Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego wymyślono płytę CD i wdrożono do produkcji?

discokolega

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby nie był zmodowany to z gówna bata nie ukręcisz. Coś tam poprawić pewnie można ale pewnych ograniczeń nie przeskoczysz zadnymi modami. Z moich obserwacji wynika że 2x droższy strumieniowec niż CD czasem zbliża się do tego odtwarzacza CD, ale często i tak nie daje rady.

Ok specjalisto od hi-end. Słuchałeś ? Nie sztuką jest kupić sprzęt za pierdylion złotówek , sztuką jest zrobić coś co ciekawie gra za małe pieniążki. cm6 ma niedomaganie, które można w łatwy sposób wyeliminować i nie rozumiem o jakich to ograniczeniach technicznych piszesz.

Tak jak mówiłem, to jest temat który bardzo się rozwija. Zje płyty cd w przyszłości. A ceny urządzeń spadną. Odtwarzacze cd na początku tez nie były tanie.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Pliki będą masowe z racji wygody. Natomiast co do modów to słuchałem różnych przerabianych sprzętów i nigdy nie było radykalnej poprawy. Czasem coś tam lepiej było, czasem wręcz gorzej ale wbrew pełnemu wiary, dobremu nastawieniu właściciela nigdy nie było tak jak to jemu się wydawało, że super, hiper i zjada na śniadanie 3x droższe klocki. Ale wiara to dobra rzecz, a dobre samopoczucie bezcenne.

Masz rację. Wiara i dobre samopoczucie. Pewnie nie będziesz miał przyjemności posłuchać tak taniego urządzenia jeszcze po modzie. Myślę, że byś się zdziwił :) Ja nic o zjadaniu nie pisałem, gra po prostu znacząco lepiej bez swoich ułomności.

Pozdrawiam

Natomiast co do modów to słuchałem różnych przerabianych sprzętów i nigdy nie było radykalnej poprawy

Ee, ja zrobiłem moda że różnica jest hoho na plus. Wywaliłem z budżetowego wzmacniacza całe flaki i wstawiłem swój. Mod się powiódł bez mydła ;)

W temacie cyfrowego świata muzyki. Dziś przyciągnę do domu Devialet Phantom. Na teraz (bo nie dostarczono na czas 2 sztuk Silver) będzie grał zestaw 2 x Phantom "White" z Dialog Devialet (zarządzane wszystko dla porównania z iPhone i MacBook 12).

Jestem ciekaw jak wypadnie to w rzeczywistości w pokoju odsłuchowym z klasycznym zestawem audio.

Oczywiście Devialet już na starcie jest skazany na porażkę (sama kwota robi róznicę, zestaw audio wart c.a. 60K vs Devialet ;)) ale da to ciekawą odpowiedź o prawdziwość reklam tego sprzętu i postępie stricte cyfrowego sprzętu do słuchania muzyki.

A jeśli sprawdzi się podstawowa wersja Phantom'a…to z wersją Silver powinny byc już tylko lepiej.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Chyba ze po modzie w sm6 wyminięte cały stopień zasilania i pol bebechow wtedy moze zagrać lepiej od oryginalnego ale wciąż nie będzie to jak dobre CD z pułapu 5klz

Sly ma racje tak jak pisałem wcześniej trzeba dac dwa razy tyle za stremer w stosunku do CD zeby mieć taka samo jakoś no chyba ze używasz stremera jako transport i masz dobrego daca

:)

Magnetofon kasetowy potrafi zaoferować bardzo dobry dźwięk ale trzeba do tego wiedzy i doświadczenia. Nie mówiąc o odpowiedniej jakości sprzęcie. W rękach laika nic z niego nie będzie. Jeszcze większych zabiegów wymaga magnetofon szpulowy ale odwdzięcza się z nawiązką. Że o gramofonie nie wspomnę;-)

Kiedyś ludzie byli bardzo mądrzy. Każdy z nich potrafił obsłużyć gramofon, magnetofon kasetowy i szpulowy. Pewnie ćwiczyli wiele lat aby posiąść wiedzę na ten temat. Fakt, większych zabiegów wymagał magnetofon szpulowy bo własnoręcznie trzeba było założyć początek taśmy na tę drugą pustą szpulę. Wiadomo jednak, że długotrwałe ćwiczenia pozwalały nabrać doświadczenia . Po latach wyrzeczeń można było spokojnie usiąść i zacząć słuchać muzyki .

Widzę pewne pozytywy z tego, że streaming, bo myślę, że teraz to jest to czego ludziom do szczęścia potrzeba, oraz plik odsunął w kąt płytę cd.

Ktoś kiedyś pewnie napisze- " odtwarzacz cd potrafi zaoferować bardzo dobry dźwięk ale do tego potrzeba wiedzy i doświadczenia" :-) Wtedy to będą prawdziwi guru.

Nie kwestionuj tego co w muzycznej historii jest legendą bo cokolwiek byś powiedział tego faktu nie zmienisz. Legendą jest na pewno Yes, Jethro Tull, Genesis czy King Crimson.

To jeszcze kilka słów na temat muzyki z czasów kiedy tylko doświadczenie i praktyka pozwalała na prawidłowy jej odbiór.

Zespół Yes jest u nas legendą bo takie były gusta guru. Jest takie fajne zestawienie, bo padły tu słowa, że podważam zdanie wszystkich znawców muzyki na świecie. 500 najważniejszych albumów według The Rolling Stone ,wybrana przez muzyków i krytyków muzycznych. Żeby znaleźć The Clash nie trzeba wychodzić poza pierwszą dziesiątkę. Yes chyba nie załapało się do 500 z żadną płytą ale może coś przegapiłem. Taka to ci legenda.

Patrząc na rynek sprzętu wszelkiej maści streamery zaczynają zamiast być dodatkiem to stanowić często już zasadniczy element układanki sprzętu audio.

Praktycznie muzyka z sieci staje się oczywistością. Pytanie tylko na ile jeszcze pogodziliśmy się z taką formą dystrybucji i obcowania z muzyką. Bez fizyczności nosnika, okładek itd.

Mnie to odpowiada bardzo, jestem za tym własnie by muzyka w swoim głównym nurcie dystrybucji była dostępna do kupienia w sieci.

Słucham czegoś z przypadku i myślę "wow, warto to kupić". Wchodzę do sklepu z plikami (tylko wysoka jakość) i bez przesyłek, szukania po sklepach itp. mam ją w kilka minut w domu.

A tak…czesto zrobiłem "kup teraz" na pewnym serwisie i dostaję za 3 dni info "niestety jeszcze nie posiadamy w ofercie w/w produktu. Przyblizony czas dostawy 7 dni".

I wtedy mam dosyc "fizyczności" nosnika.

ale jestem też przeciwny twierdzeniu, że płyta jest przezytkiem. Miała też i ma ogromny udział w popularyzacji muzyki na świecie, uczyła kilka pokoleń czym jest muzyka i przyczyniła się w wielu przypadkach do szukania swojego brzmienia i swoich systemów audio u wielu melomanów.

Kwestia 8-12 lat i odejdzie…ale na teraz niech cieszy nas pomimo swoich pseudo wad.

Monopole które wyrosły na biznesie produkcji CD sa tak silne ze nie wiadomo kiedy i czy w ogole opuscimy płytę cd. Wiadomo to niewygodny i przestarzały sposob sluchania muzyki ale wciąż najbardziej dochodowy. A zawsze chodzi o kase. Internet nie jest jeszcse powszechny a jak wiesz monopole płytowe wydaja duze sumy w cepu blokowania innych form dystrybucji muzyki. Poza streamingiem bo to moga w pelni kontrolowac i brac characze za muzykę. Nie bedzie tak łatwo to jest wojna monopole płytowe vs reszta.

chwilowy brak działalności w audio.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Masz rację. Wiara i dobre samopoczucie. Pewnie nie będziesz miał przyjemności posłuchać tak taniego urządzenia jeszcze po modzie. Myślę, że byś się zdziwił :) Ja nic o zjadaniu nie pisałem, gra po prostu znacząco lepiej bez swoich ułomności.

Pozdrawiam

Wiesz jaka jest różnica pomiędzy Tobą a sly30? Taka, że on zna brzmienie tanich klocków a Tobie się jedynie wydaje że znasz brzmienie drogich. Obrazki w sieci. Jak większość na forum.

plik odsunął w kąt płytę cd.

W Twojej wyobraźni być może. Z rzeczywistością ma to niewiele wspólnego.

Użytkownik jezz dnia 18.02.2016 - 14:36 napisał

plik odsunął w kąt płytę cd.

W Twojej wyobraźni być może. Z rzeczywistością ma to niewiele wspólnego.

Szukaj w tym pozytywów. Wiesz jakim wtedy będziesz guru od obsługi odtwarzaczy cd.

A jak już jesteśmy przy wyobraźni. Ważne, że w Twojej potrzeba doświadczenia i praktyki żeby zagrał kaseciak.

Monopole które wyrosły na biznesie produkcji CD sa tak silne ze nie wiadomo kiedy i czy w ogole opuscimy płytę cd.

Od dzisiaj trzymam kciuki za te "monopole".

Oby im się udało.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To jeszcze kilka słów na temat muzyki z czasów kiedy tylko doświadczenie i praktyka pozwalała na prawidłowy jej odbiór.Zespół Yes jest u nas legendą bo takie były gusta guru. Jest takie fajne zestawienie, bo padły tu słowa, że podważam zdanie wszystkich znawców muzyki na świecie. 500 najważniejszych albumów według The Rolling Stone ,wybrana przez muzyków i krytyków muzycznych. Żeby znaleźć The Clash nie trzeba wychodzić poza pierwszą dziesiątkę. Yes chyba nie załapało się do 500 z żadną płytą ale może coś przegapiłem. Taka to ci legenda.

Zestawienie The Rolling Stone jest jak testy w audio. Można sobie je darować. Dorobek Yes jest nie do zakwestionowania czy Ci się to podoba czy nie. Takie płyty jak Close to the edge Relayer czy Fragile to klasyka. The Clash jest owocem pewnego buntu. Wydali jedną płytę która zapisała się w historii. I to wszystko. A Stranglers mimo że bardzo lubię i wiele razy opowiadałem o nich na antenie przemilczę. Kilka fajnych nagrań, jedna dobra płyta i tyle.

Szukaj w tym pozytywów. Wiesz jakim wtedy będziesz guru od obsługi odtwarzaczy cd.

A jak już jesteśmy przy wyobraźni. Ważne, że w Twojej potrzeba doświadczenia i praktyki żeby zagrał kaseciak.

Nigdy nie zamierzałem i nie zamierzam być guru. W przeciwieństwie do Ciebie. A co do kaseciaków ciekaw jestem czy w ogóle byś sobie poradził. Szczerze mówiąc nie sądzę. Po bzdurach jakie tutaj piszesz.

Zestawienie The Rolling Stone jest jak testy w audio. Można sobie je darować. Dorobek Yes jest nie do zakwestionowania czy Ci się to podoba czy nie. Takie płyty jak Close to the edge Relayer czy Fragile to klasyka. The Clash jest owocem pewnego buntu. Wydali jedną płytę która zapisała się w historii. I to wszystko. A Stranglers mimo że bardzo lubię i wiele razy opowiadałem o nich na antenie przemilczę. Kilka fajnych nagrań, jedna dobra płyta i tyle.

Kwestionujesz zdanie muzyków i krytyków ?:-)

Tak masz, rację wśród dawnych słuchaczy trójki to kalsyka. Niestety taki mamy klimat.

Nigdy nie zamierzałem i nie zamierzam być guru. W przeciwieństwie do Ciebie. A co do kaseciaków ciekaw jestem czy w ogóle byś sobie poradził. Szczerze mówiąc nie sądzę. Po bzdurach jakie tutaj piszesz.

Tak masz rację, przecież Ty zawsze masz rację. Pewnie bym sobie nie poradził z kaseciakiem, nie mówiąc już o szpulowcu.

Wiesz jaka jest różnica pomiędzy Tobą a sly30? Taka, że on zna brzmienie tanich klocków a Tobie się jedynie wydaje że znasz brzmienie drogich. Obrazki w sieci. Jak większość na forum.

Wiesz jaka jest różnica po między mną a Tobą. Ja umiem czytać ze zrozumieniem :)

Za to Ty chyba umiesz czytać w moich myślach i wiesz o mnie bardzo dużo.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak masz, rację wśród dawnych słuchaczy trójki to kalsyka. Niestety taki mamy klimat.

Wybacz ale to jest szalenie subiektywne zestawienie. Każdy z nas mógłby zrobić podobne. Kwestionuję. Podobnie jak kwestionuję opinie recenzentów w audio. Są tyle samo warte.

Wiesz jaka jest różnica po między mną a Tobą. Ja umiem czytać ze zrozumieniem :)

Za to Ty chyba umiesz czytać w moich myślach i wiesz o mnie bardzo dużo.

Wystarczy lektura wpisów. Niestety one znakomicie oddają doświadczenie albo jego brak.

Wystarczy lektura wpisów. Niestety one znakomicie oddają doświadczenie albo jego brak.

I tu się z Tobą muszę zgodzić. Bardzo dobrze czyta się Twoje posty.

Temat trochę odjechał. Przypomnę tylko dla informacji. CD odejdzie do historii tak samo jak winyle :)

Pozdrawiam

Gdzie ten odwrotny trend ? Winyl jest adresowany do wąskiej grupy słuchaczy i rzeczywistości nie zakrzywisz.

Od kilkunastu lat słyszę o modzie na winyle... wydaję się, że na siłę takie działania.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Gdzie ten odwrotny trend ? Winyl jest adresowany do wąskiej grupy słuchaczy i rzeczywistości nie zakrzywisz.

Od kilkunastu lat słyszę o modzie na winyle... wydaję się, że na siłę takie działania.

Nie do końca. Patrząc na podaż płyty CD nigdzie nie odeszły a i popyt całkiem spory. W sklepach sieciowych, na Allegro, w marketach i wielu innych miejscach. A winyl? Moda została wykreowana z takiego samego powodu jak SACD czy DVD-Audio. Producenci chcieli kolejny raz wziąć kasę za to samo.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Na Allegro : CD ponad 600 000 sztuk, winyl ponad 200 000 , kasety 9 000. Gdy w sprzedaży będzie tyle CD co obecnie kaset będzie można mówić o końcu CD

Masz racje. Wydaje mi się, ze jednak popularność winylu i CD nie będzie sie zwiększała, a napewno nie będzie sie zwiększała lawinowo, co wróżę plikom w najbliższym czasie.

Na Allegro : CD ponad 600 000 sztuk, winyl ponad 200 000 , kasety 9 000. Gdy w sprzedaży będzie tyle CD co obecnie kaset będzie można mówić o końcu CD

Koniec CD nastąpi pewnie jeszcze nie na razie ale to nieuniknione. CD nie jest tak problematyczne jak czarne płyty.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

CD maja bardzo atrakcyjne ceny dzięki cenom LP i plików co bardziej napędza sprzedaż. Wystarczy popatrzeć na Allegro. Nowe CD w folii można kupic już za 18 zl i są to wykonawcy typu Mike Oldfield czy queen.

Ceny CD po części spadły właśnie przez pojawienie się plików w sieci.to plus.

Użytkownik jezz dnia 18.02.2016 - 15:37 napisał

Wybacz ale to jest szalenie subiektywne zestawienie. Każdy z nas mógłby zrobić podobne. Kwestionuję. Podobnie jak kwestionuję opinie recenzentów w audio. Są tyle samo warte.

W sumie fajnie, że to piszesz. Rozumiem, że twoje zdanie o Yes jest warte tyle samo.

Bartosz, w tym co podałeś z allegro są tez używane cd? Jeśli tak, to myślisz, że one wpływają na statystyki sprzedaży płyt podawane przez wytwórnie ? Sam piszesz, że kupujesz tanie uzywki. Czy nie uwazasz, że przez to przykladasz rękę do odejścia cd ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kasety też przeżywają renesans.

W sumie fajnie, że to piszesz. Rozumiem, że twoje zdanie o Yes jest warte tyle samo.

Zadam proste pytanie: znasz się trochę na muzyce jako takiej? Chodzi mi o teorię.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Bartosz, w tym co podałeś z allegro są tez używane cd? Jeśli tak, to myślisz, że one wpływają na statystyki sprzedaży płyt podawane przez wytwórnie ?

Wiadomo że są też używane. Nie kupuje jedynie używanych skoro mogę mieć nowke niewiele drozej. Myślę że kupuje pół na pol. Po za tym kupuje boxy wieloplytowe więc nie sadze że przykladam się do odejścia CD. Wręcz przeciwnie

Zadam proste pytanie: znasz się trochę na muzyce jako takiej? Chodzi mi o teorię.

Tak czasem zagladam do zakładki analog. Kasetowcy ciągle działają .

Ja to stwierdziłeś ? Myślałem, że kasety to już zapomniany nośnik.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Ja to stwierdziłeś ? Myślałem, że kasety to już zapomniany nośnik.

Zapomniany bo nie są już wydawane na kasetach nowe płyty. Wyjątki to kasety nieraz dodawane do boxow jak np w boxach Smashing pumpkins czy Kurta Cobaina

http://allegro.pl/kurt-cobain-montage-of-heck-the-home-recordi-mc-i5797626316.html

A jednak!!! Kaseta Cobaina została wydana osobno tyle że cena chora, drozej niż CD deluxe

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.