Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle to wiem. A opiszes co mniej wiecej sie stanie jesli sie zatka?

Zmienisz strojenie obudowy. Głośniki są produkowane pod konkretne obudowy, paramery T-S. Zatykając otwory czy wiercąc nowe pogarszasz ich pracę.

Tyle to wiem. A opiszes co mniej wiecej sie stanie jesli sie zatka?

Nie wiem, nigdy tego nie robiłem w fabrycznych kolumnach, a jak wiesz nie mam ani jednej pary kolumn z bassreflexem.

Chcesz to sprawdź, głośników przecież nie uszkodzisz.

Na pewno zmienisz charakterystykę i strojenie basu, pewnie spadnie jego ilość i zejście.

Bunk: tyle to tez wiem. Jak mozesz to opisz mniej wiecej w jaki sposob.

Konrad: moich mr4 najfajniej mi sie slucha jak zatkam br od mid, a br od basu zostawie otwarty.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Bunk: tyle to tez wiem. Jak mozesz to opisz mniej wiecej w jaki sposob.

Konrad: moich mr4 najfajniej mi sie slucha jak zatkam br od mid, a br od basu zostawie otwarty.

No, KOnrad odpowiedział, spadnie jego ilość i zejście. Głośnik ma pracować w tej konfiguracji, do której został wyprodukowany.

Pytasz w jaki sposób zatkać wylot? Może dużym korkiem albo gumową piłką?

A w ogóle co to za kolumny?

Czy to ważne? Głośnik albo ma parametry do obudowy BR albo OZ. I nie da się tego oszukać. Zatykanie otworów to kolejna nisza dla naiwniaków. Ze może gąbka z gąbek oceanu spokojnego przepuszczają to, co trzeba a hamują rezonanse...

Jeśli to Monitor Audio MR4 to widzę, że jest 2,5 way.

Na szybko poczytałem co nieco o budowie.

Plusem kolumn w tej cenie jest konstrukcja z oddzieleniem głośnika niskotonowego w osobnej komorze z wylotem powietrza z przodu.

Sekcja średnio i wysokotonowa pracuje w osobnej komorze i wylot jest z tyłu.

Nie wiem jak to gra, ale szczerze to więcej plusów nie widzę. Nawet się niczego więcej nie można spodziewać.

Standardowa na dzisiejsze czasy lekka skrzynia, głośniki na plastikowych koszach itp.

Możesz bez obaw bawić się w zatykanie bassreflexów, sam dojdziesz do pewnych wniosków.

Zatkanie rury z przodu wpłynie tylko na pracę basowca - jest odseparowany przegrodą. Analogicznie zatkanie z tyłu zmieni pracę tylko midbasu.

Jeśli to Monitor Audio MR4 to widzę, że...

To wszystko wiem, takie monitorki postawione na pasywnych subwoferkach. Stad pewnie i rozlazla gorka na 100Hz. Tylko dochodzi jeszcze przypadkowa akustyka.

Zatkanie obu br oczywiscie wycina niski dol. Nie wiem na ile strojone sa br, podobno oba na tyle samo, ale z pewnoscie ponizej 100Hz. Ale czy zatkanie gornego br jakos wplynie na 100Hz albo wyzsze czestotliwosci? Sam nie wiem, ale ruszajacy sie glosnik bedzie musial terez sprezac powietrze w komorze i w jakis sposob wplynie to na jego prace? A moze sprezone powietrze pomoze mu wrocic na miejsce? Nie wydaje mi sie. Ale brak mi teorii, a sami wiecie, ze samo wsluchiwanie sie w roznice na granicy pp zakonczyc sie musi uslyszeniem tego, co sie chce uslyszec, zamiast tego, co istnieje.

Nie znam inaczej...

Ja niestety nadal kroczek po kroczku. W tym roku zadnych zmian nie planuje, ale kto wie?

Zainstaluj sobie WinIsd i zasymuluj pracę tego samego głośnika w b-r i cl. Możesz też zrobic b-r z dwoma otworami i jeden "zatkaj", czyli pomechraj ustawieniami tak, by został pojedynczy kanał.

Zobaczysz, co się będzie działo.

Jesteś pewien, ze te kolumny mają dwie komory? Może jest wspolna, z dwoma, szeroko rozstawionymi kanałami b-r?

Edytowane przez porlick

To wszystko wiem, takie monitorki postawione na pasywnych subwoferkach. Stad pewnie i rozlazla gorka na 100Hz. Tylko dochodzi jeszcze przypadkowa akustyka.

Zatkanie obu br oczywiscie wycina niski dol. Nie wiem na ile strojone sa br, podobno oba na tyle samo, ale z pewnoscie ponizej 100Hz. Ale czy zatkanie gornego br jakos wplynie na 100Hz albo wyzsze czestotliwosci? Sam nie wiem, ale ruszajacy sie glosnik bedzie musial terez sprezac powietrze w komorze i w jakis sposob wplynie to na jego prace? A moze sprezone powietrze pomoze mu wrocic na miejsce? Nie wydaje mi sie. Ale brak mi teorii, a sami wiecie, ze samo wsluchiwanie sie w roznice na granicy pp zakonczyc sie musi uslyszeniem tego, co sie chce uslyszec, zamiast tego, co istnieje.

Dokładnie powstanie takie zjawisko. Głośniki będą pracować jakby w poduszce powietrznej. Bas się zmniejszy bo będziesz "korzystać" tylko z przedniej części membrany.

Głośniki będą pracować jakby w poduszce powietrznej. Bas się zmniejszy bo będziesz "korzystać" tylko z przedniej części membrany.

Bas... o jakich czestotliwosciach mowa? O czestotliwosci br? A moze 100Hz w dol? A moze jeszcze wyzej? Jestes w stanie to jakos oszacowac? Wychodzi na to, ze poza spadkiem tego, czego dla mnie nawet za duzo i w gruncie rzeczy mniej istotne, poduszka poprawi nieco jakosc tego, co pozostanie?

Byc moze wsadzanie skarpet w br to barbazynstwo, ale w tak tanich, a co za tym idzie dalekich od idealu konstrukcjach, moze przyniesc ciekawe efekty. W serii mr zdecydoeano postawiono na ilosc, o jakosc postarano sie w wyzszych seriach.

Jesteś pewien, ze te kolumny mają dwie komory?

Na tyle, na ile moge byc pewien nie zagladajac do srodka. Podczas wyciagania skarpety z dolnego br gornego midwoofera nie zasysa.

Proszę nie przekręcać mojej "wypowiedzi". to jest uśmiech nie uśmieszek.

Zglos Modowi za manipulacje, hahaha.

Głośniki są produkowane pod konkretne obudowy, paramery T-S. Zatykając otwory czy wiercąc nowe pogarszasz ich pracę.

Niektóre firmy dodają do kompletu korki do zatkania otworów BR i to nie są firmy z "low endu". Większość moich znajomych, ze mną włącznie, robiła takie eksperymenty. Zwróć uwagę że w tych przykładowych kartach katalogowych f-my Focal, które zaprezentowałem wcześniej są dane do wykonania obudowy BR i OZ. Każdy z tych głośników może pracować i w jednym i w drugim typie obudowy. Oczywiście parametry całości się trochę zmieniają, ale cóż to jest w stosunku do zmiany parametrów po przestawieniu kolumn w pomieszczeniu lub po zmianie miejsca słuchacza. Zresztą jest to jeden z elementów zgrywania kolumn z pomieszczeniem którym dysponujemy, nie zawsze takim jakie nam się marzy, najczęściej innym.

Pytasz w jaki sposób zatkać wylot? Może dużym korkiem albo gumową piłką?

Najczęściej jak zauważyłem stosowane są wstępnie ciasno zwinięte skarpetki choć w wyniku takiej operacji pełny OZ nie powstanie, ale przybliżenie już jakieś jest wskazujące dalszą drogę działania.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Najczęściej jak zauważyłem stosowane są wstępnie ciasno zwinięte skarpetki...

...skarpety frote, rozmiar 40-44, zwiniecie ciasne, dziura na piecie, swiezo po praniu. Chcialbym poszerzyc scene i zdjac koc. Jakie skarpety polecacie?

Tylko te za 3000 $, tańsze nie grają

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

...skarpety frote, rozmiar 40-44, zwiniecie ciasne, dziura na piecie, swiezo po praniu. Chcialbym poszerzyc scene i zdjac koc. Jakie skarpety polecacie?

Dziura na pięcie wykonturuje pięknie bas... ;-)))

Wtedy będziesz słyszał już tylko 3 harmoniczną...zamiast 40 będzie 120...

swiezo po praniu

Tak, to bardzo ważne żeby były świeżo po praniu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tylko te za 3000 $, tańsze nie grają

W tym przypadku korzyść jest podwójna, bowiem audiofilska kasetkę od skarpet można z powodzeniem wykorzystać jako podstawkę kwantowa pod rozgałęźnik, a'la Asura.

Włodek.

To sceptycy też szukają "bezkompromisowych" rozwiązań, by poprawić sobie brzmienie? ;-)

Znowu "błysk" oślepiający wręcz ...:)

przypominam - KOLUMNY "GRAJOM"!

Panowie - nie piszcie takich rzeczy jak o tych skarpetach do zatykania BR.

To forum czytają młodzi adepci audio. Jeszcze pomyślą, że to prawda i zaczną to stosować u siebie.

Nie można ludzi wprowadzać w błąd...tak samo jak z tymi "grającymi" gadżetami. ;-)

KOLUMNY "GRAJOM"!

Masz rację...ze skarpetami, albo gąbkami w BR też grajom.

W tym przypadku korzyść jest podwójna, bowiem audiofilska kasetkę od skarpet można z powodzeniem wykorzystać jako podstawkę kwantowa pod rozgałęźnik, a'la Asura.

Włodek.

W zasadzie biorąc pod uwagę ceny tych podstawek pod przedłużacz wychodzi, że skarpety gratis ;)

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Skarpety to dopiero początek.

Dołóżmy hebanowy przybornik, audiofilski dezodorant jonizacyjny, kadzidełka, balsam na tranzystory i otwieramy audio-drogerię

Panowie - nie piszcie takich rzeczy jak o tych skarpetach do zatykania BR.

...

Nie można ludzi wprowadzać w błąd...

A skad wiesz, ze to blad? Testowales?

Konrad:

"Bas sie zmniejszy"... o jakich czestotliwosciach mowa? O czestotliwosci br? A moze 100Hz w dol? A moze jeszcze wyzej? Jestes w stanie to jakos oszacowac? Wychodzi na to, ze poza spadkiem tego, czego dla mnie nawet za duzo i w gruncie rzeczy mniej istotne, "poduszka" poprawi nieco jakosc tego, co pozostanie?

Byc moze wsadzanie skarpet w br to barbazynstwo, ale w tak tanich, a co za tym idzie dalekich od idealu konstrukcjach, moze przyniesc ciekawe efekty. W serii mr zdecydowanie postawiono na ilosc, o jakosc postarano sie w wyzszych seriach.

Konrad:

"Bas sie zmniejszy"... o jakich czestotliwosciach mowa? O czestotliwosci br? A moze 100Hz w dol? A moze jeszcze wyzej? Jestes w stanie to jakos oszacowac? Wychodzi na to, ze poza spadkiem tego, czego dla mnie nawet za duzo i w gruncie rzeczy mniej istotne, "poduszka" poprawi nieco jakosc tego, co pozostanie?

Byc moze wsadzanie skarpet w br to barbazynstwo, ale w tak tanich, a co za tym idzie dalekich od idealu konstrukcjach, moze przyniesc ciekawe efekty. W serii mr zdecydowanie postawiono na ilosc, o jakosc postarano sie w wyzszych seriach.

Przecież OZ ma wypełnienie w całej przestrzeni a BR tylko w określonej części. jakie zalety może przynieść zatkanie otworów i pozostawienie pustej przestrzeni, która nie wygłusza fali akustycznej od tylnej strony membrany która obija się po ścianach obudowy.

Edytowane przez Bunk

Nie wiem, to Wy sie znacie a ja zadaje pytania.

No cóż, zatykanie otworów to, moim zdaniem, nie łączenie zalet ale łączenie wad. Nie spowoduje szybkiej odpowiedzi impulsowej (pusta przestrzeń sprawia, że obudowa musi rezonować, no i parametry głośnika przeznaczonego do BR sprawią, że będzie grał źle w OZ) i tracisz pasmo.

Edytowane przez Bunk
  • Pokaż nowe odpowiedzi