Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś zna się na pralkach?

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Mieliśmy w firmie zmywarki Miele i psuły się jak najęte.

Ja mam od ponad 10 lat AEG ładowaną od góry i oprócz zatkania kamieniem elektrozaworu, który sam zdemontowałem przepłukałem i wsadziłem na miejsce to wszystko działa jak laleczka. To jest jeszcze chyba porządna firma ale głowy nie dam.

Pewnie z Miele Polskiej dystrybucji tak jak proszki w Niemczech sprzęt jest innej jakości.

AEG ta sama półka albo i wyższa co SIEMENS, BOSCH u nas mało rozpowszechniona.

Generalnie jak w większości dziedzin nastąpiła totalna degradacja sprzęt z przed kilkunastu lat potrafi pracować kilkanaście lat a obecnie produkowany oby do końca gwarancji, "przedłużona gwarancja" to nie jest gwarancja producenta tylko ubezpieczenie i lepiej się zapoznać jakich elementów i uszkodzeń dotyczy.

Poznałem gościa, który przywozi używany sprzęt z terenów zachodnich głównie większe przemysłówki Miele z większym załadunkiem kupują to do akademików, hoteli... używany sprzęt za kwoty od 7 do 15 tyś w zależności od modelu. Po konserwacji wiązą w Polskę i ustawiają mówił że zazwyczaj pierwsze telefony są po 6-8 latach albo wcale w zależności od użytkowania "że coś zaczyna szumieć" jadą wymieniają łożysko od razu szczoty i zapominają na kolejny okres. Wiadomo jak sprzęt w akademikach do wspólnego użytku jest testowany.

Gość rydz

(Konto usunięte)

chyba kupie faktycznie stare Miele i mam te nowe wynalazki głęboko...

Kupiłem dwa lata temu Beko , mogę podać symbol .

+ dobrze pierze . :)

- przy wirowaniu strasznie buja , podłożenie podkładek pod nogi z grubej dętki ograniczyło nieco telepanie .

- głośna praca .

Łożysko od jakiegoś czasu wyje / piszczy coraz głośniej .

Być może Beko ma dobre pralki , ale na pewno nie ten typ który kupiłem .

Poniżej temat . :)

http://www.audiostereo.pl/pozostaje-tylko-pranie_106067.html

używany sprzęt za kwoty od 7 do 15 tyś w zależności od modelu

z tyle to się nową kupuje i to Miele z górnej półki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Używka okolice 1-2tyś.

Ale nawet te 7tyś to przepłacanie. Zwykły Whirpool czy jakiś Bosch te 7-10 lat pochodzi te 2-3 lata to może jak ktoś cegły w pralce pierze. Za te 7tyś to mamy typowych pralek na 50 lat

Ukryta Zawartość

z tyle to się nową kupuje i to Miele z górnej półki.

Chyba nie Przeczytałeś tego ze zrozumieniem pisałem o pralkach przemysłowych.

Jak najbardziej te produkty to raczej nie na naszą kieszeń ale za granicą trochę więcej zarabiają.

Wystarczy zerknąć na zachodnią stronę i porównać modele a raczej ich brak i ceny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rydz - widocznie miałeś pecha/kiepsko wybrałeś - w sklepie są specjalne podkłądki gumowe pod nóżki pralek - mój model jest jak narazie cichutki( najgłośniej słychać zamki obijające się o klape ) i wirowania prawie nie słychać/nic nie buja jak na pralke ( ja mam beko ewmy71483 )

A w sklepie to sprzedawca najbardziej ze wszystkich pralek reklamował mi ubezpieczenie do pralki (5 lat gwarancji). Pewnie na tym ubezpieczeniu zarabiają więcej jak na pralce i stąd to gadanie że wszystko się zepsuje i wszystko jest zalane w jednym elemencie i wymiana kosztuje 800zł i że pralka się zepsuje po dwóch latach.

Bo ma prowizję od sprzedazy ubezpieczenia. Mówiąc wprost im wiecej sprzeda ubezpieczenia tym więcej zarobi. Za sprzedaz towaru mu nie płacą ma na godzine pewnie płacone ewentualnie jakby jakas norme wyrobil to może jakas drobna premię dostanie pare złotych wiec sie nie wysila. A ubezpieczenie to pewnie od sztuki wiec czysta kasa.

chwilowy brak działalności w audio.

Tak (jeśli chodzi o dodatkowe ubezpieczenia) Warto czytać te cudne oferty, żeby później mięskiem nie rzucać jak przyjdzie co do czego....

I mogę dodać iż tego co pan w sklepie poleca, nie należy brać pod uwagę. Poleca to czego się właściciel, szef chce pozbyć.

A i na samych forach tematycznych roi się od tzw. szeptanego marketingu..... Także coraz trudniej o uczciwą informację....

Fajny temat...nauczony przykrym doswiadczeniem po kolejnym "umarciu" pralki kupiłem coś na sztukę...coś taniego..wybór padł na Beko...To też padło...oczywiście po gwarancji..{standard} wezwałem tzw. fachowca...postawił na programator...zamówiony,kupiony i założony....i dooooopppaa....wizyta "szpeca" 50 zł,programator 240 zł....razem 290...{nowa kosztowała}około 1100zł,Pralkę w końcu sam naprawiłem,dzięki bardzo pomocnemu sprzedawcy używanych części z alll-o,programator mam na zaś...albo na pamiątkę...ps. w lodówce do zabudowy f-my Bosch po 4 latach padły 4-y zawiasy...koszt 400zł....jakośc obecnie produkowanego AGD to kupa......wiecie czego...całe to pierxxxxxxxxe o ekologii to kolejna ściema...

Fajny temat...nauczony przykrym doswiadczeniem po kolejnym "umarciu" pralki kupiłem coś na sztukę...coś taniego..wybór padł na Beko...To też padło...oczywiście po gwarancji..{standard} wezwałem tzw. fachowca...postawił na programator...zamówiony,kupiony i założony....i dooooopppaa....wizyta "szpeca" 50 zł,programator 240 zł....razem 290...{nowa kosztowała}około 1100zł,Pralkę w końcu sam naprawiłem,dzięki bardzo pomocnemu sprzedawcy używanych części z alll-o,programator mam na zaś...albo na pamiątkę...ps. w lodówce do zabudowy f-my Bosch po 4 latach padły 4-y zawiasy...koszt 400zł....jakośc obecnie produkowanego AGD to kupa......wiecie czego...całe to pierxxxxxxxxe o ekologii to kolejna ściema...

też ostatnio kupiłem lodówkę do zabudowy boscha. Bosch KIV34X20, też ma słabe zawiasy?

Chyba nie Przeczytałeś tego ze zrozumieniem pisałem o pralkach przemysłowych.

No tak, przemysłowych, faktycznie przeoczyłem.

Ale takie bydle jak np w linku poniżej ma ponad 1.70 wzrostu waży ponad 800kg, i nie jestem pewien czy to jest to o co pasuje typowego gopodararstwa domowego.

Ukryta Zawartość

Są też mniejsze ale i nawet wtedy jak się nie jest muzułmaninem z czterema żonami i piętnastoma dziećmi to nie widzę zastosowania.

Choć faktycznie, załadunek 24kg i wg specyficacji trwałość 30000 godzin, jakby prać te 24 kg raz w tygodniu to starczy na 300lat.

Ukryta Zawartość

U mnie od 9 lat kupiona gdzies w markecie SEG WB 61042 t. Prosta, bez zadnego ekranu, tylko pokretlo programatora, trzy przyciski, brak co prawda usatwien obrotow, mozna jednie calkiem wylaczyc wirowanie. Dobrze wywazona, dociazona betonem, troche glosna. Wyglad jakby byla wczoraj kupiona. Pierzemy z zona 3 razy w tygodniu. Kosztowala 129 Euro.

SEG chyba juz nie istneije w kazdym razie nie widzialem nigdzie poza uzywkami ich urzadzen.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie ma sensu pisać o AGD kupowanym 9 lat temu, bo to był inny świat.

Obecne AGD nawet nie zbliży się do tej trwałości. Poprzednia moja pralka Candy wytrzymała 12 lat Oprała dwójkę małych dzieci. Średnio pewnie raz dziennie w użyciu.

Zakupiona teraz też Candy nawet z silnikiem inwerterowym nie ma szans aby powtórzyć ten wynik.

Jak chcecie doradzić autorowi co ma kupić nie piszcie o zamierzchłej historii.

Ile kosztowało to ubezpieczenie a ile pralka?

Edit: ww. pytanie do Piotr1

Nie wiadomo czemu jak z telefonu otwieram wątki to mi się nie zawsze ostatnia strona pokazuje.

Nie ma sensu pisać o AGD kupowanym 9 lat temu, bo to był inny świat.

10 lat temu dokładnie to samo mówiono.

Nie przesadzajcie.

Nadal sprzęt bywa przyzwoicie zbudowanym.

Dostaniemy tu zaraz jakiejś schizofrenii technicznej.

Przecież nie produkuje się gorszych łożysk a i konstrukcje są lepsze bo wspomagane doskonałymi narzędziami cad...

O co więc chodzi?

O Stefana z marketingu, który generuje liczby parametrów coraz doskonalsze, mino, że księgowa każe oszczędzać.

Kiedyś pralki nie mogliśmy wnieść we trzech, teraz dwóch wniesie ją z palcem w dupie.

Bynajmniej nie zastąpiono blachy jakimiś kompozytami, dalej jest to blacha ale cieńsza o połowę. Sprawdza się w puszkach do piwa ale nie w pralkach. Wały jakby słabiej utwardzone, łożyska z krajów gdzie były tradycje wyplatania koszy ze słomy ryżowej a nie wytopu stali...

Spójrzcie ile kosztują te cudeńka AGD. Idziesz i za jedną pensję kupujesz kompletne wyposażenia kuchni i łazienki. To jakie tam miałyby być materiały...?

Jeden z poprzednich moich laptopów kilkukrotnie spadał na podłogę i "muzealnie" działa do dziś... Obecnego boję się złapać jedną ręką bo mam wrażenie, że pęknie.

Na szczęście wzmiankowana pralka działa od lat mimo, że tania była a tyra. Czasami zastanawiam się kiedy strzeli łożysko tak skacze po łazience przy wirowaniu jak Żona wsadzi jakieś niewyważalny wsad... A ona robi to do czego ją zaprojektowano.

Jakoś nie za bardzo widzę korelację między ceną a jakością...

Złe konstrukcje? Może pościg za zyskiem... I nie wspomniałem o słabym ogniwie w toku wytwarzania... ludziach...

Jakość a cena... O elektronarzędziach mógłbym tu dużo pisać ale to nie ten wątek...

Ja swojego10 letniego zepsutego whirpoola sprzedałem jeszcze handlarzowi,który powiedział, że w tych pralkach wszystko da sie naprawić za nieduże pieniądze.

Trza dać człeku zarobić:)

A ja, daaaawno temu, jeszcze w Krakowie, podarowałem niezamożnej Pani z czwartego piętra lodówkę i pralkę Polar. Dość długo przeze mnie używane, ale czyste i zadbane.

Sam taszczyłem z drugiego. Uff...

I - Jej te machiny chodzą do dziś; ja w tym czasie zmieniłem kilka.

@Rydzu! Płyty winylowe myjemy w innych pralkach, wciórności!:-)

Bosch VarioPerfect WAE2449FPL

Bosch VarioPerfect WAE2449FPL - od 1299.00 zł, porównanie cen w 1 sklepach internetowych.

Ukryta Zawartość

Bosch VarioPerfect

WAE24166PL

Bosch VarioPerfect WAE24166PL - od 1188.00 zł, porównanie cen w 6 sklepach internetowych.

Ukryta Zawartość

Bosch VarioPerfect WAB24262BY

Bosch VarioPerfect WAB24262BY - od 1522.00 zł, porównanie cen w 1 sklepach internetowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Przecież nie produkuje się gorszych łożysk a i konstrukcje są lepsze bo wspomagane doskonałymi narzędziami cad...

Jednak produkuje się obecnie znakomitą większość urządzeń AGD tak, że całość elektroniki zwarta jest na jednej płytce.

Nie muszę dodawać, że podczas awarii okazuje się bardzo często, że właśnie ją trzeba wymienić, a jej cena to często połowa wartości całego urządzenia.

O odchudzaniu reszty sprzętu i jego wpływie na trwałość już wspomniałeś.

Bo sprzęt należy wymieniać zaraz po gwarancji, a nie naprawiać.

I akurat to "ekologów" nie interesuje.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

A propos elektroniki.

Mam manię na punkcie LED, oświetlenia LED...

W zastraszającym tempie maleje gwarantowany czas pracy; kiedyś to było 100 tys h, potem 70 tys, 50 tys... obecnie znajdziecie wartości 30 tys a nawet 20 tys...

A wiecie ile jest rzeczywiście?

Na jakies konkretne 4 kupione GU10 przed 3 mc dwie się już uwaliły przepracowawszy w dobrych warunkach poniżej 100 h i poniżej 500 włączeń...

Przypadek?

Aha. To markowe żarówki.

Podobne noname kupione na Necie za 40% ceny świecą w tym samym miejscu na razie bez zarzutu...

W tych żarówkach led najczęściej pada sam driver, no ale nie każdą da się rozebrać bez zniszczenia 6 lat temu zrobiłem sobie oświetlenie do kuchni na led cree świeci do tej pory, ale w międzyczasie wymieniałem raz zasilacz.

Nieprawda.

W sprzęcie AGD wtedy nie było takiej tendencji ani takich opinii.

Prawda, prawda :-). Tylko internet jeszcze nie był tak upowszechniony.

Psucie jakości zaczęło się gdy producenci zaczęli tracić kontrolę nad dystrybucją na rzecz sieci handlowych które zaczęły narzucać im ceny produktów.

A propos elektroniki.

Mam manię na punkcie LED, oświetlenia LED...

W zastraszającym tempie maleje gwarantowany czas pracy; kiedyś to było 100 tys h, potem 70 tys, 50 tys... obecnie znajdziecie wartości 30 tys a nawet 20 tys...

A wiecie ile jest rzeczywiście?

Na jakies konkretne 4 kupione GU10 przed 3 mc dwie się już uwaliły przepracowawszy w dobrych warunkach poniżej 100 h i poniżej 500 włączeń...

Przypadek?

Aha. To markowe żarówki.

Podobne noname kupione na Necie za 40% ceny świecą w tym samym miejscu na razie bez zarzutu...

Internet i możliwość wymiany informacji przez nas tutaj są największymi wrogami tych koncernów. Dlatego trzeba dużo zamachów robić, żeby internet wreszcie mógł być w pełni kontrolowany przez Zarząd Internetu i stać się narzędziem do propagandy jak telewizja.

Ceneo także nie jest już wiarygodne. Od niedawna widzę że jest opcja "kup teraz" przez ceneo. Czyli ceneo jest sklepem, a zarazem porównywarką cen sklepów. Trzeba być zupełnie bezczelnym kutasem żeby wprowadzić taką paranoję. W dodatku po miesiącu próbowałem w ceneo ocenić sklep (po przejściach) i nie mogłem. Możliwość taka wygasła. Okazuje się że sklep trzeba ocenić natychmiast, ciekawe czemu k****, czemu po 6 tygodniach nie mogę napisać że 6 tygodni bujałem się z reklamacją i sklep jest do duupy.

moja pralka elektrolux 5 rok i łożysko zaczyna głośno pracować, więc szykuję się też do zakupu nowej jak padnie do końca może wytrzyma więcej niż 5lat. Dziadostwo.

Focal + Naim

W tych żarówkach led najczęściej pada sam driver, ...

Jest tam w końcu zasilacz 230V/prąd.

7 watowa żarówka grzeje się mocno. Stefan z marketingu narzucił moc 7W i powiedzmy 400 lm ale już nie pomyślano o tym aby tych kilka elementów do owego drivera/zasilacza było przeznaczonych do pracy przy tej temperaturze. Bywa również niechlujny projekt PCB i/lub zły montaż...

Sprzedaż idzie...

A przypadek mojego laptopa chcielibyście poznać, iście spiskowy...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.