Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, Piopio napisał:

Kwestia jakości sprzętu, rozwiązań technicznych i zasilania.

Ja to mam za 6K 😉

Piopio ma czarne tło, mam i ja🤗

Ty @Lech36 nie masz? 🙃

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

1 minutę temu, Tajitsu napisał:

Ty @Lech36 nie masz?

Na czym oparłeś to swoje zdanie o moim tle 😉?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

19 minut temu, Lech36 napisał:

O.K. To ile potrzebujesz żeby uznać że tło jest czarne? Tylko uważaj żeby nie zdyskredytować systemów analogowych 😉.

Ja akurat uważam systemy analogowe za przeżytek. Można uzyskać świetną separację z analogu ale to kosztuje majątek. Zdecydowanie nie jest warte tej ceny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Lech36 napisał:

Na czym oparłeś to swoje zdanie o moim tle 😉?

Na Twoim sceptycyzmie 🤗

4 minuty temu, Piopio napisał:

Ja akurat uważam systemy analogowe za przeżytek. Można uzyskać świetną separację z analogu ale to kosztuje majątek. Zdecydowanie nie jest warte tej ceny. 

Ale, ale Led Zeppelin z analogu brzmi super 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

59 minut temu, xetras napisał:

Mógłby mi podać gdzie jest orzeczenie  (domyślne "wynika") w 2 części zdania złożonego? Kompletnie nie wiem, czy ono ma tak brzmieć:

"Z uznania rzeczowego przedstawienia własnego zdania za "wywyższanie się" wynika że aby się nie wywyższać należy.."

Chyba tak...

Tak.

59 minut temu, xetras napisał:

...to mocno zmącone.

Nie.

-----

23 minuty temu, Piopio napisał:

Szumów własnych sprzętu. Stosunek sygnał/szum. 

Słuchasz pewnie nie głośniej niż 80dB, więc szumy wychodzą na minus... eee...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, Tajitsu napisał:

Na Twoim sceptycyzmie

Mój "sceptycyzm", chyba tylko w stosunku do audio voodoo, do działań opartych o technikę jestem jak najbardziej nastawiony pozytywnie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

23 minuty temu, Tajitsu napisał:

Ale, ale Led Zeppelin z analogu brzmi super 🙂

Kwesta gustu. Na dobrym torze analogowym pewnie tak. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

43 minuty temu, Tajitsu napisał:

Piopio ma czarne tło, mam i ja

Taaa... Chyba z podszewki płaszcza...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

16 minut temu, Tadeiro napisał:

Ukryta Zawartość

Nie mają mojego płaszcza i co im zrobię!? ☹️

Ukryta Zawartość

Teraz, Tajitsu napisał:

Nie mają mojego płaszcza i co im zrobię!?

Została Ci sama czarna podszewka... Na czarne tło. Reszta płaszcza mogła być jako wytłumienie kolumn. Kiedyś mieliśmy forumowicza, który polecał do wytłumienia kolumn słomę. (R.I.P)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

31 minut temu, Tadeiro napisał:

Ukryta Zawartość

Żebyś się nie zdziwił 😉 

SNR wzmacniacza 116dB, izolacja galwaniczna USB i dobry kabel zasilający.

I mamy czarne tło. 

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Tadeiro napisał:

słomę.

Naturalny materiał, organiczny całe te

1 minutę temu, Piopio napisał:

dobry kabel zasilający

Jeszcze można się pobawić siłą docisku śrub we wtyczkach. Kolosalna różnica brzmienia. Czy czerń może być jeszcze czarniejsza?

Achievement unlocked!

2 minuty temu, Tadeiro napisał:

Jeszcze można się pobawić siłą docisku śrub we wtyczkach. Kolosalna różnica brzmienia.

odpowiednia siła,  dzięki kluczowi dynamometrycznemu.

3 minuty temu, Tadeiro napisał:

(…)

Czy czerń może być jeszcze czarniejsza?

Pioneer w plazmach Kuro udowodnił, że tak 🙂

5 minut temu, Piopio napisał:

Żebyś się nie zdziwił 😉 

I mamy czarne tło. 

Pamiętaj ze czarne tło po tłumieniu i bez tłumienia to dwa różne tła i nie tylko ....

Czarne tło bez tłumienia to rzadkość

22 minuty temu, Piopio napisał:

SNR wzmacniacza 116dB

Wzmacniacz jest włączony w tor, ile potrzebujesz z całego toru z uwzględnieniem torów w studio? Wzmacniacz to tylko jeden składnik.
116dB wyklucza całkowicie jakikolwiek tor analogowy. Koledzy od analogu wiedzą to? 

25 minut temu, Tadeiro napisał:

Czy czerń może być jeszcze czarniejsza?

Tylko w OLED 😉.

27 minut temu, Ajothe napisał:

Przy snr 106db już nie będzie? 

Myślę 90dB już jest w warunkach domowych całkowicie wystarczające, nawet 80dB już będzie dobre. Skoro analogowcy żyją z mniejszymi wartościami  to w/w wartości powinny być O.K. Oczywiście nie dla wyczynowców 😉.

1 godzinę temu, Piopio napisał:

SNR wzmacniacza 116dB

Jeśli słuchasz na 116dB to szumy masz dopiero na 0dB (o ile wiesz co z tego wynika).

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, Lech36 napisał:

W kociołku z zastygniętym betonem nie da się namieszać 😉.

Ale można rozwalić głowę...

De gustibus non est disputandum

Godzinę temu, Tadeiro napisał:

Jeszcze można się pobawić siłą docisku śrub we wtyczkach. Kolosalna różnica brzmienia. Czy czerń może być jeszcze czarniejsza?

Ciemność, widzę ciemność, ciemność widzę 🙂

Ukryta Zawartość

Już niebawem w sklepach for audio :)

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Yankes napisał:

Ale można rozwalić głowę...

Co przez to rozumiesz?

52 minuty temu, Lech36 napisał:

Co przez to rozumiesz?

Walenie głową w beton ( zabetonowane poglądy) zawsze się źle kończy....Nic innego nie miałem na myśli.🙂

De gustibus non est disputandum

Piszą, piszą i piszą ...

Większość z piszących w tym wątku nie ma pojęcia o czym pisze jeżeli chodzi np o wyśmiewane czarne tło, audiofilski plankton, separację instrumentów czy scenę 3D ... czy inne "audiofilskie niuanse" ...

... ale piszemy dalej ...

Żebyś się nie zdziwił  
I mamy czarne tło. 
Na jakim materiale słyszysz owo "czarne tło"? Rozumiem, że cyfrowym ale czy to są płyty CD, streaming, HD?
Czy na każdym?
4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Słuchasz pewnie nie głośniej niż 80dB, więc szumy wychodzą na minus... 

Czego?

80 decybeli czego?

To miara względna - logarytmiczna miara natężenia lub głośności (a to nie to samo).

(Nie zdarzyło mi się żeby poziom szumów tła spadał u mnie w porze dziennej poniżej 40 dB natężenia* dźwięku).

Dlatego stosuje się miarę  logarytmiczną żeby dało się "sumować" natężenia. Np. jednego głośnika i drugiego głośnika. Wrażenie słuchającego łatwiej decybelowo określić niż bezpośrednimi wartościami fizycznymi - tymi związanymi z ciśnieniem.

Zapewne chodzi o głośność. Ale,...

Czemu od razu sugerujesz komuś, jak kto słucha? Dziwny styl wnioskowania i fabularyzacji.

🙂

*możliwe że to jednak głośność a nie natężenie sprawdzałem sobie.

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Myślę 90dB już jest w warunkach domowych całkowicie wystarczające, nawet 80dB już będzie dobre. Skoro analogowcy żyją z mniejszymi wartościami  to w/w wartości powinny być O.K.

Chodzi o różnicę poziomów Signal Noise Ratio?

(Czasami wolałbym po polsku, ale bywa że brak jest określeń).

Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Piszą, piszą i piszą ...
Większość z piszących w tym wątku nie ma pojęcia o czym pisze jeżeli chodzi np o wyśmiewane czarne tło, audiofilski plankton, separację instrumentów czy scenę 3D ... czy inne "audiofilskie niuanse" ...
... ale piszemy dalej ...

Może i nie mają pojęcia. Zwłaszcza, że chodzi o nieprecyzyjnie określone pojęcia. Jak zdefiniujesz "czarne tło", tak jak @Pioppio, czy inaczej?
13 minut temu, msankowski napisał:

Może i nie mają pojęcia. Zwłaszcza, że chodzi o nieprecyzyjnie określone pojęcia. Jak zdefiniujesz "czarne tło", tak jak @Pioppio, czy inaczej?

Tak na prawdę nie chodzi o ścisłą definicję czy precyzję danego pojęcia ale bardziej o to żeby to chociaż raz usłyszeć. Tak jak "jeden obraz warty jest tysiąca słów" tak samo można to odnieść do jednego długiego odsłuchu dobrego sytemu. 

Tak na prawdę nie chodzi o ścisłą definicję czy precyzję danego pojęcia ale bardziej o to żeby to chociaż raz usłyszeć. Tak jak "jeden obraz warty jest tysiąca słów" tak samo można to odnieść do jednego długiego odsłuchu dobrego sytemu. 
Ale chyba da się to jakoś opisać? Kiedyś namówiłem Ciebie na opisanie co rozumiesz przez "gęste granie".

Słucham teraz9e3c9e67a6e09237ad04af1a74c0b5c4.jpgi nie wiem czy tło które słyszę to tło czarne czy może nie.
19 minut temu, msankowski napisał:

Kiedyś namówiłem Ciebie na opisanie co rozumiesz przez "gęste granie".

Nie przypominam sobie ... 😉 ... tym bardziej nie przypominam sobie co mogłem napisać, pewnie ważny był również kontekst dyskusji ... chyba, że chodziło o wypełnienie ... ?

Jeżeli chodzi o czarne tło to zapewne (sam raczej nie używam takiego określenia) rozumiane jest to jako brak szumów oraz klarowność i wyrazistość dźwięku.

• Pokaż nowe odpowiedzi