Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Same komunaly Lechu prawisz ostatnio

Nic innego nie pozostaje jak komunały wobec niechęci zrozumienia pewnych kwestii technicznych i pozatechnicznych przez część piszących tu osób.

P.S. Widzę że wątek zaczyna robić się niebezpieczny. Czyżby muzyka przestała łagodzić obyczaje ? Świat się zmienia.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W tym wątku NIE BYŁO żadnego żenującego sporu personalnego pomiędzy od lat zaprzyjaźnionymi użytkownikami. Moderacja nie miała powodu do ukarania kogokolwiek, jedynie usunęła wpisy niezwiązane z tematyka wątku!

Dalszy trolling będzie karany.

I pamięć krótkotrwała się resetuje.

A szedłem po popcorn.... :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Rzeczywiście, jak nie widzę to nie słyszę :)

Słyszysz, tylko tracisz zdolność do ciągłego wykrywania różnic. Nawet wtedy kiedy ich nie da się usłyszeć.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

No właśnie...po co ja szedłem? ..... :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Popisać trochę odkrywczych myśli o kablach.

A nie - to Lech jest specjalistą - zawsze nie słyszy :-)

A nie - to Lech jest specjalistą - zawsze nie słyszy

Nie, to Wam zdarza się nie słyszeć dzwonka telefonu maskowanego głośną muzyką. Lechowi się to nie zdarzyło ;-).

:-)

Rence i nogi

Klaszczą obu panom

po takim odsłuchu mozna byc i wstrząśniętym i zmieszanym:)

Elektrostaty w wydaniu DIY.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Słyszysz, tylko tracisz zdolność do ciągłego wykrywania różnic. Nawet wtedy kiedy ich nie da się usłyszeć.

Lech ja doskonale rozumiem Twoje przywiązanie do właściwej procedury. Specjalnie Cię nawet za to nie potępiam, jednak to czego dowiedziałem się od Was, na temat porównywania większej liczby urządzeń za jednym zamachem, całkowicie mnie do niej zniechęciło. Jaki sens ma pedantyczne przestrzeganie wszystkich warunków, jeśli w praktyce porównujesz dwa urządzenia i wyniki lub opis wrażeń lądują na kartce papieru? Za tydzień, dwa kolejne dwa, ta sama zabawa od początku i co dalej? Kompletnie tego nie rozumiem.

Biorę 2 dni urlopu, rezerwuję sobie odsłuchy w dwóch sklepach. Przez ten czas dźwięk mam w głowie utrwalony i pozamiatane. Jakbym to rozłożył w czasie i zaczął bawić się w testy w osobistym laboratorium, to po miesiącu kupuję królika z kapelusza. Jestem w stanie zrozumieć próbę porównania np. 2 DAC tą metodą (takiego za 2k i takiego za 7k), ale przy porównaniu np. 7 wzmacniaczy w ciągu np. 2 miesięcy na logikę i to inżynierską ta metoda nie znajduje zastosowania.

Edytowane przez Mrok

Malikali

Lepiej takich zdjęć nie wklejać, bo audiofil, jak to audiofil, może zechcieć spróbować takiego wynalzku osobiście.

Wierzę, że jednak nikt nie będzie próbować, ale z drugiej strony kamikaze od bolców nie brakuje przecież :)

jednak to czego dowiedziałem się od Was, na temat porównywania większej liczby urządzeń za jednym zamachem, całkowicie mnie do niej zniechęciło. Jaki sens ma pedantyczne przestrzeganie wszystkich warunków, jeśli w praktyce porównujesz dwa urządzenia i wyniki lub opis wrażeń lądują na kartce papieru? Za tydzień, dwa kolejne dwa, ta sama zabawa od początku i co dalej? Kompletnie tego nie rozumiem.

A to akurat proste jest.

Ale nie z siedmioma, siedem to niedobrze, to za mało. Dokładasz ósmy, zgodnie ze swoim audiofilskim doświadczeniem robisz im wstępny ranking - rozstawienie - tak jak np. w turniejach tenisowych....

...potem to już tylko faza pucharowa ...i wiesz jak dalej ...do finału gdzie tylko masz TE dwa.

Pamiętaj najlepiej jak ich liczba jest potęgą liczby 2.

Pomogłem? ;)))

Ee tam :)

comment_SwfHAFhSUgvv9DAsNeax2yMAiakNXlRU.jpg

No nie wiem czy w obecnych czasach nie da się umieścić całego wzmacniacza słuchawkowego z zasilaczem impulsowym w tej wtyczce sieciowej. Moim zdaniem to jest możliwe mimo że to foto to żart bo brakuje wejść sygnałowych. Chyba że to układ do osłuchiwania sieci i kabli sieciowych ;-).

Lech ja doskonale rozumiem Twoje przywiązanie do właściwej procedury. Specjalnie Cię nawet za to nie potępiam, jednak to czego dowiedziałem się od Was, na temat porównywania większej liczby urządzeń za jednym zamachem, całkowicie mnie do niej zniechęciło. Jaki sens ma pedantyczne przestrzeganie wszystkich warunków, jeśli w praktyce porównujesz dwa urządzenia i wyniki lub opis wrażeń lądują na kartce papieru? Za tydzień, dwa kolejne dwa, ta sama zabawa od początku i co dalej? Kompletnie tego nie rozumiem.

Jak robisz dużo porównań to powinieneś ustalić sobie sprzęt wzorcowy do którego zawsze będziesz porównywał wszystko co będziesz testował. Tego sprzętu wzorcowego nawet nie musisz używać na co dzień. Jest on tylko punktem odniesienia. Tą rolę może spełniać sprzęt aktualnie posiadany.

Jestem w stanie zrozumieć próbę porównania np. 2 DAC tą metodą (takiego za 2k i takiego za 7k), ale przy porównaniu np. 7 wzmacniaczy w ciągu np. 2 miesięcy na logikę i to inżynierską ta metoda nie znajduje zastosowania.

Nie ma lepszej metody jeżeli chodzi o wykrywanie różnic. Wszystkie inne to totalna amatorszczyzna oparta głównie o wrażenia wzrokowe z dużą porcją wyobraźni.

Edytowane przez Lech36

No nie wiem czy w obecnych czasach nie da się umieścić całego wzmacniacza słuchawkowego z zasilaczem impulsowym w tej wtyczce sieciowej. Moim zdaniem to jest możliwe mimo że to foto to żart bo brakuje wejść sygnałowych. Chyba że to układ do osłuchiwania sieci i kabli sieciowych ;-).

Oczywiście, że jest to możliwe, technologia PLC otwiera nowe możliwości ;)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Moim zdaniem to jest możliwe mimo że to foto to żart bo brakuje wejść sygnałowych

Uzupełnienie. Nie musi być wejść sygnałowych bo elektronika w tej wtyczce może łączyć się po wi-fi ze źródłem. Czyli to co na zdjęciu jest całkowicie realne. Tylko po co taki gruby kabel sieciowy ?

Gość

(Konto usunięte)

e tam TL reference gen2 mają tylko dwa cieniutnie druciki reszta to plastykowe wałeczki i oplot jako ekran

ówczesna cena to ponad 2koła, to prawda ,że ani to cena audiofilska ani kabel ale radocha z rozpruwania bezcenna

Pomogłem? ;)))

Oczywiście, pomogłeś mi zrozumieć Twoje beztroskie gaworzenie.

Jeśli twierdzisz że przy zakupie na lata, sensowne dobranie jednego z np. 5, 6 czy 7 wzmacniaczy do określonych kolumn wydaje Ci się nonsensem, oznacza to że jesteś kompletnym oseskiem w tym temacie.

I bardzo dobrze, TAK właśnie człowieku masz myśleć. To do Ciebie skierowana jest oferta "renomowanych" sprzedawców, którzy na sprzedaży wyszukanych wyrobów dla ludu zbijają kasę. High quality za grosze.

W razie potrzeby kup na allegro np. to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko 400 zł, napędzi każde kolumny i nawet XLR-y ma.

Tu masz drugi z oczojebnymi diodami. Może nawet migają w rytm muzyki.

Ukryta Zawartość

Zajebista propozycja która sprawdzi się zarówno przy relaksującym odsłuchu, jak i ostrym rąbaniu na imprezie suto zakrapianej alkoholem. Idealne rozwiązanie dla Ciebie.

Jak robisz dużo porównań to powinieneś ustalić sobie sprzęt wzorcowy do którego zawsze będziesz porównywał wszystko co będziesz testował. Tego sprzętu wzorcowego nawet nie musisz używać na co dzień. Jest on tylko punktem odniesienia. Tą rolę może spełniać sprzęt aktualnie posiadany.

Nie ma lepszej metody jeżeli chodzi o wykrywanie różnic. Wszystkie inne to totalna amatorszczyzna oparta głównie o wrażenia wzrokowe z dużą porcją wyobraźni.

Zadajesz sobie z tego sprawę, że pisząc to ustawiasz się w rządku słyszących, z którymi się nie zgadzasz? ;)

Robisz dokładnie to samo co my, z tą różnicą że dorabiasz sobie do tego audio ideologię pomiarową.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mrok
  • Pokaż nowe odpowiedzi