Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

czy są jakieś słyszalne różnice między podłączeniem za pomocą miedzianego kabelka 75 Ohm a SPDiF

Dla formalności: 75 ohm-owe połączenie elektryczne to jest S/PDIF. Różnica w obrębie elektrycznego S/PDIF może być między "prawdziwie" 75 ohm połączeniem złączami BNC, a zwykłym RCA. Toslink to jest również S/PDIF, ale realizowane połączeniem optycznym.

Dla formalności: 75 ohm-owe połączenie elektryczne to jest S/PDIF. Różnica w obrębie elektrycznego S/PDIF może być między "prawdziwie" 75 ohm połączeniem złączami BNC, a zwykłym RCA. Toslink to jest również S/PDIF, ale realizowane połączeniem optycznym.

Sprawdziłem :) Masz rację , i właśnie po to jest to forum, by człek mógł się czegoś dowiedzieć, a nawet zacząć używać poprawnej nomenklatury.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

A koty nie są przyciągane przez Zło? Może coś trzeba poprawić w tym wzmacniaczu ;)

U mnie domowy kocur wykładał się przy kolumnach i mruczał, kiedy dopiero zaczynałem strojenie i dźwięk był do bani.

Kiedy dźwięk się poprawił, przestał to robić....

Chciałbym poruszyć jeszcze jedną kwestię dotyczącą kabli, aby w tym wątku skomasować opinie przydatne osobą zaczynającym przygodę z audio. Często producenci sprzętu umożliwiają dwa połączenia cyfrowe , Toslink oraz Coaxial. I powstaje dylemat które wybrać , czy są jakieś słyszalne różnice między podłączeniem za pomocą miedzianego kabelka 75 Ohm a SPDiF. Przed chwilą zrobiłem taki eksperyment ,i jak dla mnie różnicy nie ma, ale w moim wieku mogę już jej nie wychwycić :)

S/PDIF elektryczny i optyczny przesyła identyczny sygnał, różnica jest tylko w sposobie przesyłu. Sygnał elektryczny "wydostaje się" przez transformator (albo i nie), optyczny przez "nadajnik" czyli w skrócie przez diodę led. Oba sygnały są w urządzeniu takie same.

SPDIFCV.GIF

Oczywiście jakość połączeń może być bardzo różna, a co za tym idzie sygnał odbierany może odbiegać od nadawanego, ale w przypadku normalnych nieuszkodzonych kabli nie ma się czego bać.

nagrywamy.com

U mnie domowy kocur wykładał się przy kolumnach i mruczał, kiedy dopiero zaczynałem strojenie i dźwięk był do bani.

Kiedy dźwięk się poprawił, przestał to robić....

A nie powinno być odwrotnie ? ;-) Powinien mruczeć po zestrojeniu, mruczenie to objaw zadowolenia. Może bardziej mu się podobało przed strojeniem ;-).

Postanowiłem porównać wpływ różnych elementów toru na brzmienie. Oparłem się oczywiście tylko na pomiarach z różnych pism i prywatnych pomiarów użytkowników sprzętu.

W załączniku są pomiary wzmacniacza firny NAD (zał. 1) i monitorów aktywnych firmy EVENT. Wzmacniacz mierzony jest na rezystancji i jak widać nie wykazuje odchyłek od liniowości charakterystyki w domenie elektrycznej. Monitory (wysokiej klasy) mają pomiary zrobione bez uśredniania przebiegu (zał. 2), z uśrednianiem charakterystyki (zał. 3) i ostatni załącznik 4, po odsunięciu mikrofonu pomiarowego o 8 cali. Widać z tego przykładu co ma zasadniczy wpływ na brzmienie w pomieszczeniu. Dociekliwi obserwatorzy dostrzegą w pomiarze monitorów zjawiska omawiane w tym wątku które wpływają na brzmienie ale nie pochodzą z samego sprzętu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31316-0-06824900-1513517304_thumb.jpg

post-31316-0-46974300-1513517335_thumb.jpg

post-31316-0-66942500-1513517351_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Często producenci sprzętu umożliwiają dwa połączenia cyfrowe , Toslink oraz Coaxial. I powstaje dylemat które wybrać , czy są jakieś słyszalne różnice między podłączeniem za pomocą miedzianego kabelka 75 Ohm a SPDiF. Przed chwilą zrobiłem taki eksperyment ,i jak dla mnie różnicy nie ma, ale w moim wieku mogę już jej nie wychwycić :)

Ja takze. W roli coaxiala polowa rca-rca (bo ladnie wyglada jak wszystkie koncowki takie same).

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Pliki przesłane przez Toslink i Coaxial, oczywiście sprawne, też nie będą się różnić.

Po SPDIF oprócz danych jest przesyłany także sygnał zegarowy. Jeżeli są jakiekolwiek różnice w brzmieniu (piszę warunkowo, bo wątpię), to są one wyjaśniane jakością zegara odtwarzanego z SPDIF a nie przekłamaniem danych.

Zegar w odbiorniku może być odtwarzany różnorodnie. Poprzez analogową pętlę fazową (PLL), poprzez cyfrową pętlę fazową (DPLL), poprzez buforowanie i stosowanie lokalnego zegara dopasowywanego do prędkości transmisji, przez konwersję częstotliwości próbkowania z lokalnym zegarem. To co zrobił Przemek, czyli skopiowanie pliku przez SPDIF i odtworzenie go z lokalnym zegarem też można zaliczyć do metod odtwarzana zegara. Z jednej strony całkowicie usuwa problemy z zegarem na SPDIF, z drugiej strony nie bardzo nadaje się do praktycznego zastosowania ;)

Po SPDIF oprócz danych jest przesyłany także sygnał zegarowy. Jeżeli są jakiekolwiek różnice w brzmieniu (piszę warunkowo, bo wątpię), to są one wyjaśniane jakością zegara odtwarzanego z SPDIF a nie przekłamaniem danych.

Pytałem kiedyś czy są przykłady wpływu dokładności zegara na brzmienie, co słychać jeżeli zegar będzie o dokładności 3 ps a z drugiej strony np. 500 ps ? Niestety nikt wyczerpująco nie odpowiedział ani nie przedstawił żadnego testu praktycznego takiego wpływu jak na przykład z wpływem rozdzielczości bitowej sygnału na dźwięk (test był prezentowany chyba w tym wątku).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)

Chciałbym poruszyć jeszcze jedną kwestię dotyczącą kabli, aby w tym wątku skomasować opinie przydatne osobą zaczynającym przygodę z audio. Często producenci sprzętu umożliwiają dwa połączenia cyfrowe , Toslink oraz Coaxial. I powstaje dylemat które wybrać , czy są jakieś słyszalne różnice między podłączeniem za pomocą miedzianego kabelka 75 Ohm a SPDiF. Przed chwilą zrobiłem taki eksperyment ,i jak dla mnie różnicy nie ma, ale w moim wieku mogę już jej nie wychwycić :)

Do 4d...nawet nie ma jak Ci zarzucić, że klamoty masz za.cienkie... ;-)

Do 4d...nawet nie ma jak Ci zarzucić, że klamoty masz za.cienkie... ;-)

Jak to nie? Skoro nie slyszy to musi miec cos za cienkie... tzn. nietransparentne. Witamy na Ziemii Tomku!

Edytowane przez szymon1977

co słychać jeżeli zegar będzie o dokładności 3 ps a z drugiej strony np. 500 ps

Przy konwersji DA zwykle przyjmujemy, że wartość danych jest konwertowana na poziom napięcia. IMO przy uwzględnieniu zegara, należałoby przyjąć że na napięcie jest konwertowana wartość danych pomnożona przez długość okresu zegarowego, kiedy te dane są aktywne. Chodzi mi o to, że mamy jakieś napięcie na wyjściu przetwornika, które potem jest uśredniane przez filtr dolnoprzepustowy. Jeżeli próbka trwa krócej, to jej wkład w uśrednione wejście jest mniejszy.

Przy takim podejściu można szacować, że wkład jitteru jest mniej więcej równy stosunkowi jitteru do okresu próbkowania. Dla 44.1kHz okres wynosi 22,7uS. 500pS to byłoby jakieś 0.002%. Czyli taki byłby poziom zniekształceń lub szumu wnoszonego przez jitter 500ps.

Przy takim podejściu można szacować, że wkład jitteru jest mniej więcej równy stosunkowi jitteru do okresu próbkowania. Dla 44.1kHz okres wynosi 22,7uS. 500pS to byłoby jakieś 0.002%. Czyli taki byłby poziom zniekształceń lub szumu wnoszonego przez jitter 500ps.

Tak się domyślałem że dyskusja o zegarach piko-sekundowych to tylko taka audio fanaberia na pokaz. W końcu używane w technikach pro konwertery S/PDIF mają ten parametr często określany jako <200 ps. Oczywiście wiem że są takie z lepszymi ps, ale nie sądzę żeby ktoś był stanie udowodnić że słyszy różnicę.

Edytowane przez Lech36

No ale przecież nie słucha się zniekształceń?

Nie słucha się.Skoro jednak już są, to jak sądzisz,czy lepiej jest gdy zniekształcenia są większe, czy jeśli są mniejsze?

Przy konwersji DA zwykle przyjmujemy, że wartość danych jest konwertowana na poziom napięcia. IMO przy uwzględnieniu zegara, należałoby przyjąć że na napięcie jest konwertowana wartość danych pomnożona przez długość okresu zegarowego, kiedy te dane są aktywne. Chodzi mi o to, że mamy jakieś napięcie na wyjściu przetwornika, które potem jest uśredniane przez filtr dolnoprzepustowy. Jeżeli próbka trwa krócej, to jej wkład w uśrednione wejście jest mniejszy.

Pisząc wprost odpowiada to poziomowi -92dB czyli jest to mniej więcej poziom szumów płyty CD. Przy 0,001% mamy już -100 dB.

Jak to nie? Skoro nie slyszy to musi miec cos za cienkie... tzn. nietransparentne. Witamy na Ziemii Tomku!

Cholera tak myślałem , że jak nie słyszę różnicy między wtykiem Neutrika za 8 złociszy a WBT za 200,- to czas zmienić sprzęt :)

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Nie słucha się.Skoro jednak już są, to jak sądzisz,czy lepiej jest gdy zniekształcenia są większe, czy jeśli są mniejsze?

Będę szczelał;

uwaga!

- Gdy ich nie ma.

;p

Odp nr 2

Niektórzy od mysich nosków wolą muminki

www34.patrz.pl-u-f-51-60-61-516061.gif

Edytowane przez Фома

Co o tym sądzicie...dla mnie paranoja sięga zenitu ;-)

Chyba bardziej niewiedza i ograniczony budżet. Chęć posiadania dwa w jednym. Przypominają mi się prośby o dobór KD ,w których to o filmach jest jedno zdanie, a o gustach i preferencjach muzycznych całe eseje typu ," jaki amp. KD do rocka ?"

• Redaktorzy

Chyba bardziej niewiedza i ograniczony budżet. Chęć posiadania dwa w jednym. Przypominają mi się prośby o dobór KD ,w których to o filmach jest jedno zdanie, a o gustach i preferencjach muzycznych całe eseje typu ," jaki amp. KD do rocka ?"

Ja pamiętam z tego okresu wpisy osób przekonanych, że "amplituner" to znaczy inaczej wzmacniacz.

Co o tym sądzicie...

Po pierwsze niektorzy maja mniejsze wymagania. Po drugie nic nie stoi na przeszkodzie aby w obudowe telefonu komorkowego upchnac przyzwoity wzmacniacz sluchawkowy (seria Walkmann firmy Sony).

Szczerze? Tylko patrzec jak Android trafi na rynek przyzwoitego hifi. Najzwyklejszy Android Box za 150pln ma wszystko co potrzeba, aby po podlaczeniu do DAC stac sie przyzwoitym playerem czy nawet centrum multimedialnym... wszystko poza przyzwoitymi apkami.

Gdzies ktos pokazywal jakis kozacki player audio, ktory de facto byl zamknietym wjednej obudowie tabletem i DAC z dedykowanym oprogramowaniem. Ciekawe czy byla to tylko jakas kozacka apka na Androida, czy caly kozacki system?

Idzie nowe. Im wiecej beda domagac sie klienci, tym szybciej nadejdzie. Czekam z niecierpliwoscia jak wszelkiego rodzaju cudaki typu Daphile, Malina czy smieszna programy pod Win wyprze Android. Oczywiscie nie hiend, ale hifi - czemu niby nie?

Ps. Nikt sie specem nie urodzil, nawet SC swoje zolnosci ksztalcil spiewajac za malolata Hey Jude. W byciu w bledzie nie ma nic zlego, zle jest trwanie w bledzie gdy ktos pomaga sie z niego wydostac.

Ukryta Zawartość

...dla mnie paranoja sięga zenitu ;-)

Dla mnie paranoja to istnienie w czasach Androida wzmacniaczy stereo, ktore po wzbogaceniu o kulawe funkcje multimedialne kosztuja dodatkowe 1000pln i brak sensownego streamingu bezprzewodowego. No ale dopoki znajduja sie kupcy na gowno za 1000pln nikt tanio dobrego produktu nie zaoferuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Gość

(Konto usunięte)

Mi właśnie chodzi o "Telefon muzyczny"...qtwa każdy jest muzyczny...mamy 21 wiek...nie ma nic skomplikowanego w odtwarzaniu plików...a więc każdy smartphone jest telefonem muzycznym...zwykłe słuchawki napędzi zawsze...ja sam słucham na telefonie...ale oczywiście to jest beeeee ;-)

Owszem jako źródło bez pomocy daca bezpośrednio do wzmaka słabo wypadł...HD380PRO napędza bardzo dobrze...co prawda słucham sporadycznie w drodze do pracy i tylko ostre granie...

Edytowane przez Gość

Portal gsmarena testuje wyjście audio telefonów. Robi pomiary także z podłączonymi słuchawkami:

Ukryta Zawartość

Wiele telefonów ma pofalowaną charakterystykę pod obciążeniem. Są też takie, które napędzają słuchawki bez problemu. I to żadne super drogie marki, przykładowo smartfon za 400zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedna przyzwoita apka (foobar2000?) a wiele osob bedzie musialo zrewidowac swoje stanowisko w sprawie Andka. A jeszcze lepiej, gdyby tworcy Andka na powaznie potraktowali wyjscie SPDIF.

A moze Daphile zamiast Andka?

Edytowane przez szymon1977

Wy tu gadu gadu , a tymczasem w świecie kabli wychodzących ze ściany ....

"Ja slucham kabli sieciowych i glosnikowych tez. Stawiam kable na rowni ze wzmacniaczami, glosnikami, sluchawkami."

:>

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Oj, w owym wątku nie takie farmazony wypisują- przykładem jest dyskusja nt materiału bolca wtyczki sieciowej i jego wpływu na brzmienie lub nt przewodu fi zewn prawie cala na sieciówkę. Ciekawe, ile setek kW ma napędzane nim urządzenie?

Edytowane przez porlick

Mi właśnie chodzi o "Telefon muzyczny"...qtwa każdy jest muzyczny...

Jeden mniej, a drugi bardziej, ale fakt, kazdy. Znak czasow. Odtwarzacze mp3, aparaty cyfrowe "glupi Jas"... to wszystko wyparl z rynku Android w telefonie.

Łowy jelenia:

Ukryta Zawartość

A jeszcze w zeszłym roku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi