustycznie pomieszczeniu.

a tego to juz zupelnie nie rozumiem....czy w pomieszczeniu zaadaptowanym akustycznie bedzie z subem gorzej, tak?

bezpieczniejsze wydają się 2 suby lub jeden idealnie pośrodku i koniecznie cięte dość nisko powiedzmy 50Hz, max 60Hz

moze byc wiecej problemow niz z jednym....idelanie posrodku to wychodzi piewrwszy mod pomieszczenia. ja ustawialbym sie 1/3 wymiaru pomieszczenia, pisalem wczesniej. w studiach nagraniaiowych praktyka jest sub nawet pod konsola realizatora....

moze byc wiecej problemow niz z jednym....idelanie posrodku to wychodzi piewrwszy mod pomieszczenia. ja ustawialbym sie 1/3 wymiaru pomieszczenia, pisalem wczesniej. w studiach nagraniaiowych praktyka jest sub nawet pod konsola realizatora...

Sprostowanie: idealnie pośrodku rozstawu głośników, które nie stoją symetrycznie w pomieszczeniu. Czyli sub nie byłby idealnie pośrodku ściany. Ale uwaga słuszna.

jestes pewny ze ten bas jest cholernie niski?

Nie rozumiem pytania.

Stwierdziłem tylko fakt.

Nie było napisane jakiej wielkości było/jest pomieszczenie, oraz jaki to był/jest sub.

Jeśli widzimy monitorki które takim basem grać nie mogą jaki akurat słyszymy, to nadal wierzymy że grają tylko monitorki?

Trzeba być po prostu nie osłuchanym lub naiwnym aby w to uwierzyć.

Już jeden taki był co prezentował malutkie monitorki które grały basem lepiej niż nie jedne większe, i upierał się że nie ma suba... Po AS wyszło że ów sub stał za firanką.

Słyszałem sporo głośników i wiem jak może zagrać mały głośnik basem, ale bez przesady.

A to że akurat nikt nie wyczaił że jest dodany sub, to znaczy że był bardzo mało rozkręcony i nisko ucięty + małe, słabo zaadaptowane pomieszczenie.

a tego to juz zupelnie nie rozumiem....czy w pomieszczeniu zaadaptowanym akustycznie bedzie z subem gorzej, tak?

Nie, lepiej.

Tak wracając do punktu wyjścia, zamiast monitorów + 2 suby wolałbym odpowiednie podłogówki ;)

O to to :) moim zdaniem subwoofer w stereo to nie profanacja, tylko proteza ma uzupełnić baraki popularnych dziś kolumn słupkowych i małych monitorów. Nie wiem tylko czy to się wpisuje w kanon tej zakładki, wszak hi-end nie zna kompromisów :)

Witam z mojego skromnego doświadczenia wynika że taniej i lepiej jest zainwestować w lepsze jakości monitory w których siedzi jakaś min 18cm na dole i która jest wstanie w miare swoich możliwości zejść dosyć nisko.Do tego musi być wydajny wzmacniacz który da rade kontrolować niski bas ,póżniej niema problemu z kierunkowym basem niż bawić się 2 suby . Swojego czasu jak robiłem rozeznanie w temacie to za dobry sub cena zaczyna oscylować koło 10 tyś ale tu nie jest problem .problem zaczyna się kiedy to wszystko próbujesz zestroić to wtedy jest go za dużo za mało ,albo jest rozdarcie w muzyce, to wszystko zależy też od realizacji płyty .Najlepiej do tego projektu użyć procesora dzwięku a to kolejny wydatek ,koniec końców i tak taniej wyjdzie zainwestować w monitory ewentualnie podłogówki.Muśle że nie jestem odosobniony w tym temacie .choć mogę sie mylić sprawa jest na pewno do ugrania pytanie tylko jaki budżet .

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Suma sumarum, dążę do podstawowego pytania: czy można stworzyć hi-endowy zestaw monitorów z subwooferem i czy jest to praktykowane?

A tam z monitorów... można z Q3 nawet. Nie wiem tylko czy ten hajend nie jest zbyt konserwatywny i jak dorzucisz suba to już nie możesz mówić ze masz hajenda ;) Popularne rozwiązanie za wielka woda (ale nie tylko,tutaj norwegia na zdjęciu). Imo szczególnie praktyczne gdy pokój jest jednocześnie używany do oglądania filmów.

283492d1413366553-espen-l-sitt-system-1.jpg

http://www.hifisentralen.no/forumet/mitt-anlegg-og-billedtra-der/53421-espen-l-sitt-system-28.html#post1899017

Od ponad roku gram na 2+1 z sub'em WB Torusem + wzmak Velodyne SC1250. Ustawiam go pośrodku kolumn z odcięciem 55Hz ... DSP w Velodyne ustawia sub'a tak że IMHO praktycznie główne kolumny i Torus są "prawie" idealnie zgrane. Można tego Suba tak ustawić, że będzie napierd...ł jak sub'y z kina domowego, ale można też tak, że "zamruczy" tam gdzie potrzeba, ukaże pochylony kontrabasik :). Wcześniejsza moja przygoda z innym sub'em Velodyne CHT12R pokazuje, że dopiero najwyższa klasa sub'ów dobrze integruje się z kolumnami tradycyjnego stereo. ... czy 2+1 w roli Torusa to jest hajendzik ... tego nie wiem i mnie to nie interesuje, bo ja mam od roku banana na gębie i jak na razie, to nie widzę potrzeby zmiany.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Nie wiem czy do stereo musi byc najwyższa klasa sub'ow, wiem tylko ze dużo zależy od ustawienia, odcięcia, czy jest w fazie, czy zamknięty czy z br, jaka akustyka pomieszczenia, jak sub z br to czy wzmacniacz 'daje' rade z br, itp. itd.....

A tak na marginesie to sub w kinie wcale nie musi, jak to ująłeś nap...ac, ma tez mruczeć nisko wtedy kiedy trzeba jak w stereo. Jeżeli robi to co napisałeś, nap...la kiedy popadnie tzn. ze właściciel jest na etapie grania typu Bas&Power i dlatego sub tak robi.....to nie wina sub'a, chyba ze sub absolutnie kiepski.....

Od ponad roku gram na 2+1 z sub'em WB Torusem + wzmak Velodyne SC1250. Ustawiam go pośrodku kolumn z odcięciem 55Hz ... DSP w Velodyne ustawia sub'a tak że IMHO praktycznie główne kolumny i Torus są "prawie" idealnie zgrane. Można tego Suba tak ustawić, że będzie napierd...ł jak sub'y z kina domowego, ale można też tak, że "zamruczy" tam gdzie potrzeba, ukaże pochylony kontrabasik :). Wcześniejsza moja przygoda z innym sub'em Velodyne CHT12R pokazuje, że dopiero najwyższa klasa sub'ów dobrze integruje się z kolumnami tradycyjnego stereo. ... czy 2+1 w roli Torusa to jest hajendzik ... tego nie wiem i mnie to nie interesuje, bo ja mam od roku banana na gębie i jak na razie, to nie widzę potrzeby zmiany.

To jest jeden z najlepszych subów na rynku i pytanie czy to jest high end to rozumiem, że taka mała prowokacja... :-)

Żeby sub był odpowiedni do stereo to musi spełniać pewne wymogi. One nie gwarantują, że będzie super ale są niezbędnym minimum.

- sub musi mieć duże drivery, 12 cali to minimum.

- musi to być możliwie najszybszy sub, czyli szybkie drivery i rozwiązanie obudowy.

- konieczny jest mocny wzmacniacz z dużym DF, kilkaset watów to minium.

- musi być DSP.

SUB-y dwa jako rozszerzenie niskich przez Bi-Amp dla kanału lewego i prawego na pewno nie będzie profanacja

ale 2.1 to dla mnie jest, osobiście miałem bose 5.1, a ponad 10 lat temu więcej do czynienia ze sprzętami do kina domowego i stereo w klasie średniej

kanał ".1" jest symulowany ze sporym opóźnieniem ażeby nie nachodzić na pasmo stereo, dla kogoś kto chce szybkości to opóźnienie jest wychwytywane i niedopuszczalne

Calą odpowiedzialność powyższego opisu biorę na plecy, bijcie ;-)

kanał ".1" jest symulowany ze sporym opóźnieniem ażeby nie nachodzić na pasmo stereo, dla kogoś kto chce szybkości to opóźnienie jest wychwytywane i niedopuszczalne

Możesz jaśniej o co chodzi?

Sygnał z kanału lewego i prawego można zsumować. Zwykle tak się nagrywa płyty, bo po co rozkładać najniższy bas w panoramie stereo, jeśli słuchacz tego i tak nie usłyszy?

Co za szybkość nieosiągalna i opóźnienia.

Sygnał z kanału lewego i prawego można zsumować.

Tak, gdyby był najpierw rozdzielony,

a on jest cały czas w kolumnach i subwooferze, żeby nie nachodził i nie robił "echa" to musi być opóźniony

Nie pisze ze się nie da słuchać muzyki z takim subem, tylko jak ktoś szuka "najwyższego" w stereo to niestety trzeba tak dopieścić 2.0 żeby przedstawiał pełne pasmo

on jest cały czas w kolumnach i subwooferze, żeby nie nachodził i nie robił "echa" to musi być opóźniony

O co chodzi? Czy tylko ja tego nie rozumiem?

Sumujesz dwa kanały i dzielisz na dwa. Czyli jest centralnie. Co to ma do jakiegoś opóźnienia?

Mogę Cię zaprosić imiennie, żebyś przy użyciu jednego suba powbijał muzyką gwoździe :-)

Jak się coś opóźni czy przesunie, to trafisz sobie w palucha, ale to się nie zdarzy :-)

Aha, chodzi chyba o odcięcie kolumn 2.0 od tego, co gra sub. Tego co gra sub nie powinny grać kolumny. Sposób dodatkowej filtracji jest oczywiście zagadnieniem do przemyślenia.

Jak to się mówi są tacy co będą mieli suby w systemie, mają suby w systemie i ci co poszli dalej :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Aha, chodzi chyba o odcięcie kolumn 2.0 od tego, co gra sub. Tego co gra sub nie powinny grać kolumny. Sposób dodatkowej filtracji jest oczywiście zagadnieniem do przemyślenia.

Lepiej bym Ci nie odpowiedział ;-)

Zaprosić imiennie, to ja Ciebie tez zapraszam :-)

Jak to się mówi są tacy co będą mieli suby w systemie, mają suby w systemie i ci co poszli dalej :)

Ty Brutusie :) ... poszli dalej i im się wydaje, że jest lepiej :))

To jest jeden z najlepszych subów na rynku i pytanie czy to jest high end to rozumiem, że taka mała prowokacja... :-)

Żeby sub był odpowiedni do stereo to musi spełniać pewne wymogi. One nie gwarantują, że będzie super ale są niezbędnym minimum.

Oj taka drobna prowokacja zgodnie z tytułem wątku ... sam wiesz, że to zajefajny - hajendowy sub :)

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Nie wiem czy do stereo musi byc najwyższa klasa sub'ow, wiem tylko ze dużo zależy od ustawienia, odcięcia, czy jest w fazie, czy zamknięty czy z br, jaka akustyka pomieszczenia, jak sub z br to czy wzmacniacz 'daje' rade z br, itp. itd.....

A tak na marginesie to sub w kinie wcale nie musi, jak to ująłeś nap...ac, ma tez mruczeć nisko wtedy kiedy trzeba jak w stereo. Jeżeli robi to co napisałeś, nap...la kiedy popadnie tzn. ze właściciel jest na etapie grania typu Bas&Power i dlatego sub tak robi.....to nie wina sub'a, chyba ze sub absolutnie kiepski.....

Tak masz dużo racji, trochę to przerysowałem z tym piordol ... m.

Do lepiej to mam jeszcze daleką drogę :-( ale pracuje

Młodyś ... duchem :))) ... to jeszcze masz czas na poszukiwania.

Do lepiej to mam jeszcze daleką drogę :-( ale pracuje

Uważaj kolego uważaj, przeważnie jest tylko inaczej :)

Młodyś ... duchem :))) ... to jeszcze masz czas na poszukiwania.

O tak, miałem spora przerwę w tym hobby, teraz wszedłem na wyższy szczebel niż kiedyś, czy złapie wszystkie stoki za ogon i czy dotrę na najwyższy ?, nie wiem czy dam rade tak długo i tak ciężko pracować ;-)

Uważaj kolego uważaj, przeważnie jest tylko inaczej :)

Rozczarowania w moim życiu jest na porządku dziennym ;-)

Rozczarowania w moim życiu jest na porządku dziennym ;-)

Oj tam, oj tam za mocno się napinasz a wtedy można któregoś dnia pęknąć i nikt Cię nie poskleja.

Małą łyżeczką ale codziennie!

Ile kolega miał dziś płyt w napędzie; tylko szczerze i mi tu nie kręcić ;)

- sub musi mieć duże drivery, 12 cali to minimum.

- musi to być możliwie najszybszy sub, czyli szybkie drivery i rozwiązanie obudowy.

- konieczny jest mocny wzmacniacz z dużym DF, kilkaset watów to minium.

- musi być DSP.

Zgadzam się- aby bas dobrze zabrzmiał w danym pomieszczeniu (nie tylko sub) -musi być DSP , lub długa walka z ustawieniem i tłumieniem/rozpraszaniem.

Nigdy na basie nie osiągniesz bez DSP to co można osiągnąć z DSP, obojętnie jak długo byś walczył z ustawieniem.

Równie dobrze można to odnieść do kolumn 2.0, a jednak DSP nie wkroczył masowo do systemów.

Nie warto komplikować i tak już złożonego tematu subwoofera.

Oj tam, oj tam za mocno się napinasz a wtedy można któregoś dnia pęknąć i nikt Cię nie poskleja.

A nie, podchodzę do tego na luźno i żeby nie przeskoczyć samego siebie

Ile kolega miał dziś płyt w napędzie; tylko szczerze i mi tu nie kręcić ;)

żadnej, wróciłem z pracy po 16tej, leżę pod kołdrą od wczoraj wzięło mnie choróbsko , zona mnie tu leczy jak może,

obiecałem i jutro tez muszę iść do pracy, w przyszłym tygodniu tez nie mogę wziąć wolnego bo mam terminy,

chory i zmęczony nie mam weny na słuchanie muzyki

DSP dopiero wkracza do audio. Audiofile są konserwatywni i negują to czego nie znają. Ale w kwestii basu nawet zatwardziali puryści jeśli tylko mieli porównanie to wiedzą, że bas z DSP a bez to przepaść.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.