Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nie wszystko masz aktywne?

Nie, znajdzie sie jeszcze kilka pasywnych

Ale przeciez wszyscy pisza, ze zeby USLYSZEC, caly system musi byc odpowiednio wysokiej klasy, czyli u mnie aktywny
Jak podłączyć wzmacniacz do interfejsu? Jak nie ma line out ? 

Ktory interface masz na mysli?

Może być tak, że oba wzmacniacze nie dadzą zera, a jak w końcu któryś da, czy to będzie ten cudowny wzmacniacz z idealną sceną? Tak czy inaczej odsłuch niezbędny.

Zacznijmy od tego, co to jest „idealna scena“
Dla jednego to „wielkie bryly“ (gitara wielka jak kontrabas, fortepian jak organy) i scena rozciagajaca sie od ucha do ucha (tak, niektorzy mysla, ze siedza tam, gdzie stoi dyrygent).
A inni (jak ja) uwazaja, ze to nienaturalne, wola szczupla ale realistyczna, precyzyjna scene.
A jak maja ochote na surround, to wlanczaja dopalacz w postaci rear tweetera, dodaja sztucznych dyfuzyjnych odbic psujacych cala precyzje. Ale za to maja scene od ucha do ucha

Tak, to tez jest OK. Dozwolone jest co sie lubi i na co sie ma ochote. Ja tez to robie.

Albo buduja/kupuja odgrody.

Czyli powracamy do pytania: co to jest „idealna scena“?

To taka sama poezja jak „wydajnosc pradowa“, „barwy“ albo „dynamiczny impuls“

BTW. Dzieki Przemakowi wymyslilem sobie odpowiedz na to ostatnie: co to jest „dynamiczny impuls“. Lepsza niz Szymonowe „jebniecie“)

Dynamiczny impuls

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

49 minut temu, xajas napisał:

BTW. Dzieki Przemakowi wymyslilem sobie odpowiedz na to ostatnie: co to jest „dynamiczny impuls“. Lepsza niz Szymonowe „jebniecie“)

Ukryta Zawartość

No ale Twój wykres właśnie przedstawia "jebniecie" 😉

49 minut temu, xajas napisał:

Czyli powracamy do pytania: co to jest „idealna scena“?

Błędnie postawione pytanie - idealnie to audio ma odtworzyć to, co na płycie nagrane, a czy na płycie nagrano scenę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 godzin temu, J.Jerry napisał:

Może być tak, że oba wzmacniacze nie dadzą zera, a jak w końcu któryś da, czy to będzie ten cudowny wzmacniacz z idealną sceną? Tak czy inaczej odsłuch niezbędny.

Pamietajmy ze roznice w budowaniu sceny najczesniej dotycza jej szerokosci i/lub glebi a nie poprzestawianiu zrodel pozornych w dziwne miejsca 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Pamietajmy ze roznice w budowaniu sceny najczesniej dotycza jej szerokosci i/lub glebi a nie poprzestawianiu zrodel pozornych w dziwne miejsca

Ukryta Zawartość

Z ta szerokoscia bym uwazal.

Tak moze wygladac to, co powyzej jest okreslone jako „przecietne“

IMG_1626.thumb.jpg.0b109d3f2439f86aa21c113f66eeb21d.jpg

a tak, to co jest okreslone jako „bardzo dobre“

IMG_1629.thumb.jpg.5776a168ceaec3f3d1005c2af27f2aae.jpg

Kazdy co lubi

Jak zmieisz szerokosc, to zmienisz takze miejsca zrodel pozornych. Powyzej forteklapista poszedl bardziej na lewo, basista bardziej na prawo i tylko basista sie nie ruszylPS.

Pytales jak mierze szerosc sceny.
Patrz powyzej pierwszy zalacznik: siedze blisko to ma 2m, a jak siedze daleko, to 4m, ale zawsze ma 75°

A to wlasnie te 75° i nie te 2m albo 4m decyduja o wlasciwym odwzorowaniu szerokosci sceny i rozstawieniu zrodel pozornych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A kto powiedzial ze ja lubie przerysowane zrodla pozorne? Zaszufladkowales mnie dla swojej wygody a ja lubie zblizone do naturalnych. Nie lubie gigantycznej sceny bo ona mnie nie relaksuje.

Uzywajac twojego rysunku i zdjecia, przecietnie slabe systemy czesto graja tak

Ukryta Zawartość

Czyli sciskajac zrodla pozbawiajac je odstepu i robiac te katy przykladowo 20, 5 i 30

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafa

Ja nie szufladkuje ciebie, ja szufladkuje „wypowiedzi“. A kto jest autorem tych wypowiedzi, jest dla mnie „transparentne“ (nie odgrywa roli)

BTW.

Moje doswiadczenie mowi, ze gorsze systemy graja bardziej dyfuzyjnie, bardziej rozmycie, wiec w sumie „szerze“j a nie „wezej“.

Typowy prosty przyklad:
zle podlaczone glosniki (pomylone fazy) -> masz scene od ucha do ucha

Znam wielu „audiofilow“ ktorym sie to zdarzylo

Godzinę temu, rafa napisał:

Pamietajmy ze roznice w budowaniu sceny najczesniej dotycza jej szerokosci i/lub glebi a nie poprzestawianiu zrodel pozornych w dziwne miejse

Dobry sprzet ustawiony w starannie zaadaptowanym pomieszczeniu daje wrażenie, że nie słychać akustyki pomieszczenia. Czyli znikają ściany pomieszczenia, a słyszymy akustykę miejsca gdzie nagranie było robione. Taki efekt jest bardzo trudny i kosztowny do uzyskania. Dlatego wszelkie odsłuchy na wystawach typu AudioShow nie są miarodajne, bo w kontekście przestrzenności i naturalnej atmosfery akustycznej brzmienie w przypadkowej sali hotelowej jest kiepskie.

TUX

12 godzin temu, Ajothe napisał:

Jak podłączyć wzmacniacz do interfejsu? Jak nie ma line out ? 

Nieważne 😄 zastanawiałem się czy da się podłączyć wznak prosto do interfejsu audio by w Daw sprawdzić charakterystykę, a nie nagrywać mikrofonem. 

Jeszcze jeden drobiazg odnosnie oceny, nadza scena jest za szeroka, za waska czy poprawna.

Moim zdaniem, nie jestesmy w stanie rego sprawdzic, gdyz brakuje nam do tego danych o „szerokosci“ sceny zawartej w nagraniu.

Aby precyzyjnie odwzorowac i skontrolowac scene nagrania, musial bym:
a) ustawic glosniki tak jak w trakcie realizacji nagrania (czyli standardowy trojkat rownoboczny 60°)
b) znac dokladnie rostawienie zrodel pozornych pomiedzy glosnikami, tak jak to sobie wymyslil rezyser nagrania.

Czyli gdyby na okladce plyty CD pisalo bas jest 5° od lewego glosnika a saksofon 8° od prawego, a potem porownuje te katy u siebie w domu, to wtedy wiem czy moj system reprodukuje scene poprawnie czy niepoprawnie.

Ukryta Zawartość

a) nie jest problemem.
Niestety, b) czyli dane o pozycji poszczegolnych instrumentow nigdy/nigdzie nie znajdziesz, i dlatego nigdy nie bedziesz w stanie objektywnie stwierdzic, czy dany system reprodukuje scene poprawnie, tak jak rezyser nagrania to sobie wymyslil

I nie jest to problem braku metod pomiarowych. To problem braku danych wzorcowych, z ktorymi chcial bys wyniki tych pomiarow porownac.

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Ajothe napisał:

Nieważne 😄 zastanawiałem się czy da się podłączyć wznak prosto do interfejsu audio by w Daw sprawdzić charakterystykę, a nie nagrywać mikrofonem. 

Jeżeli chcesz sprawdzać charakterystykę wzmacniacza, to z wyjścia głośnikowego a nie liniowego. To raz. Dwa - ostrożnie z masami, interfejs można uzmażyć. Generalnie to dość prosta sprawa jest.

nagrywamy.com

2 minuty temu, xajas napisał:

Niestety, tych danych o pozycji poszczegolnych instrumentow nigdy/nigdzie nie znajdziesz,

Na płytach testowych firmy Chesky jest trochę informacji o umiejscowieniu źródła dźwięku względem mikrofonu w trakcie testu. Jest to uproszczone do jednego instrumentu i prezentera na bieżąco informującego o położeniu instrumentu którego używa do próby, ale zawsze można dużo wniosków wyciągnąć.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czasami mozna znalezc nagrania, udokumentowane „zdjeciami“ w trakcie sesji nagraniowej, umozliwiajace porownanie rozmieszczenia instrumentow z reprodukowana scena. Tutaj taka ciekawa plyta

Ukryta Zawartość

IMG_2435.thumb.jpg.37a16345f46441cf01b7899910226db3.jpg

W sieci jest wiele dyskusji i zdjec o tym nagraniu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

50 minut temu, xajas napisał:

zle podlaczone glosniki (pomylone fazy) -> masz scene od ucha do ucha

To juz aberracja 🙂

Czyżby odkryto na ASR tanie (50$) wzorcowe słuchawki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

19 godzin temu, przemak napisał:

No to nie wiem, jeżeli myślisz o mierzeniu Lavo-2 to nie wiem jak 😉

Tak sama jak wzmacniacz sygnał morze zmienić zbyt mało neutralny tor A/D-D/A. Czy jak sygnał przejdzie przez taki tor można powiedzieć, że będzie jak oryginał w bezpośrednim porównaniu?

Zresztą można sprawdzić wzmacniacz bez tego całego sprzętu. Wystarczy podpiąć słuchawki na wejściu wzmacniacza i na wyjściu przez jakieś dzielniki tak żeby był równy poziom, przełączać i słuchać...nagrywać też można, ale czymś dobrym niestety.

18 godzin temu, xajas napisał:

Nie, znajdzie sie jeszcze kilka pasywnych

Ukryta Zawartość

Ale przeciez wszyscy pisza, ze zeby USLYSZEC, caly system musi byc odpowiednio wysokiej klasy, czyli u mnie aktywny emoji106.png

Coś tam będziesz słyszał...ważne, żeby usłyszeć różnicę na dwu różnych wzmacniaczach...inaczej nie ma co iść dalej w pomiary.

18 godzin temu, xajas napisał:

Zacznijmy od tego, co to jest „idealna scena“

Ukryta Zawartość

Dla jednego to „wielkie bryly“ (gitara wielka jak kontrabas, fortepian jak organy) i scena rozciagajaca sie od ucha do ucha (tak, niektorzy mysla, ze siedza tam, gdzie stoi dyrygent).
A inni (jak ja) uwazaja, ze to nienaturalne, wola szczupla ale realistyczna, precyzyjna scene.
A jak maja ochote na surround, to wlanczaja dopalacz w postaci rear tweetera, dodaja sztucznych dyfuzyjnych odbic psujacych cala precyzje. Ale za to maja scene od ucha do ucha

Ukryta Zawartość

Idealna scena jest na oryginalnej płycie. Jeśli system potrafi ze 100% dokładności odtworzyć nagranie, czyli zamienić dane cyfrowe na dźwięki, to masz idealną scenę. Potwierdzenie tego jest niezwykle proste - zgrywasz sygnał z wyjścia wzmacniacza i porównujesz z oryginałem...a jak by się dało z kolumn zebrać sygnał to jeszcze lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, rafa napisał:

Pamietajmy ze roznice w budowaniu sceny najczesniej dotycza jej szerokosci i/lub glebi a nie poprzestawianiu zrodel pozornych w dziwne miejsca 🙂

Ukryta Zawartość

W opisach brzmienia systemów wspomina się o budowaniu sceny z przodu, na twarz, na linii kolumn, płaska, na linii w głąb - różna głębokość i analogicznie szerokość sceny. To jednak nie daje odpowiedzi jak ta scena właściwie powinna być, gdyby zgadzała się z nagraniem. A słuchałeś na wielu systemach nagranie Watersa z saniami? Czy trasa sań zawsze była podobna - linia prosta, po łuku?

Mam na temat sceny i jej wpływu na brzmienie parę pomysłów - dobra scena idzie w parze z przejrzystością, czystymi dźwiękami szczególnie w stylu dzwonków, czyli jakby dźwięki są dobrze złożone z wielu elementów. Budowanie sceny jest jakby efektem ubocznym...koherencji, harmonii w całym pasmie...dźwięk jest gładki, czysty, płynie...i wtedy jest porządna scena.

Ukryta Zawartość

52 minuty temu, J.Jerry napisał:

Idealna scena jest na oryginalnej płycie. Jeśli system potrafi ze 100% dokładności odtworzyć nagranie, czyli zamienić dane cyfrowe na dźwięki, to masz idealną scenę. Potwierdzenie tego jest niezwykle proste - zgrywasz sygnał z wyjścia wzmacniacza i porównujesz z oryginałem...

Jakim oryginałem i gdzie?

nagrywamy.com

Idealna scena jest na oryginalnej płycie. Jeśli system potrafi ze 100% dokładności odtworzyć nagranie, czyli zamienić dane cyfrowe na dźwięki, to masz idealną scenę. Potwierdzenie tego jest niezwykle proste - zgrywasz sygnał z wyjścia wzmacniacza i porównujesz z oryginałem...a jak by się dało z kolumn zebrać sygnał to jeszcze lepiej.

Patrz #61397
8 godzin temu, Ajothe napisał:

Nie wiadomo nawet po co wogle sprzęt audio jak można sobie samemu w głowie wszystko odtwarzać z najlepszą jakością 😁 

Najwybitniejsze umysły tak potrafią, nie potrzebują do tego wybitnego sprzętu ... zwykły wzmacniacz i kolumny plus subwoofer wystarczą ...

2 godziny temu, przemak napisał:

Jakim oryginałem i gdzie?

Było przed chwilą: porównujesz czy źródła pozorne ustawiły się tak, jak muzycy na zdjęciu z wkładki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Widzę że na gadaniu się skończyło.

22 godziny temu, slawek.xm napisał:

jeśli interesują Cię jeszcze różne myki to wklekam

"I was chasing a buzzing issue that was driving me nuts. It would come and go. Every time I thought I had it fixed it would come back. Well, it turned out to be EMI from a dimmer switch. I finally realized one day that dimmer on = buzz. I believe it was radiated emissions being coupled into the amp by the interconnects. I was able to get the buzz down to tolerable levels by proper cable dress and implementing a proper star ground. This was with the AC safety ground tied to the star ground and chassis.

I then decided to isolate the star ground from chassis and safety ground using a diode bridge and CL60. The result was absolutely no buzz, with ear to the speakers, with the dimmer on or off. The amp is now absolutely dead quiet.

Ukryta Zawartość

Ja bym tak nie podłączył. Lepiej znaleźć przyczynę zakłóceń i to może podsunąć lepsze rozwiązanie.

U mnie nie ma takich problemów.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, J.Jerry napisał:

Ja bym tak nie podłączył. Lepiej znaleźć przyczynę zakłóceń i to może podsunąć lepsze rozwiązanie.

U mnie nie ma takich problemów.

ok , nie ma sprawy

ja wykorzystuję termistory ntc do miękkiego startu oddzielenia masy od obudowy , stabilizacji temperaturowej wyjściowych mosfetów i do opóźniania układów zasilania przy układach lampowych

Edytowane przez slawek.xm
15 godzin temu, TUX napisał:

... daje wrażenie, że nie słychać akustyki pomieszczenia. Czyli znikają ściany pomieszczenia, a słyszymy akustykę miejsca gdzie nagranie było robione. 

Gdzie tak zdarza się ?

Według mnie jedno na drugie się nakłada.

Tło przecież zawsze jest. 

W dniu 13.09.2022 o 10:57, ASURA napisał:

Urządzenie nazywa się goniometr

Do sfazowania stereo jako wstępny miernik zgodności kanałów ongiś faktycznie był niezbędny.

W dniu 13.09.2022 o 13:20, przemak napisał:

Albo głośniej albo szybciej albo i to i to i coś jeszcze...

I do tego jeszcze ta przebrzydła faza 🙂

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

8 godzin temu, J.Jerry napisał:

słuchałeś na wielu systemach nagranie Watersa z saniami? Czy trasa sań zawsze była podobna - linia prosta, po łuku?

Sorry, że wtrącam się do pytania do @rafa

Spytaj realizatora płyty "Amused To Death" o tę kwestię 🙂

Wtedy będzie wiadomo na pewno, jak ma być i po jakiej trasie jadą.

Dla mnie i tak to tylko bajer i wodotrysk, ale czemu nie ?

Można dążyć i podsycać w sobie niepokój i niepewność w tej sprawie.

Tym niemniej jest to dalekie od muzyki.

W dniu 8.09.2022 o 19:34, audiofon napisał:

Jeszcze nie tak dawno temu katowała u mnie pingpongi Enrique Iglesias’a. Teraz mówi, włącz mi Ghost

No to akurat widać, że Iglesias okazał się być za ostry i szuka łagodniejszej muzyki.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 12.09.2022 o 16:01, Lech36 napisał:

Niestety wszelkie wszelkie wskazówki w tym temacie trafiają na dziwny opór ze strony tych którzy powinni być zainteresowani

To nie jest dziwny opór. W dużym skrócie. Człowiek posiada swoisty firewall. Jeśli dociera do takiego człowieka informacja niezgodna z jego poglądami to jest zatrzymywana na tym firewallu i w ogóle nie dociera do ośrodka decyzyjnego który mógłby podjąć decyzję taką jak: " kurde, całe życie się myliłem, a to oni mają rację". Tak to działa niestety. Informacja nie pasująca do systemu przekonań jest po prostu odrzucana już na wejściu i stąd wiadomo, że generalnie dyskusje między ludźmi w celu przekonania do swoich racji nie mają żadnego sensu. Do tego dochodzi niechęć do przyznania się do błędu.

W dniu 13.09.2022 o 10:29, Ajothe napisał:

Zero różnic, nada, null. 

Mnie to spotkało wcześniej, zanim doszedłem do etapu kabelków. Przy porównywaniu odtwarzaczy CD w celu wybrania tego do zakupu.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

To niniejszym dołożę się do tego, o czym wspomniał @Misio38 :

Pod konkretnie do ucha pasujące przetworniki wystarczy spasować wzmocnienie i w dzisiejszych czasach - gra muzyka (wyjątków od tego jest tak niewiele, że są pomijalne). Po sprecyzowaniu kryteriów i gatunków do słuchania idę sobie swoją wypracowaną drogą. Nijak nie da się słuchać tego, co i tak nie sprzyja mi w konsumpcji.

Do sporej części muzyki odczuwam niesmak.

*

Z powodu wścibstwa swego nieposkromionego spytam:

@Misio38 , nadal korzystasz z Ultrasone ? Jaki to był model ?

(Nie chce mi się zerkać do klubu, com go sam założył kilka lat temu).

• Pokaż nowe odpowiedzi