Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  173 członków

Haiku-Audio Klub
IGNORED

Klub Haiku-Audio

Rekomendowane odpowiedzi

On 7/12/2019 at 3:49 PM, slaaawek said:

Od ponad dwóch lat szukam tego wymarzonego zestawu bo już te zmiany męczyły. Jednak te poszukiwania też męczą:)

Kupiłem ostatnio monitory z "Juesej" tylko wymagają wydajnego prądowo wzmacniacza... I tak szukam. Sol IV wydaje się takim być tylko czy na pewno???

Mam Sol IV u siebie od jakiegos czasu i smialo mozna stwierdzic,  ze jest to wzmak wydajny pradowo. U mnie napedza Chario Pegasus i robi z nimi co chce. Za duzo jeszcze na temat samego wzmacniacza nie chce pisac bo jakis czas mnie nie bylo a poza tym nauczylem sie czym jest pierwsze wrazenie i wole poczekac az minie. Poza tym chce dobrych pare tygodni zaczekac z ocena zebym mial pewnosc ze jest wygrzany. Napewno o napedzenie kolumn sie musisz sie martwic kolego. Na godz 9 jest juz dynamicznie przy slabo skutecznych podlogowkach na 25mkw

Edytowane przez David_65062

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

Witam posiadaczy Haiku Audio ?

niedawno miałem na testach model SOL II signature i bardzo podobało mi się jego brzmienie. Jestem bardzo ciekaw wzmacniacza SOL IV, ale przede wszystkim pod kątem, nazwijmy to, funkcjonalności (bo muzycznie to nie ma co pytać - musi być wyśmienicie ? ). A widzę, że są już tutaj posiadacze SOL IV. Proszę zatem o opinię w następujących kwestiach:

1. Czy mocno się grzeje SOL IV ? Jak miałem SOL II, to on miał pobór mocy przy normalnym graniu 90 W, co przekładało się na dość mocne grzanie (choć oczywiście nie tak jak np. Baltlab Endo 1 - który parzy przy dotknięciu radiatorów). SOL IV wg specyfikacji pobiera 50 W więc czy chyba nie grzeje się mocno ?

2. Czy regulacja głośności pilotem jest w miarę precyzyjna ? Przy w miarę cichym słuchaniu da się zrobić lekką korektę głośności, czy są z tym problemy ?

pozdrawiam ?

• 2 tygodnie później...
W dniu 24.07.2019 o 10:12, Rafał_79 napisał:

Czy regulacja głośności pilotem jest w miarę precyzyjna ?

Miałem "normalnego SOL II " ale wszystkie HAIKU które miałem były ładnie zrobione pod tym względem.

Ktoś pisał że pilot jest tandetny... Jest plastikowy i lekkki , jest przeciwieństwem wydumanych audiofilskich ciężkich pilotów z tragicznymi podpisami. Ma duże klawisze, czytelnie oznaczone - jest świetny

Edytowane przez M-K
On 7/24/2019 at 9:12 AM, Rafał_79 said:

Witam posiadaczy Haiku Audio ?

niedawno miałem na testach model SOL II signature i bardzo podobało mi się jego brzmienie. Jestem bardzo ciekaw wzmacniacza SOL IV, ale przede wszystkim pod kątem, nazwijmy to, funkcjonalności (bo muzycznie to nie ma co pytać - musi być wyśmienicie ? ). A widzę, że są już tutaj posiadacze SOL IV. Proszę zatem o opinię w następujących kwestiach:

1. Czy mocno się grzeje SOL IV ? Jak miałem SOL II, to on miał pobór mocy przy normalnym graniu 90 W, co przekładało się na dość mocne grzanie (choć oczywiście nie tak jak np. Baltlab Endo 1 - który parzy przy dotknięciu radiatorów). SOL IV wg specyfikacji pobiera 50 W więc czy chyba nie grzeje się mocno ?

2. Czy regulacja głośności pilotem jest w miarę precyzyjna ? Przy w miarę cichym słuchaniu da się zrobić lekką korektę głośności, czy są z tym problemy ?

pozdrawiam ?

1. Sol IV przy normalnym nie grzeje sie mocno. Jest lekko cieply ale napewno nie goracy. Poboru mocy nigdy nie mierzylem i raczej nie bede wiec nie moge Ci pomoc.

2. Regulacja jest precyzyjna i napewno sie masz sie co martwic o lekka korekte gdyz ta jest jak najbardziej mozliwa.

Wzmacniacz jest swietny, bardzo uniwerslany i wygral w mojej ocenie z Heglem H160, Arcamem A49, Naimem Supernaitem i Roksanem Blak. Jest to wylacznie moja opinia i pewnie wielu sie ze mna nie zgodzi ale naprawde Sol IV to jest wybitny wzmacniacz. Polecam z czystym sumieniem.

Ktos pisal ze pilot jest swietny. Jest funkcjonalny i brzydki jak noc listopadowa, ale odnosnie estetyki to kazdy ma inne jej pojecie, jeden lubi ogorki, drugi ogrodnika corki.  

Dzięki za odpowiedzi.

Widzę, że faktycznie wzmacniacz jest dopracowany i warty zainteresowania.

Odnośnie pilota to też wolę mieć pilot lekki, funkcjonalny, spełniający podstawową rolę regulacji wzmocnienia. Wzornictwo, estetyka - rzeczy względne i drugorzędne.

Cześć... że się tak wtrącę - a nie brałeś pod uwagę Iovity. Miałem oba u siebie, Sol IISE i Iovitę, i nie powiem, ta druga bardziej mnie urzekła. Sol II SE był poprawny pod każdym względem, ale to Iovita - przynajmniej u mnie - zagrała bardziej muzykalnie, z przyjemniejszym odwzorowaniem wokali (a na to najbardziej zwracam uwagę) - może dzięki lampkom na pokładzie. Na pewno warto porównać, chociaż koszty są już większe. Słuchałem ostatnio kilka różnych wzmacniaczy, cenowo najbliżej był Copland CTA-405A i pozostawał daleko w tyle. Jedynie SEnsei konkurował z Iovitą, ale to inne granie.

• 2 tygodnie później...

Miał ktoś okazję porównywać SOL II z Roksan Caspian M2? Wiem że trudno akurat w klubie liczyć na obiektywizm;) no ale może jakieś porównanie sposobu gry jakby ktoś miał okazje słuchać oba wzmaki. Szukam wzmaka do rocka i metalu

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

3 minuty temu, progetheus napisał:

Miał ktoś okazję porównywać SOL II z Roksan Caspian M2? Wiem że trudno akurat w klubie liczyć na obiektywizm;) no ale może jakieś porównanie sposobu gry jakby ktoś miał okazje słuchać oba wzmaki. Szukam wzmaka do rocka i metalu

Zdecydowanie szedłbym w Roksana. 
Jedyne czego brakuje Haiku to takie mocne pier... co się przydaje w takiej muzyce. 
Pręzdzej Sol III  lub IV bym tu widział. 
Caspiana słuchałem kiedyś chwilę  - był zdecydowanie bardziej mięsity.

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, progetheus napisał:

Polecam również jeśli w grę wchodzi używka 

https://m.olx.pl/oferta/leema-tucana-ii-CID99-IDAWHOH.html#position=1&page=1

Będziesz miał moc, barwę, drive. 

Dzięki za odzew, na taką konkretną odpowiedź właśnie liczyłem, czyli Caspiana warto wypróbować a Leeme to pewnie warto brać w ciemno ,bo to granie o jeszcze poziom wyżej, akurat ta cytowana oferta już nieaktualna .

Miałem okazję posłuchać moich kolumn na SOL IV i było bardzo dobrze tylko cena trochę zaporowa dla mnie. 

SinusAudio, Equilibrium Ether S6, Stars DSD Audio DAC, Nordost Blue Heaven LS i Purple Flare

3 godziny temu, bogus18 napisał:

Wygląda jak Sol ll . Wiadomo już co w środku ? A może słuchaliście??

Niestety nie słuchałem. 

Info z sieci :

Zmiany wewnątrz względem modelu Mk4 to:

-zmiana transformatora na wydajniejszy który obecnie produkowany jest dla tego modelu przez Toroidy pl 
-zmieniona jest również sekcja żarzenia lamp która została zapożyczona z flagowego modelu Iovita, czyli symetryzacja i żarzenie prądem stałym, przez co wzmacniacz jest wolny od zakłóceń i absolutnie cichy

Dane techniczne Bright MK5:
Lampy: 2x ECC83
Moc wyjściowa (8 Ω): 50 W
Moc wyjściowa (4 Ω): 90 W
Pasmo przenoszenia (-1 dB): 14 Hz-45 kHz
Pasmo przenoszenia (-3 dB): 8 Hz-85 kHz
Klasa pracy: A/AB
Czułość wejścia: 350 mV
Ilość wejść: 4 pary RCA
Ilość wyjść: 1 para
Pobór mocy (max): 300 W

16 minut temu, progetheus napisał:

Miałem okazję posłuchać moich kolumn na SOL IV i było bardzo dobrze tylko cena trochę zaporowa dla mnie. 

Dopisałbym też do listy Naima Supernait 2. Czasem używki się trafiają w dobrych cenach. 

Sol-a IV też bym chętnie posłuchał. Na pewno to świetny wzmacniacz. 

Widzę zmiana kolumn. Może coś o nich skrobniesz ? Może być na priv żeby tu w klubie za bardzo nie odchodzić od tematu. 

Edytowane przez Silver_85
7 minut temu, Silver_85 napisał:

Dopisałbym też do listy Naima Supernait 2. Czasem używki się trafiają w dobrych cenach. 

Widzę zmiana kolumn. Może coś o nich skrobniesz ? Może być na priv żeby tu w klubie za bardzo nie odchodzić od tematu. 

Naim jak najbardziej, może w weekend będę miał okazję posłuchać XS 2. No zmiana choć z wielkim wahaniem czy aby na pewno będą lepsze od nowych CG ale ciągnęło mnie w stronę podłogówek i to przeważyło , reszta na priv coby nie zaśmiecać wątku. 

13 godzin temu, Silver_85 napisał:

Niestety nie słuchałem. 

Info z sieci :

Zmiany wewnątrz względem modelu Mk4 to:

-zmiana transformatora na wydajniejszy który obecnie produkowany jest dla tego modelu przez Toroidy pl 
-zmieniona jest również sekcja żarzenia lamp która została zapożyczona z flagowego modelu Iovita, czyli symetryzacja i żarzenie prądem stałym, przez co wzmacniacz jest wolny od zakłóceń i absolutnie cichy

Dane techniczne Bright MK5:
Lampy: 2x ECC83
Moc wyjściowa (8 Ω): 50 W
Moc wyjściowa (4 Ω): 90 W
Pasmo przenoszenia (-1 dB): 14 Hz-45 kHz
Pasmo przenoszenia (-3 dB): 8 Hz-85 kHz
Klasa pracy: A/AB
Czułość wejścia: 350 mV
Ilość wejść: 4 pary RCA
Ilość wyjść: 1 para
Pobór mocy (max): 300 W

Dziękuje za odpowiedź . Jesli zasilanie na podstawie Iovity to zmiany powinny być na plus .Jestem ciekaw kiedy i gdzie będzie do posłuchania ? Może na Audio Show 2019 się uda.

W dniu 28.08.2019 o 18:55, progetheus napisał:

Wiem że trudno akurat w klubie liczyć na obiektywizm;)

Wszystkie opinie sa subiektywne a przy ilości zmiennych... to ty musisz posłuchać i zdecydować. Przyznaję ze słuchałem tylko K3 dłużej ( kilka dni) ale jeżeli to jest "firmowy" dźwięk to mi takie granie nie za bardzo podchodzi. To jest jak robi sie zdjęcia w trybie "lanscape" - wszystko przekoloryzowane i kontrastowe ponad miarę.

SOL II - posłuchałbym na twoim miejscu. Warto.

1 minutę temu, M-K napisał:

Wszystkie opinie sa subiektywne a przy ilości zmiennych... to ty musisz posłuchać i zdecydować. Przyznaję ze słuchałem tylko K3 dłużej ( kilka dni) ale jeżeli to jest "firmowy" dźwięk to mi takie granie nie za bardzo podchodzi. To jest jak robi sie zdjęcia w trybie "lanscape" - wszystko przekoloryzowane i kontrastowe ponad miarę.

SOL II - posłuchałbym na twoim miejscu. Warto.

Zgadzam się co do Caspiana. 
Niemniej, Sol II do takiej muzyki uważam po prostu sie nie nadaje. To bardzo wyrafinowany piec , któremu brakuje gdzie niegdzie szaleństwa/zaokrąglenia, które w tak cięzkiej muzyce jest potrzebne.

Czy laczyl ktos DAC Chord 2Qute z wzmacniaczami z ktoryms wzmakiem z serii SOL?  Moge za bardzo dobra kase kupic 2Qute od znajomego ale jak zwykle w ciemno.

28 minut temu, David_65062 napisał:

Czy laczyl ktos DAC Chord 2Qute z wzmacniaczami z ktoryms wzmakiem z serii SOL?  Moge za bardzo dobra kase kupic 2Qute od znajomego ale jak zwykle w ciemno.

Pytaj w Audio On-  maja dystrybucje tych DACów z tego co pamietam.

Jak się bardzo chce to często trafia się na przeszkody ? Tym razem się udało.

Próbuje posłuchać wszystkich wzmcnaczy Haiku i miałem okazję poznać Origami na lampach 6550 ? Kto szuka za małe pieniądze świetnego dźwięku gorąco polecam sprawdzić. Kolumny użyte do testu to nowość . Mogę powiedzieć tylko 3 -drogi spadek impedancji poniżej 2 ohm i co  ten nie wielki wzmacniacz bez problemu zagrał na różnych gatunkach muzycznych wspaniale .Po pierwsze muzykalnie barwnie ,powietrze ,czarne tło wokale super  naturalne  ,lokalizacja  instrumentów ,plany bliższe i dalsze   , scena na niektórych utworach "dookólna " tj. słuchacze z niedowierzaniem szukali dźwięku z tyłu za głową.

Sprawdźcie sami niby mała moc a wydajność prądowa i możliwość wysterowania kolumn super  może  również wasze kolumny z tym wzmacniaczem się zgrają.

33 minuty temu, progetheus napisał:

Jakbys  wiedział granie origami z metalem? 

Zacznę od tego " metal to nie moja bajka" .

Origami z lampami 6550 to wysokiej klasy dźwięk .Czy to jazz lub muzyka poważna .

Im lepiej zrealizowane nagranie i doskonale doprowadzone  do wzmacniacza to  TEN  odda to na pewno  niesamowicie .

Origami mimo że wyceniony na male $  przez producenta oferuje dźwięk z wysokiej półki.

Słuchałem różnych gatunków muzycznych i w tej  konfiguracji której grało  nigdzie nie było źle ?

Wg .mnie zagra metal bo to wszechstronny wzmacniacz .Tyko trzeba stworzyć warunki do gry .

System tj .kolumny źródło okablowanie akustyka pomieszczenia to pomaga lub przeszkadza .

Sprawdź sam polecam Audio On lub Q21 tam posłuchasz lub wyprzyczysz do domu na odsłuch .A tylko  osobiste doświadczenia powiedzą czy Ci pasuje ja polecam.

Boguś a jak z Twojego doświadczenia wynika różnica między Origami 6550 a Fezz Silver Luną?  Dwa różne wzmaki,  spora różnica w cenie, miałeś chyba obydwa więc możesz coś napisać ?

Godzinę temu, soulek napisał:

Boguś a jak z Twojego doświadczenia wynika różnica między Origami 6550 a Fezz Silver Luną?  Dwa różne wzmaki,  spora różnica w cenie, miałeś chyba obydwa więc możesz coś napisać ?

Najlepiej sprawdzić samemu bo jeden polubi dźwięk z lampy El  34 z Silver Luny i większą uniwersalność z 2×35 Wat możliwości doboru różnych kolumn. Wiele dodatków w rozsądnej cenie , kolorystyka . możliwość wydłużenia gwarancji do 5 lat. Fezz za 4000 zł za goły wzmacniacz daje na początek rozpoczęcia przygody z lampą wiele . Pewnie najważniejsze jest brzmienie i to jest naprawdę świetne .Barwa ,ciepło lamp ,powietrze ,stereofonia, wokale, delikatne perliste wysokie ,ładny choć nie najmocniejszy bas ,muzykalność . To dobra lampa  z ponad przeciętnym graniem w porównaniu  do wielu  droższych wzmacniaczy.

HAIKU Origami 6550SE to Single-Ended tak ceniony przez miłośników wysokiej jakości dźwięku.To słychać to się czuje tu nie ma kompromisu tu już nic nie jest nie do końca  . Origami to początek.   Hi -Endu .  Jeśli tylko te 15 Wat ( a to waty z lampy nie takie słabe )na kanał da radę w pełni wysterować wasze kolumny to może być koniec poszukiwania wzmacniacza . Za bardzo rozsądne pieniądze dźwięk z bardzo wysokiej półki .

7 hours ago, bogus18 said:

Origami to początek.   Hi -Endu

Bogus prosze Cie... Haiku do bardzo dobre wzmacniacze ale zaraz hi-end???  W sumie moze hi-end to pojecie abstrakcyjne i kazdy ma swoj, ale wg mnie Haiku do hi-endu jeszcze sporo brakuje. Stwierdzam to majac wzmacniacz tej firmy i bedac bardzo z nieg zadowolonym

Moje wpisy na forum są na podstawie osobistych doświadczeń i tylko po odsłuchach  są to subiektywne odczucia i nie każdy musi się z tym zgodzić.

Słuchałem różnych wzmacniaczy nie tylko że stajni HAIKU Audio .

Mam Haiku Audio Sol ll SE  ( taki "troszkę" inny egzemplarz ) i bardzo wysoko oceniam granie mojego wzmacniacza.   Wiele droższych nie potrafi tak oddać muzyki.               Jednak dźwięk jaki P. Wiktor wyciągnął ze swoich wzmacniaczy lampowych to inna bajka jak z hybrydy czy chocby mocnego tranzystora . Najlepiej  posłuchać samemu . Jeśli własny system na to nie pozwala choćby ze względu na .trudne kolumny to tam gdzie jest to możliwe .

Pozdrawiam i życzę wielu ciekawych odsłuchów. I nowych odkryć.

Edytowane przez bogus18

@bogus18 Mialem z Haiku lampowca Williamson na lampach 6550 i niestety nie uwazam tego wzmacniacza za wybitnie udany. Mimo duzej mocy (35watt klasa A) niestety nie wysterowal moich malo skutecznych Chario. Ale podlaczylem go pod inne kolumny i dalej byl to wzmacniacz kaprysny i malo uniwersalny. Potrafil zagrac zjawiskowo przy niektorych kawalkach ale przy innych wykladal sie w kilku aspektach. Nie bede sie rozpisywal w kwestiach brzmienia bo kazdy ma inne ucho, ale uwazam ze stwierdzenie, ze Haiku to juz hi-end jest na wyrost. Rozumiem fakt, ze kazdy ma subiektywne uczucia i opinie, ale Ferrari nie bedzie nigdy Volkswagenem i na odwrot. A Haiku napewno daleko do Volkswagena. Podrawiam i zycze tego samego ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.