Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, przemak napisał:

Zasugerowałem się tym:

13 godzin temu, Lutek napisał:

wowczas mojego tranzystorowego Rotela od lampy rowniez nie dalo sie odroznic - graly identycznie - nierozpoznawalne jakiekolwiek roznice przez uczestnikow 🙂

Pewnie dlatego, ze zarowno w "wielkopolskim" tescie (na Tannoyach),  jak i niedawnym - ale na konstrukcjach open baffle -     w porownaniach bral udzial Rotel. 

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Pamiętam moją radość, gdy rodzice w końcu kupili telewizor tranzystorowy (Neptun) i wywali ten lampowy (T50 05). Cóż za ulga, włączam tv i za chwilę sekund wszystko działa. To były lata 80-te, miałem może 7-8 lat. Ciekawe czy też tak się wspaniale czułeś porzucając tą przedpotopową technikę.

Akurat ja, podejmujac decyzje o sprzedazy lampy i kupieniu tranzystora nie kierowalem sie w pierwszym rzedzie tym, ze tranzystor dziala natychmiast po wlaczeniu, a raczej przeszkadzala mi waga wzmacniacza - 28 kg - i w razie koniecznosci, rowniez wymiana lamp. Ja sam nie bylem w stanie nawet przesunac na polce tego wzmacniacza i jak np. nalezalo sprawdzic prad spoczynkowy (bias), to musialem prosic kolege o pomoc.  A co do lamp, to przed ok. dwoma miesiacami wymienilem lampy i komplet lamp mocy wyniosl mnie prawie 2500zl, a taki wydatek do przyjemnych nie nalezy. Natomiast, co do gotowosci po wlaczeniu wzmacniacza, to po 30-tu sekundach bylo ciche pykniecie w glosnikach i zapalala sie zielona gioda swiadczaca o gotowosci.  

2 godziny temu, Seyv napisał:
12 godzin temu, bum1234 napisał:

Pytanie jest zatem takie - co to był za wzmacniacz?

Bez USZ lub z płytkim USZ ale na lampach o wysokiej rezystancji wewnętrznej np. pentodach lub triodach takich jak GM70.

To byl wzmacniacz Cayin A-88T na lampach 6550

2 godziny temu, iro III napisał:

Patrząc na prawdziwe morze, TO akurat łatwo zaobserwować.

Nawet tu się mylisz.

-----

6 godzin temu, iro III napisał:

No pewnie, szczególnie gdy narysowała na tablicy, w uproszczeniu i w skali Mega Makro, cztery lub pięć takich schodków...tak to faktycznie musiało wyglądać koszmarnie.

Jednak ten "koszmar" przyjmie zupełnie inny "wygląd", kiedy dowiesz się, że tych stopni jest 44100 w ciagu jednej zaledwie sekundy...Pani w szkole musiałaby mieć "troszkę" większą tablicę, by namalować na osi czasu jedną tylko sekundę.

Sprawdźmy! Powiedzmy, że tablica ma 2m na 1m, a sekunda muzyki 44100 próbek o 65000 różnych wartościach. Wychodzi, że rozrysowana na tablicy sekunda muzyki miałaby schodki o długości 0,05mm i wysokości 0,02mm. Jeśli kolega @Audroc w sekundę wskaże palcem choć jeden schodek na tablicy, to przyznam mu rację, że słyszy ten schodek w muzyce.

-----

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Mp3 ucina tylko gorne pasmo?! 

Wychodzi na to, ze audiofilowi wraz z wiekiem nie tylko rośnie doświadczenie, ale też maleje możliwość rozpoznania mp3. Cieszmy się streamingiem zamiast umartwiać brakiem hi-res.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Wychodzi na to, ze audiofilowi wraz z wiekiem nie tylko rośnie doświadczenie, ale też maleje możliwość rozpoznania mp3. Cieszmy się streamingiem zamiast umartwiać brakiem hi-res

Daj spokój, w czasach kiedy wchodziły mp3 wolałem discmana, bo różnica była słyszalna 😁

9 minutes ago, szymon1977 said:

wskaże palcem choć jeden schodek

Gwoli ścisłości. Na wyjściu DACa (każdego modelu) nie ma, nigdy nie było i nie będzie żadnych schodków.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Daj spokój, w czasach kiedy wchodziły mp3 wolałem discmana, bo różnica była słyszalna 😁

Sory kolego, ale 30lat minęło: wtedy słyszałeś 20kHz, dziś może 15kHz 🙂

Teraz, bum1234 napisał:

Gwoli ścisłości. Na wyjściu DACa (każdego modelu) nie ma, nigdy nie było i nie będzie żadnych schodków.

*sprawdzić, czy nie audiofilski z wydziubanym filtrem 😉

nagrywamy.com

Teraz, bum1234 napisał:

Tak, ale na tablicy podobno są.

30 minut temu, szymon1977 napisał:

Nawet tu się mylisz.

Yes sir!!!

Oczywiście!!!

Jakby co, daj "spocznij" ...bo nie wiem jak długo w tej postawie strzymam...🤕🤒😪

4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Szczyt zgęstnienia to mój interfejs/dac. Zgłasza się w trybie S32le i ma 4 kanały. Więc po USB nie dosc że cały czas leci 32 bity to jeszcze x2...

e,mój ma tylko dwa kanały:image.png.287fc9599969a4dbcb45bd50a1f99536.png

w trybie DSD_U32_BE tez może,ale nie wiem,jak to ustawić.
Tak z ciekawości,bo mam dwa pliki dsd,i nie uzywam tego wogóle

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Lutek napisał:

Pewnie dlatego, ze zarowno w "wielkopolskim" tescie (na Tannoyach),  jak i niedawnym - ale na konstrukcjach open baffle -     w porownaniach bral udzial Rotel. 

Rotel niczemu nie jest winny ... po prostu Twoje kolumny mają mizerny potencjał swoich możliwości i dlatego co byś nie podpiął to różnicy nie będzie ... jak to się mówi: wyżej wała nie podskoczy... 

36 minut temu, szymon1977 napisał:

Sory kolego, ale 30lat minęło: wtedy słyszałeś 20kHz, dziś może 15kHz 🙂

14khz niestety jeszcze słyszę, bo mnie strasznie męczą te odstraszacze kun w samochodach 😁

Tak czy inaczej trudno mi uwierzyć, że cięta jest tylko wysoka częstotliwość 😋

4 minuty temu, Ajothe napisał:

14khz niestety jeszcze słyszę, bo mnie strasznie męczą te odstraszacze kun w samochodach 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 minut temu, Ajothe napisał:

Wysokie częstotliwości faktycznie są częściowo wycinane, reszta poddawana stratnej kompresji. Osobiście nie słyszę różnicy pomiędzy mp3/256 a cd-audio, ale przyznać muszę, że jakoś szczególnie usłyszeć jej próbowałem. Wolę cieszyć się muzyką niż smucić jakością odtworzenia. Na mój gust Spotify wystarcza do komfortowego słuchania, ale YT już nie.

46 minut temu, szpakowski napisał:

Rotel niczemu nie jest winny ... po prostu Twoje kolumny mają mizerny potencjał swoich możliwości i dlatego co byś nie podpiął to różnicy nie będzie ...

A moze przyjalbys moje zaproszenie i osobiscie posluchal jak rzeczywiscie jest z tym potencjalem ich mozliwosci i czy jest on az tak mizerny, ze nawet nie nadaja sie do porownan wzmacniaczy czy CD-kow? Przeciez bez posluchania nie mozesz nic stwierdzic o ich potencjale, wczesniej nie slyszac. W zasadzie nie wiem nawet, czy kiedys miales okazje posluchac dobrych konstrukcji open baffle, wiec mialbys akurat okazje, a zapewniam , ze warto chociazby dla jakosci samego brzmienia muzyki i aspektow dzwiekowych z tym zwiazanych z tego typu konstrukcji, nie roztrzasajac juz nawet, czy te konstrukcje nadaja sie, czy tez nie do testowania sprzetow elektronicznych. I tutaj pisze to bardzo powaznie: Zapraszam na posluchanie, bo moze to byc kolejne ciekawe doswiadczenie. Chetnie bede widzial tez uwagi krytyczne, co do roznych aspektow dzwieku i goszczacych u mnie sluchaczy zawsze o nie prosze, bo dzieki nim, sam staram sie dostrzec te jakies mankamenty, ktorych wczesniej nie doslyszalem, a czy je slysze teraz, jak zwraca mi na nie uwage druga osoba - to sa ciekawe doswiadczenia.  

Edytowane przez Lutek
1 hour ago, szpakowski said:

Rotel niczemu nie jest winny ... po prostu Twoje kolumny mają mizerny potencjał swoich możliwości i dlatego co byś nie podpiął to różnicy nie będzie ... jak to się mówi: wyżej wała nie podskoczy... 

Typowy audiofilski wybieg. Audiofil wymyśli dowolną bzdurę, byleby tylko móc schować głowę w piasek i udawać, że nic się nie zmieniło

17 minut temu, bum1234 napisał:

Typowy audiofilski wybieg. Audiofil wymyśli dowolną bzdurę, byleby tylko móc schować głowę w piasek i udawać, że nic się nie zmieniło

Różnice między zasilaczami dac słychać na nagraniu komórką, ale różnic pomiędzy wzmacniaczami lampowy i tranzystorowym nie słychać bezpośrednio, bo na tannoyach. Czego nie rozumiesz? 

nagrywamy.com

53 minuty temu, Lutek napisał:

Zapraszam na posluchanie, bo moze to byc kolejne ciekawe doswiadczenie.

Ech Lutek, żebyś Ty bliżej rezydował.

Aha, dzięki, że nie używasz ochydnego określenia "odsłuch" 🙂

58 minut temu, A co tam napisał:

To jak z tą pracą? Wskażesz poproszę, gdzie znajdę informacje o kierunkowości?
Skoro podałeś źródło, to rozumiem, że czytałeś, zrozumiałeś i masz wiedzę i możesz wskazać to miejsce.

OT
Czy masz może zdiagnozowaną dysleksję? Wybacz, jeśli to zbyt osobiste pytanie.
EOT

Oczywiście że mam 🙂 a ty jakie masz zdiagnozowane choroby? 

4 godziny temu, Lutek napisał:

A co do lamp, to przed ok. dwoma miesiacami wymienilem lampy i komplet lamp mocy wyniosl mnie prawie 2500zl, a taki wydatek do przyjemnych nie nalezy.

Co prawda to prawda. Zabawa w lampy ostatnimi czasy grubo podrożała. Można przyjąć spokojnie na przestrzeni kilku lat to jest prawie 100%. Zakup kwadry takich czy innych lamp mocy daje się odczuć po kieszeni...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Ale ciekawi mnie jedno, że skoro taka teza padła to dlaczego testu nie powtórzono z jedyni słusznymi kolumnami? 🙂

22 minuty temu, malikali napisał:

Ale ciekawi mnie jedno, że skoro taka teza padła to dlaczego testu nie powtórzono z jedyni słusznymi kolumnami? 🙂

Tego to ja już nie wiem. Wystarczyło by wziąć jakieś inne kolumny uznanego producenta wystarczająco dobrej jakości co by nie było więcej wątpliwości ... zamiast Tannoyów które o ile dobrze pamiętam chyba były modyfikowane ... proszę o naprostowanie o ile się mylę.

1 godzinę temu, iro III napisał:

Ech Lutek, żebyś Ty bliżej rezydował.

Jesli tak piszesz, to zapewne wiesz gdzie mieszkam. Ale dla niektorych kolegow odleglosc nie byla przeszkoda i goscili u mnie chetni posluchania z roznych krancow Polski, a nawet zawital ktos z Irlandii. Zreszta, jesli ktos bardzo chce posluchac i blizej sie zapoznac z konstrukcja open baffle, a mieszka tak daleko, ze nie moze obrocic w jeden dzien, to i nocleg sie znajdzie. Te konstrikcje obecnie coraz bardziej sie rozkrecaja i przybywa chetnych na podobne, ale to nie dziwota, bo opinie co do jakosci ich dzwieku sa bardzo entuzjastyczne - oczywiscie mowa o konstrukcjach bardzo udanych, gdyz z tego co wiem, trudniej je zaprojektowac i wykonac, aby graly na wysokim poziomie, przewyzszajacym kolumny tradycyjne. Ja akurat w swoim zyciu mialem troche przeroznych kolumn firmowych, jak i DIY, ale na takim poziomie jak odgrody jednak zadne mi nie graly.   

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Dziękuję za zaproszenie ale mieszkasz za daleko ...

Ten sam tekst jak powyzej do iro III

Edytowane przez Lutek
Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, szpakowski napisał:

Dziękuję za zaproszenie ale mieszkasz za daleko ...

woofer i średniotonowy to przeze mnie zaproponowane do konstrukcji głośniki

tweeter miał być AMT ale konstruktor dał kopułkę w wavequide

generalnie wg mnie te kolumny powinny spokojnie różnicować wzmacniacze

dlatego jeśli byś się wybierał to weź swój na odsłuch by wyrobić sobie pełne zdanie ... a najlepiej ze źródłem

2 godziny temu, Lutek napisał:

tak piszesz

Bardzo Cię szanuję i jednocześnie zazdroszczę sposobu prowadzenia przez Ciebie dysputy. Sprawa dla mnie niedostępna 😛

A wracając do tematu wątku, muzyka czy w większym stopniu dźwięki są sprawką fizyki, której to efekty działania w sposób indywidualny przerabiamy na emocje a czasami na informacje. Żadne to czary, tylko zwykłe zmiany ciśnienia tworzące uniwersalny język. Logiczne wydaje się więc kierowanie doborem systemu opierające się na przesłankach technicznych i trzymanie się takiego paradygmatu. 

Prościej: jeżeli nam coś nie pasi w dźwieku, szukamy odpowiedzi i powodów technicznych niegrania a po ich identyfikacji, powinna nastąpić zmiana systemu na lepszy, cokolwiek to znaczy. Wśród audiofili natomiast następuje kompletne zakłamanie i czarowanie rzeczywistości, w której cena, wygląd lub brand powodują przypływ określonych emocji a te z kolei uzasadniają taki a nie inny wybór. Dokonuje się on często bez związku a nawet wprost z pominięciem podstaw fizyki.

Ponieważ to sprzęt jest głównym sprawcą emocji, dźwięki a często sama muzyka wydaje się przeszkadzać w rozkoszy. Stąd już prosta droga do przyswajania setek i tysięcy zwrotów, nazw sprzętów, dat produkcji z zupełnym niemal pominięciem rozwoju i poznania zasad muzyki, technik wykonawczych, instrumentacji czy historii. O próbach nauki gry na instrumentach nie wspomnę a już typowe uumbaaa, szuuuuuuuu czy gitarowy przester umieszczony w wirtualnej przestrzeni, zaspokajają głód muzyki. 

Po co to piszę? Nie wiem. A może, żeby sobie poukładać te sprawy?  

14 minut temu, colcolcol napisał:

Bardzo Cię szanuję

Dzieki wielkie za mile slowa...

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

woofer i średniotonowy to przeze mnie zaproponowane do konstrukcji głośniki

Przez Ciebie zaproponowane i fizycznie zastosowane, a nawet nie wpadniesz ich posluchac  😞

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, Lutek napisał:

Dzieki wielkie za mile slowa...

Przez Ciebie zaproponowane i fizycznie zastosowane, a nawet nie wpadniesz ich posluchac  😞

nie podoba mi się kilka kwestii konstrukcyjnych ... które pewnie dla Ciebie są zaletą

poza tym nie słyszałem jeszcze pozytywnej opinii od kogoś kogo zdanie cenię dlatego .... boję się by nie był to zmarnowany dzień 🙂 🙂 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi