Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

35 minutes ago, xetras said:

Okazuje się że jednak kierunek jest pomylony 

Pisałem o prądzie przemiennym 🙂

A że umowny kierunek przepływu prądu jest odwrotny, cóż prawdopobiństwo trafienia wynosiło 0,5 - nie trafili 🙂

5 godzin temu, iro III napisał:

Taka sama, jak dla sygnału audio w przewodniku, zgodnie z kierunkiem "choinki" jak i przeciwnie. 🤗

W sumie tak, za samo postawienie TAKIEGO pytania.

Zadałem pytanie ,nie odpowiedziałeś ,tylko jak zwykle ....

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Np. tacy jak Kolega? Z progami percepcji ludzkiego słuchu już Kolega się zapoznał? A zapomniałem wybrane osoby mają słuch bez granic/progów 😉.

Myślisz że jak przypomina choinkę to tworzy się kierunkowość?

"Audio mity" i wszystko jasne 😉.

Sredniowiecze w twoim  wykonaniu nie dziwi 🤣 Lechu jest 2023 rok 🤣

3 godziny temu, yayacek napisał:

Się niemal poplułem ze śmiechu.
Miałem kiedyś kumpla*, który na pytanie z czego żyje z wielką powagą odpowiadał, że zawodowo ciągnie druty - pracował w fabryce lin i drutów.
Znaczy, że wedle powyższego cytatu jeśli wypruję ze ścian instalację i położę potem te same druty w odwrotnym kierunku to będzie mi inaczej świecił żyrandol?

-------------
* jeśli to czytasz Darku, to serdecznie Cię pozdrawiam.

🤣 A może trochę wiedzy z metalurgii a nie ośmieszać się takim wpisem 🤣

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

Jakies zdjecie takiej choinki?

Poszukaj ,wujek Google.

2 godziny temu, bum1234 napisał:

Kolega miał zapewne na myśli to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To nie zdjęcie, tylko wizja artystyczna ze strony wireworldcables 😉

A ty nie dość że forumowy znafca to i usiłujący być zabawnym  ,brawo ,kariera przed tobą ,a może użyj mozgu i doucz się ?

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Własnie,a jak wiemy:

6 godzin temu, tedi02 napisał:
A jaka różnica czy to prąd stały czy zmienny dla przewodnika ?

No,i w ogóle to na parterze jest lepszy,bo u mnie na 3 piętrze,jak leci pod górę to słabnie

O matko , człowieku najpierw przeczytaj mój wpis a nie wyrywaj coś z kontekstu🤣 kolejny znafca .

A o kablach firmy HARMONIX HIJRII  ,żaden tutejszy mentor nie słyszał ,nie widział , ?  

Ukryta Zawartość

Teraz, ProjectPi napisał:

Wujek Google donosi, ze trud prozny, bo to bzdury.

Metalurgia ,wyciąganie ,walcowanie itd  jest 2023 rok ,ludzie w kosmos kupę lat latają .a na forum ciemnogród ,mam fajny ubaw 😁

2 minuty temu, tedi02 napisał:

Metalurgia ,wyciąganie ,walcowanie itd  jest 2023 rok ,ludzie w kosmos kupę lat latają .a na forum ciemnogród ,mam fajny ubaw 😁

Bardziej zaimponujesz jasnogrodem, gdy przedstawisz rzeczone zdjecie, zamiast zaslaniac sie wujkiem z Ameryki.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 hours ago, Pseudodrummer said:
2 hours ago, Tajitsu said:

Napracowałeś się!
Brawo 🙂

A tam,wystarczy przeczytac pierwszy lepszy podrecznik,ten, co to go nie ma

Może się mylę ale tu mogło chodzić o robienie screenshotów zamiast normalnego cytowania 🙂

16 minut temu, tedi02 napisał:

Metalurgia ,wyciąganie ,walcowanie itd  jest 2023 rok ,ludzie w kosmos kupę lat latają

Czy do zbudowania statku kosmicznego niezbędna jest wiedza z dziedziny "kierunkowość kabla"?

-----

Metallica "Ride The Lighting": wcisnąłem Play i gra muzyka. Jakie to szczęście, że nie muszę tracić czasu na audiofilskie aspekty konfiguracji systemu hi-fi.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, danadam napisał:

Może się mylę ale tu mogło chodzić o robienie screenshotów zamiast normalnego cytowania 🙂

Taka wiedzę trzeba uwiecznić ,nawet kosztem swojego czasu.
To nie praca-to obowiązek.
Tym bardziej,że tego,czego się tutaj nauczyłem i dowiedziałem-nie wyniósł bym z żadnej szkoły.
To nie ma ceny.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Na szczęście ma się 50% szansy na podłączenie kabla w odpowiednim kierunku, więc nie ma się co przejmować.

Chociaż im więcej kabli w systemie tym mniejsza ta szansa......cholera🤔

Interkonekt i głośnikowe to już tylko 25%

Teraz, szymon1977 napisał:

Czy do zbudowania statku kosmicznego niezbędna jest wiedza z dziedziny "kierunkowość kabla"?

No tak,bo poleci w złą stronę.

Teraz, szymon1977 napisał:

Biwiring i szanse dalej spadają...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

No tak,bo poleci w złą stronę.

A gdzie ma lecieć, wgłąb?

Edytowane przez szymon1977

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

A gdzie ma lecieć, wgłąb?

Skoro podstawka pod listwę zasilającą działa-to statek może polecieć w głąb.
W przestrzeni kwantowej nie takie rzeczy są możliwe.
Jeśli wystąpi splątanie kwantowe-to statek może polecieć jednocześnie wgłąb i wszerz,i nawet nie będzie można stwierdzić,czy kot Schrödingera na statku żyje,czy są dwa.

😀

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Jeszcze kabelki do suba, zasilający, CD, gramofon jak ktoś ma....to już się robi poważnie i nie ma szans trafić na ślepo 😊

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Jeśli wystąpi splątanie kwantowe-to statek może polecieć jednocześnie wgłąb i wszerz,i nawet nie będzie można stwierdzić,czy kot Schrödingera na statku żyje,czy są dwa.

Z kablami podobnie jak z tym kotem: dopóki nikt nie słucha to nie da się stwierdzić czy grają - jeśli słucha audiofil to grają, jeśli audiosceptyk to nie.

9 godzin temu, tedi02 napisał:

kablach firmy HARMONIX HIJRII  ,żaden tutejszy mentor nie słyszał ,nie widział , ?  

Hijiri nie rozbierałem ale połączenie jego  ekranu z masą w jednym punkcie jest logiczne

Takie chyba jest wskazane? 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Inny przewód łączy masy urządzeń i jednocześnie ekranuje 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

30 minut temu, xetras napisał:

Hijiri nie rozbierałem ale połączenie jego  ekranu z masą w jednym punkcie jest logiczne

Takie chyba jest wskazane? 

Wskazane jest, tak, podłaczenie ekranu od strony "nadajnika", to tyle w sprawie jego kierunkowości.

Nie ma to nic wspólnego z "kierunkowością" samego przewodnika i jego wewnętrznymi "jodełkami, choinkami czy innymi drzewkami".

No to jeszcze raz odświeżam. 8 minut i mit kierunkowości kabli obalony, autor na chwile przyjmuje nawet tą tezę jako prawdziwą i udowadnia, że gdyby istniała, to robiłaby tylko szkody w przypadku sygnału audio.

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

audiosceptyk

A co to takiego? Ktos kto podwaza istnienie dzwieku? 😄 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Bo entuzjaści sprzętu audio istnieją i nie muszą być melomanami, tak samo jak istnieją kolekcjonerzy gitar, którym się podobają, a nic nie potrafią na nich zagrać 😁

15 godzin temu, tedi02 napisał:

Sredniowiecze w twoim  wykonaniu nie dziwi 🤣 Lechu jest 2023 rok 🤣

Voodoo też nie przystoi do roku 2023. Trzeba umieć udowodnić że to co się słyszy/"słyszy" pochodzi z właśnie tego sprzętu którego słuchamy, zanim zacznie się przekonywać innych do dużych wydatków. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, rafa napisał:

A co to takiego? Ktos kto podwaza istnienie dzwieku? 😄 

Sugerujesz, że dzwięki, o których mówimy, nie są tylko złudzeniem wytworzonym przez mózg w oparciu o drgania błony bębenkowej i faktycznie istnieją? Wow!

15 godzin temu, tedi02 napisał:

Metalurgia ,wyciąganie ,walcowanie itd  jest 2023 rok ,ludzie w kosmos kupę lat latają .a na forum ciemnogród ,mam fajny ubaw

Dobrze że tak dobrze znasz metalurgię i jej wpływ na sygnał audio. Powinieneś zacząć szukać pracy wspomagającej sprzęt pomiarowy w firmach wytwarzających czuły sprzęt badawczy. Tylko pozazdrościć takich właściwości słuchu jak Twój o których piszesz tu na forum 😉. Niestety hasło "ja słyszę" nie jest zbyt przekonywujące.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

16 godzin temu, Ajothe napisał:

Na szczęście ma się 50% szansy na podłączenie kabla w odpowiednim kierunku, więc nie ma się co przejmować.

Chociaż im więcej kabli w systemie tym mniejsza ta szansa......cholera🤔

A pozostaje jeszcze kwestia badania kierunkowości elementów elektronicznych wewnątrz urządzenia i ich wzajemnych zależności w zależności od kierunku włączenia 😉.     

9 minut temu, Lech36 napisał:

A pozostaje jeszcze kwestia badania kierunkowości elementów elektronicznych wewnątrz urządzenia i ich wzajemnych zależności w zależności od kierunku włączenia 😉.     

No to po ptakach...

15 minut temu, rafa napisał:

Szymon znow zapomniales tabletek

Znowu? Nigdy ich nie brał ... 

Złudzeniem również jest smak i zapach potraw, piękno kobiety itd ... 

Kurcze żyjemy w świecie złudzeń i iluzji ...

Edytowane przez szpakowski
6 godzin temu, iro III napisał:

Wskazane jest, tak, podłaczenie ekranu od strony "nadajnika", to tyle w sprawie jego kierunkowości.

Nie ma to nic wspólnego z "kierunkowością" samego przewodnika i jego wewnętrznymi "jodełkami, choinkami czy innymi drzewkami".

Strzałki byłyby tylko znaczkami bo z zewnątrz są takie same prócz samych strzałek

Jak dla mnie to nie wiem po co wyprowadzać d o d a t k o w y ekran skoro masy i obudowy są już połączone 

Rozumiem że rzadko jest możliwość rozpięcia mas (lokalnych) i czy to w ogóle do czegoś się przydaje 

Nie chcę mi się cytować opisu Harmonix Hijiri bo to nie o jego kwiecisty opis chodzi 

Można sobie samemu taki przewód wykonać z dodatkową trzecią żyłą ale po co?

Gotowce firmowe są z kolei przecenione 

PS.

Dopisek - przewody sygnałowe DIN/MIDI są bezproblemowe

9 minut temu, xetras napisał:

Jak dla mnie to nie wiem po co wyprowadzać d o d a t k o w y ekran skoro masy i obudowy są już połączone 

Jasne, w warunkach domowych to raczej przerost formy.

Jednak masa sygnałowa nie powinna być połączona z chassis (masą obudowy).

• Pokaż nowe odpowiedzi