Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy
27 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Powiedzcie mi co jest nie tak? 
Słynny kawałek Roger-a Wateras-a ... "Amused To Death".

Ni hu hu nie słychać/słyszę psa z prawej strony 😕 . Na słuchawkach, na stereo, na lapku, na PC w pracy. 
Słyszę szczekanie ale gdzieś wgłębi za "linią kolumn" 

A skąd słyszysz radyjko tranzystorowe?

Pies i radyjko to dwa efekty w pierwszych kilku minutach pierwszego utworu.

Jeśli u Ciebie nie ma tego efekciarstwa 3D, obstawiam jakiś problem ze zgraniem fazowym, typu pomyłka połączenia "+" z "-" w bi-wiringu w ZG. Wystarczy że wysokotonowy będzie podłączony przeciwnie fazą do nisko-średniotonowego chociażby tylko w jednej kolumnie i masz pozamiatane w scenie 3D.

Z jakiego materiału źródłowego korzystasz? Jeśli można, podaj link.

Ja gram z płyty CD-remaster i efekty 3D są niesamowite. Konie, kulig, wybuchy...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jesli przejdzie ponizsze testy fazy pomyslnie, to i Burek bedzie szczekal tam gdzie trzeba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

BTW.

Powyzszy pomysl osobnego testowania poszczegolnych torow nie jest zly. Kiedys oddalem zestaw glosnikowy do naprawy i powrocil z jednym nowym przetwornikiem, ale podlaczonym na opak

Burek nie szczekal, gdzie powinien

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, xetras napisał:

Piszesz o transmisji bezprzewodowej

Transmisja jest przewodowa. Ruch ładunków odbywa przewodach, dookoła których powstaje pole magnetyczne, a pomiędzy nimi (upraszczając pomiędzy żyłą zasilającą i powrotny, np. w przypadku koncentryka pomiędzy żyłą a ekranem) pole elektryczne. I to te pola przenoszą energię.

System gra dobrze, albo nie....

@Kalasanty Ciaputko coś jest nie tak w takim razie, u mnie słychać mocno prawa strony i efekt faktycznie jakby piesek szczękał daleko za oknem....a po prawej stronie mam kuchnie 😋

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ni hu hu nie słychać/słyszę psa z prawej strony 😕 . Na słuchawkach, na stereo, na lapku, na PC w pracy. 

Z tego co pamiętam to pies powinien być słyszany właśnie w ten sposób. Po prawej stronie głęboko za linią kolumn, wręcz daleko za ścianami pokoju, jakby na zewnątrz pokoju. Więc chyba wszystko jest ok ...

• Redaktorzy

Wg mnie jest dokładnie jak opisuje szpakowski i Ajothe.

Radyjko tranzystorowe gra mocno z lewej strony, tak jakby w odległości 4-5m od lewego ucha, na wysokości ok. 1,5m.

Pies i radyjko są absolutnie poza linią (bazą) kolumn.

13 minut temu, szpakowski napisał:

Z tego co pamiętam to pies powinien być słyszany właśnie w ten sposób. Po prawej stronie głęboko za linią kolumn, wręcz daleko za ścianami pokoju, jakby na zewnątrz pokoju. Więc chyba wszystko jest ok ...

No właśnie nie OK, bo...

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie słychać / nie słyszy psa z prawej strony, tylko gdzieś w głębii za linią kolumn.

Obstawiam problem z fazą.

Edytowane przez kangie
Literówka

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Właśnie słyszę go daleko za linią kolumn, wręcz to takie nienaturalne jest. Gdybym miał otwarte okna, zamknięte oczy i nie wiedział o psie w utworze myślałbym, że pies szczeka za oknami na zewnątrz. 
Ale jak czytam opisy, że z prawej strony wręcz w pomieszczeniu obok 🤔.

Godzinę temu, kangie napisał:

A skąd słyszysz radyjko tranzystorowe?

Pies i radyjko to dwa efekty w pierwszych kilku minutach pierwszego utworu.

Teraz jestem w pracy i słyszę z lewej strony ( początek utworu ), 1m39s  pies szczeka gdzieś po środku ale za głośnikami. 

Fazowanie mam ok, na to zawsze zwracam uwagę ( zboczenie zawodowe ). 

2 minuty temu, kangie napisał:

Wg mnie jest dokładnie jak opisuje szpakowski i Ajothe.

Radyjko tranzystorowe gra mocno z lewej strony, jak jakby w odległości 4-5m od lewego ucha, na wysokości 1,5m.

Pies i radyjko są absolutnie poza linią (bazą) kolumn.

Tak też jest u mnie na początku utworu. Ale psa z 1:39 z prawej strony nie słyszę, jest raczej po środku daleko za linią kolumn.  

To już było. Lokalizacja psa radyjka, żołnierza itp będzie taka sama dla każdego tylko w Korei i w PiS. To nie są zwykłe efekty stereo czasowe czy natężeniowe tylko są to efekty robione sztucznie procesorem, który korzysta z uśrednionych danych dotyczących lokalizacji i możliwości przeniesienia tego na system stereo. Jeżeli te dane trzeba uśredniać, to znaczy, że każdy słyszy to inaczej i generalnie jest OK, ale w szczegółach już nie musi być tak samo. Ja na przykład słyszę tam przeciwfazy i ponieważ wiem, że ten pies nie szczeka tam, gdzie go powinno być słychać, to go tam nie słyszę, tylko słyszę przeciwfazy.

nagrywamy.com

19 minut temu, przemak napisał:

To nie są zwykłe efekty stereo czasowe czy natężeniowe tylko są to efekty robione sztucznie procesorem, który korzysta z uśrednionych danych dotyczących lokalizacji i możliwości przeniesienia tego na system stereo.

Dla mózgu to bez znaczenia efekt powstał sztucznie czy naturalnie.

20 minut temu, przemak napisał:

Ja na przykład słyszę tam przeciwfazy i ponieważ wiem, że ten pies nie szczeka tam, gdzie go powinno być słychać, to go tam nie słyszę, tylko słyszę przeciwfazy.

Jak to dobrze, że ja się nie znam i pies szczeka u sąsiada.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Redaktorzy

@przemak a co myślisz na temat "Mad about you" Stinga - to glissando basowe w ok. 1:07 do 1:09?

U mnie naparza to mocno z lewej, tak w odległości 12-15m od mojego lewego ucha - totalnie z boku.

P.S. W systemie z pomylonymi kabelkami bi-wiringu lewego ZG ten dźwięk szedł z pomiędzy kolumn.

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

10 minut temu, kangie napisał:

Dziwna sprawa...

Dlatego mnie zastanawia. Szeroko rozumiane efekty stereo są jak najbardziej u mnie słyszalne. Yello lubi bawić się efektami i słychać to bardzo wyraźnie. La Grange ZZ Top słychać pięknie. 

2 minuty temu, kangie napisał:

a co myślisz na temat "Mad about you" Stinga - to glissando basowe w ok. 1:07 do 1:09?

W pracy, teraz wyraźnie z lewej strony. 

A czy da się określić jakiej rasy jest ten pies? Jeżeli nie to system jest słaby 😉
Ale żeście się uwzięli na tego psa, koniec świata 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

30 minut temu, kangie napisał:

@przemak a co myślisz na temat "Mad about you" Stinga - to glissando basowe w ok. 1:07 do 1:09?

U mnie naparza to mocno z lewej, tak w odległości 12-15m od mojego lewego ucha - totalnie z boku.

P.S. W systemie z pomylonymi kabelkami bi-wiringu lewego ZG ten dźwięk szedł z pomiędzy kolumn.

Oczywiście, że z lewej, poszerzona panorama ponad całkowicie na lewo:

Ukryta Zawartość

Gdyby to było tylko w lewym kanale, to goniometr pokazywałby kąt 45 stopni, jest bardziej pochylone więc jest "szerzej niż głośniki". Z tym, że to nie jest q-sound ani rss tylko zwykła manipulacja sygnałem MS. Zasadniczo się tego unika bo przy monofonizacji taki efekt jest sporo ciszej, ale kto bogatemu zabroni.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

7 minut temu, Lech36 napisał:

A czy da się określić jakiej rasy jest ten pies? Jeżeli nie to system jest słaby 😉
Ale żeście się uwzięli na tego psa, koniec świata 😉.

Ja się nie upieram, nie narzekam na "scenę" i efekty stereo. Ale ten pies jest "słynny" 😁
Kumple zawsze mówili, czy to przy obecnych klockach czy wcześniejszych, że u mnie fajnie słychać scenę i efekty stereo. 
Ale ja nie słyszę tego psa z prawej strony w pomieszczeniu obok tylko za linią kolumn, może nawet trochę z prawej strony ale nie wiem czy to już nie sugestia 🤔.

• Redaktorzy
4 minuty temu, przemak napisał:

Zasadniczo się tego unika bo przy monofonizacji taki efekt jest sporo ciszej, ale kto bogatemu zabroni.

Dzisiaj zapuszczę z winyla i porównam. Przyznam, że nie pamiętam tego efektu z płyty winylowej. Znam natomiast z "biedronkowego" remastera na CD.

Na winylu - jak wiadomo - jest monofonizacja basów, zatem nie spodziewam się cudów w efekciarstwie 3D niskiego pasma.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale ten pies jest "słynny" 😁

Ja uważam, że każdy audio hobbysta / audiofil / meloman powinien przez to przejść.

Ja chyba starzeję się. Szukam w muzyce melodii, harmonii, pomysłu na rozwiązania akordów. Ciekawy rytm i osadzenie akcentów. No i barwa dźwięku. Efekciarstwo 3D przestało mnie "jarać".

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale ja nie słyszę tego psa z prawej strony w pomieszczeniu obok tylko za linią kolumn, może nawet trochę z prawej strony ale nie wiem czy to już nie sugestia

Kiedyś z ciekawości rzuciłem uchem na tego psa, ale nie pamiętam jak było bo było to dawno, nie jestem fanem Waters-a i niezbyt często słucham jego twórczości, jednak test oddania przestrzenności to chyba lepiej robić na takich test-płytach jak te wydane przez firmę Chesky Records. Wszystkie testy z tych płyt u mnie wyglądają tak jak przedstawia je prowadzący te testy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 godziny temu, barmanekm napisał:

Transmisja jest przewodowa. Ruch ładunków odbywa przewodach, dookoła których powstaje pole magnetyczne, a pomiędzy nimi (upraszczając pomiędzy żyłą zasilającą i powrotny, np. w przypadku koncentryka pomiędzy żyłą a ekranem) pole elektryczne. I to te pola przenoszą energię.

Właśnie o skrócenie mi chodziło. Zbyt długie są te wywody z bloga forbot. Jeszcze ich sobie w głowie nie poukładałem i nadal nie bardzo mam pojęcie...

[Chyba wyraźne wyodrębnienie zjawisk w przewodniku w którymś zdaniu (...coś było potem, a zdanie było jakoś mocno złożone) zasugerowało mi tę zmylkę z jakąś "bezprzewodowoscią". Nie wiem skąd mi się przyśniła.]

Czy parametry tego w/w pola elektromagnetycznego są mierzalne? Jaki wpływ  na nie mogą mieć przewody? Powiedzmy, np. zasilające?

Generalnie - uważam to za teorię, a na razie za skomplikowaną dla mnie. 

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

41 minut temu, kangie napisał:

Na winylu - jak wiadomo - jest monofonizacja basów, zatem nie spodziewam się cudów w efekciarstwie 3D niskiego pasma.

To nie jest stereo tylko niskiego pasma. Nawet przy monofonizacji dołu (czyli obcięciu niskich w sygnale S) efekt przestrzenny pozostaje - zależy, jak bardzo czepiali się przy masteringu na winyl, przy monofonizacji od 300Hz jest słabo, ale przy 150 jeszcze jakoś. Jak to zostało mądrze skompensowane dodaniem dołu do M, to nadal będzie bardzo szeroko.

nagrywamy.com

15 minut temu, przemak napisał:

To nie jest stereo tylko niskiego pasma. Nawet przy monofonizacji dołu (czyli obcięciu niskich w sygnale S) efekt przestrzenny pozostaje - zależy, jak bardzo czepiali się przy masteringu na winyl, przy monofonizacji od 300Hz jest słabo, ale przy 150 jeszcze jakoś. Jak to zostało mądrze skompensowane dodaniem dołu do M, to nadal będzie bardzo szeroko.

Podejrzewam ze musisz wiekszosci wytlumaczyc co to jest M i S 🙂

Nie, to nie jest Mono/Stereo (Mid/Side)

Tak "z polskiego na nasze" 🙂

Edytowane przez xajas
4 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

U mnie to samo. Nasze psy szczekają doopami i są to chyba jajniki. Morda owszem obok kolumny, ale doopa w głębi za „linią kolumn”. 🤢

Godzinę temu, kangie napisał:

Dzisiaj zapuszczę z winyla i porównam. Przyznam, że nie pamiętam tego efektu z płyty winylowej. Znam natomiast z "biedronkowego" remastera na CD.

Ukryta Zawartość

Ja uważam, że każdy audio hobbysta / audiofil / meloman powinien przez to przejść.

Ja chyba starzeję się. Szukam w muzyce melodii, harmonii, pomysłu na rozwiązania akordów. Ciekawy rytm i osadzenie akcentów. No i barwa dźwięku. Efekciarstwo 3D przestało mnie "jarać".

To też jest kwestia gustu. Zawsze lubiłem elektroniczną muzykę i efekty przestrzenności. 
Ale mam też bilety na Andrea Bocelli. Słucham wielu gatunków, nie jestem "przyklejony" do jednego, jak mi coś wpadnie w ucho to wpada w ucho nie zależnie czy to thrash metal czy opera. Podoba się i nic na to nie poradzę 
Tego słynnego już psa tak z czystej ciekawości chciałem usłyszeć bo jak pisałem na stereofonię nie narzekam. 
No i go nie usłyszałem w pomieszczeniu obok 😉 . Ale też skupiłem się na 1m39s a nie na początku utworu. 
Jak będę w domu to to sprawdzę.

Tylko sprecyzujcie proszę w którym dokładnie momencie ma być w pomieszczeniu obok 😁.

Bo może szukam jak "audiofil", czegoś czego w utworze nie ma 😉

Ukryta Zawartość

Znów pytasz o psa? Pisałem już że na samym początku utworu ma być u sąsiada po prawej a w 1:39 między głośnikami. Szczerze mówiąc dopiero dziś na to drugie szczekanie psa zwróciłem uwagę, że jest pośrodku między głośnikami a nie u sąsiada :)
Z muzyki w Q-sound proponuje posłuchać płyty "Ray of Light" Madonny. Ciekawe efekty są też na utworze "Growing Up" z płyty "Up" Petera Gabriela.

59 minut temu, xajas napisał:

Podejrzewam ze musisz wiekszosci wytlumaczyc co to jest M i S 🙂

Nie, to nie jest Mono/Stereo (Mid/Side)

Tak "z polskiego na nasze" 🙂

Fakt 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

57 minut temu, przmor napisał:

Szczerze mówiąc dopiero dziś na to drugie szczekanie psa zwróciłem uwagę, że jest pośrodku między głośnikami a nie u sąsiada 🙂

Szczerze pisząc dopiero teraz się dowiedziałem, że to te na początku ma być po prawej albo lewej(?). Nie zwracałem na nie uwagi wcześniej bo od razu przewijałem do 1:39 😁.

5 godzin temu, kangie napisał:

Z jakiego materiału źródłowego korzystasz? Jeśli można, podaj link.

Tidal...

3 godziny temu, kangie napisał:

Na początku mojej przygody z audio (dawne czasy) atrybutem stereo był jak pamiętam efekt przechodzenia dźwięku z głośnika do głośnika. Bez tego efektu nagranie było określane jako niezbyt atrakcyjne a nawet było podejrzewane że nie jest stereo. Kolega zrobił sobie dekoder do odbioru programu radiowego nadawanego w stereo, taki bez elementów LC, były tylko filtry RC uznawane za dużo gorsze od LC, ale jak wystąpił efekt przejścia dźwięku z lewej strony na prawą to w towarzystwie zapanowało podniecenie i wszyscy chcieli taki dekoder mieć. Fajne czasy były, nie takie jak teraz, cieszyły zupełnie inne kwestie. Kto by wtedy zwracał uwagę na sieciówkę czy jakiś inny kabel połączeniowy. Potem przyszły czasy wysokiego wyczynu w audio 😉. Nie jestem pewny czy te nowe czasy są atrakcyjniejsze niż te zamierzchłe.

1 godzinę temu, przmor napisał:

Z muzyki w Q-sound proponuje posłuchać płyty "Ray of Light" Madonny. Ciekawe efekty są też na utworze "Growing Up" z płyty "Up" Petera Gabriela.

Jak ktoś szuka efektów pobudzających wyobraźnię przestrzenną to całe "naręcza" ich są na płytach Andreasa Vollenweider-a.  

12 minut temu, Lech36 napisał:

Jak ktoś szuka efektów pobudzających wyobraźnię przestrzenną to całe "naręcza" ich są na płytach Andreasa Vollenweider-a.  

Polecam też początek "Friends of Mr Cairo" Jon&Vangelis

• Pokaż nowe odpowiedzi