Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co się tutaj pisze wynika, że większość kolumn napędzi kilkuwatowy wzmacniaczyk, dlaczego w takim razie jest tyle tematów o tym, że wzmacniacze poddają się kolumnom? 🤔

24 minuty temu, Seyv napisał:

Ten ostatni 90-92 dB ma i spokojnie można go pędzić kilkoma watami

Wszystkie można "spokojnie pędzić kilkoma watami", ale nie mają 95. Ostatni ma 6 omów, kuriozum to jest ten wielodrozny co ma 4 omy i 90 przy 2,8V. Nie no, spoko skutecznosc/czułość/sprawność. 

nagrywamy.com

• Moderatorzy
30 minut temu, Ajothe napisał:

Z tego co się tutaj pisze wynika, że większość kolumn napędzi kilkuwatowy wzmacniaczyk, dlaczego w takim razie jest tyle tematów o tym, że wzmacniacze poddają się kolumnom? 🤔

Jeden z kolegów z tego forum ma kolumny, które napędza 4 watowym wzmacniaczem, kolumny ponad 90 dB ale impedancja trochę dziwna (minimum 10 czy 12 ohm). Jeden z naszych kolegów przyniósł do niego klona sunaudio - dość podobna konstrukcja i okazało się, że to w ogóle "nie gra". Porównując te dwa wzmacniacze na innym zestawie kolumn przy zgodności impedancyjnej, różnice były minimalne pomimo innego stopnia sterującego i trochę innych lamp mocy.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 minuty temu, Seyv napisał:

Jeden z kolegów z tego forum ma kolumny, które napędza 4 watowym wzmacniaczem, kolumny ponad 90 dB ale impedancja trochę dziwna (minimum 10 czy 12 ohm). Jeden z naszych kolegów przyniósł do niego klona sunaudio - dość podobna konstrukcja i okazało się, że to w ogóle "nie gra". Porównując te dwa wzmacniacze na innym zestawie kolumn przy zgodności impedancyjnej, różnice były minimalne pomimo innego stopnia sterującego i trochę innych lamp mocy.

No dobrze 90db 10-12 ohm. 

To teraz ten wzmacniaczyk warto przetestować na jakichś Dynaudio 84db 4ohm, zgodnie z teorią powinno być dobrze 🙂

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Klipsch HERESY IV

99db skuteczności 🙂, rozumiem że to oszustwo?

"there's a hope of high sensitivity and while Klipsch's 99dB spec. is a trifle optimistic, a mean figure of 95.4dB/1m/2.83V (500Hz-8kHz) is still very generous"

Oszustwo? To źle brzmi - powiedzmy tak: chciałeś wykazać, że szymon1977 się myli, a obnażyłeś kolejny audio-mit.

-----

50 minut temu, Seyv napisał:

Na odczucie głośności zwłaszcza przy tak zrealizowanych nagraniach najważniejsze znaczenie będzie miała akustyka pomieszczeń. Przy dużej liczbie odbić poziomy powyżej  80 dB to będzie już hałas. Z kolei przy dobrej akustyce spokojnie 90 dB da się słuchać jeszcze z przyjemnością.

Ale mącisz. Załóżmy, że mamy jeden album, ale w dwóch wersjach: pierwsza normalny, a druga z obciętymi szczytami (loudness war). Czy aby uzyskać podobne wrażenie głośności, ta druga potrzebować będzie mniej mocy od pierwszej?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

there's a hope of high sensitivity and while Klipsch's 99dB spec. is a trifle optimistic, a mean figure of 95.4dB/1m/2.83V (500Hz-8kHz) is still very generous"

Oszustwo? To źle brzmi - powiedzmy tak: chciałeś wykazać, że szymon1977 się myli, a obnażyłeś kolejny audio-mit.

Przecież mają rzeczywiście około 95.4d  to bardzo dużo 🙂

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Są jeszcze takie parametry jak wydajność prądowa i DF, czułość wejściowa, impedancja wyjścowa.

Nie tylko MOC...bo ta (w trollowaniu) jest zawsze z Tobą.

Skuteczność jest podana na metr kwadratowy. Dźwięk rozchodzi się w każdym kierunku. Nie trzeba tego uwzględnić, jeżeli chodzi o obliczenie mocy Dla konkretnego pomieszczenia? 

45 minut temu, iro III napisał:

Są jeszcze takie parametry jak wydajność prądowa i DF, czułość wejściowa, impedancja wyjścowa.

Nie tylko MOC...bo ta (w trollowaniu) jest zawsze z Tobą.

Też się zgadzam, że piszę się tutaj bzdury, co się potem w konkretnych przypadkach okazuje 😃

• Moderatorzy
2 godziny temu, Ajothe napisał:

To teraz ten wzmacniaczyk warto przetestować na jakichś Dynaudio 84db 4ohm, zgodnie z teorią powinno być dobrze 🙂

Testowałem - nie jest dobrze 😉

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Czy aby uzyskać podobne wrażenie głośności, ta druga potrzebować będzie mniej mocy od pierwszej?

Utwory o dużej kompresji będą wydawały się głośniejsze ale jednocześnie będą bardziej obciążać wzmacniacz więc o jednoznaczną odpowiedzi raczej ciężko.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Przecież mają rzeczywiście około 95.4d  to bardzo dużo 🙂

Przypomnę:

6 godzin temu, Ajothe napisał:

sprawdź tanie Klipsche

Sprawdziłem:

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

rzeczywisty wynik jest godny uznania i REKORDOWY w tym teście - RP-6000F osiągają bowiem 89 dB - to naprawdę bardzo dużo. Firma obiecuje szalone 97 dB

Więc:

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

typowa wartość dla typowych kolumn to raczej 90dB, nawet dla Klipsch:

-----

15 minut temu, Seyv napisał:

Utwory o dużej kompresji będą wydawały się głośniejsze

Ale chodzi o zapotrzebowanie na moc przy podobnym wrażeniu głośności: tak na chłopski rozum, jeśli wszystkie peaki obciąć o 3dB, to powinna wystarczyć 2x mniejsza moc?

Edytowane przez szymon1977

• Moderatorzy
13 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale chodzi o zapotrzebowanie na moc przy podobnym wrażeniu głośności: tak na chłopski rozum, jeśli wszystkie peaki obciąć o 3dB, to powinna wystarczyć 2x mniejsza moc?

Nie do końca bo te peaki nie powodują wrażenia większej głośności bo są krótkotrwałe po drugie wiele wzmacniaczy - zwłaszcza lampowych - weźmie je na "klatę" czyli skompresuje gdy wyjdą poza moc wzmacniacza co spowoduje, że wrażenie głośności może się nawet zwiększyć - tak powstał mit (przynajmniej po części) tego, że wat lampowy jest mocniejszy niż tranzystorowy.

4 minuty temu, Seyv napisał:

Nie do końca bo te peaki nie powodują wrażenia większej głośności bo są krótkotrwałe

No właśnie? Jak są peaki +3dB to potrzeba 2x więcej mocy, a jak ich nie ma, to moc wystarczy 2x mniejsza, a wrażenie głośności będzie bez zmian.

Edytowane przez szymon1977

Na odczucie głośności zwłaszcza przy tak zrealizowanych nagraniach najważniejsze znaczenie będzie miała akustyka pomieszczeń. Przy dużej liczbie odbić poziomy powyżej  80 dB to będzie już hałas. Z kolei przy dobrej akustyce spokojnie 90 dB da się słuchać jeszcze z przyjemnością.

Ten ostatni 90-92 dB ma i spokojnie można go pędzić kilkoma watami.

Ale szału nie będzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz policzyć i zmierzyć u siebie, jak to w praktyce wygląda?

U mnie, przy tych 108 dB, jest czysto i przyjemnie. Co prawda głośno, ale gdzie mi tam do Motorhead ;)

669fadd31b26bc0d2b1c0872db527753.jpg08205d2ca3250fd9b7f7699cd585986a.jpg9a8e50050e809c48e98795b3e114b8c4.jpg
f9aa3efb68a4ca4ba6f06b50bc06c2f5.jpg

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

• Moderatorzy
17 minut temu, partick napisał:

Możesz policzyć i zmierzyć u siebie, jak to w praktyce wygląda?

Ukryta Zawartość

Mierzone w miejscu odsłuchu - przy rockowej muzyce jest już dość głośno.

19 minut temu, partick napisał:

U mnie, przy tych 108 dB, jest czysto i przyjemnie.

Proponuję zmierzyć nawet telefonem, niektóre źle mierzą powyżej 90 dB ale np iPhone podawał w miarę dokładne wyniki.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Wszystko zależy jak pomierzymy efektywność. Spójrz na przebieg impedancji Heresy III. 

8 R mamy dla 250 Hz. Żeby "przegwizdać" kolumnę i sprawdzić należałoby ustawić 2,83V rms do przemiatania na wejściu kolumn na tej czestotliwości ale nie wiemy jaką częstotliwość producent ustawił do kalibracji.

Zakładam, że 1kHz, a tam mamy prawie 20 R impefancję, więc napięcie powinno być dla 1kHz Vrms = 4,47. 

Z takim napięciem cały SPL "pójdzie" w górę zawyżając efektywność.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Seyv napisał:

Proponuję zmierzyć nawet telefonem, niektóre źle mierzą powyżej 90 dB ale np iPhone podawał w miarę dokładne wyniki.

Proponuję tego nie robić. O ile IPhone to kilka modeli i jest duża szansa, że firmowa apka jest do każdego modelu z osobna z grubsza skalibrowana, to androidowe zabawki potrafią rozmijać się o 20dB.

5 godzin temu, NRK napisał:

Pasmo przenoszenia na osi jest wyjątkowo nieliniowe, mierząc +3dB / -4dB powyżej 74 Hz.

Punkt F3 głośnika (częstotliwość, z jaką odpowiedź spadła o 3 dB w stosunku do obliczonej średniej SPL) wynosi 74 Hz.

F10 (częstotliwość, z jaką odpowiedź spadła o 10 dB w stosunku do średniej SPL) wynosi 47 Hz.

-3 dB @ 74Hz? Przy takich krowach? Z tego co wypisałeś, to mają parametry jak estradówki (wysoka skuteczność, kiepska szerokość i równomierność pasma).

Te 108.8 to jest miernik, który tam kiedyś,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podawał.

Ukryta Zawartość

Mierzone w miejscu odsłuchu - przy rockowej muzyce jest już dość głośno.

Dzięki.

A co Ci wyszło z tego kalkulatora?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
35 minut temu, partick napisał:

Jeszcze nie miałem czasu się temu przyjrzeć. 

36 minut temu, partick napisał:

Te 108.8 to jest miernik

To wartość dBa przy dBc a więc liniowej charakterystyce było by pewnie z 10 dB więcej co już jest nie małą wartością.

36 minut temu, partick napisał:

Ukryta Zawartość

Kalkulator obawiam się, że nieco "wadliwy" w pomieszczeniu. Przykładowo Genelec w swoich materiałach sugeruje spadek SPL przy dwukrotnym zwiększeniu dystansu, nie o 6 dB, tylko raczej rejony 5dB (po przekroczeniu pewnego dystansu wzgl. objętości pomieszczenia nawet mniej):

42a820b73da6a.png

Ukryta Zawartość

To wartość dBa przy dBc a więc liniowej charakterystyce było by pewnie z 10 dB więcej co już jest nie małą wartością.
Ja się na tym nie znam, na wyświetlaczu podaje dBA.

d3deda32a745147a088fe195ca442efa.jpg

12 godzin temu, partick napisał:

Te 108.8 to jest miernik, który tam kiedyś, @przemak podawał.

Ukryta Zawartość

Miałem sobie sprawić taki, dobrze to jest skalibrowane fabrycznie?

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, partick napisał:

U mnie, przy tych 108 dB, jest czysto i przyjemnie. Co prawda głośno, ale gdzie mi tam do Motorhead

Nie ogłuchnij, jak słucham 85-90 to Żona krzyczy że nie wytrzyma. Wraz z postepujacym otępieniem słuchu potrzebujemy coraz głośniej...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

... i dla tego napisał, że przy dBc byłoby wincyj  
Czyli, że przy dBA byłoby mniej. No tak.

61d7d452e16b3cc36d70e90ec8250472.jpg
Miałem sobie sprawić taki, dobrze to jest skalibrowane fabrycznie?
A to już pytanie do

Ukryta Zawartość

Nie ogłuchnij, jak słucham 85-90 to Żona krzyczy że nie wytrzyma. Wraz z postepujacym otępieniem słuchu potrzebujemy coraz głośniej...
To było tylko testowo. Normalnie słucham jakieś 65-75 dBA.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Cytat

Sygnał cyfrowy jest w rzeczywistości sygnałem przesyłanym analogowo ( określone dane za pomocą sygnału elektrycznego ) a na ten analogowy sygnał, jego zniekształcenia ma wpływ wiele czynników.

To cytat kolegi @muda44 z sąsiedniego wątka.

Czy sygnał cyfrowy jest w rzeczywistości sygnałem przesyłanym analogowo?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Czy sygnał cyfrowy jest w rzeczywistości sygnałem przesyłanym analogowo?

Chyba to jest oczywiste?! Nie ma czegos takiego jak "cyfrowy prad".

Jest wylacznie prad (analogowy) przesylany przewodnikiem ktorego modulacja jest interpretowana przez odbiornik jako stany 0 i 1. I wtedy umownie jest nazywany sygnalem cyfrowym.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 minut temu, rafa napisał:

Chyba to jest oczywiste?! Nie ma czegos takiego jak "cyfrowy prad".

Jest wylacznie prad (analogowy) przesylany przewodnikiem ktorego modulacja jest interpretowana przez odbiornik jako stany 0 i 1. I wtedy umownie jest nazywany sygnalem cyfrowym.

A co z optykiem? Tam pradu brak, wiec czy to nadal analog?

• Pokaż nowe odpowiedzi