Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Ajothe napisał:

Czasami warto zrobić sobie przerwę na ciekawe zabawy 🤭

Sieciówki?

Ekstremalnie nieciekawa zabawa.

Z wynikiem do przewidzenia.

Ciekawa może być w niej wyłącznie mina testowanego. Skoro jednak już się takie miny widziało, i to już też nie pociąga. 

3 godziny temu, Seyv napisał:

Psychoakustyka tyle, że różni ludzie mają różną podatność na sugestie. Kto ma dużą podatność raczej nie nadaje się do testów odsłuchowych. 

Niby tak pojawiają się jednak dwa zgrzyty:

1). Gdyby nie psychoakustyka, to z drgań błony bębenkowej mózg nie wytworzyłby wrażeń, które nazywamy dźwiękami. Wszystko wokół by drgało, a w naszych mózgach panowałaby cisza.

2). Ogromna siła uleganiu sugestii. Polecam przeczytać artykuł ze świadomością, że przeciętny użytkownik hifi jest zdecydowanie mądrzejszy od konia. Ile sygnałów jest w stanie odebrać i uwzględnić nasza podświadomość?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

43 minuty temu, iro III napisał:

Sieciówki?

Ekstremalnie nieciekawa zabawa.

Z wynikiem do przewidzenia.

Ciekawa może być w niej wyłącznie mina testowanego. Skoro jednak już się takie miny widziało, i to już też nie pociąga. 

Z głośnikowymi tak samo, połowa placebo i ciekawe jakie byłyby wyniki...

Różnice są, ale dla mnie subtelne i nie mam pojęcia jakbym na takim teście wypadł 😁

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ukryta Zawartość

Bardzo ciekawe.
szkoda tylko,że nie dali mu jakichś sieciówek albo głośnikowych do porównania.
Poznalibyśmy prawdę.

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Bardzo ciekawe.
szkoda tylko,że nie dali mu jakichś sieciówek albo głośnikowych do porównania.
Poznalibyśmy prawdę.

No chyba, że koń podjąłby się prawdziwie ślepego testu, a nie tylko testu z przymkniętym okiem. "Mądry Hans" nie musiał nawet być świadom, że go o coś pytają by udzielić prawidłowej odpowiedzi, pokazał na czym polega sugestia.

W dniu 24.11.2023 o 11:51, Piopio napisał:

A z czym się nie zgadzasz ? Nie wiesz co to jest jakość ? 

Odpowiem za buma

Drogie czyli jakość

Innymi słowy manipulacja 

Zdanie: "ciebie na to nie stać" to puenta dyskusji i ostateczny argument

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 godzinę temu, xetras napisał:

Odpowiem za buma

Drogie czyli jakość

Innymi słowy manipulacja 

Ja nie twierdzę, że wszystko co drogie to gra dobrze. Są dość tanie sprzęty, które grają znakomicie. Większość drogich sprzętów gra dobrze bo jest zbudowana bez kompromisów. Zastosowano komponenty klasy premium 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 godzin temu, Piopio napisał:

Zastosowano komponenty klasy premium

Czyli takie zamknięte w ładniejszej obudowie z dopiskiem np. "for audio"? 😉 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 29.11.2023 o 22:07, Pseudodrummer napisał:

Warto sprawdzic-potem gadac

Kazdy meloman musi byc muzykiem z doswiadczeniem i do tego producentem. Najlepiej z 40 letnim doswiadczeniem. Inaczej nie moze sie nazwac melomanem.. 😄 co tu sie wyrabia na tym forum jest po prostu odlotowe 😄 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

16 godzin temu, Piopio napisał:

Większość drogich sprzętów gra dobrze bo jest zbudowana bez kompromisów. Zastosowano komponenty klasy premium 😉 

Przyszły mi na myśl legendarne wzmacniacze Marantz w wersji SE KI, które były tymi samymi wzmacniaczami ale z "zastosowaniem komponentów klasy premium". Czy dzięki temu grały "dobrze" ? Eee... Na szczęście przymrużone oczko sugeruje, jak traktować Twoje wpisy.

-----

2 minuty temu, rafa napisał:

Kazdy meloman musi byc muzykiem z doswiadczeniem i do tego producentem. Najlepiej z 40 letnim doswiadczeniem

Nie musi, ale niech bez tego nie stawia się ponad tymi, co mają.

Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Przyszły mi na myśl legendarne wzmacniacze Marantz w wersji SE KI, które były tymi samymi wzmacniaczami ale z "zastosowaniem komponentów klasy premium". Czy dzięki temu grały "dobrze" ? Eee... Na szczęście przymrużone oczko sugeruje, jak traktować Twoje wpisy.

Porównywałeś wersję Ki do zwykłego?

Czy może uważasz, że lepsze komponenty nic nie wnoszą do jakości dźwięku? 

6 minut temu, rafa napisał:

Kazdy meloman musi byc muzykiem z doswiadczeniem i do tego producentem. Najlepiej z 40 letnim doswiadczeniem. Inaczej nie moze sie nazwac melomanem.. 😄 co tu sie wyrabia na tym forum jest po prostu odlotowe 😄 

Zwłaszcza wyjęte z kontekstu.
Zachęcam do większej oryginalności,i dalszej pracy intelektualnej.
Cytować tez trzeba umieć.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 30.11.2023 o 10:09, Lech36 napisał:

i bez emocji jak powinno być.

I to w tobie lubie Lechu. 😉 

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak

W dniu 30.11.2023 o 10:09, Lech36 napisał:

Z tym że zawsze staram się dyskutować na płaszczyźnie technicznej, stwierdzenia "ja słyszę" do merytorycznych argumentów nie zaliczam.

Takie sa prawidla hobystyki. Ludzie maja do tego prawo bo nie wszyscy musza byc producentem i muzykiem z 40 letnim doswiadczniem do tego 😉 

11 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Kontekst byl taki jak zawsze. Umniejszyc tym drugim bo "ja jestem ekspertem"

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Raczej zaden meloman nie twierdzi ze jest lepszym producentem audio (choc moze oceniac jego dzielo) ani ze lepiej by zagral niz artysta (choc dalej moze oceniac jego dzielo).

4 minuty temu, rafa napisał:

ja jestem ekspertem"

Bardzo się cieszę,warto jest słuchać eksperta.
Wiele się można nauczyć.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Czyli takie zamknięte w ładniejszej obudowie z dopiskiem np. "for audio"? 😉 

Ja wole wynajdywac takie komponenty ktore graja lepiej od innych ale jeszcze nikt nie oznaczyl "for audio" i nie podniosl ceny.

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

53 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Bardzo się cieszę,warto jest słuchać eksperta.
Wiele się można nauczyć.

Brawo ty..

2 godziny temu, rafa napisał:

Ja wole wynajdywac takie komponenty ktore graja lepiej od innych ale jeszcze nikt nie oznaczyl "for audio" i nie podniosl ceny.

Te "for audio" kosztują u producenta tyle samo tylko mają dodatkowo ten nadruk. Nikt nie wciska że są lepsze, producent też tego nie robi, ale wyobraźnia działa 😉.

2 godziny temu, rafa napisał:

Ja wole wynajdywac takie komponenty ktore graja lepiej od innych

Nikt Tobie tego nie zabrania, ale wynajdywanie powoduje stres dla druku płytki i może powodować zmiany w brzmieniu na skutek przegrzania punktów lutowniczych. Bierzesz to pod uwagę?  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Czy może uważasz, że lepsze komponenty nic nie wnoszą do jakości dźwięku? 

Nic? Nie.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Porównywałeś wersję Ki do zwykłego?

Nie. A niby po co?

21 godzin temu, xetras napisał:

Odpowiem za buma

Drogie czyli jakość

Innymi słowy manipulacja 

Jak ktoś chce dużo płacić za złudzenia to czemu mu tego bronić? Producent będzie miał większą kasę na rozwój.

8 godzin temu, rafa napisał:

Kontekst byl taki jak zawsze. Umniejszyc tym drugim bo "ja jestem ekspertem"

Masz rację, to umniejszanie innych kosztem siebie jest paskudne. Nawet w tym wątku, zobacz, jaka chełpliwa wypowiedź:

W dniu 28.11.2023 o 22:45, raiwan napisał:

Jedni mają bardziej wrażliwy i lepszy słuch, rozróżnianie dźwięków, kierunkowości, lepiej odbierają przekaż przestrzeni i sceny (stereo), są bardziej tego świadomi niż inni, którzy próbują być "Audiofilami", którzy czasami wydają miliony złotych, żeby nimi zostać (jestem bo mam, mam więc jestem). 

Życia się nie oszuka. Sceptycy będą krytykować bo sami tego nie widzą, choć tu bardziej pasuje "nie słyszą". 

Jak ktoś jest daltonistą to się z tym powinien pogodzić a nie wmawiać innym, że lcd qled nie mają piękniejszych kolorow niż zwykle lcd bo on tego nie widzi 😉

Ja zauważyłem co takiego, że większość tu obecnych uważa, że każdy ma taki sam słuch i inteligencję, więc "skoro ja nie słyszę to znaczy, że innym się wydaje, bo badałem słuch"

Także ten... 😉

nagrywamy.com

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Nikt Tobie tego nie zabrania, ale wynajdywanie powoduje stres dla druku płytki i może powodować zmiany w brzmieniu na skutek przegrzania punktów lutowniczych. Bierzesz to pod uwagę?  

Oczywiście, dlatego do takich testów wlutowuje przewody i lutuje do tych przewodów a nie w gnieździe. Tam dopiero ląduje finalnie wybrany element.

Można też wlutować taki socket w który wsuwasz komponent bez lutowania. 

21 minut temu, przemak napisał:

Masz rację, to umniejszanie innych kosztem siebie jest paskudne. Nawet w tym wątku, zobacz, jaka chełpliwa wypowiedź:

Także ten... 😉

Niech każdy się choć trochę poprawi to dyskusja będzie przyjemniejsza.

btw Ja mam trudności z oceną niektórych odcieni kolorów to w tematyce barw rzadko zabieram głos. Choć potrafie wybrać dla siebie TV który ma najlepszy dla mnie obraz

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Jak ktoś chce dużo płacić za złudzenia to czemu mu tego bronić? Producent będzie miał większą kasę na rozwój.

Niektórych tutaj to najbardziej boli. Może jakby oni inkasowali to by siedzieli cicho 😉

2 godziny temu, tedi02 napisał:

opinie wydałeś

Nie

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

szanuję opinie innych.

Kurde na tym forum powinien gdzieś powstać jeszcze jeden odłam, który by się nazywał "dla tych co chcą usłyszeć więcej" i składał by się z tematów "głośniki", "zwrotnice", "kable" i "akcesoria" i w tych tematach mogli by się odzywa tylko Ci, którzy mają doświadczenia z różnymi wrażeniami odsłuchów na różnych elementach sprzętu audio a kto by się tam odezwał, że nie ma różnicy w dźwięku na różnych kablach, elementach zwrotnicy czy innych to by od razu dostawał bana i post byłby usuwany za śmiecenie. Wtedy by nie było żadnych kłótni czy ktos coś słyszy uszami czy mózgiem 🙂

Po co te maratony marnowania czasu i nerwów kto słyszy a kto nie. Podważanie i podawania dowodów i opowieści. Ci co chcą wierzyć to niech wierzą. 

Tak jest w wielu wątkach - najwięcej mają do powiedzenia ci, co nie mają

kompletnie nic do powiedzenia - już pisałem - gra w POMIDORA.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 minutes ago, raiwan said:

kto by się tam odezwał, że nie ma różnicy w dźwięku na różnych kablach, elementach zwrotnicy czy innych to by od razu dostawał bana i post byłby usuwany za śmiecenie.

Kiedyś było coś podobnego. Nazywało się salonik. Koniec był marny.

Myślę, że gdyby nie popadać w skrajności, obyłoby się bez takich tworów.

Wyrzucanie kogoś z wątku tylko za to, że pokazuje różne absurdy to powrót do średniowiecza. Przykłady można znaleźć w zakładce hi-end - np.: wątek "Audiofilski switch" - to co tam można znaleźć to ekstremalna głupota - to ignorancja do n-tej potęgi i pogarda dla rzetelnej wiedzy

• Pokaż nowe odpowiedzi