Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie 2+2x2 to biorąc pod uwagę mechanikę kwantową wynik nie koniecznie musi być równy 6.

Wszystko zależy od tego czy w ogóle oczekuje się wyniku.

Dlatego też wielu producentów oszustów różnych audio gadżetów wykorzystuje w nazwie słowo "kwantowy", by dodać do produktu aurę tajemniczości, nieoznaczoności itd.

Np. Telos Audio Design's Quantum Noise Resonator, Synergistic Research BLUE Quantum Fuses i wiele, wiele podobnych.

Nawet dość mocno stojący na ziemi Samsung wymyślił sobie quantum dots.

Nie- zawsze wychodzi 6.

Nie do konca. Nie mamy do czynienia z zapisem matematycznym, a z zapisem slownej wypowiedzi. Zapis ten jest niezbyt staranny, brakuje w nim znakow interpunkcyjnych, ktore odpowiadaja za wlasciwe akcentowanie... co sie bede produkiwowal? Moze sam sie zorientujesz, jak nie to trudno. Przeczytaj sobie powoli, glosno i wyraznie akcentujac:

a). "Dwa, plus dwa razy dwa.",

b). "Dwa plus dwa, razy dwa.",

c) "Dwa, plus dwa, razy dwa."

Porada dnia: w jezyku polskim kolejnosc dzialan nie wystepuje.

Zaraz się dowiesz że to był żart. ;)

Jeden punkt za dostrzezenie go, za zrozumienie zero.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W tym przypadku interpunkcja nie ma nic do rzeczy. O nawiasach nic nie bylo, więc trzeba czytać to po prostu: 2+2×2

Szymon, powiedz- chcesz przejść do obozu "nienaukowych"???

W tym przypadku interpunkcja nie ma nic do rzeczy.

To bylo zdanie (rownowaznik zdania) a nie zapis matematyczny. Akcentowanie i interpunkcja ma znaczenie a nie kolejnosc wykonywania dzialan.

...chcesz przejść do obozu "nienaukowych"???

Tym razem Ty zmierzasz w tym kierunku.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Znam przypadek że kolegę rutyna poniosła na (32+16):6x2

Czytałeś mój post #35774. Ja też się nie popisałem, choć zadanie nie było trudniejsze od 2+2X2. Dlatego mówi się, że dzieci czasami w niektórych testach na IQ wypadają lepiej, bo mają bardziej elastyczny umysł.

Co tam dwa razy dwa. przed chwilą w TV, program "De facto" usłyszałem "porażającą" informację: "przejedzenie osłabia słuch", chyba chwilowo ale jednak.

Uwaga wszyscy "testujący" - braliście to pod uwagę?

Przed testami "0" jedzonka!

Teraz musicie jeszcze raz zweryfikować swoje "osiągnięcia"...o ile nie pamiętacie czy były po obfitym jedzonku.

Tak więc dla pełnego "obiektywizmu" i wyrażając szacun dla "nauki" - kable, bezpieczniki, podstawki i co tam jeszcze w dłoń!

Czekamy niecierpliwie na poprawne wyniki!

Sam na głodnego jeszcze raz sprawdzę na boomboxie czy faktycznie np. pierwsze Budgie brzmi zupełnie inaczej (spoko - dwa różne gatunki rocka to inna bajka - wiem) niż np. Supertramp "Brother Where You Bound" ...bo może mnię siem wcześniej "zróżnicowało" po obiadku obfitym?

Edytowane przez iro III

A propo słuchu ludzkiego i matematycznej analizy dźwięków. Okazuje się że słuch ludzki jest czasem lepszy niż analiza matematyczna sceptyków technicznych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyporządzają zmiany w dźwięku, różne produkcje tych samych lamp ?

Co autor miał na myśli ???

Ukryta Zawartość

Co tam dwa razy dwa. przed chwilą w TV, program "De facto" usłyszałem "porażającą" informację: "przejedzenie osłabia słuch", chyba chwilowo ale jednak.

Uwaga wszyscy "testujący" - braliście to pod uwagę?

Uważaj, bo jeszcze ktoś sobie pomyśli, że im mniej będzie jadł tym więcej usłyszy no i słyszący anorektyk gotowy :)

Edytowane przez malikali

im mniej będzie jadł tym więcej usłyszy

Ale to chyba już istnieje - niejeden już brał kredyt na kable, nawet przyznawali się.

Tych więc nie podejrzewam, że byli chwilowo głusi...co zostaje? Wyobraźnia ...i podglądactwo :)))

Edytowane przez iro III

A propo słuchu ludzkiego i matematycznej analizy dźwięków. Okazuje się że słuch ludzki jest czasem lepszy niż analiza matematyczna sceptyków technicznych:

Ukryta Zawartość

no ciekawe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Фома

Ukryta Zawartość

Badania nad zależnościami czasowymi to jest od parunastu lat taki hit, dużo się dzieje. To, że analiza fouriera zawodzi dla stanów nieustalonych, bo jest dla stanów ustalonych, to wiadomo przecież od dawna, w zasadzie od początku. Dźwięk cyfrowy przecież tylko przybliża dźwięk analogowy. Jeżeli ktoś chciałby jednak wyciągać z tego jakieś dalej idące wnioski, niech zauważy, że cały dźwięk jest teraz cyfrowy, tak więc wszelkie opisane w tym artykule zjawiska są nie do odtworzenia, a więc w naszym sprzęcie w ogóle nie ma potrzeby ich mierzyć ;)

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

np. czy lampa ecc88 Tesli gra inaczej niż ecc88 Siemensa ?

Zadaj to pytanie na forum lampa na pewno jest tam więcej doświadczonych specjalistów od lamp.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Zadaj to pytanie na forum lampa na pewno jest tam więcej doświadczonych specjalistów od lamp.

To może o kable spytam się lepiej na forum elektrycznym bo tu są niedoinformowani ?? :)

To przecież jasne, że lampy różnią się dźwiękiem i tamto forum to potwierdzi.

Ale ciekawe czy w tym wątku sceptycy negują również wpływ lamp na brzmienie

i traktują je jak audio-voodoo-gadżety.

Przeczytaj sobie powoli, glosno i wyraznie akcentujac:

Szymon, nie komplikuj. To było napisane celowo jednym zdaniem, bez znaków interpunkcyjnych, tak jak byś wypowiedział szybkie pytanie do kolegi, i chciał złapać go w pułapkę, niczego nie akcentując, choć i tak żaden akcent niczego tu nie zmienia. To jest matematyka i zawsze wynik równy jest 6, bez względu jakiej formy wymowy użyjesz ;-)

Na pewno- w końcu produkcja lamp to nie proces tak powyarzalny, jak tranzystorów, tu jest wiele możliwości zwiększenia rozrzutu parametrów. Także w grę wchodzi nawet okresowa regulacja wzmacniacza pod konkretną sztukę lampy, bo jej parametry nie są stałe w czasie.

M.in dlatego nie jestem do lamp przekonany.

Ukryta Zawartość

W tym przypadku też sobie żartujemy, prawda?

W dość wyrafinowany co prawda sposób, ale jednak to żart ;)

Ukryta Zawartość

To może o kable spytam się lepiej na forum elektrycznym bo tu są niedoinformowani ?? :)

Musisz się przyzwyczaić, że to jest wątek audio-mity, którego zadaniem jest negowanie prawie wszystkiego co ma wpływ na brzmienie

przez techników-sceptyków niesłyszących.Jeśli faktycznie chcesz czegoś się dowiedzieć pożytecznego na temat wpływu elementów toru na brzmienie,

to zaglądaj do wątków specjalistycznych.

Lampy generalnie mają większy rozrzut parametrów niż tranzystory. Tym bardziej się różnią jak są od innych producentów.

Po ich wymianie trzeba urządzenie na nowo dostroić. Dlatego zawsze mnie "zachwycają" opisy wymiany po kolei lamp różnych producentów w jakimś piecyku na "ślepo" bez strojenia i wyrokowanie która brzmi lepiej.

Jeżeli zaś chodzi o te konkretne lampy ecc88 Tesli i Siemensa spytaj na forum Lampy.

Edytowane przez Dzius

Takich myślowych zagadek w matematyce jest mnóstwo. Jest maraton start, meta. Dobiegasz do półmetka i została ci połowa dystansu do pokonania. Osiągasz znowu półmetek pozostałego dystansu i tak dalej. Teoretycznie zaliczając kolejne półmetki do mety nigdy nie dobiegniesz :)

To do Szymona. Dokończenie poprzedniego postu. Już kończę, żeby nie robić OT.

Edytowane przez sylwon38

To jest matematyka i zawsze wynik równy jest 6, bez względu jakiej formy wymowy użyjesz ;-)

Jeśli dla Kolegi Sz. 2+2=5, a czasem 4, to nie dziw się, że to działanie raz mu daje wynik 8, a raz 6. ;-)

Gość dakar

(Konto usunięte)

Lampy generalnie mają większy rozrzut parametrów niż tranzystory. Tym bardziej się różnią jak są od innych producentów.

Po ich wymianie trzeba urządzenie na nowo dostroić. Dlatego zawsze mnie "zachwycają" opisy wymiany po kolei lamp różnych producentów w jakimś piecyku na "ślepo" bez strojenia i wyrokowanie która brzmi lepiej.

Jeżeli zaś chodzi o te konkretne lampy ecc88 Tesli i Siemensa spytaj na forum Lampy.

Przyjmijmy to że dwie badane lampy są identycznie sparowane w/g siebie. Są różnice czy nie ?

Analogicznie czy można rozpoznać różnice dźwiękowe w tranzystorach mocy np. wymieniając IRFP240 na IRFP044 ?

Na pewno- w końcu produkcja lamp to nie proces tak powyarzalny, jak tranzystorów, tu jest wiele możliwości zwiększenia rozrzutu parametrów. Także w grę wchodzi nawet okresowa regulacja wzmacniacza pod konkretną sztukę lampy, bo jej parametry nie są stałe w czasie.

M.in dlatego nie jestem do lamp przekonany.

Lampy to prehistoria i mają wiele wad ale ja myślę o porównaniu lamp , które mierzone miernikiem mają jednakowe parametry emisji.

Po ich wymianie trzeba urządzenie na nowo dostroić

Czy we wzmacniaczu słuchawkowym hybrydowym Schiit Lyr też trzeba coś dostrajać po wymianie takich lamp?

w gitarowcu to liczył się współczynnik wzmocnienia na preampie i trwałość lamp. Na pewno wiele nos są trwalsze od współczesnych. Są różnice między lampami wynikające z chwrwktereystyk i rodzajów użytych materiałów i kto wie co jeszcze.

Edytowane przez Фома

Przyjmijmy to że dwie badane lampy są identycznie sparowane w/g siebie. Są różnice czy nie ?

Analogicznie czy można rozpoznać różnice dźwiękowe w tranzystorach mocy np. wymieniając IRFP240 na IRFP044 ?

Lampy to prehistoria i mają wiele wad ale ja myślę o porównaniu lamp , które mierzone miernikiem mają jednakowe parametry emisji.

Emisja to nie wszystko. Technologia produkcji lamp jest taka, że bardzo trudno znaleźć jest idealnie identycznie lampy tego samego typu.

• Pokaż nowe odpowiedzi