Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

@przemak - bardzo Cię proszę - zdejmij już tę maskę z twarzy, bo wyglądasz jak jakiś muzułmanin. No chyba, że nadal jesteś zwolennikiem masek covidowych.

Przepraszam za wpis nie nie temat, ale nie mogę już patrzeć na ten zamaskowany awatar człowieka z taką wiedzą. 😉

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Dla jasności: te cząsteczki drgają, co pisałeś, że ich nie ma.

Nie ma cząsteczek powietrza, bo powietrze to mieszanina gazów między innymi, więc w rzeczy samej są cząsteczki wchodzące w skład powietrza, nie cząsteczki powietrza.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Tak, a najwięcej w nim Azotu, zatem ośrodkiem w którym rozprzestrzenia się fala dźwiękowa to azot, a nie powietrze. 

😆

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Nie ma cząsteczek powietrza, bo powietrze to mieszanina gazów między innymi, więc w rzeczy samej są cząsteczki wchodzące w skład powietrza, nie cząsteczki powietrza.

Wybacz błędne słownictwo, ja się na tym nie znam - ja to tylko rozumiem.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Rozumienie, w którym sugeruje się, że ktoś wspomina drgania bytów nieistniejacych, jest cokolwiek dziwne. Ale wybaczam.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Rozumienie, w którym sugeruje się, że ktoś wspomina drgania bytów nieistniejacych, jest cokolwiek dziwne. Ale wybaczam.

Istnieją i drgają, tylko inaczej na imię mają 🙂

Miałeś szansę, ale nie skorzystałeś, a pytałem znacznie wcześniej 🙂

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Sam wymyśliłaś cząsteczki latające od głośnika do ucha, to sam sobie odpowiedz jakie.

To był sarkazm 😃 

14 godzin temu, mamun napisał:

Przeczytałem wczoraj o dociążaniu dźwięku poprzez fizyczne dociążenie urządzenia audio. Nie napisano czy kwietnikiem, czy płytką chodnikową. 

U mnie żona dba aby bas był fizycznie dociążony doniczką i gra bardzo dobrze 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Ajothe napisał:

To był sarkazm 😃 

A sarkazmie można by mówić, gdybyś rozumiał coś, czego ja nie rozumiem, a skoro klikasz lajki gdy @przemak pisze dokładnie to samo, co wyśmiałeś gdy ja pisałem, to raczej trudno mówić o zrozumieniu tematu.

10 godzin temu, raiwan napisał:

Według mmnie kolce coś tam tłumią wibracje

Niczego nie tłumią tylko skupiają na mniejszej powierzchni, z tymi kolcami to tylko same problemy wymyślono to na wykładziny i dywany, a dziś daje się je nawet do stolików i trzeba jeszcze talerzyki żeby podłogi nie zniszczyć kuriozum. Ja niedawno przy remoncie mówię sobie dość, miałem oryginalne kolce od producenta zastąpiłem je nóżkami od maszyny do szycia! Za ułamek ceny mam nóżki wahliwe mogę sobie wypoziomować kolumny jak chcę i co najważniejsze przesunąć w razie potrzeby bez pierdzielenia się z jakimiś podkładkami pod kolce 🙂

Edytowane przez malikali
5 godzin temu, romeksz napisał:

Generalnie, wystarcza wykręcenie zabezpieczeń transportowych

Ukryta Zawartość

"Ci panowie" - przywieźli, przenieśli, zabezpieczenia zdemontowali, ustawili, wypoziomowali, podłączyli, przetestowali, starą zabrali...jeśli wiesz o czym nówię 😉

Mam nadzieję, że to już zakończy OT "wibracyjno-audio-pralkowy".

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, malikali napisał:

Niczego nie tłumią tylko skupiają na mniejszej powierzchni, z tymi kolcami to tylko same problemy wymyślono to na wykładziny i dywany, a dziś daje się je nawet do stolików i trzeba jeszcze talerzyki żeby podłogi nie zniszczyć kuriozum.

Ceremonia z kolcami i zabezpieczniem przed nim twardej powierzchni krążkiem, daje użytkownikowi wrażenie obcowania ze sprzętem znacznie wyższej klasy niż posiada.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Na tę chwilę, to Przemek pisze Ci to samo co ja tylko innym słowami, ale Ty zdaje się ani jednego ani drugiego nie rozumiesz.

10 godzin temu, Ajothe napisał:

Co ten Przemek począłby bez Ciebie. 

A ktoś badał i testował te kolce pod kolumny? 

Miałem w starym mieszkaniu drewniana podłogę. Kolumny bezpośrednio postawione na podłodze. Często sąsiad walił w sufit, że za głośno. Kupiłem nóżki bo się naczytałem na forum, że odizolowuja od podłoża i nie przenoszą drgań... Od tamtej pory sąsiad już nie walił w sufit ani nie przychodził, że mu hałasuje za bardzo. 

Dla mnie to jest argument większy i przekonywujący. 

3 minuty temu, raiwan napisał:

Od tamtej pory sąsiad już nie walił w sufit ani nie przychodził, że mu hałasuje za bardzo. 

A ty masz od tamtej pory o połowę mniej basu w pokoju 😀

No właśnie szkoda, że Jamo d570 ma słaba górę bo bas miał najlepszy na razie w swojej klasie. W sensie taki niski i przyjemny. Też przydało by mu się kopa, bo zamulał, ale ogólnie był bardzo fajny. Coś za coś zawsze 

8 minut temu, raiwan napisał:

A ktoś badał i testował te kolce pod kolumny? 

Miałem w starym mieszkaniu drewniana podłogę. Kolumny bezpośrednio postawione na podłodze. Często sąsiad walił w sufit, że za głośno. Kupiłem nóżki bo się naczytałem na forum, że odizolowuja od podłoża i nie przenoszą drgań... Od tamtej pory sąsiad już nie walił w sufit ani nie przychodził, że mu hałasuje za bardzo. 

Dla mnie to jest argument większy i przekonywujący. 

Ale co tu testować? Wystarczy rzucić okiem by uświadomić sobie, że kolec nie działa atywibracyjnie a wprost przeciwnie, doskonale wibracje przenosi.

13 minut temu, raiwan napisał:

Kupiłem nóżki bo się naczytałem na forum, że odizolowuja od podłoża i nie przenoszą drgań...

🙂

Czyli jak jest trzęsienie ziemi to na szczycie góry są największe fale? Wtedy wręcz one tańczą? 

W takim razie dlaczego najlepsze wygłuszenia są w kształcie piramidek lub wytłoczek? 

A jeżeli chodzi o problem przesuwania podkładek pod kolcami to polecam podklejenie je grubym twardym filcem. Nie mam żadnych problemów z przesuwaniem głośników. Do tego taki filc dodatkowo tłumi. 

Edytowane przez raiwan
14 minut temu, raiwan napisał:

Czyli jak jest trzęsienie ziemi to na szczycie góry są największe fale? Wtedy wręcz one tańczą? 

W takim razie dlaczego najlepsze wygłuszenia są w kształcie piramidek lub wytłoczek? 

Ja myślę, że w tej chwili próbujesz dodawać dwa ułamki o różnych mianownikach...a wynik nie che się zgodzić z tabelką prawidłowych odpowiedzi 😉

11 godzin temu, przemak napisał:

I tak, jedna konkretna cząsteczka odtworzy dźwięk trąbki, nie ma żadnego obowiązku żeby ta cząsteczka drgala sinusoidalnie i do pełnego brzmienia trzeba było ich więcej. Ilu w takim razie? A niby na jakiej częstotliwości/harmonicznej taka cząsteczka drga, sama sobie wybiera? 

Potrzeba tyle czasteczek by zapewnić pewne kontinuum w przestrzeni pozwalające tworzyć zmiany ciśnienia. Jedna cząstka swoim ruchem nie kreśli kształtu "waveform" od którego zaczęla się ta dyskusja czyli tego dwutonowego sinusoidalnego wężyka. Fala akustyczna powstaje dzięki ściśliwości i gęstości ośrodka propagacji jakim jest powietrze. To zmiany ciśnienia tworzą falę i ją kształtują. Częstotliwość i kształt fali akustycznej nie jest odzwierciedleniem ruchu i drgań "własnych" pojedyńczej cząsteczki. 

Zgadzasz się z tym co napisałem czy uważasz, że jedna cząsteczka, molekuła będąca azotem czy tlenem lub innym argonem ze składu powietrza da radę i swoją trajektorią, ruchem, drganiami odzwierciedli "waveform" np. trąbki? 

Godzinę temu, raiwan napisał:

A jeżeli chodzi o problem przesuwania podkładek pod kolcami to polecam podklejenie je grubym twardym filcem.

I w tym momencie cała zaleta kolca (którą jest przenoszenie wibracji a nie izolacja od wibracji) sprowadzona zostaje do elastyczności filcu 🙂

To filc wytłumił drgania a nie kolec, a kolec jest w tym układzie absolutnie zbędnym. Są wkręcane grzybki zakończone elastycznym materiał, ale zrobić coś hak należy to takie trywialne, nieaudiofilskie.

-----

18 minut temu, MariuszZ. napisał:

Potrzeba tyle czasteczek by zapewnić pewne kontinuum w przestrzeni pozwalające tworzyć zmiany ciśnienia. Jedna cząstka swoim ruchem nie kreśli kształtu "waveform" od którego zaczęla się ta dyskusja czyli tego dwutonowego sinusoidalnego wężyka.

Odtworzy, ten wąż pokazuje, ze w powietrzu nie masz dwóch dźwięków a jedną ich sumę

Ukryta Zawartość

Częstotliwość i kształt fali akustycznej nie jest odzwierciedleniem ruchu i drgań "własnych" pojedyńczej cząsteczki. 

Jest na odwrót, jedna cząsteczka odzwierciedla częstotliwość i kształt fali akustycznej.

Zgadzasz się z tym co napisałem czy uważasz, że jedna cząsteczka, molekuła będąca azotem czy tlenem lub innym argonem ze składu powietrza da radę i swoją trajektorią, ruchem, drganiami odzwierciedli "waveform" np. trąbki? 

Nie mnie pytasz , ale czysto teoretycznie tak to właśnie działa. W praktyce mikrofon odbiera uśrednionych ruch milionów częsteczek, ale biorąc pod uwagę, ze dzieje się to w jednym czasie i minimalnej odległości, obstawiam zbyt wiele to nie zmieni. BTW na płycie patefonowej czy w pliku wav nic poza jednym szlaczkiem nie ma, mnogość dźwięków powstaje dopiero w mózgu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

W podłogowych XTZ 99.36 są bardzo fajne stożkowe, prawie trójkątne krótkie nóżki gumowe. Super sprawa. Szukałem czegoś takiego po necie i ciężko. Nie pamiętam, czy były odkręcane

Albo takie, śmiesznie wygląda, ale... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

38 minut temu, szymon1977 napisał:

Odtworzy, ten wąż pokazuje, ze w powietrzu nie masz dwóch dźwięków a jedną ich sumę

38 minut temu, szymon1977 napisał:

Jest na odwrót, jedna cząsteczka odzwierciedla częstotliwość i kształt fali akustycznej.

"Wąż" obrazuje zmiany ciśnienia powietrza, nie ruchu jednej cząsteczki powietrza. Nie neguję zjawiska superpozycji fal, a treść drugiej wypowiedzi. Patrz szerzej np. czym jest dyfuzja gazu i czy da się określić ruch jednej cząsteczki korelując ją z kształtem fali akustycznej. 

7 minut temu, MariuszZ. napisał:

Wąż" obrazuje zmiany ciśnienia powietrza, nie ruchu jednej cząsteczki powietrza.

Jest na odwrót, jedna cząsteczka zobrazuje "zmiany ciśnienia powietrza".

10 minut temu, MariuszZ. napisał:

Nie neguję zjawiska superpozycji fal, a treść drugiej wypowiedzi.

Bezpodstawnie.

9 minut temu, MariuszZ. napisał:

Patrz szerzej

Wolę zmierzać do celu niż łazić dookoła.

• Pokaż nowe odpowiedzi