Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe czy kurski przepuści przez swe patriotyczne łapska:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?

Ukryta Zawartość

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

• 2 tygodnie później...
20 godzin temu, burz napisał:

Wygląda na to, że Kuchciński rezygnuje, ponieważ Tusk latał samolotem dużo więcej.

Czyli loty Kuchcińskiego to wina Tuska? ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• 1 miesiąc później...

"Szef portalu TVP info Samuel Pereira przedstawia się jako absolwent historii Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Pereira nigdy jednak nie ujawnił jaki był tytuł jego pracy dyplomowej. Pytany o nią UKSW wyjaśnia, że Pereira nie tylko nigdy nie obronił pracy licencjackiej lub magisterskiej, ale też nigdy takowej nie oddał."

Pysznie.. ?

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Nie matura lecz chęć szczera...

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Suski właśnie wyraził się o Pereirze per "bardzo mądry człowiek i znakomity dziennikarz".

No - to chamidło i imbecyl Pereira ma już do szczętu przesrane...

Ciekaw impreza wczoraj się odbyła a tu cisza.

"Telewizja Polska, Polskie Radio i Polska Agencja Prasowa przyznały w poniedziałek Nagrody Mediów Publicznych. Jej laureatami zostali Jarosław Marek Rymkiewicz, Jan Ptaszyn Wróblewski i Wawrzyniec Kostrzewski. Nagrody Specjalne otrzymali Andrzej Dobosz i Krzysztof Talczewski."

Ciekawe jak w tym gronie zacnych laureatów czuje Jan Ptaszyn?

"W kategorii Słowo nagrodę otrzymał Jarosław Marek Rymkiewicz „za nieustające poszukiwanie ducha polskości zarówno w historii jak i w dniu dzisiejszym oraz za mistrzowskie przedstawienie go w swojej poezji, esejach i dramatach"

Warto tez podać skład kapituły przyznającej nagrodę,

Joanna Siedlecka, Krzysztof Masłoń (przewodniczący), Maciej Pawlicki, Wojciech Tomczyk i Piotr Zaremba.

Z tej okazji pozwolę sobie przypomnieć jedno z dzieł laureata,

KREW

Krew rozlepiona na afiszach 
Krew na chodnikach i na ścianach
Krew – jak poranna wtedy cisza
Krew – czarne plamy na ekranach

Krew na kamiennych szarych płytach
Na białych rękawiczkach Tuska 
Krew która o nic was nie pyta
Krew jak złamana w sadzie brzózka

I jak na polach polne maki
I nad polami białe chmury
Jak narodowi dane znaki
Oni wznosili się do góry

Krew na fotelach tupolewa
Zmywana szlauchem o świtaniu
Jeszcze wam ona pieśń zaśpiewa
To będzie pieśń o zmartwychwstaniu.

Może jeszcze mały fragment,

„Nie można oddać Polski w ręce jej złodziei
Którzy chcą ją nam ukraść i odsprzedać światu
Jarosławie! Pan jeszcze coś jest winien Bratu
Dokąd idziecie? Z Polską co się będzie działo?
O to nas teraz pyta to spalone ciało
I jest tak że Pan musi coś zrobić w tej sprawie
Niech się Pan trzyma - Drogi Panie Jarosławie” 

Czy ktoś może wie, czy ta poezja już jest w kanonie lektur szkolnych?

: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/nagrody-media-publicznych-2019-wyniki-wzajemny-interes-swiata-kultury-i-mediow

Kapituła jawna,  ale czy opublikują kto na kogo głosował?

No przecież wybrali najlepszych. Taka kapituła to pewnie jednogłośnie.?

5 godzin temu, Tadeiro napisał:

Samuel Pereira przedstawia się jako absolwent historii Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego.

Bez żadnego trybu

Ptaszyn zacznie tworzyć Jazz Narodowy, stąd niech już się spodziewa pięciu egzemplarzy płyty na krzyż (!) sprzedanych.

A tego Rymkiewicza tom kiedyś sporo poczytał. Łeb po tej lekturze miałem wzdęty! - aże strach.

Takie pomięszanie Mickiewicza z Kaczmarskim. Choć nie wiem, czy to nie ujma dla tego ostatniego?.

Przyznać muszę, choćbyście mnie wybatożyć mieli - z Rymkiewicza (nazwisko zacne w poezji) - wierszokleta znakomity jes.

Ale - tylko wierszokleta. Rymorób.

Z tym Rymkiewiczem sprawa nie jest taka jednoznaczna.Ten wiersz jest okropny tak jak i jego poglądy polityczne.Ale napisał też rzeczy bardzo wartościowe np. książki o Mickiewiczu czy o Zborowskim.

Godzinę temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Choć nie wiem, czy to nie ujma dla tego ostatniego?.

Dla tego przedostatniego chyba też.?

Edytowane przez jezz

Układam nowozakupione płyty, toteż Cię wyzwę na szable z rana.

Nie lubię Mickiewicza z epoki "Dziadów".

Takie - pierdolenie, pisane po trzech butelkach Merlota dziennie. Co samo w sobie może nie jest takie złe...

Ale tego akurat wina mój skołatany życiem żołądek - znieść nie umie!??.

Ukryta Zawartość

W sąsiednim temacie xnivax coś pisze o tym, że jednak demokracja jest, a ja widzę, że nie ma ? :) 

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

46 minut temu, fozzie napisał:

W sąsiednim temacie xnivax coś pisze o tym, że jednak demokracja jest

PiS-owskie trolle i brygady sieciowe przebywające tu służbowo piszą co im każą pisać.

44 minuty temu, fozzie napisał:

Ukryta Zawartość

W sąsiednim temacie xnivax coś pisze o tym, że jednak demokracja jest, a ja widzę, że nie ma ? ?

Ok. 16 godzin temu pisałem już o tym w wątku: "Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)"

Wycofanie tego filmu jest dobre dla POPiS-u. Braun dzisiaj niby to krytykował w TokFM, ale bez wielkiego przekonania. Podobno film bije w Po i PiS. TVP chciała przemontowania filmu, czyli zapewne chodziło o wyciszenie tego co mogło razić w PiS, a wzmocnienie tego co raziłoby PO. Nawet Bodnar tu nie protestuje.

5 minut temu, Bobcat napisał:

PiS-owskie trolle i brygady sieciowe przebywające tu służbowo piszą co im każą pisać.

Sam zachowujesz się niczym troll, tylko strony przeciwnej PiS-owi. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Zyzol napisał:

Sam zachowujesz się niczym troll, tylko strony przeciwnej PiS-owi. 

Odwrócenie argumentu o 180 stopni ze zmianą adresata na stronę przeciwną. Pamiętasz twórcę tej zasady czy mam przypomnieć?

17 minut temu, Bobcat napisał:

Odwrócenie argumentu o 180 stopni ze zmianą adresata na stronę przeciwną. Pamiętasz twórcę tej zasady czy mam przypomnieć?

Przypomnij. Jesteś dobry w jej stosowaniu.

31 minut temu, Bobcat napisał:

Ja? Ty ją właśnie dziś po raz drugi w krótkim okresie czasu zastosowałeś.

Pytałem o twórcę zasady. Odpowiedzi nie ma. Kręcisz neomarksistowski socjaldemokrato. 

3 minuty temu, Zyzol napisał:

Kręcisz neomarksistowski socjaldemokrato. 

Gorzej jak stary komuch tow. Piotrowicz jest jednym z głównych motorów napędowych przywracających w Polsce komunę.oczywiście lekko zmodyfikowaną, neokomunę. A tłuszcza się cieszy i tańczy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

7 minut temu, Lech36 napisał:

Gorzej jak stary komuch tow. Piotrowicz jest jednym z głównych motorów napędowych przywracających w Polsce komunę.oczywiście lekko zmodyfikowaną, neokomunę. A tłuszcza się cieszy i tańczy.

Neomarksizm to też modyfikacja. W dodatku modyfikacji. Leninowskiej.

Wracając do clou...  Czyżby TVP miała rację żądając przemontowania filmu? Portal wp.pl sugeruje, że film "Solid Gold" jest niezbyt udany: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Czyżby była to sugestia dla widzów? Portal ten oceniam jako proPiSowski.

Szkoda tylko, że sam widz nie może wyrobić sobie zdania

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Zyzol napisał:

Czyżby TVP miała rację żądając przemontowania filmu?

W ustroju który buduje Prezes TVPiS ma zawsze rację bo prezentuje tylko myśli wielkiego Jarosława. Na pewno prezentacje są robione ściśle wg. wytycznych KCPiS.  

48 minut temu, Zyzol napisał:

Pytałem o twórcę zasady. Odpowiedzi nie ma. Kręcisz neomarksistowski socjaldemokrato. 

Wielokrotnie go wymieniałem. Nie wierzę abyś tego nie zauważył. Specjalnie chcesz abym napisał nazwisko, wówczas pozostali dyskutanci z Twojej kamaryli zaczną mi wytykać że stale go powtarzam. Ale co innego robić gdy stale stosowane są przez nich zasady pracy propagandowej i agitacyjnej sformułowane przez wymienioną postać. 

Andriej Aleksandrowicz Żdanow. Członek ścisłego kierownictwa KC WKP(b), w jego gestii był m.in. również całokształt propagandy. Mówiąc obrazowo odpowiednik Goebbelsa u Stalina.

Jako rekonstruktor i przywracacz PRL powinieneś takie rzeczy wiedzieć.

32 minuty temu, Bobcat napisał:

Wielokrotnie go wymieniałem. Nie wierzę abyś tego nie zauważył. Specjalnie chcesz abym napisał nazwisko, wówczas pozostali dyskutanci z Twojej kamaryli zaczną mi wytykać że stale go powtarzam. Ale co innego robić gdy stale stosowane są przez nich zasady pracy propagandowej i agitacyjnej sformułowane przez wymienioną postać. 

Andriej Aleksandrowicz Żdanow. Członek ścisłego kierownictwa KC WKP(b), w jego gestii był m.in. również całokształt propagandy. Mówiąc obrazowo odpowiednik Goebbelsa u Stalina.

I ty własnie stosujesz wobec mnie goebbelszczyznę i żdanowszczyznę . Zrzynasz się na wielkiego inteligenta i znawcę, a a posługujesz się kłamstwem, które w zamyśle ma mnie zdezawuować na Bocznicy. Nie jesteś pierwszy i ostatni zresztą. Dowodem na to jest to zdanie:

32 minuty temu, Bobcat napisał:

Jako rekonstruktor i przywracacz PRL powinieneś takie rzeczy wiedzieć.

Oraz to, że zaliczasz mnie do jakiejś "kamaryli". Nie jestem żadnym wodzem, ani niczyim poddanym. Nie urobiła mnie PZPR, S - nie urobi też POPiS czy tęczowo-niszowa Lewica. Do Kaczyńskiego też mi daleko... I to tak bardzo wielu tu boli.

Edytowane przez Zyzol
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.