Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Kalasanty Ciaputko napisał:

W punkt.

Dlaczego reklama coli mija się z prawdą, delikatnie pisząc, a już reklama switcha nie mija się z prawdą?

Jako reklama z rzeczywistością ma mało wspólnego, każdy to wie
Ale Troll i taki recenzent jak wyżej to brak slow ....

18 minut temu, Lech36 napisał:

A co tak nie jest?

Jak nie, jak tak? 😅 

Czasami rozmowa z Tobą wymyka się poza mój poziom intelektualny ... 

19 minut temu, Lech36 napisał:

Dyskutujemy tyko o wpływie techniki na odbieraną organoleptycznie jakość w audio. 

No tak zapomniałem, przecież wszystkim chodzi wyłącznie o przeprowadzenie prawidłowych technicznie testów porównawczych ... 😂😂😂

Teraz, szpakowski napisał:

Czasami rozmowa z Tobą wymyka się poza mój poziom intelektualny ... 

Rozmowa z niektórymi audio hobbystami cały czas balansują na granicy przyzwoitego poziomu intelektualnego. Voodoo wymaga takiego ograniczenia poziomu intelektualnego od dyskutantów. Oczywiście nie oznacza to że mają oni rzeczywiste ograniczenia w dziedzinie intelektualnej. Często decydują inne czynniki 😉.

6 minut temu, szpakowski napisał:

No tak zapomniałem, przecież wszystkim chodzi wyłącznie o przeprowadzenie prawidłowych technicznie testów porównawczych ... 😂😂😂

Niektóry na pewno tak, ale rzeczywiście nie wszystkim. To specyficzne hobby nie chodzi w nim o analizę jakości tylko o poetyckie opisy swoich subiektywnych wrażeń.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

7 minut temu, msankowski napisał:

A ja myślałem, że masz w zanadrzu jakieś rewelacje...

Przykro mi że Cię rozczarowałem.

Podważałeś wyniki ze względu na "taniość" miernika.
Wywnioskowałem z tego, że takim miernikiem ( za "słabym" ) nie można zmierzyć parametrów które maja/mogą mieć wpływ na brzmienie kabli ( Twoim zdaniem ). Tak to odebrałem.

44 minuty temu, iro III napisał:

O taaaaak, w szczególności architektura kabla zasilajacego! 🤣

Mhm, inaczej czyli bardziej zrozumiale: ~ piętrzenie łuków, jak to Starowieyski objaśnił.

Niejednoznaczny zamiar.

(Chodzi o uswojszczenie obco brzmiącego terminu przez prostszy zamiennik).

Oswojenie

Uswojszczenie - to już moje wydziwianie - sorry, taki mój styl.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

9 minut temu, Lech36 napisał:

To specyficzne hobby nie chodzi w nim o analizę jakości tylko o poetyckie opisy swoich subiektywnych wrażeń.

Hmm ... a ja naiwny myślałem, że chodzi o doznania płynące z obcowania z muzyką wysokiej jakości ... 🤔 

Teraz twierdzisz, że chodzi o poetyckie opisy ... Wczesniej myślałem, że chodzi Ci o pomiary i prawidłowe technicznie testy porównawcze ... zaczynam się gubić ...

Teraz, szpakowski napisał:

Hmm ... a ja naiwny myślałem, że chodzi o doznania płynące z obcowania z muzyką wysokiej jakości ...

Też tak myślałem, ale do tego żeby obcować z muzyką najwyższej jakości audio voodoo nie jest potrzebne, porzebne jest tylko w działaniach marketingowych 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Przykro mi że Cię rozczarowałem.
Podważałeś wyniki ze względu na "taniość" miernika.

Wyniki pomiarów różnic w artykule podważyłem, nie ze względu na "taniość" ale ze względu na klasę przyrządu. Sam używam w domu multimetru ze świadectwem wzorcowania, ale ono tylko potwierdza tę klasę a nie powoduje, że jest "dobry" w każdym zastosowaniu.

Ale moją wypowiedź faktycznie można było odebrać jako podważanie wniosków w artykule. A to było niezamierzone.

Chodziło mi o to, że do podparcia słusznych tez nie należy posługiwać się wątpliwymi argumentami - tutaj różnicami pomiarów RLC kabli na podstawkach i bez nich.
Godzinę temu, iro III napisał:

O taaaaak, w szczególności architektura kabla zasilajacego! 🤣

Przy okazji -

Witold Kamiński jest właśnie architektem. W pokoju 205 w "mordorze" na zeszłorocznym AVS pokazywał po luzacku zalety swoich przewodów (na dowolnych, czysto przypadkowych nośnikach zwiedzaczy). Cudakiem nie jest.

Ot, przypadkowa analogia.

Edytowane przez xetras
Poprawka

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Też tak myślałem, ale do tego żeby obcować z muzyką najwyższej jakości audio voodoo nie jest potrzebne,

No zobacz, ja też tak myślę ... w końcu się w czymś zgadzamy ... 👍🏻

7 godzin temu, szpakowski napisał:

Prawdziwi zapaleńcy i hobbyści często podejmują z pozoru irtacjonalne decyzje. 

Pomiń pizory i wykaż w racjonalny sposób sens wymiany kabli.

-----

6 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Zostały zmierzone parametry kabli.

Nie tak prędko: biorąc pod uwagę specyfikacje urzadzeń, to różnice odczytów mogą być efektem braku dokładnosci urządzenia pomiarowego. W tym przypadku tylko z obowiązku wspomnę, że przed przystapieniem pomiaru należy opracować metodologię pomiaru celem zminimalizowania wpływu czynników zewnętrznych, a także wykonać ocenę dokładności pomiaru.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Pomiń pizory i wykaż w racjonalny sposób sens wymiany kabli.

A ten znowu swoje.

Jeżeli ktoś wymienia kable to znaczy, że słyszy ich korzystny wpływ na dźwięk. Fakt ten sprawia, że wymiana taka jest sensowna. 

7 hours ago, .:Gerard:. said:

d*bil 

O nieładnie, co za słowo.

Jakim terminem można w takim razie określić Wojtusia Pacułę, który bez żenady i zastanowienia wypisuje swoje kwieciste i grafomańskie bajki obrażające myślących ludzi?

1 hour ago, Sznup said:

A ten znowu swoje.

Jeżeli ktoś wymienia kable to znaczy, że słyszy ich korzystny wpływ na dźwięk. Fakt ten sprawia, że wymiana taka jest sensowna. 

Nie. Fakt ten pokazuje jedynie, że taka osoba hołduje niskiej kulturze technicznej.

36 minut temu, bum1234 napisał:

O nieładnie, co za słowo.

Jakim terminem można w takim razie określić Wojtusia Pacułę, który bez żenady i zastanowienia wypisuje swoje kwieciste i grafomańskie bajki obrażające myślących ludzi?

W. Pacula testuje i opisuje za pieniądze wiec wiadome ze będzie podkolorowane w superlatywach

Ale jak dziennikarz nieważne na jaki temat, pisze na podstawie przypuszczeń i wyobraźni to ......
Tik Tok, YouTube itd. Znajdują sobie grupę ludzi, pier...., wykrzywiają moordy, czym większy .... tym więcej poklasku

Jakby napisał i wstawił zdjęcia z testu to bym przemilczał, bo przetestował i się wypowiedział, ale on miał inny cel

Edytowane przez .:Gerard:.
10 godzin temu, bum1234 napisał:

Nie. Fakt ten pokazuje jedynie, że taka osoba hołduje niskiej kulturze technicznej.

Dobre. Zakup dobrego kabla to hołd niskiej kulturze technicznej ... 😂😂😂 

Wracając do akustyki i jej roli w odtwarzaniu basu. Poniżej (może już było) ciekawy wykład oparty na badaniach i pracy naukowej doktoranta z akustyki Earla Gaddensa. 

Potwierdza moje doświadczenia z kłopotami w adaptacji pomieszczeń małych (do 100m²) za pomocą ustrojów w zakresie pierwszej oktawy. W wykładzie raczej lekkomyślnie zawężono zakres od 20 Hz. Widoczna od 48 minuty plansza mniej więcej oddaje istotę problemu.

ten gosc nie nazywa sie Earl Gaddens tylko Earl Geddes, a pionierami badan/zastosowan wiellu subwooferow byli Welti/Devantier 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A tutaj Geddes

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, szpakowski napisał:

No zobacz, ja też tak myślę ... w końcu się w czymś zgadzamy ... 👍🏻

Myślę że po odrzuceniu voodoo moglibyśmy być zgodni nawet w stu procentach.  

39 minut temu, Lech36 napisał:

Myślę że po odrzuceniu voodoo moglibyśmy być zgodni nawet w stu procentach.  

Lechu, przecież ja nie uznaję voodoo.

Nie sądzę byśmy mogli się zgodzic w stu procentach, chyba że po "zrobieniu" dobrej flaszki i paru godzinach wspólnych odsłuchów na moim systemie ... 😉

3 minuty temu, szpakowski napisał:

Nie sądzę byśmy mogli się zgodzic w stu procentach, chyba że po "zrobieniu" dobrej flaszki i paru godzinach wspólnych odsłuchów na moim systemie ...

Spożycie napojów rozluźniających zdecydowanie działa pozytywnie na odbiór muzyki, przynajmniej w moim przypadku tak jest, pisałem o takiej próbie u jednego z moich kolegów. Pod koniec sesyjki atmosfera była na skraju euforii jakościowej a zaczęło się w bardzo negatywnym nastroju. 😉 

28 minut temu, Lech36 napisał:

Spożycie napojów rozluźniających zdecydowanie działa pozytywnie na odbiór muzyki, przynajmniej w moim przypadku tak jest

Nie slucham muzyki po spożyciu, robi mi się błogo i zaraz usypiam. Chodzilo mi o Ciebie ...

2 godziny temu, xajas napisał:

gosc nie nazywa sie Earl Gaddens tylko Earl Geddes

Dzięki, jedną z pierwszych rzeczy na którą zwrócono uwagę w ww filmie, jest ~20% wpływ jakości basów na odbiór całej muzyki. Przy czym te 20% musi być naprawdę dobre. Jeżeli jest źle, czyli buczy, przeciąga i nie gra - pociąga za sobą w przepaść odbiór całego systemu. 

Sensowne wydaje się w takim razie podejście zakładające brak niskiego basu, jeżeli miałby psuć kiepską jakością cały system. Usprawiedliwianie braków w basie opowieściami typu "w muzyce i tak nic niema poniżej np 35 Hz" wyraża brak wiedzy, ale argument o chęci zapewnienia dobrej jakości całego systemu bez psucia go subwooferem za 200zł, jest jak najbardziej zrozumiały. 

13 minut temu, colcolcol napisał:

Dzięki, jedną z pierwszych rzeczy na którą zwrócono uwagę w ww filmie, jest ~20% wpływ jakości basów na odbiór całej muzyki. Przy czym te 20% musi być naprawdę dobre. Jeżeli jest źle, czyli buczy, przeciąga i nie gra - pociąga za sobą w przepaść odbiór całego systemu. 

Sensowne wydaje się w takim razie podejście zakładające brak niskiego basu, 

Brak basu to tez zly bas 😉

A te 20% to nie 20% tylko jeszcze gorzej -> 30%

Ukryta Zawartość

Polecam zrodlo

IMG_0280.thumb.jpg.dd9f0b3788768e7147a7729bd9709f60.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
2 godziny temu, szpakowski napisał:

Nie slucham muzyki po spożyciu, robi mi się błogo i zaraz usypiam.

Dużo tracisz z jakości dźwięku 😉.

Godzinę temu, kangie napisał:

Panowie, zasada w audio jest prosta:

Nie masz fazy = nie masz dźwięku!

😉

Całego pasma to dotyczy?

A jak ze słuchawkami (ostatnio wolę tylko na nich słuchać)?

Właściwie - zmierzam do tego, że powyżej ~ 4 kHz lub wcześniej dla tej części pasma faza wcale nie ma znaczenia. Pasmo wysokie oczywiście wpływa głównie na barwę, brzmienie, czytelność mowy - ale chyba "faza" przebiegów ma marginalne znaczenie.  

Podpatrzyłem: "sybilanty" męczą.

Znalazłem takie, gdzie akurat nie męczą.

Edytowane przez xetras
Dopisek

• Redaktorzy
15 minut temu, xetras napisał:

Całego pasma to dotyczy?

Nie wiem.

Ja żartowałem. Faza = być na bani.

15 minut temu, xetras napisał:

Pasmo wysokie oczywiście wpływa głównie na barwę, brzmienie, czytelność mowy - ale chyba "faza" przebiegów ma marginalne znaczenie.

Mnie się wydaje, że góra stanowi o walorach przestrzennych dźwięku, jakości wybrzmień. To, co napisałeś - równieź.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Pokaż nowe odpowiedzi