Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że portal audio ma przynosić zysk, więc raczej nie istnieją.

To oczywiste, dlatego piszą co piszą. Opisy brzmień do działania czysto marketingowe.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Muszą się jeszcze zastanowić jak skompensować zmiany występujące pod wpływem temperatury w cewkach głośnikowych. Tam wszystkie zjawiska są w granicach percepcji ludzkiego słuchu. Te we wzmacniaczach nawet po podgrzaniu są dużo, dużo poniżej percepcji słuchu.

No cóż takie efekty nie jest łatwo zmierzyć. Ale na pewno łatwiej o nich napisać. :-)

A jaszcze latwiej wmowic samemu sobie, ze sie je bardzo wyraznie na granicy percepcji slyszy.

Pod warunkiem że słuchacz o tym wie. Jak nie wie to z reguły nie słyszy. Dla tego ślepe test są przydatne przy sprawdzaniu wiarygodności audiofilskich ocen ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jak wiadomo jawny test wyostrza zmysly audiofila. Ja ciejawy jestem, czy sluchacz, ktory nie wie zorientuje sie gdy mu MP3 zamiast FLAC puscic.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dopiero teraz to przeczytałem. Sliczne to jest.

Zwłaszcza takie fragmenty:

"W firmie Chord wykonano wiele odsłuchów z różnymi odtwarzaczami i za każdym razem zmiana kabla ethernetowego prowadziła do bardzo dużych zmian w dźwięku."

No tak zwykły kabel jest za wolny.

Dlatego:

"Najłatwiej wychwycić zmiany w timingu i koherencji. Podobne jak w innych interkonektach, tak i tutaj łatwo wskazać także różnice w detaliczności, jakości barwy dźwięku i dynamice." Tak, w tym przypadku chodzi o dynamikę odczytu zapisu liczb z zapisu cyfrowego.

A jak wiadomo jak się szybciej czyta to lepiej gra. Dla przykładu są takie fragmenty u Chopina, które brzmią jak melodia, ale tylko szybko grane. Tu mamy to samo.

"Konstrukcja kabli Tuned ARRAY powoduje, że choć będą przewodziły sygnał w obydwu kierunkach, podłączone odwrotnie niż to zostało zaznaczone, dadzą gorszy dźwięk." No właśnie, to dlatego jak testuję szybkość internetu to Upload jest inny niż download. Teraz już wiem dlaczego tak jest.

Ukryta Zawartość

Jak coś większego będziesz chciał wysłać, podłącz przewód odwrotnie :-)

A nie wystarczy klikajac "Wyslij" stanac na glowie?

Przegiecie! Co innego napisac, ze kabel ethernet zapewnia najwyzsza jakosc dzwieku, no bo przeciez kazdy zapewnia. Ale twierdzenie, ze cokolwiek zmienia to JAWNE KLAMSTWO!!!

Jak nie zmienia, jak zmienia- jak dasz kabel dłuższy, zmieni się odległość, na jaką możesz odstawić komputer od gniazda, ruter od modemu, itp

• Redaktorzy

"Konstrukcja kabli Tuned ARRAY powoduje, że choć będą przewodziły sygnał w obydwu kierunkach, podłączone odwrotnie niż to zostało zaznaczone, dadzą gorszy dźwięk."

A ja nie doceniam tego rozwiązania, bo bym wolał, żeby w obie strony grało równie dobrze :-( Czy zapewni to jakaś przyszła konstrukcja, np. Aequi-Tuned Array?

A ja nie doceniam tego rozwiązania, bo bym wolał, żeby w obie strony grało równie dobrze :-( Czy zapewni to jakaś przyszła konstrukcja, np. Aequi-Tuned Array?

Tak, za jakiś czas będzie to możliwe

... ale tanio nie będzie ...

Postęp niestety kosztuje ... rozwój technologii, lata skomplikowanych badań laboratoryjnych nad kosmiczną technologią rodem z NASA lub bezpośrednio zapożyczonej od obcych cywilizacji ...

Kolega szpakowski, widzę - też wielbiciel filmów SF.

"Tyle razy już kupowałem ten Biały Album. Patrz. Muszę kupić znowu..."

Cytat mocno luźny, bo z głowy-....-:))

Chyba nie chcesz słuchać jednocześnie w dwie strony ? Choć teoretycznie mamy dwoje uszu i byłoby to możliwe.

Koledzy, najprostszy wybór mam już za sobą, tzn. wybrałem świetne nowe kolumny i wzmacniacz. Teraz stanąłem przed najtrudniejszym wyborem, mianowicie wyborem przewodów głośnikowych. Nie chcę, żeby wszystko poszło na marne przez nieodpowiedni dobór jakże ważnego toru audio, którym są kable głośnikowe. Wybrałem u tego samego Allgrowicza, żeby nie płacić dwa razy za przesyłkę taki zestaw do samodzielnego montażu. Dwa odcinki po 3m takiego kabla:

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Tutaj znalazłem opinię o tym kablu i teraz martwię się, czy cały mój misterny plan nie pójdzie w p...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy, najprostszy wybór mam już za sobą, tzn. wybrałem świetne nowe kolumny i wzmacniacz. Teraz stanąłem przed najtrudniejszym wyborem, mianowicie wyborem przewodów głośnikowych. Nie chcę, żeby wszystko poszło na marne przez nieodpowiedni dobór jakże ważnego toru audio, którym są kable głośnikowe. Wybrałem u tego samego Allgrowicza, żeby nie płacić dwa razy za przesyłkę taki zestaw do samodzielnego montażu. Dwa odcinki po 3m takiego kabla:

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Tutaj znalazłem opinię o tym kablu i teraz martwię się, czy cały mój misterny plan nie pójdzie w p...

Ukryta Zawartość

Klotz jest ok dla Ciebie :) Lepiej się pochwal co za kolumny i wzmacniacz kupiłeś ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy, najprostszy wybór mam już za sobą, tzn. wybrałem świetne nowe kolumny i wzmacniacz.

Jaki wzmacniacz? Czekamy na test!

Dlaczego nie lajków, to był sarkazm. Jak już kiedyś napisałem, nie będę wypowiadał się na temat kabli, bo nie testuje, ale śmieszy mnie to zachwycanie się, lub nie, nad różnymi kablami. Czasami wydaje mi się, że dla niektórych są one bardziej istotne dla uzyskania dobrego dźwięku niż kolumny.

Jaki zestaw? Może lepiej nie pisać, ponieważ obawiam się sprzecznych opinii, a przez to siła sugestii może wyprowadzić mnie z zachwytu.

Jaki zestaw? Może lepiej nie pisać, ponieważ obawiam się sprzecznych opinii, a przez to siła sugestii może wyprowadzić mnie z zachwytu.

Dobre posunięcie. Gratuluję Tobie zapewne dobrzego dzwięku.

Bez obaw, co bys nie kupil to kytyki mojego O+MA znafcy juz nie przebija :-)

Edytowane przez szymon1977

Subiektywizm słyszenia jest nieprawdopodobny.

Część ludzi twierdzi że Audiolab jest „suchy”, detaliczny, czasem wręcz zimny

Po konfrontacji audiolaba z przedwzmacniaczami Atoll, Exposure stwierdzam że jeżeli Audiolab jest taki jak powyżej, to te dwie firmy nie mieszczą się już w skali ;)

Mało tego chciałem znaleźć zimny detaliczny CD to usłyszałem że przy moim sprzęcie to muszę wybitnie lubić jasny przekaz.

Myślę że nie ma co się przejmować opiniami innych. Szczególnie jak odwiedzi się zupełnie inne zestawy, okazuje się że dobry dźwięk, cieply, detaliczny, jasny, twardy itd.itp. znaczy zupełnie co innego.

Masz racje samopoczucie to połowa sukcesu w drodze do dobrego dźwięku. A na forum zaraz by się znalazło paru "uczynnych" i szlak trafi radochę i zaczniesz szukać dziury w całym. Najważniejsze żeby nam się podobało to co mamy.

Ideału nigdy nie było, nie ma i nie będzie.

Edytowane przez Przemysław_51508

Sylwek-

Po co masz kupować bylejakie widełki po 5zł za sztuke, jak możesz mieć lepsze- z czystej miedzi cynowanej, też do lutowania, po 70 groszy od sztuki?

Sam takich używam i uważam, ze są lepsze od większości dostępnych na rynku w kilkadziesiąt razy wyższych cenach.

Dobre posunięcie. Gratuluję Tobie zapewne dobrzego dzwięku.

Kolumny już zrobiły na mnie ogromne wrażenie, w konfrontacji z Polkami. Wzmacniacz z kolei dotrze juto, ale już zakładam, że będzie na pewno lepszy od CA Azura, bo wypadkowa opinii w recenzjach i na forum jest raczej pozytywna.

Sylwek-

Po co masz kupować bylejakie widełki po 5zł za sztuke, jak możesz mieć lepsze- z czystej miedzi cynowanej, też do lutowania, po 70 groszy od sztuki?

Sam takich używam i uważam, ze są lepsze od większości dostępnych na rynku w kilkadziesiąt razy wyższych cenach.

Wiem porlick, dlatego ojciec zajeżdżał wczoraj do sklepu elektrycznego. Niestety był zamknięty. Dzisiaj sprawdzi w drugim takim mniejszym, może akurat będą w sprzedaży.

A po co cokolwiek zakładać? Gole przewody sa równie dobre

Też można. Widełki tak dla wygody, bo trudno w tę dziurkę trafić ;-)

A po co cokolwiek zakładać? Gole przewody sa równie dobre

Niekoniecznie- typowy zacisk, w którym obrany z izolacji przewód przekładasz przez otwór w rdzeniu i zaciskasz nakrętką styka się z gniazdem praktycznie tylko w 2ch punktach, natomiast widelki całą powierznią przylegają do kolnierza podstawy gwintu i są dociskane całym obwodem nakrętki.

Edytowane przez porlick

Niekoniecznie- typowy zacisk, w którym obrany z izolacji przewód przekładasz przez otwór w rdzeniu i zaciskasz nakrętką styka się z gniazdem praktycznie tylko w 2ch punktach, natomiast widelki całą powierznią przylegają do kolnierza podstawy gwintu i są dociskane całym obwodem nakrętki.

To też prawda, bo wczoraj przyjrzałem się tej nakrętce.

Jeszcze sprawa kabli. Nie wiem, czy nie zastać przy Melodice, których używam teraz. Wydają się być w porządku, tylko zawsze zastanawiam się po co wymyślili tę osobną żyłę BassCore. Co to jakieś pomostowanie tętnic? Ma to jakiekolwiek znaczenie, jeśli ta żyła nie jest odizolowana od wiązki tych cienkich drucików? Chłyt materkindody? :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi