Skocz do zawartości
IGNORED

CD ma się dobrze…a jednak umiera. Co w przyszłości? Pliki.

arkadowski

Rekomendowane odpowiedzi

Super a ja mam shl175 w garażu :) I co z tego ....

Gdybyś miał porządne BMW lub starego Harleya, to miałbyś z niego dużo radości, powodu do dumy i miałby rosnącą wartość. Twojego SHela można porównać do Manty z MM, a wiadomo, że do takich rzeczy sie nie wraca specjalnie :)

Spróbowałeś użyć cd jako napędu do dac i porównać z usb na tym samym dacu ?

Tak , wielokrotnie na różnych dac-ach.

Żeby było jasne, czy ja to dobrze rozumiem.

Podpinałeś CD coaxem do DAC-a i sygnał wychodził z DAC-a już na wzmacniacz.

Poprzez wyjście Z DAC-a puszczałeś na zmianę płytę CD i plik nagrany na nośnik USB (np pendrive) (no i oczywiście z tym samym utworem muzycznym) Tak ?

I wg Ciebie lepiej grało z CD (jako transport do DAC-a) ? Jeśli tak to proszę przedstaw mi jakie to były różnice.

Pisałeś też że próbowałeś kilku DAC-ów. W przypadku wszystkich DAC-ów CD jako transport lepiej wypadał ?

I jeszcze jedno pytanie. Czy porównywałeś sam CD (bez DAC-a) vs DAC z pendrive lub dysk po usb ? Oczywiście ta sama muzyka.

Gdybyś miał porządne BMW lub starego Harleya, to miałbyś z niego dużo radości, powodu do dumy i miałby rosnącą wartość. Twojego SHela można porównać do Manty z MM, a wiadomo, że do takich rzeczy sie nie wraca specjalnie :)

Nie wiem czemu pomijasz polskie wytwory a gustujesz w zachodnich. Mogę to zrozumieć, bo pewnie nie masz obeznania w świecie motocyklowym :) W garażu mam jeszcze inne moto ale sentymentem wracam do shl. Mniejsza z tym.

To nie jest ważne. Ważne jest to co napisałeś. Mając BMW :) ( fuuu ) czy tam coś innego wraca się do tego z sentymentu. To samo jest z winylem. Jest grupka ludzi, która sobie słucha i fajnie. Ale to już przeszłość. I nie pomogą tu własnie te sklepowe gramofony manty za 300 zł czy audiofilskie cudeńka po 30000 zł. To już nie jest produkt masowy i nie będzie.

Ciekawe jak wiekowo przedstawia się ilość użytkowników winyli. Czy młodzi też sięgają po to źródło ? I jak często ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Nie wiem czemu pomijasz polskie wytwory a gustujesz w zachodnich. Mogę to zrozumieć, bo pewnie nie masz obeznania w świecie motocyklowym :) Mniejsza z tym.

To były czasy w których polskie wyroby były niestety dosyć prymitywne, a nie wynikało to z braku potencjału ludzkiego, a możliwości jakie dawała komuna :)

To już nie jest produkt masowy i nie będzie.

Zgadzam się, że nie będzie dominujący. Wkrótce na pewno pojawi się znowu jakiś paru marketingowych mądrali z nowym pomysłem i zacznie ludziom wciskać kit, że "odkryli Amerykę". Od zawsze tak się kręci biznes na wciskaniu ludziom różnych rozwiązań i nie ma to związku czy jest lepsze czy gorsze. Tymczasem dobre CD na rynku wtórnym znikają w oka mgnieniu, ciekawe czy kupują to muzea czy jak? :)

To były czasy w których polskie wyroby były niestety dosyć prymitywne, a nie wynikało to z braku potencjału ludzkiego, a możliwości jakie dawała komuna :)

Były to zazwyczaj kopie innych zagranicznych produktów. Za to teraz nie mamy żadnego takiego przemysłu. Elektroniczny i motoryzacyjny nie istnieje.

Zgadzam się, że nie będzie dominujący. Wkrótce na pewno pojawi się znowu jakiś paru marketingowych mądrali z nowym pomysłem i zacznie ludziom wciskać kit, że "odkryli Amerykę". Od zawsze tak się kręci biznes na wciskaniu ludziom różnych rozwiązań i nie ma to związku czy jest lepsze czy gorsze. Tymczasem dobre CD na rynku wtórnym znikają w oka mgnieniu, ciekawe czy kupują to muzea czy jak? :)

Co z tego. Sam kupiłem wczoraj 10 płyt bo ripuję je sobie do wav. Z piratów się wyleczyłem dawno temu. Winyle też znikają, kasety tez się sprzedają. To nic nie zmienia. Płyta cd ma się jeszcze dobrze i dobrze mieć się będzie jeszcze jakiś czas. Jest to nośnik który będzie powoli wypierany. A jak szybko ? Nie mam bladego pojęcia. Rynek zweryfikuje potrzeby użytkowników. A pamiętaj, że wąska grupka audiofilii czy maniaków starych nośników nijak ma się do ogółu użytkowników/ słuchaczy muzyki.

Zobaczy sobie raporty sprzedaży gazet na przełomie lat oraz raporty sprzedaży książek. Przecież takie procesy trwają latami i są potwierdzone wyliczeniami z ubiegłych lat.

Raporty sprzedaży wcale nie muszą być takie oczywiste. Często za różnymi trendami są ukryte niejasne zachowanie, np: zmniejszenie sprzedaży może być również podyktowane innymi czynnikami takimi jak:

- starzenie się społeczeństw zachodnich

- rozwarstwienie i zubożenie, a co z tym idzie ograniczenie wydawania pieniędzy na rozrywki

- atrakcyjność oferty muzycznej

I wiele innych czynników :)

Tak, tak. A ja myślę że jest to związane z tym, że społeczeństwa zachodnie się arabizują a co za tym idzie, spada sprzedaż cd zachodnich wykonawców. Wolą sobie pośpiewać przed blokiem w kółku przed ogniskiem :) :)

Nie nie, Panie .... wszystko powoli przechodzi do internetu. Dosłownie wszystko ....

Były to zazwyczaj kopie innych zagranicznych produktów. Za to teraz nie mamy żadnego takiego przemysłu. Elektroniczny i motoryzacyjny nie istnieje.

Mamy za to dwie polskie firmy produkujące dobre pociągi i jedną z fajnymi autobusami :)

Mamy za to dwie polskie firmy produkujące dobre pociągi i jedną z fajnymi autobusami :)

Chwała za to. Takie firmy cieszą. Znając życie, osiągną pewien próg dochodów i zgarnie je jakiś zachodni koncern...

To co zrobił zachód z polskim przemysłem jeszcze Polska mogłaby z dużą skutecznością uskutecznić na Ukrainie. To bardzo chłonny rynek. Ciekawe czy ktoś pomyśli zanim Niemcy na tym łapę położą .

Nie nie, Panie .... wszystko powoli przechodzi do internetu. Dosłownie wszystko ....

Akurat to pisałem poważnie. Dyskusja na rynku zaczęła się po próbie oceny pojawienia się na rynku Napstera. Jednak cześć artystów twierdziła, że dzięki Napsterowi ich sprzedaż CD wzrosła. Nie docenia się takich zjawisk na rynku USA jak kryzys po 11 września, konsolidacje stacji radiowych i miejsc koncertowych, brak jakościowych wydarzeń itd. To są głębsze zmiany w rynku muzycznym, a nie tylko, to że ludziom jest wygodniej grać pliki. Takie rozumowanie jest nie daje pełnego obrazu faktycznej sytuacji.

Wyświetl postUżytkownik Axolotl dnia 28.03.2016 - 11:49 napisał

RJ45 z protokołem Revenna

A co to takiego ten RJ45 z protokołem Revenna i co w tym cudownego jest?

Jeśli już to Ravenna, ale co ma do tego RJ45, zostawcie tą biedną wtyczkę w spokoju, bo zaraz się zacznie rodowanie, zamrażanie, wygrzewanie itp.

Ciekawe jak wiekowo przedstawia się ilość użytkowników winyli. Czy młodzi też sięgają po to źródło ? I jak często ?

Po zakupie DACa i stwierdzeniu, że gra lepiej niż moje ówczesne źródło analogowe pomyślałem o sprzedaniu kolekcji, córka (17) się oburzyła i powiedziała, że zamierza to odziedziczyć. Kupiłem lepszy gramofon i wszystko jest na swoim miejscu :)

Uwielbiam wypowiedzi o prawie na zasadzie - gdzieś tam przeczytałem i wydaje mi się.

Przeczytał gdzieś w komentarzu do ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych i zabiera głos. No tak nie wolno. To moze ty wyjaśnij art. 23 tej ustawy jak jesteś taki w piśmie uczony.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym.

2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

Art. 231. Nie wymaga zezwolenia twórcy przejściowe lub incydentalne zwielokrotnianie utworów, niemające samodzielnego znaczenia gospodarczego, a stanowiące integralną i podstawową część procesu technologicznego oraz mające na celu wyłącznie umożliwienie:

1) przekazu utworu w systemie teleinformatycznym pomiędzy osobami trzecimi przez pośrednika lub

2) zgodnego z prawem korzystania z utworu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przeciwnie. Przemysł elektroniczny ma się całkiem dobrze. A że nie ma państwowych potentatów pokroju zrzeszenia Unitra to kwestia profilu gospodarczego. Wolny rynek panie ;-)

Polskie firmy produkuję sprzęt z różnych półek cenowych. Jest nawet kilku producentów high-endowych. Mamy wzmacniacze tranzystorowe i lampowe, odtwarzacze CD i kolumny. Na światowym poziomie.

Tak, tak. A ja myślę że jest to związane z tym, że społeczeństwa zachodnie się arabizują a co za tym idzie, spada sprzedaż cd zachodnich wykonawców. Wolą sobie pośpiewać przed blokiem w kółku przed ogniskiem :) :)

Poczytaj najpierw o stosunku islamu do muzyki. Nie ma czegoś takiego jak arabizacja społeczeństw i miejmy nadzieję że nigdy do tego nie dojdzie. Prawo szariatu w krajach takich jak Polska nie przejdzie. Już teraz imigranci przebywający tuż za polską granicą na terenach byłego NRD śmiertelnie boją się Polaków. Narodowcy i kibice zrobili swoje. Bardzo dobrze. Dodatkowo policja i straż graniczna otrzymały niedawno dodatkowe uprawnienia.

Poczytaj najpierw o stosunku islamu do muzyki. Nie ma czegoś takiego jak arabizacja społeczeństw i miejmy nadzieję że nigdy do tego nie dojdzie. Prawo szariatu w krajach takich jak Polska nie przejdzie. Już teraz imigranci przebywający tuż za polską granicą na terenach byłego NRD śmiertelnie boją się Polaków. Narodowcy i kibice zrobili swoje. Bardzo dobrze. Dodatkowo policja i straż graniczna otrzymały niedawno dodatkowe uprawnienia.

Wiesz, jak wyjechałem do Warszawy ostatnio to nie jestem tego aż taki pewien. Obyś miał rację.

Na zachodzie za patriotyzm to już policja wodą i pałkami nagradza.

Przeciwnie. Przemysł elektroniczny ma się całkiem dobrze. A że nie ma państwowych potentatów pokroju zrzeszenia Unitra to kwestia profilu gospodarczego. Wolny rynek panie ;-)

Polskie firmy produkuję sprzęt z różnych półek cenowych. Jest nawet kilku producentów high-endowych. Mamy wzmacniacze tranzystorowe i lampowe, odtwarzacze CD i kolumny. Na światowym poziomie.

To jednak raczej małe firmy, manufaktury. Daj Panie im siłę przebicia i dużą sprzedaż.

• 3 tygodnie później...

Wydawcy płyt , producenci sprzętu grającego , i branża muzyczna , od kilku lat czekają na wprowadzenie internetowej sieci giga bitowej na świecie . W momencie wprowadzenia jej do użytku zakończona zostanie sprzedaż muzyki , będzie możliwa jedynie dzierżawa dzieł muzycznych i słuchanie ich w sieci .

( Tak dzieje się już z programami komputerowymi .)

Kilka filharmonii już przygotowuje się do transmisji koncertów z użyciem sieci giga bitowej w formacie Ravenna, i rozdzielczości 380 Khz 32 Bit w formacie 7.1 ,

za pomocą dekodera i abonamentu .

Dzięki temu branża muzyczna zmuszona będzie do radykalnej poprawy jakości nagrań ponieważ po raz pierwszy w historii słuchacz będzie miał szansę usłyszeć muzykę bez zniekształceń wynikających z niedoskonałości formatów przeznaczonych do handlu .

nie wiem czy to już było w tym wątku więc wklejam ciekawy felieton:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Teraz troche z rynku plastiku :)

Ukryta Zawartość

Dzis otwieram gazete a tam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wieza STEREO Technics :)

• 2 lata później...

Pozwolę sobie odświeżyć ten temat cytatem z ciekawego artykułu na temat rynku muzycznego:

Ukryta Zawartość

Minęło już dwa lata i co tam słychać w temacie płyt? :-)

"My obracamy się w niszy, gdzie fizyczny nośnik będzie zawsze podstawowym medium i nie zginie. Potwierdza to i rosnąca sprzedaż w naszym wypadku, i rozwój takich labeli jak brytyjskie Cherry Red czy Ace Records, które też w większości stawiają na CD. I kolejki do wytwórni. Zapotrzebowanie na płyty CD cały czas jest duże. W ubiegłym roku bywały miesiące, kiedy mieliśmy obsuwy w całym planie wydawniczym z powodu takiego obłożenia tłoczni CD"

Ukryta Zawartość

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Dobrą kondycję CD pewnie potwierdzi zbliżająca się wystawa HiEnd w Monachium, na której jak co roku pojawi się wiele nowych modeli odtwarzaczy...

To co zrobił zachód z polskim przemysłem jeszcze Polska mogłaby z dużą skutecznością uskutecznić na Ukrainie. To bardzo chłonny rynek. Ciekawe czy ktoś pomyśli zanim Niemcy na tym łapę położą

przecież już pojechali:najpierw Kulczyk, Balcerowicz, Nowak i ich świta...

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Minęło już dwa lata i co tam słychać w temacie płyt? :-)

Jak kupowałem tak kupuję. Zmieniłem odtwarzacz CD na bardzo dobry. Nie widać schyłku CD . Nawet ostatnio wyszedł na CD album Thoma yorke który dotychczas był dostępny tylko jako pliki i vinyl.

W Japonii wydawane są kolejne serie płyt CD , czy to mini lp czy nowe "formaty" starajace się polepszyc jakość. Tam płyta CD ciągle jest na topie

A we Francyji doszło do tego, że ogromny paryski sklep Gilbert Joseph zmuszony był do otwarcia nowej placówki - tylko z jazzem. Bo już się nie mieścili.

Taki to ci krajzis cedekowy!

Taki to ci krajzis cedekowy!

W ciemnogrodzie wszystko może się wydarzyć. Wystarczy powiedzieć że był zamach ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.