Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Z ta idealnie taką samą pozycją odsłuchową to bym nie przesadzał.

A dlaczego szanujący się audiofil zawsze stara się utrzymywać taką samą pozycję kolumn względem siebie i pomieszczenia. Mój kolega (ten co nie słyszał dzwonka telefonu) ustawia kolumny z dokładnością co do 1 mm względem pomieszczenia i względem siebie. Swoje uszy też warto ustawić z podobną dokładnością. Przynajmniej na początku. Dotyczy oczywiście tylko porównań.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak samo jak często się nie trafia osoba bez doświadczenia w temacie ,która potrafi usłyszeć różnice o których tu piszemy.

Dlatego uważam że warto opublikować wyniki testu, dla osoby tak doświadczonej to pikuś a wynik pewnie wszystkich zawstydzi.

Tylko ze taki przedszkolak często się nie trafia

Dawno o tym słyszałem może to był uczeń szkoły podstawowej :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Mam centralnie wywalone na takie apele o jakieś śmieszne testy z telefonami na sprzęcie, testy słuchu i inne bzdury.

I w ten sposób jesteś coraz mniej wiarygodny. Poza tym test z komórką jest pomocny. I wcale nie ma w nim żadnego podstępu. Jeśli usłyszysz w głośnikach brzęczenie, to będzie to oznaczać, że twój system jest źle zaekranowany i łapie z otoczenia wszystkie zakłócenia, czyli cały smog elektromagnetyczny który cię otacza. I to nie jest dobre, bo może się przekładać na efekty brzmieniowe. U mnie w głośnikach jest cisza ;)

Przy okazji, co masz centralnie wywalone?

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

U mnie mniej więcej w tym samym miejscu na w miejscu pierwszego bocznego odbicia.

ps.

Wokalista ma nienaturalnie wielką głowę i pluje mi w twarz ;)

A na jakim sprzęcie robisz ten test. Jak masz rozstawione głośniki i gdzie jest pozycja odsłuchowa w pokoju. Masz dobrze zaadoptowane pomieszczenie? (chyba dobry kontekst co?)

Takie oprogramowanie by mogło działać potrzebuje danych. Potrzebny będzie sprzęt pomiarowy.

no potrzebuje danych, ale sprzet pomiarowy nie musi byc wielce wyrafinowany, by dalo sie utworzyc mody pomieszczenia. uzywasz daphile, to pewnie wiesz, ze cos takiego juz tam funkcjonuje.

Edytowane przez leon28

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

A na jakim sprzęcie robisz ten test. Jak masz rozstawione głośniki i gdzie jest pozycja odsłuchowa w pokoju. Masz dobrze zaadoptowane pomieszczenie? (chyba dobry kontekst co?)

Tak dobry.

Śmieciowy terminal z Daphile AGD nfb10es3 dalej bm5a + BM9s, pokój 14m w rogach po 2 szerokopasmowe absorbery, po jednym szerokopasmowym w pierwszych odbiciach bocznych i za kolumnami i po jednym przed i za miejscem odsłuchowym, jeden w pierwszym odbiciu na suficie.

Monitory rozstawione 170cm pozycja odsłuchowa ok 150 w lini prostej od monitorów.

Starczy?

Czy interesuje cię kolor ścian?

Edytowane przez Przemysław_51508
Gość

(Konto usunięte)

Z ta idealnie taką samą pozycją odsłuchową to bym nie przesadzał.

Dam przykład. Dwa lata temu chodziliśmy sobie po Audioshow z kolegami i kilkukrotnie zaraz po wejściu do danego pomieszczenia, gdzie grała muzyka, od razu stwierdzałem, że tu grają z plików. Moja pozycja, muzyka i reszta nie miała na to wpływu. Więcej moje stwierdzenia były zadziwiająco trafne i praktycznie prawdziwe w 100%. Mam na to świadków;)

Wiecej, w jednym z pomieszczeń aż podszedłem do wystawcy i spytałem co gra, bo widząc włączonego kompa dźwięk wydawał mi się jednak nie kompowy. Okazało się, ze w danej chwili akurat to nie grało z plików.

Także rzeczywistość naszego "słyszenia" nie jest tak do końca prosta i banalna.

To tylko świadczy o nieudolności wystawców...

no potrzebuje danych, ale sprzet pomiarowy nie musi byc wielce wyrafinowany, by dalo sie utworzyc mody pomieszczenia. uzywasz daphile, to pewnie wiesz, ze cos takiego juz tam funkcjonuje.

Używam daphile ale jeśli chodzi o poprawianie akustyki programowo to jestem sceptycznie nastawiony. Wolę jednak tradycyjne metody ideału nigdy się nie osiągnie ale mimo to słuch to nie mikrofon i łatwiej się adaptuje.

tak :)

trzaski pojawiaja sie tez gdzies w okolicy 1:10

Posłuchałem na normalnym systemie. W okolicach 1:10 faktycznie jest taki dźwięk i występuje u mnie po prawej strony odsunięty na prawo od kolumny. Podobnie umiejscowione dźwięki występują na początku utworu. Na końcu, to jak to ktoś określił krzesełko perkusisty też skrzypi na prawo od prawej kolumny. Dodatkowo przed końcem mamy dwa dźwięki wydawane przez instrument perksyjny (chyba takie dwie małe pałeczki drewniane, albo coś w tym guście) pierwszy ma wyraźny poglos sięgający lewego kanału, drugi umiejsowiony jest wyraźnie po prawej stronie i też słychać pogłos w całym "pomieszczeniu".

Wieczorem w domu posłucham na swoim zasadniczym systemie i jak zdążę, napiszę jak tam słychać ;)

Dzieki za info

Istotne jest w ktorym miejscu na osi. U mnie czym tanszy byl dsc tym te dzwieki byly blizej kolumny a w jednem byl ledwo slyszalny i nieoderwany od glosnika

U mnie czym tanszy byl dsc tym te dzwieki byly blizej kolumny a w jednem byl ledwo slyszalny i nieoderwany od glosnika

reasumujac Twoje obserwacje z 1:05: topowy DAC- trzaski na, uzywajac terminologii zegarowej, 15 jak na Twoim rysunku, natomiast budzetowka nieoderwane od kolumny, a pomiedzy hi fi??

tylko skad ta pewnosc pozycjonowania trzaskow......

Śmieciowy terminal z Daphile AGD nfb10es3 dalej bm5a + BM9s, pokój 14m w rogach po 2 szerokopasmowe absorbery, po jednym szerokopasmowym w pierwszych odbiciach bocznych i za kolumnami i po jednym przed i za miejscem odsłuchowym, jeden w pierwszym odbiciu na suficie.

Monitory rozstawione 170cm pozycja odsłuchowa ok 150 w lini prostej od monitorów.

Starczy?

Czy interesuje cię kolor

Szacuneczek za setup sprzętu i adaptację pomieszczenia!

Też kiedyś będę miał takie lokum :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ode mnie dodam tylko ,ze wystarczy dołożyć jeszcze pamieć wzrokowa, a przy muzyce pamięć dźwiękowa i dochodzimy do sedna problemu czemu dla jednych wszystko gra tak samo, a inni słyszą różnice.

To z pewnością. Do tego słuch podobnie jak wzrok szybko się adaptuje do warunków. Wzrok przykładowo świetnie kompensuje temperaturę barwową oświetlenia.

Ja myślę, że z ABX jest jeszcze taki problem, że żądamy od zmysłu słuchu wykonania nienaturalnego zadania. Zmysły to bardzo złożony aparat, a jego najważniejszy element to analiza w mózgu. Zmysły są wyćwiczone do działania w warunkach naturalnych, a nie do sztucznych warunków eksperymentu. Jeśli wymyślamy nietypowe zadanie, to zawodzą. Przykładem są liczne złudzenia optyczne spreparowane w nienaturalny sposób. Nie słyszymy tego co odbiera ucho, tylko wyimaginowany dźwięk będący rezultatem złożonej analizy w mózgu.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

reasumujac Twoje obserwacje z 1:05: topowy DAC- trzaski na, uzywajac terminologii zegarowej, 15 jak na Twoim rysunku, natomiast budzetowka nieoderwane od kolumny, a pomiedzy hi fi??

tylko skad ta pewnosc pozycjonowania trzaskow......

Powtarzalnosc to pewnosc. Te pozycje powtarzaly sie w kolejnych dniach testow

Ten numer jest specyficzny jak ma sie w miare dobry sprzet to dzwieki fruwaja po pokoju jak na zadnym innym numerze ktory znam. To jest troche taka popisowka realizatorska ale dla mnie to doskonaly kawalek do testowania dacow bo w mojej ocenie one najbardziej wplywaja na scene i zrodla pozorne

To z pewnością. Do tego słuch podobnie jak wzrok szybko się adaptuje do warunków. Wzrok przykładowo świetnie kompensuje temperaturę barwową oświetlenia.

Ja myślę, że z ABX jest jeszcze taki problem, że żądamy od zmysłu słuchu wykonania nienaturalnego zadania. Zmysły to bardzo złożony aparat, a jego najważniejszy element to analiza w mózgu. Zmysły są wyćwiczone do działania w warunkach naturalnych, a nie do sztucznych warunków eksperymentu. Jeśli wymyślamy nietypowe zadanie, to zawodzą. Przykładem są liczne złudzenia optyczne spreparowane w nienaturalny sposób. Nie słyszymy tego co odbiera ucho, tylko wyimaginowany dźwięk będący rezultatem złożonej analizy w mózgu.

Słuszne spostrzeżenie. A stereofonia to wg ciebie warunki naturalne?

Przeczytaj sobie uważnie ten wpis:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MaciekA

Ukryta Zawartość

Polecam opis łączenia przewodów we wnętrzu tego cuda.

Pomijam kwestię "podstawki" ;)

Ukryta Zawartość

Ogolnie stereo to proteza bo dzwiek ktory czlowiek slyszy to nie tylko dwa kanaly wiec dyskusja na dlugi watek

Zapewniam Cie ze nie jest to placebo przynajmniej dlatego ze wmowilbym to sobie przy tanszym sprzecie zeby wiecej nie wydawac ;)

Zreszta jak ktos chce moze wpasc i sie przekonac

Edytowane przez biniek84

Ja myślę, że z ABX jest jeszcze taki problem, że żądamy od zmysłu słuchu wykonania nienaturalnego zadania. Zmysły to bardzo złożony aparat, a jego najważniejszy element to analiza w mózgu. Zmysły są wyćwiczone do działania w warunkach naturalnych, a nie do sztucznych warunków eksperymentu.

A co jest nienaturalnego w słuchaniu z zamkniętymi oczami? wielu twierdzi, że właśnie wtedy, gdy zamyka oczy słyszy więcej :)

Ukryta Zawartość

"Co istotne, pracochłonnie poprowadzone przewody wychodzą z gniazdka wejściowego do wszystkich gniazd równolegle, a nie szeregowo, tzn. do każdego z nich prąd płynie bezpośrednio z kabla zasilającego. W ten sposób żadne kolejne gniazdo w szeregu nie “podkrada” napięcia poprzedniemu, tak jak to ma miejsce w większości, nawet ekskluzywnych, listew."

496c39725f77.jpg

Ukryta Zawartość

A stereofonia to wg ciebie warunki naturalne?

Normalne. Człowiek ma dwoje uszu, dzięki temu może lokalizować dwięki.

Kwestią odpowiedniego nagrania jest, by zapewnić słuchaczowi taką falę akustyczną, jakby siedział np. w danym miejscu na koncercie. Ta wytworzona fala akustyczna jest jak najbardziej realna - nie jest złudzeniem ani fantomem.

Nie nalezy mylić lokalizacji kolumn z falą akstyczną, jaką wytwarzają.

Edytowane przez jar1
Gość

(Konto usunięte)

Zapewniam Cie ze nie jest to placebo przynajmniej dlatego ze wmowilbym to sobie przy tanszym sprzecie zeby wiecej nie wydawac ;)

Zreszta jak ktos chce moze wpasc i sie przekonac

Co znaczy dla Ciebie tańszy sprzęt...

Co znaczy dla Ciebie tańszy sprzęt...

Jesli dzwieki odrywaja sie od kolumn to juz dla mnie dobry sprzet ;)

A tanszy to taki na ktorym sie nie odrywaja

Pasuje Ci takie uproszczenie?

Mnie przestrzen i holografia sprawia najwieksza frajde ze sluchania hifi

Edytowane przez biniek84

Normalne. Człowiek ma dwoje uszu, dzięki temu może lokalizować dwięki.

Kwestią odpowiedniego nagrania jest, by zapewnić słuchaczowi taką falę akustyczną, jakby siedział np. w danym miejscu na koncercie. Ta wytworzona fala akustyczna jest jak najbardziej realna - nie jest złudzeniem ani fantomem.

Nie nalezy mylić lokalizacji kolumn z falą akstyczną, jaką wytwarzają.

Prosta analiza geometryczna pokazuje, że to iluzja.

Gość

(Konto usunięte)

Jesli dzwieki odrywaja sie od kolumn to juz dla mnie dobry sprzet ;)

A tanszy to taki na ktorym sie nie odrywaja

Pasuje Ci takie uproszczenie?

Mnie przestrzen i holografia sprawia najwieksza frajde ze sluchania hifi

Nie pasuje bo to ile kosztuje nie ma znaczenia...ale jak zestawisz te klocuszki żeby była ta przestrzeń i holografia to już ma zaj...ste znaczenie...

Ukryta Zawartość

Ta sama firma, opis podstawek pod kable i czytamy:

"Drewno ciemne z dolnej warstwy twardnieje leżąc w wodzie przez co najmniej kilkaset lat." - jasne!

I hit tego samego:

"Dzięki ich zastosowaniu dźwięk porządkuje się i wygładza, przez co instrumenty brzmią w sposób bardziej wyodrębniony z tła i oddają więcej informacji o atmosferze pomieszczenia, w którym zostało zrealizowane nagranie."

Ależ oczywiście…jakby mogło być inaczej!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Nie pasuje bo to ile kosztuje nie ma znaczenia...ale jak zestawisz te klocuszki żeby była ta przestrzeń i holografia to już ma zaj...ste znaczenie...

Juz ktorys raz czytam Twoje wpisy i widze ze za bardzo jestes wyczulony na tani/drogi sprzet. Zdaje sobie sprawe ze nie pieniadze graja ale pisalem to w uproszczeniu. Wiadomo ze w zestawie za tysiaka czy dwa nie ma co liczyc na holografie

Ta sama firma, opis podstawek pod kable i czytamy:

"Drewno ciemne z dolnej warstwy twardnieje leżąc w wodzie przez co najmniej kilkaset lat." - jasne!

I hit tego samego:

"Dzięki ich zastosowaniu dźwięk porządkuje się i wygładza, przez co instrumenty brzmią w sposób bardziej wyodrębniony z tła i oddają więcej informacji o atmosferze pomieszczenia, w którym zostało zrealizowane nagranie."

Ależ oczywiście…jakby mogło być inaczej!

Ukryta Zawartość

Przeczytałem cały opis. Dziś nie zasnę ....

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Szacuneczek za setup sprzętu i adaptację pomieszczenia!

Też kiedyś będę miał takie lokum :D

Dzięki.

Mam to szczęście że żonka nie zapuszcza się do mojej dziupli zbyt często. Mogę tam w spokoju pracować, słuchać i robić graciarnie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi