Skocz do zawartości
IGNORED

zbity róg kolumny

xatt

Rekomendowane odpowiedzi

zakupiłem z internetu używane kolumny, które zostały dostarczone ze zbitym rogiem. Załączam zdjęcie. Z racji, że protokół szkody nie został spisany od razu, dostarczyciel się wypina, ten, u którego kupiłem - także. Nie mam siły ani nerwów, żeby się z nimi użerać. Zostałem z problemem sam, a tylko mam nadzieję na życzliwą pomoc Waszą - Forumowiczów. Kolumny to wymarzone AP Tempo 6, teraz stoją tak oszpecone. i cieszą tylko dźwiękiem, nie wyglądem. Da się coś z tym rogiem zrobić? Proszę o pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

https://www.audiostereo.pl/topic/127526-zbity-r%C3%B3g-kolumny/

Ja bym chyba dorobił nieco szerszą i głębszą podstawę, taki "cokół" - swoją drogą - bardzo przydatną jako platforma pod kolce, a powstałe w ten sposób kanty między dołem kolumny a podstawą wypełnił / okleił listwami. Te listwy przy okazji zamaskują uszkodzenie. Uszkodzenie oczywiście zeszlifować uprzednio, aby równe było.

Rezultatem będzie kolumna o nieco szerszej podstawie, lepszej stabilności chroniącej przed wywrotką, oraz dająca opcję zamontowania "kolcy".

Zacne ZG.

Zbić do końca...

Znaczy wybrać delikatnie materiał do "czystego".

Zakitować dobrym kitem i wstępnie uformować.

Po wyschnięciu delikatnie doszlifować.

Wypróbować kity do reparacji paneli (zestaw max ok. 20zł). wybrać właściwą tonację koloru, mają dodatkowe barwniki i instrukcję. Prawdopodobnie będzie pasował "najjaśniejszy" zestaw.

Najpierw wypróbować na kawałku klocka paździerzowego całą procedurę, łącznie ze szlifowaniem i lakierowaniem.

Sądzę, ze się uda, choć zabawy z mieszaniem koloru jest co niemiara.

Mieszanie barwników rozrzedza masę. Nakładać w wielu warstwach.

Rysunkiem słojów nie przejmuj się, nie będzie widoczny w tak niewielkim miejscu. Choć możesz wziąć pędzelek i barwnikiem poprawić zasychający kit.

Robiłem swego czasu takie naprawy łącznie z "wklejaniem" oderwanego forniru na zaszpachlowane miejsce; ale to trudne.

Powodzenia.

Radzę naprawdę przećwiczyć procedurę na kawałku klocka.

Żebyś nie wiem jak sztukował i tak będzie widać mniej lub bardziej.

Kosztownym ale moim zdaniem najlepszym wyjściem to w obu kolumnach położyć nowy fornir i tu bym zaszalał z czymś dla mnie najciekawszym albo ten sam fornir ale w obu.

Nie no Panowie . Moim zdaniem lekko szybko i tanio kupić osiem narożników kolumny ( skrzyni). Są wszystkie odcienie i rozmiary ( czarne , złote , srebrne,brązowe ) metalowe i plastikowe . W necie i na Allegro za 1-2 zł sztuka.Będzie w miarę normalnie i porządnie wyglądało, No i tanio.Nie trzeba przybijać, ani przyklejać na stałe . Jakiś butapren i po sprawie. Potem łatwo i bez problemu odkleić.

Nie no Panowie . Moim zdaniem lekko szybko i tanio kupić osiem narożników kolumny ( skrzyni). Są wszystkie odcienie i rozmiary ( czarne , złote , srebrne,brązowe ) metalowe i plastikowe . W necie i na Allegro za 1-2 zł sztuka.Będzie w miarę normalnie i porządnie wyglądało,

taki będzie dobry?

(no też zależy mi, żeby to nie wyglądało "wieśniacko"...a jak najbardziej naturalnie i firmowo...)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mówisz o tych kolumnach: Audio Physic Tempo VI ?

To po pierwsze nie bąź lemingiem i nie pytaj otoczenia czyś nie wieśniak !:)

A tak na poważnie, jeżeli to te kolumny to nie wpasujesz odpowiednio narożników robionych pod ką 90 stopni, bo są pochylone.

Nowe kolumny to koszt powyżej dychy, więc nie maskuj wieśniacko plastikami !.

Poza tym na foto widać jeszcze wgniecenia, dużu bardziej rozległe od samego uszkodzonego narożnika.

Najbardziej logicznym jest położenie nowego forniru tak jak powiedział muda44.

taki będzie dobry?

(no też zależy mi, żeby to nie wyglądało "wieśniacko"...a jak najbardziej naturalnie i firmowo...)

Ukryta Zawartość

Fornir będzie cię kosztował około 200 zł za sztukę, a musisz zrobić dwie bo identycznego nie znajdziesz.. Cztery narożniki do dwóch kolumn z przesyłką to dycha.Jak nie będą dobrze wyglądały to po prostu nie wypijesz dobrego piwa za dychę i tyle.Nachylenie Twoich kolumn nie jest aż takie duże i na kilku cm wyjdzie może milimetr odchyłu. Tam gdzie są miejsca na wkręty kropelką wkleisz same łebki odcięte od śrub( najlepiej złote kupisz w Obi ;), żeby nie było dziur. Przykleisz delikatnie gumą do żucia zabraną dziecku ;} .Ale to ja bym tak zrobił, a kolumny są Twoje.I wybór Twój.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Fornir będzie cię kosztował około 200 zł za sztukę, a musisz zrobić dwie bo identycznego nie znajdziesz.. Cztery narożniki do dwóch kolumn z przesyłką to dycha.Jak nie będą dobrze wyglądały to po prostu nie wypijesz dobrego piwa za dychę i tyle.Nachylenie Twoich kolumn nie jest aż takie duże i na kilku cm wyjdzie może milimetr odchyłu. Tam gdzie są miejsca na wkręty kropelką wkleisz same łebki odcięte od śrub( najlepiej złote kupisz w Obi ;), żeby nie było dziur. Przykleisz delikatnie gumą do żucia zabraną dziecku ;} .Ale to ja bym tak zrobił, a kolumny są Twoje.I wybór Twój.

200 zł za sztukę? To chyba sam materiał, bo z robocizna duzo więcej. roboty z tym trochę jest, a pózniej trzeba polakierowac jeszcze... Ja bym do tego rogu wcisnął kleju do drewna i ścisnął ściskami tak by wrócił kształt poprzedni, następnie papier ścierny wyrównać i na to szpachla kolorystycznie dobrana do obudowy. Widać bedzie, ale to i tak chyba najsensowniejsze rozwiazanie.

-----------------

Dziękuję za wszystkie porady. Po namyśle odrzuciłem temat narożników, z racji nienaturalności takiego rozwiązania. Kolega (gupek ;) - mówi: zaklej cały dół taśmą izolacyjną i po sprawie...hehe dobre sobie, to by dopiero była wioska...

Jestem na środę umówiony ze stolarzem od renowacji mebli-antyków - zobaczymy, co powie...Czy zmieniać cały fornir, czy tylko ten róg łatać, jak niektórzy z Was napisali - tu chyba podstawa to idealne dobranie koloru....... (Oby tylko bardziej nie zepsuł :)

wyślij na fornirowanie do stolarzy z forum np Marko3T zrobi to profesjonalnie, kolor będziesz mógł wybrać i zrobić wersję indywidualną DeLux :)

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

A może byś sobie na przykład zrobił gustowny pasek na dole kolumny dookoła z jakiegoś zupełnie innego forniru? Albo lakierowany. Albo jakiś ładny wzorek techniką decoupage. Albo co.. Znaczy na obu kolumnach. Wtedy usunąć to luźne, odbudować ze szpachli samochodowej (znacznie lepsza niż te naprawcze do drewna) i nałożyć to co wymyślisz? Będziesz miał jedyne w swoim rodzaju.

Wkleić fornir trzeba umieć. Mniejsza o to, jeśli już ktoś to ma za sobą, a trzeba wybarwiać-tutaj znów zaczną się problemy, np w miejscu łączeń forniry które są niewidoczne-zrobione perfekcyjnie- zbierze się pigment i całe łączenie widoczne z daleka:) ogólnie dobranie barwy też ciężka sprawa.

Z bejcami zawsze jakieś problemy,jedna plamka jeden przeszlif i jedyne wyjście cały element zdzierać i od nowa,albo barwić na bardzo ciemno. Albo z chirurgiczną precyzją cieniować pistoletem 0,5.

Najfajniejsze pomysły które padły to cokół na dole albo fornirowanie całości, a fornirowanie to też szansa na wybór ładnej okleiny,zapewne kosztownie ale ładniej niż z fabryki.

stolarz coś tam zrobił...w sumie jest lepiej niż było - skleił, poszpachlował, kolorkiem pacnął...ale dobrze to to nie jest...Nic za to nie wziął...może jakby wziął, toby się lepiej przyłożył...cały czas oczy mi "idą" do tego rogu...niby szczegół, ale Nie zostawię tak tego!

Zwróć się do kolegi Seweryn, zrobi ci to

dokładnie jaki nick? bo sewerynów na naszym forum jest kilku...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczy Ci "idą", bo nowe...

A mnie oczy wyłażą, gdy na tym zdjęciu widzę poskręcane druty, nagrobek prababki i różowego węża.

O dywaniku - nie wspomnę.

Przy tym wszystkim ubity rożek - to szczegół, wzmianki niewart.

Bez urazy, rzecz jasna.

Widzę, że to wyszczerbienie nie jest tak "okrutne" ;) jak na pierwszym zdjęciu, tak więc może zleć wykonanie podstaw z wyfrezowanym otworem o wymiarach odpowiadających spodowi Twoich kolumn. Wsuniesz spód kolumn w powstały otwór a do podstawy dokręcisz te czarne stopy.

Nie mogę dodać zdjęć ( od jakiegoś czasu coś na tym forum szwankuje).

Spójrz np. na Monitor Bronze BX 5 będziesz miał wyobrażenie o jakich podstawach piszę.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.