Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze płyty wszechczasów...[z saloniku]

Krzysztof_54067

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki i piwko zwrotne za poczucie humoru.:-)

A co H.N. to pamiętam koncert w warszawskiej Stodole. Bardzo kameralny w pełnym tego słowa znaczeniu, bo widownia w ilości 30 osób, ale i tak był to dla mnie jeden z najlepszych koncertów.

Sporo moich osobistych typów już padło, ale jak miałbym coś dodać, to byłyby to na pewno:

Sisters of Mercy - praktycznie wszystkie płyty

Talk Talk - właściwie też, chociaż jakbym miał wybrać jedną, to może "It's my life"

Red Box - "The circle and the square"

Ze wspomnianego saloniku tylko jeden user podał swoje typy, o które dopytywał Krzysztof 54067, ale to mnie akurat nie zdziwiło, bo kolega Tomkly zawsze trzyma wysoki poziom kultury i najzwyklejszej empatii wobec innych użytkowników niekoniecznie będących w towarzystwie wzajemnej adoracji.

(...)

Nie żebym się salonikiem chwalił, ale też tam pisałem, a i kilka postów wyżej w tym temacie znajdziesz moje typy, więc nie ma co się zżymać :-) Co prawda w saloniku jestem raczej ubogim krewnym, ale jak coś mnie interesuje, to czytam, a jak mam coś do powiedzenia, to i napiszę. O sprzęcie nie mam pojęcia, to przynajmniej o muzyce mogę...

CXN v2 // Roksan K3 // KEF R3

Czytam te Wasze typy i widzę jedno :

Same stare dziady!:-)

Jako i ja.

JJ Cale'a jeszcze podpowiem, a i This Mortal Coil - nie zawadzi.

Eeeech...

Taka masa przecudnych płyt i książek...

Jednego, umierając - będę żałował:

Nieprzesłuchanych i nieprzeczytanych wspaniałych rzeczy.

Mało casu, kruca bomba.

Pozdrawiam.

Jacek.

Wiem, że jest to temat Najlepsze płyty wszechczasów, ale może Panowie podzielilibyście się albumami w miarę świeżymi, o których za parenaście lat również będzie się mówić, że miały wpływ na muzykę, że są klasykami. Takie Wasze typy płyt, do których nasze wnuki będą wracać i zabijać się o pierwsze wydanie np. z roku 2015 czy 2014...

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Dzięki, właśnie ruszam do empiku po płytki na wieczór... Na pewno nr.1 kupię

I tu pojawia sie glowny problem, bo wiekszosci dobrych plyt w empiku nie kupisz. Moje typy:

Dire Straits- Brothers in arms w225264 wydanie z USA, z Francji I Niemiec sa gorsze

The Smiths- The queen is dead 32jc162 wydanie z Japonii. rewelacyjna jakosc brzmiena I kultowa plyta.

Queen- The works cp353117 wydanie z Japonii. bez watpiena najlepiej nagrana wersja tej plyty z samymi hitami.

Michael Jackson- Thriller 358p11 wydanie z Japonii. Wydanie japonskie na Europe I USA tez jest rownie dobrze nagrane. Ma ten sam matrix.

Pink Floyd- Wish you were here, the wall, maddle pierwsze wydania na USA ale te z shine on tez sa dobrze nagrane.

David Bowie- Ziggy stardust, Hunky dory, heroes najlepiej pierwsze wydania RCA victor z Japonii.

David Bowie- let's dance i tonight pierwsze wydania z Japonii.

Fleetwood Mac- Tango in the night wydanie z 1987 jest dobrze nagrane, rumour target cd.

Das boot- muzyka z filmu target cd z Niemiec.

Andrea Bocelli- Passione to kupisz w empiku :)

Cat Stevens- Back to earth wydanie mobile fidelity z trojplytowego wydania "three". Udcd 3-661.

Vangelis- Themes 839518-2

Diana Krall- waterfall dostepna w empiku

Berlin Calling-muzyka z filmu techno w najlepszym wydaniu

Armand van helden- masterpiece, plyta numer 2 jest fantastyczna

Budka suflera- za ostatni grosz...mam tylko jedna wersje tej plyty I nie jest super nagrana, ale zawartosc swietna. Moze ktos z polski podpowie jakie tloczenie jest najlepsze

Eagles- hotel California 253051 zlota plyta.

Yo-yo ma plays Ennio Morricone- sk93456 Sony classical powinno byc w empiku

Wieza STEREO Technics :)

Wiem, że jest to temat Najlepsze płyty wszechczasów, ale może Panowie podzielilibyście się albumami w miarę świeżymi, o których za parenaście lat również będzie się mówić, że miały wpływ na muzykę, że są klasykami. Takie Wasze typy płyt, do których nasze wnuki będą wracać i zabijać się o pierwsze wydanie np. z roku 2015 czy 2014...

Ja akurat takich nie widzę. Przynajmniej w tych stylach muzycznych, w których ja się poruszam. Pojawiają się ciekawe płyty, ale czy aż takie, aby się kiedyś za nimi zabijać i które wytrzymają próbę czasu jak chociażby wspomniany Pink Floyd?

My są już same stare dziady jak napisał Jacek. :-)

Czytam te Wasze typy i widzę jedno :

Same stare dziady!:-)

Ja podzielam zdanie świętej pamięci Tomasza Beksińskego, że wszystko najlepsze w muzyce już było. Jak napisałem wcześniej pojawiają się rodzynki, ale King Crimsonów, Black Sabbathów itp. już nie będzie. Amen.

Najlepsza płyta wszechczasów w muzyce rozrywkowej w mojej opinii to A Love Supreme - John Coltrane a zaraz za nią Kind of Blue - Miles Davis (mam to wydanie CD z outtake'ami - jest piękne).

Z klasyki mój typ to Recuerdos de Alhambra - Narciso Yepes.

Z ostatnich polskich dokonań Night in Calisia - Włodek Pawlik.

Kilka moich propozycji:

Lhasa - Lhasa

Holly Cole - Temptation

Wojtek Mrozek - Dances of the world

Bliss - Quiet letters

Angus & Julia Stone - Down the way

Sixto Rodriguez - Cold fact

Anna Maria Jopek - Sobremesa

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Prośba o posprzątane przez moderację niepotrzebnych oraz niemerytorycznych wpisów i potyczek, prztyczki najlepiej załatwiać na PW.

Moje typy na szybko, kolejność przypadkowa:

1. King Crimson - Red

2. Iron Maiden - The number of the beast

3. Pan.Thy.Monium - Dawn of dreams

4. Radiohead - OK computer

5. 2Pac - All eyez on me

6. AC/DC - Back in black

7. Pink Floyd - Atom Heart Mother

8. Camel - The Snow Goose

9. Black Sabbath - same

10. Bowie, David - Ziggy Stardust

11. Brubeck, Dave Quartet - Time out!

12. Buckley, Jeff - Grace

13. Buena Vista Social Club Original soundtrack - Buena Vista Social Club

14. Cave, Nick & the Bad Seeds - Let love in

15. Coltrane, John - Blue train

16. Daft Punk Random access memories

17. Darkthrone A blaze in the northern sky

18. Davis, Miles - Kind of blue

19. Dead Can Dance - Into the labirynth

20. Dead Kennedys - Fresh fruit for rotting vegetables

21. Depeche Mode - Exciter i Violator

22. Doors, the - L.A. woman

23. Faith No More - Angel dust

24. Gallagher, Rory - same

25. ...muzyka filmowa do filmu The Fountain

(...)

zatrzymałem się na F, ale tak można jeszcze długo, najlepiej min. do setki :). W każdym razie min. do tych płyt bardzo często wracam.

Myślałem, że właściciel MBL nie może być takim prostakiem. Chociaż biorąc pod uwagę design, to nawet powinien.

Rasowy salonowiec :). Piszcie proszę wszyscy w temacie...

Z The Doors co ostatnio bylo wydane i dobrze nagrane to "weird scenes inside the goldmine".

Daft Punk polecam "Alive"-impreza plena geba, albo co jeszcze lepsze to "Tron Legacy reconfigured"

Chris Rea "Dancing with strangers"-wydanie z lat '80 jest spoko :)

Armin van Buuren serie "Universal Religion" albo coroczne "A state of trance"

Muzyka z filmu "Dawno temu w Ameryce"- Moriccone to mistrz muzyki filmowej dla mnie.

Najlepsza płyta wszechczasów w muzyce rozrywkowej w mojej opinii to A Love Supreme - John Coltrane a zaraz za nią Kind of Blue - Miles Davis (mam to wydanie CD z outtake'ami - jest piękne).

W jakiej rozrywkowej !!!

Fani jazzu i innych gatunków są w zakładce Muzyka

Ale na listach powyżej pojawiają się wykonawcy jazzowi, szukam smaczków więc pytam. Codziennie coś odkrywam ale nigdy za wiele:)

Cóż... pukałem, dzwoniłem najgłośniej jak potrafiłem, cierpliwie czekam, ale domyślam się, że to zamknięta ekipa, która zna się jak łyse konie ze spotkań towarzyskich :-)

To nieprawda. Tak jest juź pod 300 osób i większość nie zna się z realu. Ale znają się z wpisów na forum. Może ciebie nikt nie pamięta?

Co polecacie z muzyki disco-polo? Chciałbym mieć przedstawiciela tego stylu w najlepszym wykonaniu.

Na przykład takim, żeby świetnie zagrał na cebulkach MBL-a.

To nieprawda. Tak jest juź pod 300 osób i większość nie zna się z realu. Ale znają się z wpisów na forum. Może ciebie nikt nie pamięta?

Na pewno masz rację. Natomiast niedawno kilku kolegów sprawiło, że mam drzwi otwarte.

Co więcej - inspirując się wpisami - już zakupiłem "Anouar Brahem - Souvenance (2014, ECM)."

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Gość papageno

(Konto usunięte)

Co polecacie z muzyki disco-polo? Chciałbym mieć przedstawiciela tego stylu w najlepszym wykonaniu.

Spróbuj tego. Bas powala :)

W jakiej rozrywkowej !!!

https://pl.wikipedia.org/wiki/Muzyka_rozrywkowa

Jazz mieści sie w muzyce rozrywkowej, jestem poniekąd muzykiem i zawsze był taki zwyczajowy podział, szczególnie jak ktoś był "po rozrywce w Katowicach" :D

Pytanie, czy nie ma tu fanów jazzu. Jaka jest według Was najlepsza płyta jazzowa.

Moim zdaniem Coltrane - A Love Supreme, choć teoretycy puryści nazwą to muzyką Free a nie Jazzem.

Davis - Kind of Blue na drugim miejscu dla mnie.

Zawsze pierwsza i ostatnia płyta Pat Metheny - jestem fanem.

W muzyce disco polo expertem nie jestem, ale widze, ze jest duzo osob z wiedza I doswiadczeniem w tej dziedzinie artystycznej nirvany. Moze cos bajer full czy jakos tak :)

A z plyt wartych odsluchu to jeszcze

Freddie Mercury i Montserrat Caballe "Barcelona"- jedna z tych plyt, ktora trzeba miec.

świetna muzyka w tle, trzeba mieć...

a cóż to, jakiś tytuł? :-)

A ja polecę Simple Minds-"Street Fighting Years".

Porządny zespół, ale na mnie działał z lekka usypiająco, sam nie wiem czemu ;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość

(Konto usunięte)

Behemoth The Apostasy ;-)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.