Skocz do zawartości
IGNORED

Chrzest Polski. Czym się podniecać?

arturross

Rekomendowane odpowiedzi

Generalizacje Ci łatwo przychodzą...

Taki urok forum, nikt by nie przeczytał argumentacji rozmiaru A4

A to przecież kapłani różnych religii byli najbardziej wykształconą warstwą społeczną. O wykorzystaniu astronomii w "Faraonie" czytałeś? W średniowieczu byli niemal jedynymi potrafiącymi pisać. A Kopernik była kanonikiem katolickim.

Muszę Ci wszystko kawę na ławę ? Samemu nic ? Leń !!!

Każda religia była wrogo nastawiana do nauki - podtrzymuję. Pewnie powinienem dopowiedzieć - wrogo do rozprzestrzeniania nauki poza swoim kręgiem.

I pewnie znowu powinienem dopowiedzieć iż po to żeby ciemny lud kupił wszystko. Bał się i modlił. I przede wszystkim płacił, płacił i raz jeszcze płacił - bo kapłani brzydzą się pracą na tym świecie - w końcu pracują na chwałę tego drugiego (wyznawana religia nie ważna)

A skoro czytałeś Faraona to wiesz, że o ile kapłani widzieli o zaćmieniu to modlące się masy już nie.... Czekali aż kapłani wymodlą dla nich litość boga

Teraz rozumiesz o czym piszę ???

Średniowiecze kojarzysz ? Chyba nie muszę pisać czemu tego okresu używam do porównania.

Sorry, ale ja rozmówców traktuję jako osoby inteligentne, którym wystarczy zasygnalizować temat... Ciebie również.

Acz Bocznica to nie miejsce na merytoryczna dyskusję a raczej taka kozetka do odreagowania różnych przypadłości - acz mogę się mylić...

(nikogo nie obrażając, bo prostu Bocznica taka jest, każdy jest okopany na swoich poglądach i już ;P )

Dlatego też większość tematów omijam łukiem..... Nie z poczucia wyższości, ale nie mam potrzeby odreagowywania przy użyciu wirtualnego okładania się po tym, czy po tamtym...

Czekali aż kapłani wymodlą dla nich litość boga

Teraz rozumiesz o czym piszę ???

Aaaa.... niezwykle odkrywcze!

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość A&T

(Konto usunięte)

Ta rocznica to faktycznie rocznica przejęcia kontroli nad nami Słowianami przez Watykan. Wystarczy tyko wspomnieć o świętej inkwizycji, paleniu kronik i dzieł naszej kultury. Sego czasu Watykan nasłał nam taką jedną co wytruła winem 12 naszych książąt. Z kultury słowiańskiej słowem nie wiele zostało.

Na szczęście to wszystko to już "zeszłoroczny śnieg" bo miłościwie nam panujący towarzysze

robią zdecydowany ruch w przeciwną stronę - i słusznie, zdaniem większości, bo;

podły, podstępny zgniły liberalizm,

jakieś otwarte granice - wiadomo, dla kogo - ... nie wiadomo

sami tylko wrogowie, jak nie otwarcie to z opcją

nie wiedzą nawet, co to wolne media - my ich nauczymy

nie będzie gdzie chodzić na skargę - jak pobita żona - ma być cicho i ani mru mru...itd, itp.

Te nauki przynajmniej z całej ideologii Kościoła Nasi Wodzowie przyswoili

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Polacy zresztą też do dziś wyróżniają się brakami w etyce, merytoryce i wzorcach nie-destruktywnej rywalizacji. Po prostu postarali się przyjąć chrześcijaństwo możliwie powierzchownie, żeby jak najwięcej zostało po staremu. Wielka szkoda.

To zależy od tego kogo konkretnie nazywasz "Polakami". Biorąc pod uwagę pochodzenie, cele i twórczą działalność wielu z nich to co napisałeś brzmi zabawnie. ;)

z tym trudnym pytaniem zostaniesz w niepewnosci.

zreszta mozna zapytac wlasciwie ..kto ty jestes tak wlasciwie i dlaczego.

zadajac takie durne pytania.Rozumiem jednakowoz ze slyszales je u wiekszych.... czyli prawdziwszych polakow.

z tym ze z tego co dowodzi nauka wszyscy oni maja nadal...malego.A ty??

Na wstępie zaznaczam,że jestem ateistą.Na "chrzest Polski" patrzę nie jako na zjawisko religijne ale polityczne,kulturowe i społeczne.Czemu napisałem w cudzysłowie?Bo nie był to chrzest Polski ale Mieszka I i jego dworu i nie była to Polska ale państwo Polan,Mieszka I.Proces przyjmowania chrześcijaństwa na ziemiach polskich trwał co najmniej do XIV wieku.Tak więc ten 966r. to data umowna.Jakie jest znaczenie tego faktu?Ogromne!W ten sposób weszliśmy do grona państw europejskich z ich kulturą polityczną,organizacją społeczną i cywilizacją.Bo czerpaliśmy wzorce z Zachodu,jednocześnie Kościół budując swoje struktury organizacyjne wpływał na upodabnianie się nas do krajów Zachodu,które cywilizacyjnie stały wyżej.Podobną drogę wybrały kraje sąsiednie,Czechy i Węgry.Czy była alternatywa?Była.Można byłoby pozostać przy pogaństwie.Wtedy skończylibyśmy jak Słowianie Połabscy,Jadźwingowie,Prusowie czy Pomorzanie.Już by nas nie było.Można było również przyjąć chrześcijaństwo ze wschodu,tak jak Ruś.Wtedy znaleźlibyśmy się w strefie wpływów Bizancjum i prawdopodobnie zniknęlibyśmy w morzu ruskim.Tak więc reasumując.Przyjęcie chrześcijaństwa przez otoczenie Mieszka,przyjęcie z Zachodu było korzystne i w decydujący sposób przesądziło o dalszych losach Polski.Następnym takim porównywalnym wydarzeniem była unia z Litwą.Nie oceniam czy była dla nas korzystna czy nie.Chodzi mi o to,że przesądziła o dalszych dziejach Polski kierunkując ją na wschód.

Natomiast obecny szum wokół rocznicy oceniam jako zagranie pijarowskie i propagandowe.

Śmieszą mnie te wpisy krytykujące przyjęcie obcych wpływów i gloryfikujące wcześniejszą,pogańską kulturę.

Jakoś Japończycy nie krytykują tzw. rewolucji meiji w 1868r. w wyniku której ocalili niepodległość.Bo przyjmując obce( czytaj lepsze) wzory organizacji państwa i ucząc się nowości technologicznych od najlepszych w krótkim czasie dorównali krajom europejskim.Pozostając na dotychczasowym poziomie groziłby im status kolonii.

Gość A&T

(Konto usunięte)

A mnie śmieszą wpisy, że gdyby nie chrześcijaństwo to by tu nas nie było. Lub, że dało nam m to wyższy poziom cywilizacyjny. Wszystko to ściema. Jaką cywilizacją byli Słowianie, a ja uważam, że nadal jesteśmy Słowianami, świadczą wedy słowińsko-ayjskie. Zwracam uwagę, że wedy oznaczają wiedzę przez duże W. To z naszych wed pochodzą wedy indyjskie. Ale tego katolicy już nie wiedzą. Niestety prawdy w szkołach nie uczą.

Zachód zawdzięcza swój rozwój Reformacji i Oświeceniu, a nie katolicyzmowi. W Polsce Premier Morawicki coś pokrzykuje o innowacyjności w gospodarce nie rozumiejąc, że nie da się jej pogodzić z żałosnymi próbami wskrzeszenia średniowiecza w społeczeństwie.

To przeczytaj ( ze zrozumieniem) pierwsze zdanie mojego wpisu o chrzcie Polski.Czy w pogaństwie nie było kapłanów?

W tym przypadku nie katolicyzm a chrześcijaństwo.Każda religia to władza nad ludźmi.W X wieku chrześcijaństwo oznaczało wyższy poziom cywilizacyjny.Czemu te plemiona,które wymieniłem wcześniej nie przetrwały?

Czy dla Germanów przyjęcie chrześcijaństwa też było niekorzystne?

To zależy od tego kogo konkretnie nazywasz "Polakami". Biorąc pod uwagę pochodzenie, cele i twórczą działalność wielu z nich to co napisałeś brzmi zabawnie. ;)

Co poradzę jeżeli Prawdziwi Polacy zupełnie nie potrafili obsadzić niszy ekologicznej klasy średniej, i przez ostatnie tysiąclecie sprowadzali na to miejsce Niemców, Żydów, Ormian, Holendrów a nawet Romów (kotlarze i kowale). Parę innych nacji by się jeszcze znalazło. Dlatego wszelkie jeremiady na niedostateczną polskość tych czy tamtych są nieco nie na miejscu - "sam tego chciałeś Grzegorzu Dyndało".

"Dodawanie komentarzy do tego filmu jest wyłączone."

Zapewne zgodnie z życzeniem publikującego lub producenta tudzież autora.

Częste na publikatorach. Normalna praktyka.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość A&T

(Konto usunięte)

I wraz ze zniszczeniem Atlantydy naszą kulturę szlag trafił?

Koniec Atlantydy to jakieś 12 500 lat temu. Rozumiem. W szkole tego nie było !!!!!

Jak ktoś chce wiedzieć więcej? Zapraszam.

http://www.audiostereo.pl/imperium-slowianskie_125456.html

Żeby trochę rozjaśnić - z tego co pamiętam biskup Jordan zakładał poznańskie biskupstwo misyjne podległe bezpośrednio biskupowi rzymskiemu w 968 roku.

Wiślica, Lednica, Giecz, Łysica, Ślęża już istniały. Też i Wawel starożytny. Tzn. nie tylko rotunda św. Feliksa i Adaukta, Kościół św. Gereona też który jest uważany za tzw. wawelski czakram .

Przedromańskie dla rzymskiego kościoła - pogańskie budowle tam istniały przed założeniem biskupstwa w 1000 roku.

Ponieważ wschodnie religie z zachodnimi wyklęły się niedługo później dlatego przetrwała głównie mitomańska symbolika jako historyczna wiedza objawiona.

Co do obecnych władców - przyklejają sobie metkę powierzchownie po to żeby trwale żyć z budżetu.

Krzykliwa deklaracja wiary nie ma z nią akurat nic wspólnego.

Tzn.

jazgot to nie medytacja, która wymaga ciszy i skupienia.

W święto pokazujemy księdzu i sąsiadom jak świętnie jest a na codzień z kolei jest prozaicznie.

Szkoda, że u rodaków brak dążenia do zgody tak ogólnie- przez cały tydzień.

Raczej niewielu czuje potrzebę

Różnicujemy się - właściwie lepsze słowo to "odróżniamy się".

U Polaków to częste, ale ani teściowe ani teściowie tego nie tolerują. Nie chcą się z tego tłumaczyć znudzonym wścibskim sąsiadkom.

Sorry ale dulszczyzna dominuje w zachowaniach*.

Swojej deklaracji co do wiary, nadziei, wiedzy, dowodów powtarzalnych wygłaszał tu nie będę, ponieważ to forum sprzętowo - techniczne.

Co prawda temat leży na poboczu ale ateizm jako intencja jest mi obcy.

Tyle zadeklarować mogę.

Aha- nawet kiedy bym się starał grać innego niż jestem to i tak fałsz wychodzi. Nie potrafię uprawiać pozerstwa.

Koniec żalów - do roboty.

Teraz raczej na innych wątkach popiszę bo mam trochę ograniczony czas. Jak to w domu.

Pozdrawiam.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Arton, a możesz jeszcze raz ale wyraźnie i po polsku?

Zabrałem się kiedyś za te całe Wedy.

Po polsku było, ale czytać się tego nie dało...

To się trzeba urodzić Hindusem lub - Artonem.

Co poradzę jeżeli Prawdziwi Polacy zupełnie nie potrafili obsadzić niszy ekologicznej klasy średniej, i przez ostatnie tysiąclecie sprowadzali na to miejsce Niemców, Żydów, Ormian, Holendrów a nawet Romów (kotlarze i kowale). Parę innych nacji by się jeszcze znalazło. Dlatego wszelkie jeremiady na niedostateczną polskość tych czy tamtych są nieco nie na miejscu - "sam tego chciałeś Grzegorzu Dyndało".

Dużo w tym racji. Jesteśmy przerażająco naiwnym narodem.

Gość A&T

(Konto usunięte)

Przed "chrztem polski" istniało Imperium Słowiańskie o którym się nie wspomina. Dwa dni temu w tv państwowej Polonia w debacie historyków jeden z profesorów miał odwagę powiedzieć, że to nie rzekomy "chrzest polski" miał miejsce tylko chrzest Mieszka I. Ani data i miejsce nie są tak naprawdę znane. Poprostu mamy doczynienia z propagandą katolicką. Osobiście twierdzę, że Imperium Słowiańskie było lepszą formą dzisiejszej UE.

zawsze w tamtych czasach taka uroczystosc obejmowała najpierw najwyzszych, potem otoczenie a potem pomniejszych i reszte.Naturalna kolej rzeczy.Zwyczaj i obrzed zmieniał sie i rozlewał po okolicy pilnowany przez naczalstwo.I tyle .Trwało to długo i nie było łatwe.

jak podatek od alkoholu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.