Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Piopio napisał:

Akurat te marki oferują coś czego inne matki nie oferują. Owszem oferują drogie zabawki ale wyjątkowe. 

Możliwe, ale trzeba by to potwierdzić jakimś badaniem, opowieści bywa że mają podstawę marketingową. Wyjątkowe są na pewno ze względu na często wyjątkową budowę zewnętrzną, ale wewnątrz może być już tak jak w słynnym Goldmundzie za duże pieniądze. Oczywiście wiem że w środku mądrzy też robią wszystko efektownie tak żeby nie było wątpliwości że warto dać za to dużo pieniędzy. Mój znajomy dał dużo pieniędzy za TV Oled firmy Loewe (wielki) i już po gwarancji TV zaczął wykazywać drażniące usterki z którymi serwis pogwarancyjny sobie nie poradził i prawie nowy sprzęt poszedł do utylizacji. Kolega musiał kupić nowy TV choć fakt że dostał na niego od firmy spory upust, ale i tak koszt zakupu tego nowego był ogromny. Lowe to klon LG nie sądzę żeby był lepszy od tych z firmy matki, za to cena jest kilka razy wyższa. To tylko taki przykład z rynku innego niż audio jak ludzie wierzący w wyjątkowość jakiejś firmy czasem się na tej wierze parzą 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, rafa napisał:

Accuphase i MBL ponoc juz pakuja manatki...ponoc... 😉

A jaki to DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym wypuściło ostatnio Accuphase,że mają się pakować ? MBL, który w ofercie ma jednego DAC mbl 1611 F bez wzmacniacza słuchawkowego też ? Czy tak po prostu sobie rzucasz nazwami firm, które oferują nowe produkty ?

Jak Skoda wypuszcza nowy samochód to też tak śmieszkujesz hohohoh Rolls-Royce może się pakować ?

45 minut temu, Lech36 napisał:

Możliwe, ale trzeba by to potwierdzić jakimś badaniem, opowieści bywa że mają podstawę marketingową.

Ty chyba nie znasz rynku audio ... serio nie wiesz co produkuje ACCUPHASE I MBL ?

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

serio nie wiesz co produkuje ACCUPHASE I MBL

Wiem. Nawet słuchałem wypasionego MBL-a w Berlinie na wystawie w dobrych warunkach prezentacyjnych. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Wiem. Nawet słuchałem wypasionego MBL-a w Berlinie na wystawie w dobrych warunkach prezentacyjnych. 

To po co piszesz bzdury ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Adi777 napisał:

Czym specjalnym wyróżniają się ich produkty? Poza luksusowym wyglądem, czasami kiczowatym.

MBL to przede wszystkim głośniki. Nikt nie produkuje takich poza nimi. Efekty przestrzenne najlepsza na świecie - moim zdaniem.

Accuphase to znakomite wzmacniacze i przedwzmacniacze. Mało kto robi teraz wzmacniacze pracujące w klasie A.

Widać nie słuchałeś setupów z w/w firm ...

Teraz, Piopio napisał:

MBL to przede wszystkim głośniki. Nikt nie produkuje takich poza nimi. Efekty przestrzenne najlepsza na świecie - moim zdaniem.

Pewnie tu masz rację. Nawet ciekawie wyglądają. Bardziej mi chodziło o CD, DAC.

2 minuty temu, Piopio napisał:

Mało kto robi teraz wzmacniacze pracujące w klasie A.

Z czego to wynika?

2 minuty temu, Piopio napisał:

Accuphase to znakomite wzmacniacze i przedwzmacniacze.

Fajnie, ale Ty piszesz tak, a inna osoba stwierdzi, że są przeciętne lub/i przereklamowane. 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Nie, nie słuchałem. Masz pewność, żebym się zachwycił?

Po co w ogóle to napisałeś? Zadałem tylko pytanie, co w nich jest takiego nadzwyczajnego.

2 minuty temu, Adi777 napisał:

Nie, nie słuchałem. Masz pewność, żebym się zachwycił?

Owszem. To jest High-End i to słuchać od razu.

3 minuty temu, Adi777 napisał:

Fajnie, ale Ty piszesz tak, a inna osoba stwierdzi, że są przeciętne lub/i przereklamowane. 

Nikt normalny tak nie stwierdzi.

6 minut temu, Piopio napisał:

Nikt nie produkuje takich poza nimi.

Moje małe Onkyo a5vl też nie ma konkurencji 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Czy Audio Analogue to też High-End? Cenowo raczej tak, ponad 20 tysięcy Euro.

Jakoś mnie nie zachwycił. Jakiś drogi Moon też.

Wyrażenie High-End może być ewentualnie użyte w kwestii jakości użytych materiałów, spasowania elementów, ogólnie jakości wykonania. Tutaj audiofilskie klocki są pewnie dobre, choć pewnie też różnie z tym bywa, szczególnie w środku, ale High-End dźwiękowy to stan umysłu, nic więcej.

Edytowane przez Adi777
7 minut temu, Adi777 napisał:

High-End dźwiękowy to stan umysłu, nic więcej.

Są sprzęty bezwzględnie dobre. Zaprojektowane bez kompromisów. Wtedy to kwestia zastosowanej technologii i know-how.

Jakie konkretne modele sprzętów, nie za miliony, mogą konkurować ze wzmacniaczami Accuphase, Luxman, Pass, Gryphon itd. ?

Edytowane przez Piopio

3 minuty temu, Piopio napisał:

Są sprzęty bezwzględnie dobre.

Jasna sprawa. Często kosztują wcale nie tak dużo, przynajmniej w porównaniu z innymi.

Edytowane przez Adi777

Wybieracie się na tegoroczne show? 

Zawsze idę z nadzieją na inspiracje i niemal zawsze wracam zawiedziony 😕  Może tym razem coś wydrenuje portfel? 😛  

6 minut temu, Adi777 napisał:

Jasna sprawa. Często kosztują wcale nie tak dużo, przynajmniej w porównaniu z innymi.

Daj przykład paru takich sprzętów.

Edytowane przez Piopio

Godzinę temu, Adi777 napisał:

Nie macałem, ale myślę, że na pewno Benchmark, zarówno AHB2, jak i HPA4. 

To już jest High-End.

5 godzin temu, Tomek_waw napisał:

A jaki to DAC ze wzmacniaczem słuchawkowym wypuściło ostatnio Accuphase,że mają się pakować ? MBL, który w ofercie ma jednego DAC mbl 1611 F bez wzmacniacza słuchawkowego też ? Czy tak po prostu sobie rzucasz nazwami firm, które oferują nowe produkty ?

A co mnie obchodza jakies wzmacniacze słuchawkowe?

btw jak nie rozumiesz dyskusji to nie zabieraj głosu

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 4.09.2022 o 18:28, przemak napisał:

Mały sens ma sterowanie słuchawek bezpośrednio ze wzmacniacza dużej mocy bez tłumika, bo to oznacza spore szumy. Poza tym oczywiście zasadniczo słuchawki są przeznaczone do pracy ze źródłem o wyższej impedancji wyjściowej, dzisiaj standardowo w okolicach 80 omów, kiedyś tradycyjnie 600.

Sorki, że się wtrącam.

Skoro teoretyzujecie o eksperymentach to zgłaszam się z dygresją:

Zwyczajowy wtyk słuchawkowy rodem z telefonii jest przy wsuwaniu do gniazda zwierny, o czym koniecznie należy pamiętać, aby uniknąć spalenia wzmacniacza. 

Chyba że każdy ma zabezpieczenie przeciwzwarciowe.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 5.09.2022 o 17:13, colcolcol napisał:

Pamiętam koncert G. Moora w Wa-wie i uderzenie, falę, dosłownie ścianę dźwięku - nie do zrealizowania w chałupie. 

Ja ostatni raz w życiu na koncercie rockowym byłem na Iron Maiden na Gwardii w Warszawie. Też była fala dźwięku, aż komórki i kości drżały. Poza falą nie było niczego więcej, bo nawet utwory ciężko było odróżnić. Jak ktoś nie znał to nie poznał, jak znał to sobie w głowie dorobił. Wtedy postanowiłem nigdy więcej nie iść na koncert metalowy, rockowy itp. I mimo super składu w tym roku na Mystic u mnie w Gdańsku nie zmieniłem postanowienia. I mimo, że do tego festiwalu ode mnie z domu jest kilka km to go było słychać. Dziękuję, postoję, wolę w domu, szkoda uszu.

13 godzin temu, Piopio napisał:

Owszem oferują drogie zabawki ale wyjątkowe. 

Owszem. Wygląd. Zwłaszcza Accuphase. Jakbym miał luźną kasę, miejsce to bym kupił dla wyglądu.

12 godzin temu, Piopio napisał:

... serio nie wiesz co produkuje ACCUPHASE I MBL ?

Niezdrową podnietkę i takie samo uwielbienie?

10 godzin temu, Piopio napisał:

Jakie konkretne modele sprzętów, nie za miliony, mogą konkurować ze wzmacniaczami Accuphase, Luxman, Pass, Gryphon itd. ?

Praktycznie każdy zaprojektowany i zbudowany zgodnie ze sztuką.

10 godzin temu, Piopio napisał:

Są sprzęty bezwzględnie dobre.

Pomiarowo to może tak, ale odsłuchowo to raczej co tam się komu podoba.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

wolę w domu, szkoda uszu

To kwestia świadomości i potrzeb, ''to se ne vrati pane Havranek" jak mawiał klasyk, ja również już nie chodzę 😕 

Koncert rockowy ma taki być, mocny, hałaśliwy, energetyczny, prowokujący do ruchu, ale żeby to porównywać w jakimkolwiek elemencie do odsłuchu w domu? To właśnie w domu najbardziej działa wyobraźnia dokładająca po 100 metrów w prawo i w lewo, jakąś niby energię. Ot zwykłe ciśnieniowe plumkanie, lepsze lub gorsze. 

Czasami zapuszczę Eddiego V.H. owszem, ściany się trzęsą, dźwięk czysty, klarowny, ale porównywanie do koncertu jest niczym zrównaniem szans a nawet jak czytam wyższością pocztówki z wakacji - do oglądania Afryki z Kilimandżaro.   

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Praktycznie każdy zaprojektowany i zbudowany zgodnie ze sztuką.

Serio ? Mówisz, że wzmacniacz za 3k może konkurować z takim za 30k ? 

Znasz jakieś tanie wzmacniacze w klasie A ?

Czy Ty wiesz jak wygląda kontrola głośności we wzmacniaczu za 3K a takim za 30K ?

„Jak to wyglada“, nie jest takie wazne. To nie jest do ogladania, to jest do sluchania. A przy sluchaniu liczy sie to, co wychodzi z tylu z tych czarno-czerwonych terminali i dociera do naszych uszu

Chyba ze stosujemy inne kryteria (waga, funkcje, prestiz, tradycja, wzornictwo,…) to wtedy zeczywiscie nie mozna ich porownywac.

15 godzin temu, Piopio napisał:

Oczywiście że wszystkich nie słuchałem bo i po co? Accuphase ma przynajmniej zaletę bo produkują zwrotnice do systemów aktywnych i to takie pozwalające wybrać zwrotnice z filtrami o nachyleniu nawet 96dB/okt, ale na tym forum takie systemy są krytykowane. Patrzę z uznaniem na produkty tych firm w/w, ale nie liczyłbym że po ich nabyciu z systemu wyleci ten przysłowiowy "wróbelek", wszystko będzie zależeć od akustyki w pomieszczeniu w którym ten sprzęt ustawimy. 

16 godzin temu, Piopio napisał:

To po co piszesz bzdury ?

Gdzie widzisz w stwierdzeniu faktu "bzdury"?

15 minut temu, Lech36 napisał:

Gdzie widzisz w stwierdzeniu faktu "bzdury"?

To nie fakt a Twoje przekonania.

15 minut temu, Lech36 napisał:

Oczywiście że wszystkich nie słuchałem bo i po co?

Po to by wyrobić sobie własne zdanie a nie tylko teoretyzować. 

Edytowane przez Piopio

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Piopio napisał:

to nawet nie przekonania tylko zwykłe opinie , ktore prezentuje w celu uzyskania jakiegokolwiek poparcia dla utwierdzenia się w poglądzie , że to co postuluje może być prawdą

11 minut temu, Piopio napisał:

Niczego nie opieram na przekonaniach ani swoich ani cudzych, liczy się tylko technika i jej jakość. Przekonania to występują w innej grupie osobowej.

14 minut temu, Piopio napisał:

Po to by wyrobić sobie własne zdanie a nie tylko teoretyzować. 

Nie wyrobisz sobie zdania słuchając bardzo dużej ilości próbek w różnych warunkach akustycznych, a słuchać zawsze w tych samych warunkach akustycznych mogą tylko zawodowi testerzy sprzętu i to nie zawsze bo to też zależy od różnych warunków brzegowych. 

24 minuty temu, Lech36 napisał:

Nie wyrobisz sobie zdania słuchając bardzo dużej ilości próbek w różnych warunkach akustycznych, a słuchać zawsze w tych samych warunkach akustycznych mogą tylko zawodowi testerzy sprzętu i to nie zawsze bo to też zależy od różnych warunków brzegowych. 

Posłuchasz raz dobrego wzmacniacza w klasie A z odpowiednim sprzętem towarzyszącym to zrozumiesz w czym rzecz.

• Pokaż nowe odpowiedzi