Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

widzę ze nie rozumeisz w ogole istoty dyskusji

rozmawiamy o tym że dwie metodologie (dla ciebie badania krwi) prowadzą do tych samych wyników a Ty wyskakujesz z jednym badaniem który wskazuje wynik błędny

To pokaż mi te dwie metodyki, które tutaj prowadzą do tych samych wniosków.

Przeczytałeś zawartość linka. Tam co innego stoi w różnych odnośnikach.

i to jest własnie jeden z mitów

To bardzo często powtarzany mit na tym i innych forach.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

widzę ze nie rozumeisz w ogole istoty dyskusji

rozmawiamy o tym że dwie metodologie (dla ciebie badania krwi) prowadzą do tych samych wyników a Ty wyskakujesz z jednym badaniem który wskazuje wynik błędny

Wniosek z błędnie przeprowadzonego testu może być przypadkiem, celową manipulacją albo być prawdziwy. Nigdy nie będziesz wiedział jak jest naprawdę.

Wniosek z błędnie przeprowadzonego testu może być przypadkiem, celową manipulacją albo być prawdziwy. Nigdy nie będziesz wiedział jak jest naprawdę.

jesli bedzie to wniosek jednej osoby to owszem ale powtórzony kilkunastokrotnie zmniejsza prawdodpobienstwo błedu bardzo mocno

jesli bedzie to wniosek jednej osoby to owszem ale powtórzony kilkunastokrotnie zmniejsza prawdodpobienstwo błedu bardzo mocno

I dał linki Beat, że to samo urządzenie może dla różnych testujących różnie brzmieć. O czym to świadczy?

Kilkunastokrotne powtórzenie błędnego testu tylko zmniejsza prawdopodobieństwo błędu, ale nie niweluje możliwości manipulacji celowej lub nie celowej.

I dał linki Beat, że to samo urządzenie może dla różnych testujących różnie brzmieć. O czym to świadczy?

pytanie o skalę jesli dla 100 osob czterem bedzie brzmialo zupełnie inaczej to rzeczywiscie macie rację :)

to w koncu subiektywne hobby

pytanie o skalę jesli dla 100 osob czterem bedzie brzmialo zupełnie inaczej to rzeczywiscie macie rację :)

to w koncu subiektywne hobby

Daj linki do 96 pozostałych osób. Proszę.

Kilkunastokrotne powtórzenie błędnego testu tylko zmniejsza prawdopodobieństwo błędu, ale nie niweluje możliwości manipulacji celowej lub nie celowej.

czyli statystyczna wiekszosc sie myli :)

Daj linki do 96 pozostałych osób. Proszę.

to było założenie - Ty wiesz ile osób testowało? nie sadze

dlatego test melepety jest obiektywny bo mozna wyciagnac z niego konkretne liczby a powlywanie sie na cytaty Beatxa jest wrózeniem z fusów bo nie znamy potencjalnej grupy statystycznej

Edytowane przez biniek

Przede wszystkim nie odwracajmy kota ogonem: żaden ze "słyszących" audiofili nie wchodzi na to forum w celu udowodnienia, że takie lub inne elementy wprowadzają zmiany. Ludzie tu sobie luźno wymieniają poglądy. Nikt nie sili się na jakieś dowody. To nawet byłoby niemożliwe, bo eksperyment naukowy wymaga znacznych nakładów i nie ma motywacji aby to robić, bo to nie jest forum naukowe, to tylko hobby.

I na to forum wchodzi kilka osób, które zarzucają brak naukowych metod. To już nie ma sensu samo w sobie. A dodatkowo robią podstawowy błąd metodologiczny: uważają, że brak różnic w naukowym teście oznacza, że nie ma różnic. To jest zwyczajnie nieprawda. Co mają więc do zarzucenia? To że nie robimy tego, czego nigdy nie zamierzaliśmy robić? Jaki to ma sens?

No i powołują się na naukę: tylko czemu tutaj a nie na forach naukowych, nie na łamach naukowych czasopism, nie na konferencjach? Ano z prostego powodu: nie posiadają naukowej wiedzy. Ale żeby było śmieszniej, to doświadczenia w audio też nie mają. Wygląda to z lekka żałośnie prawdę mówiąc.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

to było założenie - Ty wiesz ile osób testowało? nie sadze

dlatego test melepety jest obiektywny bo mozna wyciagnac z niego konkretne liczby a powlywanie sie na cytaty Beatxa jest wrózeniem z fusów bo nie znamy potencjalnej grupy statystycznej

Poznaj najpierw metodyki testowania sensorycznego, dopiero później wypowiadaj się kategorycznie.

Rozmawiajmy o konkretach a nie wyimaginowanych testach i wnioskach z nich płynących.

Daj jakiś inny przykład gdzie testy były przeprowadzone w sposób, którego metodologia pozostawia wiele do życzenia a wnioski można przyjąć za niewątpliwie obiektywne.

Poznaj najpierw metodyki testowania sensorycznego, dopiero później wypowiadaj się kategorycznie.

ja nie znam metodyki testowania sensorycznego (mimo ze nie potrafisz ich uzasadnic w tym konkretnym przypadku) a Ty dyskutujesz z faktami

kto bardziej odplywa?

Edytowane przez biniek

Wyświetl postUżytkownik biniek dnia 23.06.2016 - 15:43 napisał

i to jest własnie jeden z mitów

To bardzo często powtarzany mit na tym i innych forach.

Bo Mity to właśnie powtarzanie"

czyli to co zasłyszane, jest uznanie za wystarczające, aby olać sprawdzenie tego samemu w praktyce.

Edytowane przez Фома

a nie znam metodyki testowania sensorycznego (mimo ze nie potrafisz ich uzasadnic w tym konkretnym przypadku) a Ty dyskutujesz z faktami

kto bardziej odplywa?

Fakty są takie, że poprawnie przeprowadzone testy ABX mówią co innego, niż testy, o których Ty piszesz.

Jedne poprawne z punktu widzenia metodyki badań. Drugie już niekoniecznie.

Spójrz w opisy i wnioski w testach melepety. Chyba niekoniecznie one są takie same.

Przecież biniek wkleił tu nagrania z dwóch róznych kabli głosnikowych.

Czy byli tacy, co nie słyszeli różnic?

Edytowane przez jar1

Rozmawiajmy o konkretach a nie wyimaginowanych testach i wnioskach z nich płynących.

Daj jakiś inny przykład gdzie testy były przeprowadzone w sposób, którego metodologia pozostawia wiele do życzenia a wnioski można przyjąć za niewątpliwie obiektywne.

nie przychodzi mi nic błyskotliwego do głowy ale jest tkaich przykładów wiele

np kopernik doszedł do wniosków które dziś znamy inna metodą - nie było wówczas przyrządów pomiarowych a jednak sie udało

Fakty są takie, że poprawnie przeprowadzone testy ABX mówią co innego, niż testy, o których Ty piszesz.

Jedne poprawne z punktu widzenia metodyki badań. Drugie już niekoniecznie.

Spójrz w opisy i wnioski w testach melepety. Chyba niekoniecznie one są takie same.

wszystkie takie same nigdy nie beda ale statystyka pozwala nam wyciagac wnioski w pewnych uzasadninych sytuacjach

Edytowane przez biniek

np kopernik doszedł do wniosków które dziś znamy inna metodą - nie było wówczas przyrządów pomiarowych a jednak sie udało

Metodologia nie była zła tylko inna ;)

Wiedziałem. W czasopismach publikowane są różne rzeczy. Ogólnie charakterystyka jest płaska, ale szczególnie w przypadku twoich egzemplarzy już tak być nie musiało.

Więc skąd masz pewność, że te charakterystyki były płaskie?

Kable to trzeba osobiście sprawdzać, ale charakterystyk już nie?

Jeśli chcesz wyjaśnienia tego co słyszałeś, to trzeba zacząć od podstawowych rzeczy. A tak to mamy tylko przypuszczenia.

Wiesz co, nawet nie mam pewności, że właściwe wzmacniacze testowałem. Może ktoś się zakradł jak spałem i podmienił bebechy?

Wiesz co, nawet nie mam pewności, że właściwe wzmacniacze testowałem. Może ktoś się zakradł jak spałem i podmienił bebechy?

Zawsze namawiacie do sprawdzania wszystkiego osobiście, a w tym wypadku jest inaczej bo niewygodnie?

Gorzej, on cię zaczarował.

Zawsze namawiacie do sprawdzania wszystkiego osobiście, a w tym wypadku jest inaczej bo niewygodnie?

Masz rację, do dziś żałuję, że nie zrobiłem wtedy ślepego testu. Miałbym dwa tak samo grające wzmacniacze, jeden na zapas :)

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Spiski, panie, wszędzie spiski. I ta, no, zbiorowa halucynacja jeszcze. Te audiofile, to słabe psychicznie som...

No mój sufit ma więcej śtukateryj niż twój no i łoświetlynie na lampoch naftłowych . Prawda .

Jak to można nawet w Audio namieszać. Kiedyś miałem polski dobry lampowy odbiornik produkcji Z.R.K Rapsodia 61 . Tylko około 6 watów mocy . Nawet nie pisali ile to to miało THD , jakie pasmo przenoszenia. Za to miało w swoich bebechach potężny basowy głośnik z potężnym magnesem kobaltowym poza mniejszym wysoko średnio tonowym . Nie jedno dzisiejsze audiofilskie Hi Fi by przy wzmacniaczu tego radia wysiadło. Tyle w temacie.

Edytowane przez Piwo Jasne

Masz rację, do dziś żałuję, że nie zrobiłem wtedy ślepego testu. Miałbym dwa tak samo grające wzmacniacze, jeden na zapas :)

Ale ja nie kwestionuję różnic. Tylko dziwię, się, że powołujesz się na niesprawdzone przesłanki.

Ale ja nie kwestionuję różnic...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przecież biniek wkleił tu nagrania z dwóch róznych kabli głosnikowych.

Czy byli tacy, co nie słyszeli różnic?

Słyszeli, słyszeli a podobno część jest "głucha" ;-). Tylko to było porównanie kabla długości 8 m z kablem długości 0,5 m i to jeszcze o dosyć drastycznie różnej budowie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Może ktoś się zakradł jak spałem i podmienił bebechy?

To jak Ty żyjesz bez tych bebechów? Tak się da? ;)

Tylko dziwię, się, że powołujesz się na niesprawdzone przesłanki.

Okazało się, że wyrównywanie poziomów i testy wg. Waszych "procedur" to też niesprawdzone przesłanki - powód już znamy, nie da się takiego testu miarodajnie wykonać w warunkach koniecznych do tego, by jednoznacznie stawiać jakieś wnioski.

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

A przede wszystkim - nie ma to sensu. Marnowanie energii.

Gra lepiej albo nie. Jeśli nie - nie warto rozpatrywać.

I wszystko

I nieważne co się komu na ten temat - wydaje :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

I jedno jakże ważne! Nie równajmy "gufnianego" lania wody a'la Pacuła z wnioskami z subiektywnych odsłuchów audiofilów. Bo lanie wody (na potrzeby komercyjne i wciśniecie jakiegoś produktu w świadomość konsumentów) np. przez wspomnianą personę to jedno, a subiektywne wnioski osób słuchających danego sprzetu, czy muzyki na danym sprzecie (jak kto woli to nazywać) to drugie i moim zdaniem znacznie bliższe prawdy.

Zgadzam się. W wypadku takich opinii warto zachować dystans.

Gra lepiej albo nie. Jeśli nie - nie warto rozpatrywać.

Ale często to lepiej to efekt emocji a nie rzeczywistej różnicy technicznej którą może być słychać. Takie emocje mogą powstać np. po przeczytaniu nazwy firmy która sprzęt wyprodukowała. To częste zjawisko.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi