Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Kyle napisał:

Nie wiem jak Metaliki, ale:

To pewnie dlatego próby często trwają dłużej niż sam koncert 😁.

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Ciekawe. Czyli jak idziesz na koncert dostajesz słuchawki bezprzewodowe?

Sam to wymyśliłeś? 

5 minut temu, msankowski napisał:

Są zwolennicy Kemperów i Fractali, są zwolennicy wzmacniaczy i głośników. W obu przypadkach "coś jeszcze" się do gitary podłącza żeby uzyskać swój sound. A o brzmieniu gitarowych wzmacniaczach lampowych sam zacząłeś pisać w tym wątku.

Te czasy już mijają, bo większość się przekonuje, że targanie ciężkich wzmakow nie ma sensu 🙂

51 minut temu, Ajothe napisał:

Wymyślasz bzdury chłopie. Co jeszcze jest elementem instrumentu? 🤣

Już drugi raz w ciagu kilku godzin zostałeś "wyjaśniony".

Nic to nie nauczyło i trollem będąc nadal tu popiskujesz, zamiast "mądrze pomilczeć".

29 minut temu, Ajothe napisał:

Akurat w dzisiejszych czasach większość zawodowców. 

hahahahahahaha

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 minut temu, iro III napisał:

Już drugi raz w ciagu kilku godzin zostałeś "wyjaśniony".

Nic to nie nauczyło i trollem będąc nadal tu popiskujesz, zamiast "mądrze pomilczeć".

Kolejny mistrz gitary zabiera głos 🤭

Teraz, Ajothe napisał:

Kolejny mistrz gitary zabiera głos 🤭

Mów dalej

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taka ciekawostka dla nienadążających 🙂

"We knew about it, but now it is official: We are very happy that Mark Knopfler is playing the #kemperprofiler on his current tour."

Kto tu jest trolem?🤭

Dzisiaj już nawet wesela gra się na kemperze. 

Ukryta Zawartość

30 minut temu, xajas napisał:

Jestem bardzo (mile) zaskoczony, ze jak dotychczas nikomu ten wspomniany Technics nie przeszkadzal 

Oglądałem go, ale ta gałka jak oko cyklopa 😬.

Po za tym, Denon audiofilom nie przeszkadzał to i Technics nie przeszkadza 😉 .

47 minut temu, xajas napisał:

Jestem bardzo (mile) zaskoczony, ze jak dotychczas nikomu ten wspomniany Technics nie przeszkadzal 

Brak zainteresowania 😄

49 minut temu, xajas napisał:

Kiedyś miałem jednocześnie najgorszy z wyśmiewanych mydelniczek SUV300 (czy jakoś tak) i owiany legendą mocniejszych braci RA921 (a może RA920?): zagrały... nie powiem tak samo, ale na tyle podobnie, że w różnice nie chciało mi się wsłuchiwać. Oba sprzedałem miłośnikom marki za grosze.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

28 minut temu, szymon1977 napisał:

Kiedyś miałem jednocześnie najgorszy z wyśmiewanych mydelniczek SUV300 (czy jakoś tak) i owiany legendą mocniejszych braci RA921 (a może RA920?): zagrały... nie powiem tak samo, ale na tyle podobnie, że w różnice nie chciało mi się wsłuchiwać. Oba sprzedałem miłośnikom marki za grosze.

A ja kupiłem sobie przed wakacjami, na plażę i nie tylko, EAH-AZ80. Z LDAC grają, jak na taki sprzęt, świetnie. Sentyment do marki z czasów, gdy byłem nastolatkiem, a ceny za jej sprzęt w Pewexie, na tle zarobków, były takie, że Hi-End obecnie wydaje się tani, pozostał i pozostanie. 

7 godzin temu, Ajothe napisał:

Tylu mądrych naukowców na tym forum, szok!

A ilu takich piszących o swoim genialnym słuchu 😉?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Brak zainteresowania

Dokładnie. Ja miałem Technicsa dwa razy - pierwszy i ostatni. 😉 Oczywiście biorąc pod uwagę cenę współczesnych klocków tej firmy to może być lepsze od mojego starego Technicsa (a nawet do cholerki powinno za te pieniądze być lepsze!)  ale wsiąkłem w Pure Class A i już mnie inne wzmaki nie interesują.

Tylko Sugden i Pass. Reszta może nie istnieć.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 godziny temu, Assassin napisał:

Sentyment do marki

Nie mam żadnego sentymentu do Technicsa. Żeby być uczciwym - wykonanie było ładne i sprzęty długowieczne, solidne. Poza tym - nie widzę zalet. Sprzęt stereo ma grać a to nie grało.

Bezprzewodowe pchełki kupiłem sobie Soundcore. Nie porównywałem do Technicsa, ale do drogich Sony i B&W w sklepie - oba mogą się przy Chinolach schować. Ile to już lat mi służą... Ale mało używam, wolę przewodowe, po co ryzykować?

Przewodowe mam Koss Porta Pro (do muzyki to tak średnio, za to film na tym - EPIC!), Soundmagic (też Chinole - piękny dźwięk za psi grosz, tych używam na daily) i 1More Quad Driver - to już są, panie, chińskie hajendy 😉 (cztery przetworniki - diamentowy midwoofer i 3 armaturowe, 2 do wysokich i 1 supertweeter). Dźwięk z 1More jest wybitny po prostu, ale są niewygodne, więc rzadko się nimi raczę. Co innego Soundmagic E80 - maleńkie, nic nie ważą a grają po prostu uroczo choć nie mają perfekcyjnej dokładności 1More oczywiście.  Brzmią, cóż... lampowo! 😄 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Widzę, że Technics i Unitra to dwie marki, które mimo upływu dziesięcioleci, zmiany technologii, rewolucji w brzmieniu a czasem i zmiany właściciela wciąż kojarzą się polskim klientom z PRL'em. Trochę to przykre, bo właśnie te marki w przeciwieństwie do "audiofilskiej" konkurencji zrobiły nie krok ale wręcz skok jakościowy i brzmieniowy w porównaniu do czasów złotej ery HiFi. Takie Musical Fidelity musi odkopywać projektu z lat 80-tych, Exposure trzepie to samo od dziesięcioleci a NAD okleja D klasę plastikowym drewnem. Inni montują Dirac Live, żeby dało się słuchać ich produktów. No ale srebrnowłosy i przygłuchy już audiofil będzie pluć na nowego Technics czy nową Unitra, bo za jego czasów tego było pełno na rynku a on kupił najtańszy model z rocznika produkcji 1978 i nie był zadowolony. To teraz wszystko z tą metką jest złe... Ale jak ja napiszę, że nowe samsungowe Arcam to gówno, bo akurat znałem i lubiłem prawdziwego Arcam to jestem trollem i trzeba mnie pod*** do moderacji. Tacy z was... No. 🤪

8 godzin temu, xajas napisał:

W audiomitach same dzieci Pewexu więc nikomu nie przeszkadza ... 😉

Godzinę temu, Gargan napisał:

Takie Musical Fidelity musi odkopywać projektu z lat 80-tych

I niech odkopuje! Im więcej tym lepiej! Niech wróci AMS-35!!! Niech wróci tania jak barszcz a miło grająca seria Elektra! Niech wróci ich pierwszy DAC (ale skąd niby chipy???).

Ale nie wróci. MF pod władzą Austriaków staje się producentem takiego szajsu, że po prostu szkoda gadać.

A3, A5 i wyżej - spoko, to jeszcze stare projekty. Ale co dalej? Duch Michaelsona opuścił firmę i o MF można już w zasadzie zapomnieć.

Godzinę temu, szpakowski napisał:

nikomu nie przeszkadza

Nie przeszkadza ale sentymentu nie czuję. Ani mnie Technics ziębi, ani grzeje. Not my cup of tea.

Czytałem recenzje wzmacniaczy Technicsa z różnych półek cenowych (po reaktywacji marki przez Panasonica) i w uproszczeniu były oceniane z reguły dobrze, ale nie na tyle, żeby poświęcić czas na odsłuch. 

Do Unitry natomiast żadnego sentymentu nie mam. Przeciwnie. Nazwa kojarzy mi się po prostu nieodparcie z komuszym zjednoczeniem przemysłu i odstręcza. 

Ze względu na wygodę użytkowania, w czasie sluchania muzyki poza domem i samochodem, nie wrócę do słuchawek przewodowych - a już na pewno nie na plaży 😉

No widzisz jaki popularny

Popularność dotyczy raczej strony popytu niż podaży. Ja bym skomentował to inaczej. Nie kupuj cyfrowych kombajnów, bo szybko się starzeją i potem ich dobrze nie sprzedasz. Dotyczy rynku pro i consumer audio.

A Fender Champ to jest "keeper".

Z przyjemnoscia powroce do tego Technicsa bo mnie totalnie „zauroczyl“. Powinienem zaczac od tego, ze to jest ustrojstwo za 8.500€, czyli zdecydowanie odbiegajace od tych Technicsow, ktore znamy z starych czasow i ktore z sentymentu i dla ozdoby nadal stoja w moim regale

Ukryta Zawartość

A co mnie tak zauroczylo? O brzmieniu nie bede sie rozpisywal, bo jest super.
Co mi sie totalnie podobalo, to genialne wyposazenie i funkcje umozliwiajace wyprobowanie i porownanie wszelkich mozliwych kombinacj, polaczen roznych zrodel i zestawow. Przyklady

Wszystkie wejscia / wyjscia sa conajmniej zdwojone

2 x USB
2 x Coax
2 x Optyk
2 x Analog
2 x Zestwy Glosnikowe

Regulacja Bass / Mid / Treble / Direct / …

Wszystko sterowane z pilota

Mozesz porownywac streamer X vs. streamer Y
Mozesz porownac DAC1 z DAC2
Mozesz porownywac kabelek coax vs optyk vs USB
Mozesz porownywac kabelek USB1 vs kabelek USB2
Mozesz porownywac glosniki A vs glosniki B

Mozesz…

Genialne, genialne, genialne.

A teraz powroce do tego „oka cyklopa“

Oglądałem go, ale ta gałka jak oko cyklopa .

IMG_5398.thumb.jpg.2948e6d52cc17e44f66edc272bc2bcc3.jpg

To oko cyklopa ma magiczne dzialanie

W moim przypadku, ze wzgledu na wysoka pozycje wzmacniacza ta galka byla punktem referencyjnym, wzorcowym do oceny poprawnosci / precyzji odtwarzania sceny stereo i zrodel pozornych!

IMG_5403.thumb.jpg.b85eb104f3c89eae28ea8d80ef93a8ff.jpg

Wszystkie (moim zdaniem) poprawnie nagrane i odtworzone nagrania z perfekcyjnymi wokalami byly tak odtwarzane, jak by ta galka byla ustami wokalisty!
Caly czas musisz sie gapic na ta galke, jak bys patrzyl na zywego wokalisty. Jesli lokalizacja odbiegala od tej galki, od razu wiedziales, ze cos jest rozmyte, tonalnie asymetryczne, ze cos nie pasuje.
Naprawde ciekawy efekt.

Dla kazdego salonu Audio absolutnie przymusowe urzadzenie umozliwiajace zademonstrowanie i porownanie brzmienia roznych komponentow, polaczen i setupow

Jedyne co mi brakowalo, to integracja z Roon

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, msankowski napisał:

Popularność dotyczy raczej strony popytu niż podaży. Ja bym skomentował to inaczej. Nie kupuj cyfrowych kombajnów, bo szybko się starzeją i potem ich dobrze nie sprzedasz. Dotyczy rynku pro i consumer audio.

A Fender Champ to jest "keeper".

To już się dawno zmieniło, wytłumacz to w takim razie Knopflerowi i Methenemu 🙂

Na Olx jest 1 kemper. 

Na Olx jest 1 kemper. 

Widzę, że w żadnej sprawie się nie możemy zgodzić. Nawet inne OLXy mamy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi