Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Może ten wzmacniacz z niczym więcej nie da sobie rady...

Nie rozumiem, w torze średnich i niskich stoją takie same wzmacniacze i dają radę że aż miło. U mnie zawsze poszczególne tory zasilane są podobnymi pod względem mocy wzmacniaczami. Taką przyjąłem dawno temu koncepcję ze względu na prostotę zasilania. Moc jest tylko zmieniana z impedancją znamionową głośników poszczególnych torów. Oczywiście można inaczej, ale to komplikuje zasilanie.

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

już ci pisalem kilka razy na ten temat

Dzięki, szanuję starania Kolegi 🙂.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Godzinę temu, Lech36 napisał:

w torze średnich i niskich stoją takie same wzmacniacze i dają radę

Tylko średnio to nowy czy nisko już w ogole poradzą sobie z prądem stałym przez chwilkę,  gwizdek nie. Tak więc bezpieczne to nie jest,  ale co robić, jak nie da się w sumie inaczej. 

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Dzięki, szanuję starania Kolegi 🙂.

nie dziękuj, skoro wciąż zależy Ci na mojej popularności i wiarygodności to znaczy ,że nie dociera do Ciebie to co na ten temat piszę 🙂

5 godzin temu, iro III napisał:

Z grubsza człowieka zabijają ampery, tyle że jak voltów jest za dużo, tak ponad kilkaset tys. to już spalenie i stopienie wchodzi w grę.

Tak jest bo zabija przepływ prądu przez nasze ciało, ale żeby to było możliwe napięcie też musi być odpowiednio wysokie aby przebiło skórę ponieważ ta ma wysoki opór liczony w kohm. Jeśli napięcie jest bardzo wysokie, ale znów prąd grubo poniżej jednego mA, to poza uporczywym uszczypnięciem raczej nic nam nie grozi - przykład elektryzowanie się różnych tkanin.

W prasie podają że w normalnych suchych warunkach bezpieczne napięcie przemienne to 50V. Bierze się to z przyjętej normy, że ludzka sucha skóra ma opór ok 1k, a to daje przy tym napięciu przepływ prądu na poziomie 50mA co jest wartością graniczną ponieważ powyżej mogą być już nieodwracalne skutki.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Nie rozumiem, w torze średnich i niskich stoją takie same wzmacniacze i dają radę że aż miło. U mnie zawsze poszczególne tory zasilane są podobnymi pod względem mocy wzmacniaczami. Taką przyjąłem dawno temu koncepcję ze względu na prostotę zasilania. Moc jest tylko zmieniana z impedancją znamionową głośników poszczególnych torów. Oczywiście można inaczej, ale to komplikuje zasilanie

Chodziło o zastosowanie tych samych wzmacniaczy - to rozsądny powód.

To jest wada układów aktywnych - wiele głośników i dylemat, czy dać te same wzmacniacze, czy różne.

Jakieś zabezpieczenie można by dać - rezystor + kondensator + bezpiecznik jak w pasywnych kolumnach.

W dniu 12.08.2022 o 18:19, folab napisał:

Nigdy nie miałeś sprzętu klasy HI-END ,jakieś lepsze kolumny kiedyś pożyczyłeś ,połączyłeś z niskiej klasy resztą toru do tego pomieszczenie nie zaadaptowane od strony akustycznej . nie było szans usłyszeć zmain...

Skoro piszesz takie bzdury to nie można z Toba dyskutować bo jesteś kłamcą. Nie wiesz jakie sprzęty miałem.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Skoro piszesz takie bzdury to nie można z Toba dyskutować bo jesteś kłamcą. Nie wiesz jakie sprzęty miałem.

To co miałeś to nie był HI-END, z drugiej strony Ty również jesteś kłamcą bo ja mówię że wyraźnie słyszę różnicę pomiędzy kablami USB a Ty piszesz że mi się wydaje.

Edytowane przez folab
30 minut temu, folab napisał:

To co miałeś to nie był HI-END, z drugiej strony Ty również jesteś kłamcą bo ja mówię że wyraźnie słyszę różnicę pomiędzy kablami USB a Ty piszesz że mi się wydaje.

PC/Daphile -> izolacja galwaniczna USB -> Auralic Vega -> Nordost Red Down-> Musical Fidelity kW500 -> Anticables -> Magnepan MG 3.6

To nie był jest High-End ?

Jesteś kłamcą bo napisałeś o mnie nieprawdę. Rzeczy, które nie miały miejsca. Ja tylko wątpię czy Ty słyszysz kable USB. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 godzin temu, AudioAddicted napisał:

Cześć, powiedz mi @.:Gerard:. gdzie można się znowu z Tobą napić? Brakuje mi naszych wieczorów z Tobą i @daris666 z "NaszzeAudio" (cenzura wciąż działa), gdzie przerabialiśmy dyskusje przy promilach zabójczych dla większości tu piszących. Pisz na priv jak coś i zorganizujemy coś nawet na Messenger, bo ten wątek to obecnie królestwo @szymon1977, który jak widać stoi w miejscu własnego zadufania - czyli się cofa... Obserwuję tu tą kolejną walkę innych, w postaci "kopania się z kolejnym głuchym koniem" i daleko mi do odprawiania krucjat. Nie chce mi się już, mam dość słuchania widzących (czytaj słyszących) za mało, by po odpaleniu swojego zestawu wiedzieć i słyszeć coś, co do nich nigdy, w żaden sposób nie dotrze. Sam błądziłem czasem i nie chcę już... 🤦‍♂️

Cześć mistrzu, 

Szymon od zawsze w audio mitach próbował poskromić audiofili starając się wiedzieć wszystko i zawsze. Ja skromny czytacz jego teorie często przyjmowałem z niedowierzaniem, aż do czasu jak zaprezentował tu swój pokój odsłuchowy ( foto w załączniku ), wtedy już wiedziałem że ma ma rację i wiedziałem, że nigdy nie osiągnę tego poziomu. Rzuciłem to wszystko, od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem etki 251 i śmigam sobie po pomorskich wioskach. Tobie też radzę kupić jakąś jawę, dla Gerarda to chyba tylko junak zostanie bo co innego go uciągnie. Jeżdżę i nikt mi z boku nie pier**li że etka nie chodzi tak jak chciał producent albo, że fajkę od świecy nie mam od furutecha 🙂 

Pozdrowienia 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Listwa Furutech e-tp60e z 'gc-303' za 1760zł. Z ciekawosci rozebralem i okazuje się że filtr EMI GC-303 to woreczek żwiru przyklejony do spodu obudowy. Smiac sie czy plakac? :)))))))))))

Ukryta Zawartość

20220813_213154.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, daris666 napisał:

pokój odsłuchowy ( foto w załączniku )

Koledze umknęło, że to zdjęcie posiadanego sprzętu a nie pokoju odsłuchowego. Swoją drogą darzę go sentymentem, ale żeby osoba trzecia przechowywała w swoich archiwach, to pod kopułą chyba nie wszystkie styki zwierają.

Długo się wachałem co Ci kliknąć - masz pucharek bo sentymentalny jestem. A ten sprzet był moim pierwszym, który skłonił do myślenia. Po wielu wpadkach w końcu zaczęło iść do przodu... no może nieco w bok, ale zawsze zgodnie z oczekiwaniami.

Szymon od zawsze w audio mitach próbował poskromić audiofili starając się wiedzieć wszystko i zawsze.

Bzdura! Ja staram się wiedzieć tylko tyle, ile chwilowo potrzebuję. A że to czasem więcej niż niektóre trole mianujące się audiofilami... nie mój problem.

-----

Godzinę temu, folab napisał:

Mając takie coś nie odważył bym się krytkować między innymi mnie...

I znów grubość portfela argumentem... da się niżej upaść? Jak bardzo trzeba nie mieć nic na forum do powiedzenia, by brylować droższym audio?

-----

Ps.

Cześć mistrzu, 

Mówi się miszczu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

znów grubość portfela argumentem... da się niżej upaść? Jak bardzo trzeba nie mieć nic na forum do powiedzenia, by brylować droższym audio?

o czym my mówimy ,sprzęt na zdjęciu nie jest nawet sprzętem audiofolskim ,taka podstawa podstaw ,rozumiem  to ,sam na początku miałem coś podobnego ,gdybyś na dzień dzisiejszy słuchał na takim sprzęcie i wypowiadał się w temacie audio to było by to żałosne ,żałosne biorąc pod uwagę to jak bardzo się wymądrzasz 

Edytowane przez folab
34 minuty temu, szymon1977 napisał:

Bzdura! Ja staram się wiedzieć tylko tyle, ile chwilowo potrzebuję.

Resztę sobie wyprowadź jak wzór na objętość kuli ... 

38 minut temu, szymon1977 napisał:

Długo się wachałem co Ci kliknąć - masz pucharek bo sentymentalny jestem. A ten sprzet był moim pierwszym, który skłonił do myślenia.

Pucharek jest ok, dzięki! 

Są osoby co lubią wypowiadać się "jak prowadzi się Ferrari", choć nigdy nim nie jechali😉

Kolejna ciekawostka innej osoby tu się wypowiadającej, smartphone z izolatorem galwanicznym jako Hi-Endowe źródło dla DACa z USB OTG🤔

40 minut temu, szymon1977 napisał:

ale żeby osoba trzecia przechowywała w swoich archiwach, to pod kopułą chyba nie wszystkie styki zwierają.

a gdzie tam, w wątku znalazłem 🙂 

26 minut temu, folab napisał:

sprzęt na zdjęciu nie jest nawet sprzętem audiofolskim

A skąd pomysł, że jest, skoro sam określam swój system jako lo-end? 

27 minut temu, folab napisał:

,taka podstawa podstaw ,rozumiem  to ,sam na początku miałem coś podobnego

No właśnie.

28 minut temu, folab napisał:

gdybyś na dzień dzisiejszy słuchał na takim sprzęcie i wypowiadał się w temacie audio to

...to jak już pisałem...

47 minut temu, szymon1977 napisał:

...znów grubość portfela argumentem... da się niżej upaść?

9 minut temu, Prewwit napisał:

Kolejna ciekawostka innej osoby tu się wypowiadającej, smartphone z izolatorem galwanicznym jako Hi-Endowe źródło dla DACa z USB OTG

Źródło sygnału USB nie ma znaczenia jak zastosuje się izolację galwaniczną. Może nim być telefon. 

Proponuję sprawdzić co to jest izolacja galwaniczna i jak działa. Dobrze byłoby też zapoznać się ze specyfikacją protokołu USB. 

8 minut temu, daris666 napisał:

a gdzie tam, w wątku znalazłem 🙂 

Jeszcze lepiej: rozumiem przeszukiwać własne skromne archiwa, ale całe Forum? Wow - dziękuję, bo lubię tę fotę. To wtedy zrozumiałem, że V-ka nie jest drogą do szczęścia.

22 minuty temu, Piopio napisał:

Źródło sygnału USB nie ma znaczenia jak zastosuje się izolację galwaniczną. Może nim być telefon. 

Proponuję sprawdzić co to jest izolacja galwaniczna i jak działa. Dobrze byłoby też zapoznać się ze specyfikacją protokołu USB. 

E tam, głupoty piszesz. Nic się na forum nie zmieniło. Dalej to samo w kółko....

24 minuty temu, daris666 napisał:

E tam, głupoty piszesz. Nic się na forum nie zmieniło. Dalej to samo w kółko....

Jeśli piszę głupoty to mi to udowodnij. Jakaś myśl techniczna stoi za nazwaniem tego głupotami ?

daj spokój. nie warto a nawet nie ma sensu pisać na ten temat. dla mnie to możesz słuchać nawet z nokii 6310 przez izolator, bez znaczenia 🙂 🙂

17 godzin temu, przemak napisał:

Tylko średnio to nowy czy nisko już w ogole poradzą sobie z prądem stałym przez chwilkę,  gwizdek nie.

Jeżeli chodzi o awarię jakiegoś podzespołu powodującą pojawienie się prawie całego napięcia stałego możliwego na wyjściu wzmacniacza to gwizdek tylko zasilany przez kondensator może przeżyć, może jeszcze układ z przekaźnikiem to zapewnić, ale przekaźnik w kręgach dbających o bardzo wysoką jakość to zło, chyba że "przekaźnik" półprzewodnikowy, ale nie wiem jakie to jest zło w skali audiofilskiej. Jeżeli chodzi impulsy przy np. włączeniu wzmacniacza to są inne sposoby ograniczania składowej stałej powstałej w ich wyniku na wyjściu wzmacniacza. To są zjawiska chwilowe. Zasilanie przez kondensatory zwrotnicy pasywnej też powoduje impuls napięciowy na głośnikach, jest on łagodzony przez elementy zwrotnicy pasywnej albo wykluczany przez układ z przekaźnikiem we wzmacniaczu. Groźne mogą być tylko awarie wzmacniaczy powodujące pojawienie się stałego napięcia na wyjściu. Jest to jakieś ryzyko, ale czego nie robi się dla uzyskania maksymalnej jakości 😉. Ryzykuję tak już bardzo długi czas i wszystko, odpukać, działa bez większych usterek, choć dla poprawy samopoczucia mam na wyjściu w szeregu z głośnikami wlutowane bezpieczniki rurkowe choć to też z punktu widzenia jakościowego nie jest to też dobre a i zabezpieczenie mało pewne bo zadziała tylko w pewnych warunkach technicznych. W drugim systemie tym z DSP i końcówkami klasy D producent modułów firma Hypex o ile wiem deklaruje wszystkie potrzebne zabezpieczenia bez używania mechanicznych przekaźników, więc wszystkie głośniki powinny być bezpieczne. Nie sprawdzałem pewności i skuteczności ich działania, zdaje się  na deklarację firmową. 

16 godzin temu, J.Jerry napisał:

To jest wada układów aktywnych - wiele głośników i dylemat, czy dać te same wzmacniacze, czy różne.

Ale jaka przyjemna wada, można się wykazać kreatywnością konstruktorską i jest też o czym dyskutować na forum 😉. W moim przypadku rozwiązałem to wiele lat temu decyzją że wzmacniacze zawsze będą takie same pod względem zasilania. Stosuje się do tej zasady do dzisiaj.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

22 minuty temu, Lech36 napisał:

Ale jaka przyjemna wada, można się wykazać kreatywnością konstruktorską i jest też o czym dyskutować na forum 😉.

Jak masz kolumny 3W, to masz 6 wzmacniaczy, 6 głośników, obudowa, zwrotnica, a wariant pasywny to 4 wzmacniacze mniej. Jakimś cudem wariant pasywny jest tańszy, czyli może być lepszej jakości.

• Pokaż nowe odpowiedzi