Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

A jest jakaś podbudowa naukowa, że Ty istniejesz? Bo widzisz: tego się też nie da udowodnić.

To prawda ja dla Ciebie jestem tylko tworem wirtualnym. Nawet nie wiadomo czy nie jestem automatem ;-)

Raczej naukowa nie, tylko subiektywne wrażenia…ale muzyka to subiektywny odbiór wielu czynników mających wpływ na to co w efekcie końcowym słyszym

Sądziłem że dyskusja jest na temat odsłuchowych porównań sprzętu a nie tylko słuchania. Wrażenia ze słuchania w powiązaniu z techniką najczęściej pozostawiam sobie. Mogę się dzielić samymi wrażeniami ze słuchania dotyczącymi wykonania, kompozycji, techniki artystów i wpływie całości na mój organizm.

Jakbyś poczytał trochę filozofów oraz prace z metamatematyki, to byś wiedział, że mam rację.

A co o tym sądzą np. lekarze albo inżynierowie ?

Ło matko, to już ryk ropaczy

Możliwe, ale nie ma na to dowodu ;-).

I temat się zamyka. Bo w pomiarach moga lub nie wystapić zmiany po zastosowaniu X lub Y.

Ale czy to ma rzeczywisty wpływ na nasze postrzeganie brzmienia?

Dobre pytanie.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jakie warunki wg. Ciebie trzeba spełnić by w jak najbardziej obiektywny sposób porównać ze sobą dwa np 2 wzmacniacze?

Do testu to trzeba się odpowiednio przygotować, wyspać, odprężyć, poczekać na odpowiednią pogodę, fazę księżyca, ciśnienie atmosferyczne, dobry prąd w gniazdku :)

Edytowane przez malikali

Nie do końca. Do pewnego momentu tak, a później nie ma gotowej recepty.

Jest tylko stać na nią niewielu. Jest bardzo kosztowna więc audiofile kombinują.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Malikali to na koniec chyba wreszcie zrozumiał ale ten inteligent M-K który mnie obrażał to nadal nic nie rozumie !

hmmm.... ale co począć z tym że ty sam siebie nie rozumiesz ?

Generalnie chyba nadal nie rozumie, że zmiany nie muszą się tyczyć oświetlania, a samych obiektów badanych :) Podobne mamy analogie do audio jak chcemy porównać kolumny w tej samej akustyce danego pomieszczenia, to ustawiamy identycznie w tym samym miejscu wcześniejszych kolumn, a nie jak blaszki obok siebie, co to za porównanie przepraszam od dupy strony :)

Edytowane przez malikali

Tak... Jeszcz napisz, że slyszysz różnicę pomiedzy dwoma kablami ucietymi z tej samej szpuli...

Przecież niektórzy ludzie deklarują nawet słyszenie kierunku kabla.

nie idź na łatwiznę :)

mi chodziło o 1 szt w parze....

nieporównywalnych rzeczy się nie porównuje - nie słyszałeś o tym?

:)

Ty zacząłeś.

Myślałem że wyznaczysz nowy standard audiofila potrafiącego rozróżnić od siebie dwa takie same akcesoria.

Rozczarowałes mnie...

Przecież niektórzy ludzie deklarują nawet słyszenie kierunku kabla.

Przepraszam ja słyszę. Jak podepnę prawidłowo swoje XLR to słyszę wszystko wyraźnie.

Jak je jednak chciałem podpiąć odwrotnie, to gów…no usłyszałem - nie dało się podpiąć.

Więc "kierunkowość" jest słyszalna - wyraźnie.

;)

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Przepraszam ja słyszę. Jak podepnę prawidłowo swoje XLR to słyszę wszystko wyraźnie.

Jak je jednak chciałem podpiąć odwrotnie, to gów…no usłyszałem - nie dało się podpiąć.

Więc "kierunkowość" jest słyszalna - wyraźnie.

Tak myślałem, że zaraz ktoś nawiąże do XLR. To nie chodziło o XLR tylko o RCA :-). Są też tacy co badają kierunkowości innych elementów elektronicznych.

W normalnych pokojach nie ma takiej gry cieni. W danym miejscu pokoju np nad stołem zawsze jest takie samo światło.

Też tego nie rozumiem. Totalny nonsens i bzdura do kwadratu!

Ty wielu podstawowych rzeczy nie rozumiesz, nie tylko tak banalnych i oczywistych jak ten przykład z kolorami panie niespełniony fotograf.

Weź sobie wydrukuj trzy odbitki z identycznym jednolitym tłem, ułóż je obok siebie na tym swoim stole i jeśli nadal wszystkie są identyczne,

to wcale mnie nie dziwi, że dałeś sobie spokój z fotografią. Na audio też przyjdzie czas, tylko jeszcze o tym nie wiesz.

Ty i tobie podobni, którzy przez 150 stron 150 wątku na ten sam temat nie są w stanie przyswoić najprostszych spraw,

między innymi tego, że wszelkie testy i porównania przeprowadzane metodą "audiofilską" nie mają żadnej wartości,

dopóki nie zostaną spełnione warunki, o których jak grochem o ścianę tłuką koledzy na poprzednich stronach.

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Tak myślałem, że zaraz ktoś nawiąże do XLR. To nie chodziło o XLR tylko o RCA :-). Są też tacy co badają kierunkowości innych elementów elektronicznych.

Ale ja z tym XLR to tak celowo z żartem, bo nie da się inaczej podłączyć…więc kierunkowość z zasady musi być zachowana.

w innym przypadku usłyszymy ciszę…;)

Ale ja z tym XLR to tak celowo z żartem, bo nie da się inaczej podłączyć…więc kierunkowość z zasady musi być zachowana.

w innym przypadku usłyszymy ciszę…;)

Wiem. W jednym z dwóch systemów używam XLR-ów.

Ty wielu podstawowych rzeczy nie rozumiesz, nie tylko tak banalnych i oczywistych jak ten przykład z kolorami panie niespełniony fotograf.

Weź sobie wydrukuj trzy odbitki z identycznym jednolitym tłem, ułóż je obok siebie na tym swoim stole i jeśli nadal wszystkie są identyczne,

to wcale mnie nie dziwi, że dałeś sobie spokój z fotografią.

Parantulla na rynku są "graficy" kasujący mega kasę nie mający pojęcia o pracy na monitorach Pro po kalibracji, dla których liczy się byle wypuścić np. baner…a Ty oczekujesz od wszystkich doskonałego rozróżniania barw.

Prawdziwi faceci nie mają takich zdolności. ;)

Wiem. W jednym z dwóch systemów używam XLR-ów.

Wiem, że wiesz (ale "gadka" ;)) ale inaczej w tym temacie chyba nie mozna jak tylko zartem…za bardzo ekipa się spina o "swoje teorie". Niepotrzebnie, bo na koniec…jak mawiał Ryszard Wagner "muzyka to początek i koniec wszelkiej mowy".

Czyli odchodzimy od kompa i…znów słuchamy muzyki mając w du…nosie kto co i jak sądzi - liczy się "nasza" przyjemność.

Edytowane przez MrArkowski

Czyli odchodzimy od kompa i…znów słuchamy muzyki mając w du…nosie kto co i jak sądzi - liczy się "nasza" przyjemność.

U mnie od jakiegoś czasu cały czas gra. Internet radio Linn Jazz. Dobre tło do komputera.

Parantulla na rynku są "graficy" kasujący mega kasę nie mający pojęcia o pracy na monitorach Pro po kalibracji, dla których liczy się byle wypuścić np. baner…a Ty oczekujesz od wszystkich doskonałego rozróżniania barw.

Oczekuję trzymania się faktów i zaprzestania podpierania koślawych teorii wątpliwymi przykładami z dupy wziętymi,

które albo mają się nijak do rzeczywistości, albo są zmyślone na poczekaniu, bo może nikt nie zauważy, że to bzdura do kwadratu.

Opowiadać pierdoły, że nikt nie odróżni daewoo tico od jaguara albo że dwie identyczne odbitki będą zawsze identyczne,

to można w przedszkolu, a tutaj jednak wymagania są nieco wyższe i trzeba się liczyć, że być może ktoś to wcześniej sprawdził...

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ty i tobie podobni, którzy przez 150 stron 150 wątku na ten sam temat nie są w stanie przyswoić najprostszych spraw,

między innymi tego, że wszelkie testy i porównania przeprowadzane metodą "audiofilską" nie mają żadnej wartości,

dopóki nie zostaną spełnione warunki, o których jak grochem o ścianę tłuką koledzy na poprzednich stronach.

A na koniec jeszcze Ci napiszą, że to oczywiste, ale co tam przez 150 stron wałkowania tematu nie było oczywiste i kto by się tym przejmował :)

Nie jest Tobie wstyd? Nie potrafisz się przyznać do totalnej porażki w rozumowaniu? Teraz odwracasz kota ogonem żeby przykryć własne braki w rozumieniu tematu! Żałosne. I tak, cały czas podtrzymuje swoje zdanie. Dla sytuacji o którą jest tu spór nie mają znaczenia kąty padania światła ani rodzaj lamp.

Niestety, znowu antyuadiofile ponieśli sromotną porażkę.

Niestety znowu dalej bedą pieprzyć te same głupoty, że wszystko gra tak samo. I tak do urs.. śmierci. Mino, ze cały świat słyszy różnice.

Zaczynam podejrzewać, że w tej misji audiofilskiej nie jest ważne, czy cokolwiek słychać czy nie, ale by stadnie dokopywać "wybrańcom". Bo, widać, ze to jest główny i jedyny motyw tej działalości.

Oczywiście

Komu jak komu - ale akurat im nie zależy na tym - jak gra......

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Niestety znowu dalej bedą pieprzyć te same głupoty, że wszystko gra tak samo. I tak do urs.. śmierci. Mino, ze cały świat słyszy różnice.

Zaczynam podejrzewać, że w tej misji audiofilskiej nie jest ważne, czy cokolwiek słychać czy nie, ale by stadnie dokopywać "wybrańcom". Bo, widać, ze to jest główny i jedyny motyw tej działalości.

Ty Neo, wskaż 5 osób które napisały, że wszystko gra tak samo. Mozesz się pomylić o 4.

Kolejną?

Przecież był już wątek o wpływie kabli na dźwięk - klęska niesłyszących.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Nie jest Tobie wstyd? Nie potrafisz się przyznać do totalnej porażki w rozumowaniu? Teraz odwracasz kota ogonem żeby przykryć własne braki w rozumieniu tematu! Żałosne. I tak, cały czas podtrzymuje swoje zdanie. Dla sytuacji o którą jest tu spór nie mają znaczenia kąty padania światła ani rodzaj lamp.

Zrób porównanie tych kartek na stole jak napisał parantulla, bo widzę że to nie ma sensu.

Chłopaku... co ty się ograniczasz... napisz że wzrok nie ma znaczenia bo przy tym twoim rozumowaniu może być to prawda ;)

Naprawdę i żałośnie i śmiesznie wyglądają te twoje posty.

Jak zwykle audiofile ponosza kolejną klęskę ale twardo brną i zanurzają się coraz głębiej w muł :)

To już wszystko wiem. Bierzesz 2 kartki papieru, siadasz przy stole w pokoju i obie kartki mają różne odcienie tak? Mimo że światło nie ulega zmianie? No to gratuluje chłopaki. To ciekawy rodzaj schorzenia. Tam gdzie różnice są to wy ich nie słyszycie. Tam gdzie ich być nie może to dla was są. Fajnie... :-)))

Dziś słuchałem ciekawej audycji w radiowej Trójce - "Trzy wymiary gitary". Ciekawej dlatego, że gościem Piotra Barona był Litza (Robert Friedrich) z zespołu Luxtorpeda i panowie poruszyli temat "lamp" i "kabelków".

Wkleję część zapowiedzi tej audycji z strony Trójki:

"W rozmowie nie mogło zabraknąć wątku dotyczącego kabli, gitar i ogólnie szeroko rozumianej "sprzętologii". Dlaczego Litza przywiązuje do tego tak dużą wagę? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania".

Kto słuchał ten wie, że ten znany muzyk, który nie tylko w Luxtopredzie ale i w Acid Drinkers, Kazik na Żywo, Flapjack, Armii i jeszcze kilku innych nie mniej znanych zespołach i projektach się udzielał mówił, że przywiązuje dużą wagę do tego jak brzmią jego albumy. I, że jednym z elementów które wpływają na końcowy efekt zrealizowanej muzyki są między innymi kable audio. Litza zamawia je u jakiegoś faceta, którego klientami są takie zespoły jak Black Sabbath.

Tak więc profesjonalni muzycy także zwracają uwagę na ten wyśmiewany przez kilku userów aspekt jakim jest wpływ okablowania na końcowy odbiór muzyki.

Dodatkowo Piotr Baron opowiedział swoją przygodę jaką była podróż do Niemiec na rozmowę z Tanitą Tikaram. Rozmowa z wokalistką odbyła się w czasie prób jej zespołu. W którymś momencie Tanita stwierdziła, że jej głos brzmi zbyt metalicznie i by jeden z członków ekipy muzyków coś z tym zrobił. Został wymieniony kabelek na inny i brzmienie zadowoliło wokalistkę.

Jak by panowie "kablosceptycy" mieli jakieś uwagi to proszę nie kierować ich do mnie a bezpośrednio do Litzy i Piotra Barona, bo ja tylko relacjonuję co dziś usłyszałem w jednej z audycji radiowych.

Edytowane przez Malwas.pl

Była mowa o kablach w sektorze PRO. Wielu pisało, że dla rynku PRO, jest to temat zamknięty, wszystko gra tak samo i nikt nie zawraca sobie głowy kablami. Widać temat słabo rozpracowany.

Dzisiaj w Trójce był wywiad z Litzą z okazji wydania nowej płyty Luxtorpedy.

Warto tego wywiadu wysłuchać. Można dowiedzieć się na jakich kablach i dlaczego grają Black Sabbath, Iron Maiden, Luxtorpeda. Że koncert Tanity Tikaram odbył się na kabelku białym, bo na czerwonym jakoś metalicznie brzmiała. Fajne opisy, jak z rynku audio. Gdzieś tak ok. 18 minuty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kompletnie nie znam tego rynku, aczkolwiek jakieś 10 lat temu robiłem interkonekty z kabli mikrofonowych. Zapamiętałem nazwę Sommer Cable i takie coś odszukałem w necie. Ciekawa budowa. Chyba nie taka znowu zwykła. Dodatkowo w sektorze PRO też istnieje pojęcie Hi-End.

Ukryta Zawartość

Ale numer:-)

Trochę za późno:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez osimar

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Gdzie Ty tu widzisz sprzeczność myślową z mojej strony?

Żebym ja kiedykolwiek napisał w ogólnym znaczeniu: lampa - źle, tranzystor - dobrze.

To ok, miałbyś argument że przeczę sam sobie.

Może podsumuję moje wczorajsze doświadczenia w kilku słowach, żebyś się nie pogubił i po raz kolejny nie wciskał mi w usta słów których nie napisałem.

Słuchałem wczoraj zestawu Krell FBI z kolumnami Dynaudio Confidence C2 i zagrało to imho tak sobie.

Ani źle ani dobrze, brzmienie całościowo określiłbym jako przyciemnione, z nieco odchudzoną średnicą i sporym akcentem na niskie tony poprzez podbicie midbasu.

Przypominało mi to strojenie słuchawek Sennheiser HD650, tylko z o wiele większym "rozmachem" - wiadomo.

Natomiast u Lutka dźwięk z jego Tannoy i Cayin a-88t był z kompletnie innego bieguna.

Jasny, rozdzielczy, szybki, angażujący, z podkolorowaną średnicą i wysokimi tonami, bardzo dobrze kontrolowanym basem - ale bez miękkich "bajerów" jak w Confidence C2

Jaki był procentu wpływu wzmacniaczy na dźwięk? - nie wiem, ale w żadnym wypadku nie neguję słyszalnego wpływu wzmacniaczy lampowych vs. tranzystorowych!

Trzeba by zebrać w jednym pomieszczeniu oba zestawy i poprzepinać wzmacniacze żeby to określić co i jak się zmieniło.

Nie odniosłeś się do mojego poprzedniego wpisu, gdzie poprosiłem żebyś zacytował to co zasugerowałeś że napisałem.

Jeżeli nic nie znalazłeś, to słowo sorki mile widziane.. :)

Jakieś zapiski ze spotkań? zdjęcia poglądowe? :)

Daj i mi pokrytykować te profesjonalne testy odsłuchowe :D

Piana,piana plus łyżka kogla mogla...i na to zasmazka - ani sensu ani smaku to nie ma.Jak to się mawia? - Jak krowa dużo muu...czy, to mało mleka daje.Jak makówka pusta,to na wietrze wysoko i dumnie powiewa. Edytowane przez plustek

To już wszystko wiem. Bierzesz 2 kartki papieru, siadasz przy stole w pokoju i obie kartki mają różne odcienie tak? Mimo że światło nie ulega zmianie? No to gratuluje chłopaki. To ciekawy rodzaj schorzenia. Tam gdzie różnice są to wy ich nie słyszycie. Tam gdzie ich być nie może to dla was są. Fajnie... :-)))

Tu masz swój stół jest niezmienne źródło światła i są kolorowe żetony :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi