Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, bum1234 napisał:

Już widzę, jak odróżniasz oryginał od podróbki na słuch, bądź poważny 😄

To nie sa takie same kable, to było sedno mojego wpisu, czy odróżnię na słuch, nie wnikam.

3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

To nie sa takie same kable, to było sedno mojego wpisu, czy odróżnię na słuch, nie wnikam.

A jak schodzą z tej samej taśmy, tylko numery inne? 😉

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Ja nie gdybam, mam doświadczenie z Nordost, oryginały i podróby.

11 minut temu, .:Gerard:. napisał:

czy odróżnię na słuch, nie wnikam

I w tym tkwi sedno sprawy.

Nie odróżnisz. I to nie tylko w tym wypadku 😄

9 minut temu, Ajothe napisał:

To oczywiście możliwe i nawet prawdopodobne, ale to i tak nie ma najmniejszego znaczenia.

2 godziny temu, bum1234 napisał:

I w tym tkwi sedno sprawy.

Nie odróżnisz. I to nie tylko w tym wypadku 😄

Po uj mi uszy i mózg, następnym razem po prostu się zapytam na forum 🙂 

W dniu 20.10.2024 o 01:35, szymon1977 napisał:

Ha! Miałem wkleić w wątku audio-dowcipy, ale filmik warty poważnego potraktowania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co górnicy robią w tym tunelu?

Prędkość f a l i dźwiękowej wcale nie musi być widziana.

Wystarczy koncert w plenerze. 

Wieczór i wzrost wilgotności w powietrzu zmienia rozchodzenie się f a l i. Ponieważ o świcie zwykle nie odbywają się (wyjątek - Dżem, 1986, czerwiec, Sopot, Opera Leśna) to jedynie z przyspieszeniem ma się (czasem) do czynienia.Przy większej wilgoci gęstość jest większa i fala szybsza (wraz z nadejściem wieczoru).

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

A jest w ogóle jakieś audio idealne? Gdzie sprzęt brzmi tak dobrze, że nie potrzebne są wynalazki i wodowtryski, żeby poprawić cokolwiek już? Czy audio to gonienie za marchewką przez całe życie bez efektów i zadowolenia?

Pamiętam za łebka, że było coś takiego prostego w audio, że masz głośniki X i wzmacniacz X i jest już super i cieszył się człowiek, że ma super sprzęt i już... A teraz? Nawet głośniki HiEnd są już głośnikami podstawowymi, od biedy, jakaś konieczność 🙂 jakby nagle po kilkunastu latach większość Polaków zrobili się milionerami i gardzą dobrym sprzętem i bez wydania setek tysięcy złociszy nawet nie ma mowy o dobrym audio 😁 

Jak czytam niekiedy na zagranicznych forach to tam nie ma takiego czegoś, tam jest tak, że nawet tanimi konstrukcjami się zachwycają i poświęcają dużo pracy nad ich udoskonalaniem i nikt nikogo nie krytykuje, tylko jest chęć poznawania efektów... Potrafią docenić walory taniego, ale bardzo dobrego sprzętu

Edytowane przez raiwan
2 godziny temu, raiwan napisał:

A jest w ogóle jakieś audio idealne? Gdzie sprzęt brzmi tak dobrze, że nie potrzebne są wynalazki i wodowtryski, żeby poprawić cokolwiek już? Czy audio to gonienie za marchewką przez całe życie bez efektów i zadowolenia?

Gonienie za marchewką przez całe życie.

3 godziny temu, raiwan napisał:

Pamiętam za łebka, że było coś takiego prostego w audio, że masz głośniki X i wzmacniacz X i jest już super i cieszył się człowiek, że ma super sprzęt i już... A teraz? Nawet głośniki HiEnd są już głośnikami podstawowymi, od biedy, jakaś konieczność 🙂 jakby nagle po kilkunastu latach większość Polaków zrobili się milionerami i gardzą dobrym sprzętem i bez wydania setek tysięcy złociszy nawet nie ma mowy o dobrym audio 😁 

Jak czytam niekiedy na zagranicznych forach to tam nie ma takiego czegoś, tam jest tak, że nawet tanimi konstrukcjami się zachwycają i poświęcają dużo pracy nad ich udoskonalaniem i nikt nikogo nie krytykuje, tylko jest chęć poznawania efektów... Potrafią docenić walory taniego, ale bardzo dobrego sprzętu

Jestem bardzo zadowolony z swojego zestawu. Koszt całkowity 13kzł i nie zamierzam zmieniać... bawię się jedynie teraz trochę w kable, trochę w akustykę ale ani DAC ani kolumn aktywnych nie zamierzam zmieniać.. Gonie królika ale nie w kolumnach ani DAC ponieważ sądzę, że jak na moje wymagania osiągnąłem End game... pewnie są systemy lepiej grające ale po co...

2 minuty temu, Piniu2906 napisał:

Jestem bardzo zadowolony z swojego zestawu. Koszt całkowity 13kzł i nie zamierzam zmieniać... bawię się jedynie teraz trochę w kable, trochę w akustykę ale ani DAC ani kolumn aktywnych nie zamierzam zmieniać.. Gonie królika ale nie w kolumnach ani DAC ponieważ sądzę, że jak na moje wymagania osiągnąłem End game... pewnie są systemy lepiej grające ale po co...

Przypomnij mi całość zestawu.

W ogóle fajnie byłoby,gdyby użytkownicy forum mieli stopki z opisem systemu. Krótki rzut okiem i wiemy co gra.

Hegel H120 & KEF R3

1 minutę temu, Prawie Audiofil napisał:

Przypomnij mi całość zestawu.

W ogóle fajnie byłoby,gdyby użytkownicy forum mieli stopki z opisem systemu. Krótki rzut okiem i wiemy co gra.

RME ADI DAC 2 fs, kolumny aktywne Acoustic energy AE1, subwoofer Klipsch SP 100 i laptop (nie wliczam w cenę, bo każdy go ma)... dodatkowe 1kzł wliczam na słuchawki Beyerdynamic DT900 pro x... zestaw minimalistyczny i to jest jedyna jego pięta achillesowa (sub sporo daje ale to nie wszystko). Całość gra na 20mk2 i jedynie mogę się przyczepić do tego, że AE 1 są stosunkowo małymi kolumnami.. jestem happy

8 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Gorzej gdy nie tylko "co gra", ale znajdą się i tacy, którzy będą od razu wiedzieli "jak gra", lub jak "nie ma prawa grać".

5 minut temu, iro III napisał:

Gorzej gdy nie tylko "co gra", ale znajdą się i tacy, którzy będą od razu wiedzieli "jak gra", lub jak "nie ma prawa grać".

żródło, wzmocnienie, kolumny

i tyle

fakultatywnie ,jak się zmieści-galanteria 😉(bo gra system!)

Hegel H120 & KEF R3

Godzinę temu, iro III napisał:

... ale spokojnie, jaką listwą i kablem zasilającym i czym go owinąć albo kabelkami "cyfrowymi" "naprawić" to niegranie doradzą za friko.

4 godziny temu, raiwan napisał:

Moje. Zadowolenie to stan umysłu a nie jakość RTV.

2 godziny temu, greg190872 napisał:

Gonienie za marchewką przez całe życie.

Wolę fajnej płyty poszukać od żonglerki RTV.

Godzinę temu, Prawie Audiofil napisał:

Tylko po co? Posiadanie drogiego RTV nijak się ma do wiedzy czy doświadczenia. Kiedyś miałem swój system w stopce, ti pewien cham bezczelny zgłosił moderacji, że go swoim lo-fi prowokuję do pyskówki... tzn. groził, że zgłosi a czy to zrobił nie wiem.

1 godzinę temu, Piniu2906 napisał:

jedynie mogę się przyczepić do tego, że AE 1 są stosunkowo małymi kolumnami.. jestem happy

Z subem stają się potężne.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nawet jak kable są produkowane z Chin i oryginały zjeżdżają z tej samej taśmy produkcyjnej co podroby to i tak nie będzie tej samej jakości. Raz to składniki materiału dobierają inżynierowie z firmy producenta a nie Chińczyk, dwa to podróbka może co najwyżej przypominać kształtem i środkiem bo tyle potrafią jeszcze skopiować Chińczyki... Skład, materiał i ilość mieszanki to tajemnica i zna je tylko ktoś z firmy wysłany do Chin do produkcji lub kontroli... Coś na zasadzie Coca Coli. Skad zna tylko parę osób. 

To odpowiedź na to, dlaczego zamawiając (niby) oryginalne części z Chin te psują się, wyglądają i działają jak tanie podróbki.

4 godziny temu, raiwan napisał:

składniki materiału dobierają inżynierowie z firmy producenta a nie Chińczyk, dwa to podróbka może co najwyżej przypominać kształtem i środkiem bo tyle potrafią jeszcze skopiować Chińczyki... Skład, materiał i ilość mieszanki to tajemnica i zna je tylko ktoś z firmy

Ty naprawdę w to wierzysz!

Oni ten "skład, ilość mieszanki" (jakiej znowu mieszanki!?) to jeszcze przed wytopem miedzi, czy srebra ustalają...z kim? 

Eeeehhhhh.

Chodzi mi o izolacje, nie każda składa się z jednego składnika 

A miedź to miedź. Tylko pytanie na ile producenci są uczciwi i ile miedzi jest w miedzi. Nie raz już się dałem zrobić, że niby konektor jest z miedzi, ale w jakim stopniu już mało kto napisze 🤣 Kupiłem, a tam złota miedź pod cyną lub złoto podobnym czymś? Przecież mosiądz to też miedź, tylko w jakieś części... Tak samo nie widziałem miedzi w drogich audiofilskich bananach czy terminalach... Każdy może nazwać elementy mosiężne, że są miedziane lub z miedzi - przecież nie kłamią 😁 nawet jak napiszą ze to miedź occ i milion 9 po przecinku czystości... 

Jak macie okazję to porównajcie sobie kolor miedzi w kilku kablach z różnych półek cenowych i zobaczycie. Niekiedy w tańszych kablach miedzi w składzie jest więcej niż w tych bardzo drogich. 

I lepiej za czystej nie wybierać, bo koroduje na potęgę taka w postaci włosa ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Żeby nie było, że coś kręcę i wymyślam znowu:

Ukryta Zawartość

Zgadnijcie, które to kable są najdroższe a które najtańsze 🙂

Podpowiem, że jeden kabel jest za 35, drugi 45, trzeci gdzieś 60 a czwarty chyba 90 zł za metr... Wszystkie są 6N 

A niby miedź to miedź... 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, przemak napisał:

A jakie parametry tej izolacji mają znaczenie? Kolor?

kierunkowość.
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Kiedyś słyszałem jak Chińczycy 

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

kierunkowość.
🙂

Nie prawda. Ważna jest by powstawała w odpowiedniej fazie księżyca a ideał to odpowiednia koniunkcja planet. 

33 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Kiedyś słyszałem jak Chińczycy 

Coś się pochrzaniło 😕 

Kiedyś słyszałem jak Chińczycy skopiowali całą fabrykę NEC bodajże. 
Do serwisów autoryzowanych firmy NEC trafiały nie ich produkty i wynajęli detektywów w celu ustalenia co, jak i kto...

Okazało się, że powstała cała fabryka a pracownicy mieli nawet ubrania robocze z logo NEC 🙂.

Przyzwalanie na to złodziejstwo źle się skończy.

2 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Coś się pochrzaniło 😕 

Uśmiałem się, przez chwilę myślałem że masz konto na ASR 😉

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Przyzwalanie na to złodziejstwo źle się skończy.

Uśmiałem się, przez chwilę myślałem że masz konto na ASR 😉

Nie, nie mam...
A powinienem 🤔

15 godzin temu, Ajothe napisał:

Powinieneś, dzięki temu możesz kupować sprzęt audio na podstawie parametrów i pomiarów, złote strzały same gwarantowane 😄

Przemyślę sprawę 😉 . Długie wieczory idą, to i większe chęci na coś nowego 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi