Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, msankowski napisał:

O tle muzycznym decyduje sam materiał, będący wynikiem sposobu realizacji nagrania, zapisu, miksu i masteringu

...i to by było tyle, na temat "czarnego tła".

Też o tym pisałem (podkreślenia w cytacie).

9 godzin temu, msankowski napisał:

Zapis analogowy po drodze a tym bardziej zgiełk w klubie to jest poziom szumów znacznie wyższy niż możliwości zapisu na CD, nie wspominając o gęstszych formatach

Szum jako taki, słyszalny jest niemal w każdym nagraniu a wyjałowione realizacje w stylu" Yuri Honing, są nie do zniesienia. Osobiście nie lubię szumu technicznego, generowanego przez sprzęt. Natomiast wszelkiego rodzaju pozamuzyczne informacje zapisane i wygenerowane przez studia, pomieszczenia czy nawet pochodzące spoza sal nie są problemem a nawet więcej, są cenną informacją i powinny być odtwarzane przez sprzęt. Nie każdy sprzęt potrafi je pokazać i już rozróżnić szum techniczny od naturalnego - niewiele.   

Audio mity

Audio hity

to wszystko z satelity

🙃🤗🤓

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Że chyba nie do końca zrozumiałeś o co chodzi..
To chyba jasne że wszystko co jest częścią nagrania powinno być poprawnie odtworzone...
To gdzie popełniam błąd? Chętnie się czegoś nauczę.
16 godzin temu, slawek.xm napisał:

no właśnie masz i to dużo

Tak jest, macie słusznego i może Wam jeszcze podrośnie, ale nie na pewno 😉

Godzinę temu, Tajitsu napisał:

Audio mity

Audio hity

to wszystko z satelity

ASR nie jest z satelity, ale wzbudza emocje na poziomie satelitarnym 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, colcolcol napisał:

Szum jako taki, słyszalny jest niemal w każdym nagraniu...

Sedno sprawy: w nagraniu. Jeśli jest w nagraniu, to dobry system go po prostu dobrze odtworzy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

ASR nie jest z satelity, ale wzbudza emocje na poziomie satelitarnym

To czysta twoja zasługa. Możesz być z siebie dumny 🙃

2 godziny temu, msankowski napisał:

To gdzie popełniam błąd?

Może słuchaj z większą uwagą? Nie wiem..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 minutę temu, rafa napisał:

To czysta twoja zasługa. Możesz być z siebie dumny 

Przecież ja nie zmuszam nikogo do czytania ASR, czytają ten portal tylko osoby zainteresowane rzetelnymi działaniami (pomiarami) z dziedziny audio. Reszta może "mierzyć" swoimi uszami i interpretować te "pomiary" swoją osobistą jednostką centralną 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

tylko u ciebie

Chyba żartujesz.

3 godziny temu, Lech36 napisał:

ASR nie jest z satelity, ale wzbudza emocje na poziomie satelitarnym 😉.

Amir z innej galaktyki 😉

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

absolutnie nie

Racja 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 minuty temu, Tajitsu napisał:

Amir z innej galaktyki

Z innej galaktyki to raczej nie, z innego "wymiaru" w stosunku do AS to na pewno tak. Ten wymiar oparty jest o wiedzę z zakresu fizyki i pomiary bardzo precyzyjnym sprzętem. Pomiary często nietypowe do tradycyjnych które można spotkać w innych źródłach.

1 godzinę temu, msankowski napisał:

Liczyłem na bardziej rzeczową wypowiedź. Temat "czarnego tła" nie został wyjaśniony, ale chyba wyczerpany.

Tak jak już pisałem. Pewne rzeczy trzeba po prostu usłyszeć. Jeszcze parę lat temu "w życiu" bym nie zrozumiał co to jest wypełnienie. Usłyszalem i wiem, tylko trochę trudno ubrać to w slowa które każdy zrozumie tak samo. 

50 minut temu, szpakowski napisał:

Tak jak już pisałem. Pewne rzeczy trzeba po prostu usłyszeć.

I jeszcze do tego wiedzieć co się usłyszało a wiedza na taki tematy nie jest na forum na topie 😉.

Czarne to jak sama nazwa wskazuje jest czarne.

Dźwięki nie są chaotyczne i podane jako ściana dźwięku bez ładu i składu, tylko wydobywane i pokazywane jako pojedyncze, ale tworzące przekaz muzyczny. Uporządkowany przekaz.

Dla zobrazowania, wyglada to jak gwiazdy na czarnym niebie. Widzisz jedną gwiazdę bliżej a drugą dalej. Nie zlewają się w jeden intensywny błysk. Między nimi jest przestrzeń.

Tak samo działa czarne tło w audio. Masz rozrzucone dźwięki po scenie, nic na siłę, na klatę etc.

Jaśniej już nie nie potrafię.

Może @Piopio coś dorzuci lub @szpakowski

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Będę rzygać 🤢

Oddychaj, otwórz okno.
Będzie dobrze 😉

3 minuty temu, Tajitsu napisał:

Widzisz jedną gwiazdę bliżej a drugą dalej. Nie zlewają się w jeden intensywny błysk. Między nimi jest przestrzeń.

Tak samo działa czarne tło w audio. Masz rozrzucone dźwięki po scenie, nic na siłę, na klatę etc.

Kącik poetycki załóżcie, a za marną lokalizacje źródeł pozornych winę ponosi marna akustyka.

7 minut temu, Tajitsu napisał:

Odnośnie czarnego tła nic nie dorzucę (nie bardzo wiem o co chodzi) ale Twoje opisowe porównanie berdziej pasuje do opisu sceny 3d i precyzyjnej lokalizacji źródeł pozornych. 

54 minuty temu, Tajitsu napisał:

Czarne to jak sama nazwa wskazuje jest czarne.

Dźwięki nie są chaotyczne i podane jako ściana dźwięku bez ładu i składu, tylko wydobywane i pokazywane jako pojedyncze, ale tworzące przekaz muzyczny. Uporządkowany przekaz.

Dla zobrazowania, wyglada to jak gwiazdy na czarnym niebie. Widzisz jedną gwiazdę bliżej a drugą dalej. Nie zlewają się w jeden intensywny błysk. Między nimi jest przestrzeń.

Oddychaj, otwórz okno.
Będzie dobrze 😉

Dodam jeszcze na marginesie (dla mnie i dla min. @Piopio to jasne) odstęp  S/N musi być odpowiednio wysoki i żadne szmery nie zakłócają dźwięku.

18 godzin temu, Tajitsu napisał:

...odstęp  S/N musi być odpowiednio wysoki i żadne szmery nie zakłócają dźwięku.

Wystarczy 90dB?

Ale się motacie! Jak zadbacie o akustykę, to wszystko będziecie mieć poukładane, jakbyście tego nie usiłowali nazwać.

Edytowane przez szymon1977

23 godziny temu, msankowski napisał:

Liczyłem na bardziej rzeczową wypowiedź. Temat "czarnego tła" nie został wyjaśniony, ale chyba wyczerpany.

W miliwoltach ani nanosekundach odpowiedzi nie dostaniesz. A jak wyjaśnienia powyżej nie rozumiesz to nie mój problem.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ale się motacie! Jak zadbacie o akustykę, to wszystko będziecie mieć poukładane, jakbyście tego nie usiłowali nazwać.

Dokładnie, od dbałości o akustykę zależy bardzo dużo, miałem tego doświadczyć u jednego mojego kolegi u którego zdarzało się słuchać w pomieszczeniu bardzo dobrym pod względem akustyki i z tego samego sprzętu w pomieszczeniu złym pod względem akustyki. To dwa diametralnie różne odczucia pomimo użycia tego samego sprzętu.

Czarne tło, scena, plankton, mikrodynamika... to subiektywne odczucia, a rozjechanie czasu i głośności dźwieków przez koslswa akustykę to fakt, którym należy sie zająć. Poprawi się akustykę to poprawią się wrażenia.

Ps

Troli co nie mając nic do powiedzenia, na efekt prawidłowego użycia DSP palnom "cyfra brzmi cyfrowo" ignoruję.

Tak. Akustyka to podstawa.

Jak się Szymek czujesz?

W miliwoltach ani nanosekundach odpowiedzi nie dostaniesz.

Nie o taką mi chodziło. Chodziło mi o sprowadzenie rozmowy do wymiaru konkretów. Dlatego opisałem dwa nagrania, obydwa akustyczne ale jednak różne. Podjąłem próbę scharakteryzowania tła oraz opisałem swoje wrażenia podczas słuchania w odniesieniu do pojęć, które podajecie: scena, wybrzmienia,...

To była normalna niedoskonała muzyka, jakiej słuchamy. Jedno nagranie zrealizowane w studio a drugie live. Czy słuchając ich na odpowiednio dobrym sprzęcie można usłyszeć owe "uporządkowane dźwięki jak gwiazdy na czarnym niebie". Czy też sprawa jest jednak bardziej złożona niż SNR toru, z którego słuchamy i super uszy?
W dniu 24.02.2023 o 22:43, msankowski napisał:

[...]

O tle muzycznym decyduje sam materiał, będący wynikiem sposobu realizacji nagrania, zapisu, miksu i masteringu. Zdolności współczesnego sprzętu cyfrowego przerastają to, co otrzymujemy w materiale muzycznym.

Ależ piękny jest Twój wpis  #65282.

Dałbym mu złoty puchar za logikę, kulturę, ale dałem serduszko.

Wyrazy szacunku za załączone obrazki.

Pozdrawiam!

Dzięki!

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

32 minuty temu, msankowski napisał:

Chodziło mi o sprowadzenie rozmowy do wymiaru konkretów.

Spektakl muzyczny jest zbyt złożony i nie da się go sprowadzić do kilku konkretów/parametrów. Uważam że nie da się go opisać tak prosto - przeciwnie do kilku fantastów z tego wątku.

ps. Nikt nie ma żadnych super uszów. To takie uwielbiane uproszczenia tzw "głuchych" żeby temat uprościć i interlokutora ośmieszyć. W ogóle oni uwielbiają uproszczenia bo oataczający ich świat zapewne ich przytłacza więc wszystko szufladkują, opisują trzema parametrami a najlepiej kiedy się da też świat sprowadzić do 0 i 1..

Edytowane przez rafa

Spektakl muzyczny jest zbyt złożony i nie da się go sprowadzić do kilku konkretów/parametrów.

"Spektakl muzyczny"

Przy całym moim zamiłowaniu do muzyki...

Kilku muzyków i tyluż realizatorów zarabia na chleb, robiąc to, czego się całe życie uczyli, najlepiej jak się da w danych okolicznościach.

Same konkrety. Byłem w listopadzie na koncercie Johna McLauglina. Grał ze świetnym perkusistą, Hindusem. Trzy albo cztery kawałki były w metrum 7/8, bardzo szybkie. Klawiszowiec (też perkusista, wie że to trudne) taktował perkusiście w ciekawy sposób, żeby ten się nie pogubił.

Uczestnicy myślą: "ale magia", "ale chemia". A artyści są po prostu w pracy i lekko nie mają.
  • Pokaż nowe odpowiedzi