Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Straszyć paragrafami sobie mogą tych którzy naruszają prawo, a to nie zabrania protestować i wyciągać wniosków z tego że na obsceniczne, gorszące, poniżające katolików i żenujące spektakle idą pieniądze podatników.

Antoni i jego zespół "badaczy" też obrażają myślących Polaków za państwowe pieniądze. Wielkie pieniądze. Też poniżają różnych ludzi. Czemu o tym nie piszesz ? Czemu nie piszesz o Skokach, które też służą poniżaniu ludzi a są pod ochroną PiS.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Widzowie otrzymują wyraźny komunikat co do zawartości sztuki, o następującej treści: "Spektakl przeznaczony tylko dla widzów dorosłych. Zawiera sceny odnoszące się do zachowań seksualnych i przemocy, a także tematyki religijnej, które pomimo ich satyrycznego charakteru mogą być uznane za kontrowersyjne. Wszelkie sceny przedstawione w spektaklu są odzwierciedleniem wyłącznie wizji artystycznej". Dlatego zakup biletu na sztukę musi wiązać się ze świadomym wyborem.

Obraz świata przedstawiony na scenie jest fikcją stworzoną przez twórców na potrzeby spektaklu, a teatr od wieków jest grą znaków i konwencji, której nie można traktować jako realnej sytuacji rozgrywanej w miejscu publicznym. Uważamy, że rolą teatru jest stawianie trudnych pytań, dotykanie bolesnych tematów i publiczne mówienie o ważnych problemach społecznych. Wolność wypowiedzi artystycznej, dotycząca nawet tak trudnych kwestii, jak te poruszane w spektaklu, nie może być kwestionowana" – podsumowują autorzy oświadczenia.

Teatr Powszechny protestuje też ponownie przeciwko wykorzystywaniu w mediach nielegalnych nagrań spektaklu, które naruszają - chronione ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych - prawa teatru. Dyrekcja placówki podkreśla też, ze spektakl "Klątwa" od premiery spotkał się z bardzo dobrą oceną ze strony widzów oraz wielu krytyków, którzy obejrzeli go w całości.

Edytowane przez toptwenty

Straszyć paragrafami sobie mogą tych którzy naruszają prawo, a to nie zabrania protestować i wyciągać wniosków z tego że na obsceniczne, gorszące, poniżające katolików i żenujące spektakle idą pieniądze podatników.

Ciekawe, mówimy o nasączonym do bólu ideologią spektaklu a ty mi tu zarzuty o ideologiczne patrzenie na to przypisujesz??? Masz rację to kpina i żałość.

Oparłem się na słowach tego który to widział, ten piał z radości; „Wydaje się wam, że teatr obraża wasza uczucia? No to zobaczcie to!”.

Myślisz że kłamał?

Ja też opieram się zatem na słowach tego który był. Moj dobry znajomy był na premierze w sobotę i powiedział mi, ze pierwszy raz od dawna moze polecić przzedstawienie w warszawskim teatrze. Jakos jemu wierzę bardziej niż tobie.Zreszta ty nie widziałeś wiec nie ma o czym gadać.

Ciekawe, mówimy o nasączonym do bólu ideologią spektaklu a ty mi tu zarzuty o ideologiczne patrzenie na to przypisujesz??? Masz rację to kpina i żałość.

Oparłem się na słowach tego który to widział, ten piał z radości; „Wydaje się wam, że teatr obraża wasza uczucia? No to zobaczcie to!”.

Myślisz że kłamał?

i komu tutaj wierzyć?

Może w końcu warto recenzować coś co się widziało, a nie opluwać i mieszać z błotem spektaklu, powtarzając opinię innych i bezgranicznie im wierzyć.

"-Spektakl „Klątwa” od premiery 18 lutego 2017 r. spotkał się z bardzo dobrą oceną ze strony widzów oraz wielu krytyków, którzy obejrzeli go w całości. Wszystkie dotychczas zagrane spektakle zakończyły się długimi owacjami. Dziękujemy widzom i wielu instytucjom, od których otrzymaliśmy głosy wsparcia-".

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Też nie czytasz tego co podaję (w pierwszym zdaniu linka pada to nazwisko) a komentować się tego nie wystrzegasz....pytasz kto?

Pan Jakub Majmurek on był i tak jak opisałem zachwalał.

Co do reszty, tego aplauzu i zachwytu;

Jakos jemu wierzę bardziej niż tobie.Zreszta ty nie widziałeś wiec nie ma o czym gadać.

Jasne, tyle tylko że mnie nie zależy by odciągać od oglądania, ani zachęcać.....o gustach tu nie rozmawiamy, rozumiem że ci którzy chętnie by się do zbiórki na zabójcę dołożyli mogli mieć uciechę....a nie gustujących w prowokacjach teatralnych tego typu tam pewnie nie było zbyt wielu.

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Jasne, tyle tylko że mnie nie zależy by odciągać od oglądania, ani zachęcać.....o gustach tu nie rozmawiamy, rozumiem że ci którzy chętnie się do zbiórki na zabójcę dołożyli mogli mieć uciechę....a nie gustujących w prowokacjach teatralnych tam nie było zbyt wielu.

"-W spektaklu „Klątwa” nikt nie nawołuje do popełnienia zabójstwa ani jakiegokolwiek innego przestępstwa, w czasie spektaklu cytowany jest przepis kodeksu karnego, który nie zezwala na tego typu zdarzenie. Spektakl nie ma również na celu obrazy uczuć religijnych i zniewagi przedmiotów kultu religijnego. Widzowie spektaklu otrzymują wyraźny komunikat następującej treści: „Spektakl przeznaczony tylko dla widzów dorosłych. Zawiera sceny odnoszące się do zachowań seksualnych i przemocy, a także tematyki religijnej, które pomimo ich satyrycznego charakteru mogą być uznane za kontrowersyjne. Wszelkie sceny przedstawione w spektaklu są odzwierciedleniem wyłącznie wizji artystycznej”. Zakup biletu na „Klątwę” musi zatem wiązać się ze świadomym wyborem._"

To ciekawe, cytowany krytyk zachęca że "Ta sztuka obraża krzyż, papieża, symbole narodowe, księży, Kaczyńskiego i pro-life” – to mają być atuty.

Widocznie się nie zna.... :)))

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Zreszta ty nie widziałeś wiec nie ma o czym gadać.

Boga też nie widział, ale gadał o nim bez przerwy.

To taka szczególna nacja, uwielbiają gadać o tym, czego nie widzieli.

[...[To taka szczególna nacja, uwielbiają gadać o tym, czego nie widzieli.

No, niestety. Im mniejszy móżdżek, tym głośniejszy krzyk.

Ale, żeby nie było wątpliwości: sama Dyrekcja Teatru się wypowiedziała:

Sztarbowski: "Klątwa" nie jest przeciw religii, tylko przeciw zakłamaniu i hipokryzji Kościoła katolickiego - fragmenty wywiadu z Wicedyrektorem:

[...]

- Wyspiański byłby zadowolony z tego wystawienia jego "Klątwy"?

- Myślę, że tak, bo był jednym z większych łobuzów polskiej kultury, artystą nieustannie odrzucanym przez krakowski salon. Mam poczucie, że rodzaj energii naszego spektaklu jest bliski twórczości i myśli Stanisława Wyspiańskiego.

- Myślisz, że gdyby Wyspiański napisał "Klątwę" dzisiaj, toby go zlinczowano i zajęłaby się nim prokuratura?

- Jest to wielce prawdopodobne, bo to przecież sztuka opowiadająca o wiejskiej kobiecie, która ma romans z księdzem. Nie trzeba dodawać, że to się źle dla niej kończy. Dla księdza już niekoniecznie. Wyspiański napisał "Klątwę" prawie 120 lat temu na podstawie notatki prasowej. Jest to więc, można powiedzieć, dramat dokumentalny ubrany w formę greckiej tragedii.

- W spektaklu są dwie sceny, które wzbudziły największe kontrowersje, szczególnie u tych, którzy ich nie widzieli. Jedna z nich to symulowanie seksu oralnego z figurą Jana Pawła II. Rozpętaliście nią piekło.

- W Polsce papież jest sympatycznym, familiarnym staruszkiem, który lubił żartować i opowiadać historie o kremówkach. Zapamiętany został także jako pogromca komunizmu i w tej mierze jego zasługi są oczywiście niezaprzeczalne. Zrobiono z niego przez to już nawet nie świętego, ale półboga, a może nawet boga ważniejszego od Trójcy Świętej. A trzeba też pamiętać, że Jan Paweł II stał na czele gigantycznej organizacji i podejmował często kontrowersyjne decyzje, z których powinien być i jest, naturalnie nie w Polsce, rozliczany.

- Mówiłem już wielokrotnie i powtórzę raz jeszcze: nasza "Klątwa" nie jest przeciwko religii, tylko przeciwko instytucji Kościoła katolickiego. Przeciwko jego zakłamaniu, hipokryzji i temu, że pod płaszczykiem pielęgnowania wartości duchowych realizuje swoją agendę polityczną, jaką jest dzierżenie władzy w naszym kraju. Jest często w tym dążeniu bezczelny i prymitywny.

- Są jednak tacy, którzy mówią, że można było o tym wszystkim powiedzieć bez tak drastycznej sceny.

- Być może nie można, bo jak się Kościół pod wodzą Jana Pawła II delikatnie krytykuje, a próbowało już wielu, przechodzi to bez echa. Trzeba było w końcu głośno powiedzieć o przymykaniu papieskich oczu na pedofilię, która, co pokazują kolejne kościelne raporty, była za jego pontyfikatu masowym i tuszowanym przez Watykan problemem. Trzeba było w końcu głośno powiedzieć o jego bezwzględnej walce z antykoncepcją, co nie pozostało bez wpływu na epidemię HIV/AIDS w Afryce. Scena, którą od kilku dni żyją wszystkie media, jest pewnie dla wielu szokująca, rozumiem to, ale jej sens polega na tym, jak wypaczamy ewangeliczną naukę o miłowaniu bliźniego, nie wsłuchujemy się w duchowy przekaz i zastępujemy go kultem bożków. To scena, która ma nas nie tyle zachęcić, co wręcz zmusić do dyskusji. [...]

[...]

- Nasz spektakl nie obraża niczyich uczuć religijnych. To jest niepoważne.

- Jak scena ścięcia krzyża piłą motorową?

- Krzyż w tym spektaklu nie jest symbolem religijnym, ale symbolem państwa wyznaniowego. Kiedy zostaje ścięty, zaczyna świecić zrobiony z żarówek orzeł. W kategorii znaków teatralnych oznacza to, że państwo świeckie wygrywa z państwem wyznaniowym. Taki jest sens tej sceny.

[...]

Edytowane przez argus

To ciekawe, cytowany krytyk zachęca że "Ta sztuka obraża krzyż, papieża, symbole narodowe, księży, Kaczyńskiego i pro-life” – to mają być atuty.

Maju opierasz się tylko na słowach innych. Mogę wrzucić słowa jeszcze innych, które będą chwalić albo ganić ten spektakl.

Ale ani ja, ani Ty go nie widzieliśmy. W przeciwieństwie do Ciebie, nie wyrażam swojej opinii, posługuję się tylko cytatami innych. Nie oceniam, bo nie mam prawa, a zdanie innych jest dla mnie tylko opinią a nie wyrocznią. Opinii odnoszącej się do sztuki jakiejkolwiek ani nie zamierzam bronić, ani negować. Każdy inaczej ją odbiera.

Po raz kolejny zapytam, bo o tym tutaj mowa, czy Kurski miał prawo zwolnić (abstrahując od tego, że 2 miesiące wcześniej sama odeszła, co dodatkowo go ośmiesza) aktorkę, która po prostu wykonuje swój zawód.

Też nie czytasz tego co podaję (w pierwszym zdaniu linka pada to nazwisko) a komentować się tego nie wystrzegasz....pytasz kto?

Pan Jakub Majmurek on był i tak jak opisałem zachwalał.

Co do reszty, tego aplauzu i zachwytu;

Jasne, tyle tylko że mnie nie zależy by odciągać od oglądania, ani zachęcać.....o gustach tu nie rozmawiamy, rozumiem że ci którzy chętnie by się do zbiórki na zabójcę dołożyli mogli mieć uciechę....a nie gustujących w prowokacjach teatralnych tego typu tam pewnie nie było zbyt wielu.

Nie brnij i nie pisz głupot. Tych bzdur, ktore wypisujesz nie daje się czytać. Wiem w sumie z czym te zakute katole mają problem. Najlepiej jakby m.in. o pedofilii w kosciele bylo cicho sza.

Nie było tam ty c h, ktorzy tak chętnie o tym przedstawieniu się wypowiadają. Pana Dziwisza nie bylo .

Eeeeh - kiedyż (ci u wadzy) wreszcie przemyślą odnowienie i restaurację idei Urzędu, który niedawno jeszcze był przy ulicy Mysiej w Warszawie?

Nie byłoby takich spektakli i takich problemów.

Edytowane przez iro III

Przecież ten Maju z Torunia nawet nie oglądał tego spektaklu, więc co może wiedzieć o nim?

To co mu napiszą w dzienniku Powszechnym, Niedzieli lub przekażą w radio Maryja?

Za to, wypowiada się autorytatywnie o sztuce jakby co najmniej był krytykiem literackim.

Właśnie tacy jak on obrażają uczucia religijne wielu wierzących ludzi.

Obleśny propagandysta.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dlaczego tak łatwo obrazić Prezesa i PiS a jak oni obrażają innych to jest wszystko w porządku ? Obrażanie przez PiS innych to są atuty ciemnogrodzian.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Proste. Ale nie napiszę, bo nie chcę obrażać zwolenników:-)

Ale prawdą jest to, że każda wypowiedź (artystyczna czy słowna) skierowana przeciwko Kk i PiS działa jak czerwony guzik. Ktoś przyciska i zaczyna się. Śmieszne, że Ci ludzie tak łatwo ulegają prowokacji.

Nie wiem jaka jest ta sztuka, ale reklamę ma taką, na jaką żadnego teatru nie byłoby stać. Może nie pomylę się za bardzo, jak stwierdzę, że protestujący stali się narzędziem. Narzędziem w rękach PiS i Kk i narzędziem, którym posługują się wszyscy, którym zależy na reklamie sztuki. Cóż każdy wybiera coś dla siebie:-)

Manipulują i oszukują prostych, niezbyt wykształconych ludzi. Chcą podporządkować podstępem media (chcieli wykupić nawet od Jankesów TVN- ale dostali kopa i rzecz się rozeszła).

Na razie się rozeszła. Podkopywać będą przy każdej nadarzającej się okazji.

Na razie się rozeszła. Podkopywać będą przy każdej nadarzającej się okazji.

niestety nie rozeszła się. Pracują, a nawet bardzo się spieszą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

znowu będą tłumaczyć, że do dla dobra narodu i prawdziwych Polaków.

Natomiast co mogą zrobić? Już to wstawiałem, ale w ogólnej dyskusji mogło uciec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba nie repolonizacja tylko "repisacja" mediów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

niestety nie rozeszła się. Pracują, a nawet bardzo się spieszą.

Ukryta Zawartość

znowu będą tłumaczyć, że do dla dobra narodu i prawdziwych Polaków.

Natomiast co mogą zrobić? Już to wstawiałem, ale w ogólnej dyskusji mogło uciec

Ukryta Zawartość

Od łuższego czasu stosuja metodę "małych kroczków"

nie wszystko na raz po troch coraz dalej najlepiej po cichu bez rozgłosu ,siekierezada zwana ustawą Szyszki

dopiero jak ludziska zaczęli krzyczeć wyszło na jaw co to za bubel jest

TV na pewno nie odpuszczą będą tłamsić wszystko co im na drodze stoi

tylko od nas zależy jak długo to potrwa....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisiory wydają się być pewni swego. Podniecają się słupkami ciesząc się że manipulacje i kłamstwa im służą. Ale to zawsze tylko 1/3 Polaków.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

tylko od nas zależy jak długo to potrwa....

...a te wycinki w Warszawie za PO to też od Was zależały?

Od Was asterix niewiele zależy i nigdy zależeć nie będzie cokolwiek.

Zresztą nigdy nie zależało także wcześniej.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Szanuje wasze zdolności do mnożenia się poprzez pączkowanie.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Maju dnia 25.02.2017 - 10:44 napisał

"To ciekawe, cytowany krytyk zachęca że "Ta sztuka obraża krzyż, papieża, symbole narodowe, księży, Kaczyńskiego i pro-life” – to mają być atuty.

Widocznie się nie zna.... :)))"

Maju opierasz się tylko na słowach innych. Mogę wrzucić słowa jeszcze innych, które będą chwalić albo ganić ten spektakl.

Ale ani ja, ani Ty go nie widzieliśmy. W przeciwieństwie do Ciebie, nie wyrażam swojej opinii, posługuję się tylko cytatami innych.

W przeciwieństwie do Ciebie nie piszę nieprawdy...."opieram się na słowach innych" źle, za a to ty cytujesz innych - wspaniale!

Cytujesz właśnie fragment mojego wpisu z cytatem tych INNYCH!

To że piszesz nieprawdę o tym to źle czy dobrze?

Wyjaśni mi, bo się w tej logice gubię? :)

Ps. Rozumiem że nawet kłamstwo o tym że "nie dają miejsc pracy" (gdy bezrobocie jest najmniejsze w historii) przejdzie dla tych którzy słuchają tego co chcą usłyszeć ale miejmy umiar. ;)

Nie oceniam, bo nie mam prawa, a zdanie innych jest dla mnie tylko opinią a nie wyrocznią. Opinii odnoszącej się do sztuki jakiejkolwiek ani nie zamierzam bronić, ani negować. Każdy inaczej ją odbiera.

Po raz kolejny zapytam, bo o tym tutaj mowa, czy Kurski miał prawo zwolnić (abstrahując od tego, że 2 miesiące wcześniej sama odeszła, co dodatkowo go ośmiesza) aktorkę, która po prostu wykonuje swój zawód.

Aktor to nie jest marionetką w ręku reżysera ma możliwość wyboru. Wybrała taką drogę realizacji siebie, Kurski mógł napisać (i ma prawo tego dopilnować) że jej zamyka drogę do współpracy z TVP. Należy umieć czytać informacje pomimo że się nimi manipuluje, dlatego nie widzę tu żadnej sprzeczności, bo czym innym jest jedna rola w serialu gdzie postaci mogą znikać a też pewnie wiesz że mogą znowu się pojawić....

Reżyser nie jest wyjęty z pod prawa i według własnego widzi mi się nie będzie decydował o granicach prowokacji....ma prawa zabraniającego urażania uczuć religijnych respektować.

Pan wicedyrektor teatru (wpis argus 25.02 12:40 wytłuszczone, podkreślone) nie jest dla mnie autorytetem w określaniu czym jest krzyż i nie on będzie decydował kiedy jest a kiedy nie i czego symbolem.

Nie on decyduje kiedy ludzie mogą uważać że krzyż się profanuje....jak taki odważny niech wystawi sztukę gdzie się niszczy jakiś symbol judaizmu. ;)

Pan wicedyrektor nie jest też dla mnie żadnym autorytetem w sprawach jakie porusza i nie będzie odrywał religii od Kościoła mówiąc że "sztuka" nie jest przeciwko niej, nie będzie mi wmawiał zakłamania i hipokryzji Kk i nie będzie wylewał tych lewackich bredni (chyba że sam się określi i przyzna że politykę się wdał i jest lewicowym aktywistą) o dążeniu Kk do władzy, kulcie świętych o którym nie ma kompletnie pojęcia, nie będzie wmawiał JPII obrony pedofilów, bo zwyczajnie nie mówi w tym momencie o tym prawdy i jest teraz tylko lewacką tubą propagandową....a podobno prawda ma ogrywać główną rolę nie polityka lewicowa, prawda powinna być najważniejsza i zwyciężać, , bez niej nie ma mowy o prawdziwym teatrze!

Ps. Panu wicedyrektorowi, reżyserowi czy aktorom nie bronię swobody wypowiedzi tak w mediach jak i na deskach teatru.....niech będą jednak łaskawi robić to za własne bądź środowiska ideologicznego (któremu służą) pieniądze, nie za pieniądze podatników.

Edytowane przez Maju

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.