Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba coś pomyliłeś.

nie sadze

uszy mamy po bokach czaszki czy z przodu ?

linia prosta miedzy narządami słuchu bedzie przebiegac prostopadle w kierunku kolumn czy równolegle ?

hmmmmm

jesli zainstalujesz mikrofony na sztucznej głowie , to w którym kierunku bedzie ich os ? :>

Charakterystyka kierunkowości jest to zależność wytwarzanego przez głośnik ciśnienia akustycznego (w dB), mierzonego w stałej od niego odległości (najczęściej 1 m), od kąta zawartego między osią głośnika a prostą poprowadzoną od głośnika do miejsca pomiaru.

tak

mi kro fo nem

jedna tak sie skałada - nie wiem dlaczego - ze ja osobiście słucham uchem - któe umiejscowione jest z boku czaski

wiec kąt miedzy osią głośnika , a osią ucha - to kat czerwony

pomiar mikrofonem , pokazuje tylko jakiego zachowania mozemy spodziewac sie po danym zestawie

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

nie sadze

uszy mamy po bokach czaszki czy z przodu ?

linia prosta miedzy narządami słuchu bedzie przebiegac prostopadle w kierunku kolumn czy równolegle ?

Głowa nie ma tu żadnego znaczenia. Spadki natężenia dźwięku w zależności od odchylenia od osi mierzy się tak jak Napisał JuG. No i zgodnie z tym im dalej od głośnika tym większa tolerancja na to ile głową można ruszać nie wykraczając poza optimum dla danego głośnika.

Poza tym słuch ludzki to nie sam "mikrofon i rejestrator" ale jeszcze sprytna szara masa, która z tego co dostaje potrafi całkiem zgrabną informację odczytać.

Co nie dosłyszy to se dośpiewa ;)

Bez tej szarej masy kiepsko by się słuchało ;)

Głowa nie ma tu żadnego znaczenia

naprawde ?

to proponuje dwa testy

1 - do wykonania w 2 sek - siadamy w miejscu odsłuchy i odginamy małżowiny uszne "na sztorc" - zmieniło sie natezenie tonów wysokich ? dlaczeog ? przeciez głowa nie ma tu znaczenia

2 "test" - puszczamy stały sygnał o jednej czestotliwosci i głosnosci - mniej wiecej 2 000 hz

siadamy w miejscu odsłuchu i krecimy głową na boki -zmienia sie poziom głosnosci i wrazenie zmiany czestotliwosci ? dlaczeog ? przeciez kształt ucha i to gdzie sie znajduje nie ma zadnego znaczenia :]

pamietasz taki mikrofon ? dlaczego była taki a nie inny ?

gdsm331_223625.jpg

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Gość

(Konto usunięte)

mikrofonu/uszu

Lechu, nie mamy mikrofonów a uszy, przy czym mamy ich dwa. Spróbuj zatkać jedno ucho i też poruszać głową/pochodzić po pokoju. Z zatkanym jednym uchem będziemy słyszeli większe zmiany niż z dwoma drożnymi. Dlaczego? Bo działa nasz "procesor dźwiękowy" - uśrednia, ekstrapoluje, wycina, dodaje, ... - a z jednym tylko źródłem/uchem ma mniej informacji do przetwarzania (inne dane na wejściu). W psychoakustyce bardzo dobrze jest zbadane zjawisko/efekt pierwszeństwa w kierunkowości, o którym w innym wątku przypomniał Zbig - udowodniono, że nasz "procesor" nie zwraca uwagę na odbicia ("wycina" je) jeżeli dochodzą oni w czasie mniejszym niż jakiś tam. Dopiero jeżeli ten czas jest większy od czegoś tam "procesor" te odbicia nie wycina i przekazuje je jako echo. A na mikrofon zbierzesz wszystko.

Nasz złożony układ słuchowy wraz ze łożonym "procesorem dźwięku" w złożonym środowisko akustycznym buduje i przekazuje do mózgu złożony obraz dźwiękowy. Mechanizmy i algorytmy budowy tego obrazu nie są do końca zbadane ale zdecydowanie różnią się od właściwości i działania mikrofonu.

Ja pamietam- MDU, czy MDS costam, taki mikrofon, M-532SD i nagrywalo się brzdąkania i wycia chłopaków w osiedlowej świetlicy w latach 80tych ;-)

Edytowane przez porlick
Gość

(Konto usunięte)

wiec kąt miedzy osią głośnika , a osią ucha - to kat czerwony

Przytoczyłeś wykres pomiaru mikrofonem monofonicznym kierunkowości jednego głośnika, nie rozumiejąc jak ją zmierzyli. Przytocz wyniki badań kierunkowości "stereofonicznych" uszu - chętnie się zapoznam.

Edytowane przez JuG

Bo działa nasz "procesor dźwiękowy" - uśrednia, ekstrapoluje, wycina, dodaje

Dlatego przy porównaniach sprzętów na ucho tak ważne jest zachowanie procedur testowych. Zwłaszcza w funkcji tego ostatniego słowa "dodaje".

Przeprowadź ten test pokazujący jak działa różnica odległości od dwóch kolumn stereo dla tego w/w sygnału. Może być słuchane dwojgiem uszu ;-).

W psychoakustyce bardzo dobrze jest zbadane zjawisko/efekt pierwszeństwa w kierunkowości, o którym w innym wątku przypomniał Zbig - udowodniono, że nasz "procesor" nie zwraca uwagę na odbicia ("wycina" je) jeżeli dochodzą oni w czasie mniejszym niż jakiś tam. Dopiero jeżeli ten czas jest większy od czegoś tam "procesor" te odbicia nie wycina i przekazuje je jako echo. A na mikrofon zbierzesz wszystko.

Wiem o tym.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Przytoczyłeś wykres pomiaru mikrofonem monofonicznym kierunkowości jednego głośnika, nie rozumiejąc jak ją zmierzyli.

a skad wiesz jak ja mierzyli ?

to nie pomiar producenta , tylko na potrzeby tak zwanych testów

skąd wiesz ze nie zastosowano mikrofony stero , ustawionego zgodnie z fizjonomią słuchającego ?

Nic nie przerzucam, od lat mam ten sam system.

Innymi słowy - Ty już słuchasz muzyki, inni słuchają kabelków, bezpieczników, podstawek, kabli... ;) Większość audiovoodoofili powinno Ci, nam zazdrościć i mówię to szczerze. Edytowane przez firekage

Wiem, to widać z tego co Ty i inni piszą na forum.

Tylko, że ja się do tego oficjalnie przyznaję (do braku wiedzy) i nie wypisuję na forum różnych bzdurnych wniosków.

Pozatym z wiedzy którą inni jakoby posiadają nic ale to dokładnie nic nie wynika.

Edytowane przez szpakowski

Pozatym z wiedzy którą inni jakoby posiadają nic ale to dokładnie nic nie wynika.

Np. z wiedzy 'przemak'-a dla mnie coś wynika mimo że sporo z tego co on przedstawia już znałem wcześniej. To niedobrze że nie jesteś w stanie wyłowić z tej wiedzy tego co jest korzystne i w sumie niezbędne do właściwego pojmowania dlaczego słyszymy różnice pomiędzy elementami składowymi toru audio.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)

a skad wiesz jak ja mierzyli ?

Bo w odróżnieniu od Ciebie wiem jakie są standardowe metody pomiaru.

to nie pomiar producenta , tylko na potrzeby tak zwanych testów

skąd wiesz ze nie zastosowano mikrofony stero , ustawionego zgodnie z fizjonomią słuchającego ?

A skąd wiesz, że w ogóle je mierzyli? ;) Czy możesz przytoczyć jakikolwiek opis procedury pomiarów kierunkowości zestawu głośnikowego (dwóch głośników) mikrofonem stereo?

Nie przyszło Ci do głowy, że jeżeli kręcisz głową siedząc przed dwoma głośnikami to zmieniasz kąty każdego z dwóch uszu względem każdego z dwóch głośników. Skąd wiesz jaka jest funkcja wypadkowa takiego kręcenia? Ja - nie wiem, dlatego i prosiłem Cię o wyniki badań kierunkowości uszu. Jest to prośba retoryczna oczywiście. )))

Np. z wiedzy 'przemak'-a dla mnie coś wynika mimo że sporo z tego co on przedstawia już znałem wcześniej. To niedobrze że nie jesteś w stanie wyłowić z tej wiedzy tego co jest korzystne i w sumie niezbędne do właściwego pojmowania dlaczego słyszymy różnice pomiędzy elementami składowymi toru audio.

Gdybym nie był w stanie wyłowić nic z tego tematu to nie traciłbym czasu na czytanie tego tasiemca a tym bardziej na pisanie w nim.

Moje stwierdzenie odnosiło się zasadniczo do samej elektroniki. Wielu z piszących tu "cośtam" wie, wielu się wydaje, że coś wiedzą ...

Z tej wiedzy jednak nic nie wynika ... gdyby potrafili z niej korzystać zbudowali by w końcu dobry wzmacniacz.

Natomiast powtarzanie w kółko, że wszystko gra tak samo to próba tuszowania swojej niewiedzy a zasadniczo braku praktyki i umiejętności zastosowania swojej rzekomej wiedzy w elektronice.

Gość

(Konto usunięte)

Zdrowy człowiek ma też wyobraźnię które pozwala mu słyszeć to czego w rzeczywistości nie ma.

Pisząc o dodawaniu miałem na myśli działanie zbadanych obiektywnych procesów psychoakustycznych.

Ale oczywiście, że masz rację - często widzimy i słyszymy nie do końca to, co jest w rzeczywistości. Jeżeli nie ufasz pierwszemu wrażeniu (wypada racze nie wierzyć) i słuchasz system po jakiejś zmianie przez dłuższy czas to zachodzą procesy przypadkowe/statystyczne - słuchasz znane pyty nie siedząc w jednym miejscu nieruchomo ale siedząc w innych miejscach, leżąc, stojąc, chodząc, gadając, ... Ale otrzymujesz wrażenie ogólne o brzmieniu systemu. Potem wracasz do stanu poprzedniego i porównujesz. Czasami potwierdzasz pierwsze wrażenie, czasami nie.

Obiektywność zmian sprawdzana jest też przez wrażenia innych niezainteresowanych osób znających system.

W ślepych testach przeważająca większość grają tak samo. W przypadku tych, które grają inaczej, pomiary elektryczne łatwo wykazują, jaka jest przyczyna.

Nie wiem czy przerażająca większość, bo nie natrafiłem na takie badania w sensownej próbie. Ale na pewno zaryzykowałbym stwierdzenie, że wzmacniacze o takich samych, wszystkich parametrach elektrycznych zagrają tak samo. Ewantualnie parametry mogą być różne, jeżeli ich wpływ na zmiany dźwięku, docierającego do uszu, jest poniżej możliwości percepcyjnych słuchającego, lub nie mają . No i nie chodzi o sam wzmacniacz, ale zestaw wzmacniacz - zestaw głośnikowy - pomieszczenie. W rzeczywistości niewiele jest różnych modeli o takich samych parametrach. No i sprawa jest bardziej złożona, bo np. chyba najbardziej znany parametr moc skuteczna, może się różnić a pozostać bez wpływu. Np. mamy wzmacniacz 50 W i 75 W, a np. słuchając, w szczycie, nigdy nie przekroczymy 25 W, to sam ten parametr będzie pomijalny. Oczywiśćie oprócz mocy, będzie szereg innych różniących się parametrów.

bardzo złożonych dźwięków.

Które są sumą dużej ilości prostych sinusoid, właściwie ich ilość jest ograniczona możliwościami sprzętu.

System gra dobrze, albo nie....

gdyby potrafili z niej korzystać zbudowali by w końcu dobry wzmacniacz.

Skąd wiesz że nie budują dobrych wzmacniaczy ? Przy takich procedurach technicznych jakie stosują audiofile przy odsłuchowych testach porównawczych nie ma szans na stwierdzenie tego.

Natomiast powtarzanie w kółko, że wszystko gra tak samo

Tak twierdzą audiofile o drugiej stronie. Druga strona nie twierdzi że wszystko gra tak samo. Przyczyny techniczne dla których mogą wystąpić różnice w brzmieniu były w tym wątku dosyć szczegółowo opisane.

próba tuszowania swojej niewiedzy a zasadniczo braku praktyki i umiejętności zastosowania swojej rzekomej wiedzy w elektronice.

Problem w tym że brzmienie nie zależy tylko od elektroniki. Już kolega 'JuG' zauważył całą masę elementów również wpływających na odbiór muzyki z systemu a druga strona w kółko powtarza że to wina tylko elektroniki nie potrafiąc przeprowadzić porównanie w sposób eliminujący czynniki pozatechniczne wpływające na wynik eksperymentu porównawczego. Ile razy można wam to powtarzać ?

Jeżeli nie ufasz pierwszemu wrażeniu

Jak można ufać wrażeniu a zwłaszcza pierwszemu wrażeniu, które jak wiadomo jest obciążone największym czynnikiem emocjonalnym ? Sam o tym pisałeś. Nie znasz przypadków że ktoś stwierdził pod wpływem pierwszego wrażenia że nowy sprzęt gra lepiej a po powrocie do starego okazało się że to ten stary sprawia po przerwie lepsze "pierwsze" wrażenie. To znany czynnik psychoakustyczny. Pomijam już bardzo często występujący w testach audiofilskich brak precyzyjnego wyrównania poziomów głośności porównywalnych sprzętów.

Pamiętaj nigdy nie ufaj pierwszemu wrażeniu. Ta zasada sprawdza się we wszystkich dziedzinach życia nie tylko w audio.

Edytowane przez Lech36

Gość

(Konto usunięte)

Które są sumą dużej ilości prostych sinusoid

Fizycznie tak, ale na ile wiem to nasz aparat słuchowy rozpoznając dźwięki (przetwarzając analogowa falę akustyczną w cyfrowe impulsy nerwowe) działa na "zestawach" a nie na pojedynczych częstotliwościach.

właściwie ich ilość jest ograniczona możliwościami sprzętu

Czym się mierzy barwę dźwięku?

Pamiętaj nigdy nie ufaj pierwszemu wrażeniu. Ta zasada sprawdza się we wszystkich dziedzinach życia nie tylko w audio.

Nie wierzysz w miłość od pierwszego wejrzenia? :)

Co to jest wydajność prądowa, jak kolega chce to zjawisko mierzyć i jakie z tego wnioski wyciągnie?

Ogólnie mówiąc, jest to maksymalny prąd, jaki można uzyskać bez szkodliwych efektów. Ja Cię interesują dobre metody pomiaru sprzętu audio pod obciążeniem, to zapoznaj się np. z tym artykułem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś istniała strona, która oferowała precyzyjne nagrania wzmacniaczy pracujących pod rzeczywistym obciążeniem. Teraz to już tylko web archive:

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy przerażająca większość, bo nie natrafiłem na takie badania w sensownej próbie.

Zobacz np. to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ewantualnie parametry mogą być różne, jeżeli ich wpływ na zmiany dźwięku, docierającego do uszu, jest poniżej możliwości percepcyjnych słuchającego, lub nie mają .

Tu jest pewna nieścisłość też już wyjaśniana w tym wątku, problemem pomiarów laboratoryjnych jest wykonywanie ich dla wzmacniaczy na obciążeniu rezystancją a tymczasem bardziej obiektywny pomiar to pomiar na impedancji i to najlepiej rzeczywistej impedancji kolumny. Wtedy wychodzą drobne i grubsze zafalowania na charakterystyce częstotliwościowej które na pewno będą wpływać na barwę brzmienia. W niektórych wynalazkach SE robionych przez DIY-owców mogą być te zafalowania bardzo duże w zależności od skoków na charakterystyce impedancji obciążenia. Przykłady były w tym wątku prezentowane, szkoda że bez echa wskazującego na zrozumienie tematu.

Nie wierzysz w miłość od pierwszego wejrzenia? :)

Wielu się na tym sparzyło. Grunt to dobrze (precyzyjnie) przetestować w różnych warunkach ;-). Posłuchaj piosenki "Och Ziuta" Shakin' Dudiego.

Edytowane przez Lech36

Robiłeś technicznie poprawne testy ABX? :)

Na imprezach rozrywkowych z udziałem napojów wyskokowych zdarzały się testy zbliżone do ABX ;-).

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Mirku, z tymi kablami zasilającymi w piecu gitarowym, to tylko jaja sobie robicie???

Absolutnie.

Jeśli już ktoś chce rozmawiać o kablach, to fajnie by było aby ten ktoś, najpierw sam coś sprawdził, a potem się wypowiadał.

Jak na razie ludzie piszą coś w stylu :

- nie gra, nie ma takiej opcji aby grały, ale kurde nie mam kabla aby sprawdzić.

No więc, jak z kimś klikać o czymś, czego nawet nie dotknął ?

-------------------------------------------------------------------------------------------

Sam jestem ciekaw jak jest z piecem gitarowym, więc sam się pofatyguje do chłopaków z kapeli i posłuchamy przy piwku.

https://www.youtube.com/watch?v=D3VN4SACGYg

pozdrawiam Mirek

Edytowane przez mircysko

Tu jest pewna nieścisłość też już wyjaśniana w tym wątku, problemem pomiarów laboratoryjnych jest wykonywanie ich dla wzmacniaczy na obciążeniu rezystancją a tymczasem bardziej obiektywny pomiar to pomiar na impedancji i to najlepiej rzeczywistej impedancji kolumny. Wtedy wychodzą drobne i grubsze zafalowania na charakterystyce częstotliwościowej które na pewno będą wpływać na barwę brzmienia. W niektórych wynalazkach SE robionych przez DIY-owców mogą być te zafalowania bardzo duże w zależności od skoków na charakterystyce impedancji obciążenia. Przykłady były w tym wątku prezentowane, szkoda że bez echa wskazującego na zrozumienie tematu.

Napisałem właśnie o wpływie wzmacniacza na zestaw wzmacniacz - zg - pomieszczenie.

System gra dobrze, albo nie....

Przez prawie trzy lata czytam, że mam kiepski, jasno grający wzmacniacz. "Wymień go na coś lepszego, to usłyszysz różnicę". Teraz, kiedy już usłyszałem różnicę, okazuje się że to niemożliwe.

Wzmacniacz mogę jeszcze zwrócić, ale co z nerką? ;-)

Przez prawie trzy lata czytam, że mam kiepski, jasno grający wzmacniacz. "Wymień go na coś lepszego, to usłyszysz różnicę". Teraz, kiedy już usłyszałem różnicę, okazuje się że to niemożliwe.

Wzmacniacz mogę jeszcze zwrócić, ale co z nerką? ;-)

Nerkę najwyżej dostaniesz inną, i co z tego przecież wszystkie działają tak samo ;-)

- nie gra, nie ma takiej opcji aby grały, ale kurde nie mam kabla aby sprawdzić.

Mirek - Ty nie rozumiesz logiki sceptyków. Oni tego nigdy nie sprawdzą, bo ich wiedza mówi im, że to nie może grać,

więc to strata czasu i przede wszystkim sprawdzanie czegoś co nie może mieć wpływu na brzmienie to rzecz niedopuszczalna i niegodziwa.

Chciałbym powtórzyć moją prośbę z postu 41420:

Napisano dziś, 13:57

Wyświetl postUżytkownik billy idol dnia 15.01.2018 - 13:05 napisał

wzmacniacz który zmienił barwe dostarczonego sygnału , to nieudany wzmacniacz

To może napiszesz które wzmacniacze nie zmieniają barwy...jakieś modele?

Jaka barwa jest ustalona jako wzorzec, podług którego możemy sprawdzić

czy testowane wzmacniacze nam tej wzorcowej barwy nie zmieniają?

Czy taką zmianę barwy wyłapie pomiar i jego wykres?

Bardzo mnie to zagadnienie interesuje.

Proszę o ewentualne odpowiedzi również innych znawców tematu posiadających tego typu wiedzę.

A jak ktoś Ci napisze, że kabel sieciowy odzyskuje 5% energii z sieci to też będziesz sprawdzał?

A może będziesz wiedział bez dotykania, że nie ma takiej opcji i naście kabli w szeregu nie spowoduje oszczędności na energii elektrycznej?

Edytowane przez malikali
Gość mircysko

(Konto usunięte)

A jak ktoś Ci napisze, że kabel sieciowy odzyskuje 5% energii z sieci to będziesz to sprawdzał?

A może będziesz wiedział bez dotykania, że nie ma takiej opcji i naście kabli w szeregu nie spowoduje oszczędności na energii elektrycznej?

Napiszę jeszcze raz :

Jeśli już ktoś chce rozmawiać o kablach, to fajnie by było aby ten ktoś, najpierw sam coś sprawdził, a potem się wypowiadał.

• Pokaż nowe odpowiedzi