Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, soundchaser napisał:

Nie ma co się śmiać. Kable z Castoramy najlepiej nadają się na sieciowe. Te z Leroy Merlin też dają radę, ale to już nie to. Najsłabiej wypadają niestety z OBI, ale może ktoś inny ma na ten temat odmienne zdanie, więc nie będę się sprzeczał.
;-)

Mają podobną sygnaturę, bo wszystkie są francuskie. Niestety, Praktiker zbańczył i dobrego niemieckiego brzmienia już tanio nie da się uzyskać... 

nagrywamy.com

Ja swoje Onkyo zasilam sieciówką ze sklepu komputerowego, i nie da się ukryć, że dźwięk ma cyfrowy nalot. Czy jak zastosuję sieciówkę od lampki to uzyskam nalot lampowy... a może lampkowy chociaż? 

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, Bunk napisał:

Jaki metr. Co najmniej 1,8m. Nie wiem skąd ta liczba ale chyba słyszałem o falowym dopasowaniu. Ci panowie nie wiedzą jaką falę ma prąd o częstotliwości 50Hz. 

Widziałem kiedyś to wyliczenie- jakis idiota do obliczania długości fali podstawiał prędkość dźwięku.

38 minut temu, porlick napisał:

...jakis idiota do obliczania długości fali podstawiał prędkość dźwięku.

To nie wiedziałeś, że audiofilskim kablem nie płynie prąd tylko dźwięki? Żenada :-) 

10 godzin temu, porlick napisał:

...muszę się jeszcze wiele nauczyć o świecie alternatywnym...

Świat alternatywny - pięknie powiedziane!

Potem bylo zamrazanie plyt CD w lodowce, potem wygrzewanie w piekarniku, potem demagnetyzowanie (Bedini Clarifier), potem C10 Lack, potem...

Audiofilom mozna wszystko wmowic :-)

Tylko patrzeć, jak pojawi się indukcyjne urządzenie do redukcji wewnętrznych naprężeń w cd, poprawiające czarne tło, redukujące jitter, zmniejszające bledy odczytu, itede, itepe...

A po kilku podsmarowanych recenzjach, audiofilska brać rzuci się na to, jak na świeże bułeczki, a każdemu, bez wyjątków, to pomoże!

30 minut temu, porlick napisał:

audiofilska brać rzuci się na to, jak na świeże bułeczki, a każdemu, bez wyjątków, to pomoże!

Zawsze mnie to skłania do zadumy - jakież "oni" muszą mieć słabowite te swoje "systemy", skoro tak zawsze lecą na takie "poprawiacze".  ;)

Ba! A jakie uszy nietoperza, żeby te działanie tych poprawiaczy usłyszeć (!) :)))).

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

1 godzinę temu, iro III napisał:

Zawsze mnie to skłania do zadumy - jakież "oni" muszą mieć słabowite te swoje "systemy", skoro tak zawsze lecą na takie "poprawiacze".  ;) 

Znam przypadek, że jeden z forumowiczów tak zrzuca już enty koc z kolumn, bo wcześniej nie dało się tego słuchać :) Oczywiście po aplikacji jest o "klasę lepiej"

5 minut temu, malikali napisał:

Znam przypadek, że jeden z forumowiczów tak zrzuca już enty koc z kolumn, bo wcześniej nie dało się tego słuchać :) Oczywiście po aplikacji jest o "klasę lepiej"

To jakiś ślepy ten człek jest, ja patrzę i koc leży w pokoju obok, możne go wyrzucić :))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

13 minut temu, malikali napisał:

ywiście po aplikacji jest o "klasę lepiej"

Znam ja "dzieła wybrane" onego, znam.

O klasę lepiej (abo i dwie...może trzy) i ....porównywalnie z rzeczami (w zależności od nastroju) 3,4 6, 7 x droższymi :)

Edytowane przez iro III
52 minuty temu, malikali napisał:

To po cholerę kupił takie badziewie, które bez "poprawiaczy" nie gra???

W dniu 9.01.2019 o 22:49, szymon1977 napisał:

To nie wiedziałeś, że audiofilskim kablem nie płynie prąd tylko dźwięki? Żenada :-) 

Każdym kablem płynie prąd i dźwięki, nie tylko audiofilskim.

Co do tych przedłużaczy w top hifi i audiocenter (na AVS nie byłem w tym roku bo chorowałem i odpuściłem sobie) ode mnie uwaga: gdyby mieli zrobione z typowego przewodu OW pewnie nikt by nie zauważył.

Tak ogólnie to chyba te salony sprzedają aktywne elementy - czy aby na pewno również wciskają nadnaturalną wiedzę kablową ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Czytałem, chyba na tym forum o gościu który ma już skompletowany cały system oprócz wtyczki na kabel zasilający do wzmacniacza. Przesłuchał już kilkanaście wtyczek i z każdą jego sprzęt brzmi inaczej. Biedak nie może się zdecydować.

Edytowane przez bebzun
3 godziny temu, soundchaser napisał:

A myślałem, że kablem płynie prąd, a w "muzykę" zamienia go głośnik. Hmmm...

4 godziny temu, soundchaser napisał:

Jak mocno trzeba nienawidzić fizyki, by to napisać???

5 godzin temu, porlick napisał:

Jak mocno trzeba nienawidzić fizyki, by to napisać???

Ty wszędzie widzisz tę niezastąpioną fizykę, a czasem trzeba proste rzeczy ogarniać bardziej po chłopsku, zamiast "naukowo".
Co jest zapisane na płycie CD? Dźwięk. Więc co przekazywane jest kablem do głośników i ostatecznie do naszych uszu?
Też dźwięk.

12 godzin temu, porlick napisał:

A może jest "poprawiaczowym" fetyszystą, i tylko tak go rajcuje? 

Jeśli ktoś ma na straty tyle czasu i kasy by się w to bawić proszę bardzo, ale to nie jest powód, żeby wciskać innym taki kit na forum.

jest już klub miłośników "babeczek"  ?

:>

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

24 minuty temu, soundchaser napisał:

Co jest zapisane na płycie CD? Dźwięk.

Nie - "dźwięk" w mikrofonie zostaje przeminiony w "prąd", a w głośniku "prąd" z powrotem w "dźwięk". Ptzykro mi, ale w systemie "dźwięku" nie ma. 

Konkretniej, to na CD zapisana jest cyfrowo wartość napięcia w czasie. Sam dźwięk w elektronice to napięcie, oczywiście w praktyce mocno powiązane z prądem z racji praw fizycznych.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
  Czytałem, chyba na tym forum o gościu który ma już skompletowany cały system oprócz wtyczki na kabel zasilający do wzmacniacza. Przesłuchał już kilkanaście wtyczek i z każdą jego sprzęt brzmi inaczej. Biedak nie może się zdecydować.

A to dopiero początek drogi.

Musi jeszcze wymienić gniazdko sieciowe, pociągnąć osobną linię do audio, wymienić bezpiecznik w skrzynce... A życie ucieka

• Pokaż nowe odpowiedzi