Skocz do zawartości
IGNORED

Co powiedział Franciszek?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Z mediów płynie fantastyczny obraz papieskiej pielgrzymki.Tysiące rozradowanych młodych ludzi na ulicach Krakowa bawi się ,tańczy,śpiewa.Ogólna fiesta!Jest odlotowo.Wszyscy się kochają ( no może nie dosłownie),robią sobie selfie.Cudzoziemcy wychwalają naszą Ojczyznę,która jawi się w ich oczach jako piękny,zadbany,kulturalny,gościnny i tolerancyjny kraj.Nie ma słowa o ruinach i zgliszczach! ( ale to na marginesie,to pewnie wioski potiomkinowskie).Ale zaraz zaraz.Przecież to nie karnawał w Rio ani przystanek w Woodstock.To miało być spotkanie młodzieży katolickiej z ich największym autorytetem moralnym i religijnym.To miało być przeżycie intelektualne i odnowa moralna.

W związku z tym zwracam się z uniżoną prośbą do naszych forumowych prawicowych,katolickich ekspertów od moralności i miłości Ojczyzny oraz bliźniego swego o przekazanie nam papieskiego przesłania.W krótkich żołnierskich słowach przekażcie nam, zagubionym obywatelom drugiego sortu,błądzącym w świecie bezrefleksyjnych uciech hedonistom,pozbawionym chrześcijańskiego kośćca moralnego, co Papież przekazał.

Bo chyba ( nawet przez chwilę nie przyszło by mi to do głowy!) słuchaliście Go z należytą uwagą.I na pewno ( ani przez sekundę w to nie wątpię) wpłynie to na Wasze dalsze życie.

Jakie macie przemyślenia i refleksje?

https://www.audiostereo.pl/topic/128348-co-powiedzia%C5%82-franciszek/
Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Z mediów płynie fantastyczny obraz papieskiej pielgrzymki.Tysiące rozradowanych młodych ludzi na ulicach Krakowa bawi się ,tańczy,śpiewa.Ogólna fiesta!Jest odlotowo.Wszyscy się kochają ( no może nie dosłownie),robią sobie selfie.Cudzoziemcy wychwalają naszą Ojczyznę,która jawi się w ich oczach jako piękny,zadbany,kulturalny,gościnny i tolerancyjny kraj.Nie ma słowa o ruinach i zgliszczach! ( ale to na marginesie,to pewnie wioski potiomkinowskie).Ale zaraz zaraz.Przecież to nie karnawał w Rio ani przystanek w Woodstock.To miało być spotkanie młodzieży katolickiej z ich największym autorytetem moralnym i religijnym.To miało być przeżycie intelektualne i odnowa moralna.

(...)

A wyszła mainstreamowa komercha, murzyńskość.

Przemawiacie iwaszczukiewicz do Bocznicowego pospólstwa niczym papież.

(...)

W związku z tym zwracam się z uniżoną prośbą do naszych forumowych prawicowych,katolickich ekspertów od moralności i miłości Ojczyzny oraz bliźniego swego o przekazanie nam papieskiego przesłania.W krótkich żołnierskich słowach przekażcie nam, zagubionym obywatelom drugiego sortu,błądzącym w świecie bezrefleksyjnych uciech hedonistom,pozbawionym chrześcijańskiego kośćca moralnego, co Papież przekazał.

Bo chyba ( nawet przez chwilę nie przyszło by mi to do głowy!) słuchaliście Go z należytą uwagą.I na pewno ( ani przez sekundę w to nie wątpię) wpłynie to na Wasze dalsze życie.

Jakie macie przemyślenia i refleksje?

W TokFM na przykład mówiły, że papież mówił o polsko-niemieckim wybaczeniu i trudnych polsko-ukraińskich relacjach. Na własne oczy widziałem, jak papież zagrał w reklamie volkswagena. No i jest nie najlepszego zdrowia. Kolejny celebryta na Stolicy Piotrowej.

A i zupełnie zapomniałem, że zdaniem papieża, wszechstronnie przećwiczona na Zachodzie multiculti, to nasza nadzieja. Może papież ma zamiar zostać mułłą, a może należy do spisku przywódców, którzy chcą za wszelką cenę unicestwić Europę?

A najlepsze są wypowiedzi w tym wątku, które zamiast przedstawiać własny odbiór ŚDM, przestawiają przypuszczenia w jaki sposób odebrali ją inni.

Papież Franciszek jest jezuitą, a jezuici są bardzo dobrze zarządzaną organizacją - mówi się, że mają najlepszy wywiad wśród wszystkich organizacji i instytucji kościelnych. Być może dlatego tak dużo wie i próbuje przekazać co niektórym swoje myśli: 'Jezus nie jest panem komfortu, bezpieczeństwa i wygody'.

Parker's Mood

A wyszła mainstreamowa komercha, murzyńskość.

Przemawiacie iwaszczukiewicz do Bocznicowego pospólstwa niczym papież.

W TokFM na przykład mówiły, że papież mówił o polsko-niemieckim wybaczeniu i trudnych polsko-ukraińskich relacjach. Na własne oczy widziałem, jak papież zagrał w reklamie volkswagena. No i jest nie najlepszego zdrowia. Kolejny celebryta na Stolicy Piotrowej.

A i zupełnie zapomniałem, że zdaniem papieża, wszechstronnie przećwiczona na Zachodzie multiculti, to nasza nadzieja. Może papież ma zamiar zostać mułłą, a może należy do spisku przywódców, którzy chcą za wszelką cenę unicestwić Europę?

A najlepsze są wypowiedzi w tym wątku, które zamiast przedstawiać własny odbiór ŚDM, przestawiają przypuszczenia w jaki sposób odebrali ją inni.

Stek uproszczeń , jakie prezentujesz dowodzi , że Ty również ulegasz i powielasz przypuszczenia/przemyślenia innych , a nie swoje własne.

W papieskim volkswagenie widzisz tylko reklamę marki , a nie środek lokomocji Franciszka - idąc tym tokiem myślenia , można by powiedzieć , że niezależnie , jakim samochodem by się przemieszczal papież , zawsze to będzie tylko reklama. A propos , a jakie samochody reklamował JP II i Benedykt ?

Natomiast co do wielokulturowości ,problemem nie jest różnorodność kulturowa , czy religijna narodów chrześcijańskich , lecz brak szacunku do bliźniego i do życia, egoizm i brak empatii, żądza zysku i władzy.

A najtragiczniejsze jest to ,że nawet narody chrześcijańskie , które wyznają tego samego Jezusa , nie potrafią , a przed wszystkim nie chcą żyć zgodnie z Jego nauczaniem i zasadami , czego dobitnym przykładem były pierwsza i druga wojna światowa oraz obecna sytuacja w Europie.

Piotr

"lecz brak szacunku do bliźniego i do życia, egoizm i brak empatii,"

Uważasz, że skoro tak jest powinno się do tych wad przyłączać "na siłę" te same wady z innej kultury?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

A mnie to rybka, troszkę przeczytałem w necie, trochę na tym forum. W TV mi mignęło może łącznie 5 minut - TVP nie oglądam, bo się nie da tej ........... (autocenzura) oglądać.

Nie mieszkam w Krakowie to nie mam osobistego stosunku....

Nie ruszają mnie pielgrzymki do Mekki, nie ruszają mnie śdm.

I tak trochę się dziwię waszym podniecaniem się tym tematem tym bardziej iż ci podniecający się plują jadem na katolików w ilościach hurtowych wręcz...

Czyżbyście się tak źle czuli z własnym anty katolicyzmem, czy ateizmem ???

Bo zrozumiałbym gdyby takie pytania były stawiane nie w celu taniej prowokacji, a przez katolików analizujących słowa swojego głównego kapłana - Wojciechu widzę iż usilnie starasz się połączyć w jedno słynnego doktorka i mulsa - cóż wolałem Cię już pozującego na głównego intelektualistę tego forum - niektóre wpisy czytało się z dużą przyjemnością...

Ja tego papieża nie szanuję, za poglądy , obłudę, itd. Bo pochowanie z honorami pana który uciekł z Polski przed procesem sądowym o pedofilię jest to pogarda dla danego kraju, tym bardziej jak się oficjalnie głosi poglądy iż pedofilia jest beeee.

O kościele też mam swoje zdanie - też nie najlepsze...

Także nie uczestniczyłem w tych dniach. Spotkali się pobawili, popili, nikt nie oszalał nie biegał z siekierą, czy ciężarówką...

Jedyne do czego byś przyczepił wszystkimi szponami to do kosztów - sorry, ale nie katolicy bawią się za swoje....

Za moje wolę lepszą opiekę zdrowotną, policję, czy drogi, a nie sponsorowanie imprezy jednego z bogatszych państw na tej planecie... Ale za to tez nie można opluć pisu, bo to pomysł po . A że jak sami piszecie POPIS-u nigdy nie było, to nie ma winnych....

;P

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Stek uproszczeń , jakie prezentujesz dowodzi , że Ty również ulegasz i powielasz przypuszczenia/przemyślenia innych , a nie swoje własne.

W papieskim volkswagenie widzisz tylko reklamę marki , a nie środek lokomocji Franciszka - idąc tym tokiem myślenia , można by powiedzieć , że niezależnie , jakim samochodem by się przemieszczal papież , zawsze to będzie tylko reklama. A propos , a jakie samochody reklamował JP II i Benedykt ?

Natomiast co do wielokulturowości ,problemem nie jest różnorodność kulturowa , czy religijna narodów chrześcijańskich , lecz brak szacunku do bliźniego i do życia, egoizm i brak empatii, żądza zysku i władzy.

A najtragiczniejsze jest to ,że nawet narody chrześcijańskie , które wyznają tego samego Jezusa , nie potrafią , a przed wszystkim nie chcą żyć zgodnie z Jego nauczaniem i zasadami , czego dobitnym przykładem były pierwsza i druga wojna światowa oraz obecna sytuacja w Europie.

Subiektywnie pierdzielisz. Kiedyś napisałeś, że cię uraziłem - do dziś nie wiem dlaczego, może delikutaśny jesteś za bardzo, kiedy indziej dziękowałeś mi na PW za ..., bo... sam nie miałeś odwagi publicznie na Bocznicy.

Papież potrzebował skromnego samochodu - to niech by się najgorszą krakowską taryfą przejechał się. Uważasz, że to było spontaniczne - to, co na to jego ochrona - watykańska i polska? Pewnie pierwszy z brzega samochód wzięła? Poza tym dlaczego nie zasłonił logo, jak to w serialach robi się?

Poza tym Europa, która niczym nieprzymuszona, sama z siebie, od kilkudziesięciu lat odrzuca swą chrześcijańską tradycję, ma kierować się wartościami... chrześcijańskimi.

Nadal uważam, że w dobie rosnącej dominacji islamu i upadku chrześcijaństwa nie jest to odpowiedni człowiek na funkcji papieża. W dodatku czasami gada jak.. Czesiek Mozil.

A ty lepiej zmień falę. Moralisto.

Dla Benedykta pasowałby Kubelwagen z silnikiem od Ferrari 410 ;-)

(...)

Mógł tez pojechać dawnym białym papamobilem na bazie Star-a 266 z prywatnej kolekcji. Byłby najmniej wygodny, ale najbardziej wymowny.

(...)

ŚDM to pomysł PO?

Nie spodziewali się, że już będzie PO wszystkim.

"lecz brak szacunku do bliźniego i do życia, egoizm i brak empatii,"

Uważasz, że skoro tak jest powinno się do tych wad przyłączać "na siłę" te same wady z innej kultury?

Nigdy , nawet w imię szczytnych ideałów , nie powinno się na siłę i wbrew woli zainteresowanych ich ewangelizowac, gdyż to jest zaprzeczeniem postulowanych ideałów tejże Ewangelii, w tym przypadku ideałów i wartości , jaką jest wolność jednostki.

Historia pokazuje , że koegzystencja różnych narodów, kultur jest możliwa , że posłużę się pozytywnym przykładem współistnienia chrześcijan i muzułmanów sprzed okresu krucjat , pod warunkiem jednak poszanowania odmienności/odrębności narodowo - kulturowej drugiej nacji.

Ten sielski obraz , jak pamiętamy z lekcji historii zawalił się pod wpływem siłowego ewangelizowania pogan.

Subiektywnie pierdzielisz. Kiedyś napisałeś, że cię uraziłem - do dziś nie wiem dlaczego, może delikutaśny jesteś za bardzo, kiedy indziej dziękowałeś mi na PW za ..., bo... sam nie miałeś odwagi publicznie na Bocznicy.

Papież potrzebował skromnego samochodu - to niech by się najgorszą krakowską taryfą przejechał się. Uważasz, że to było spontaniczne - to, co na to jego ochrona - watykańska i polska? Pewnie pierwszy z brzega samochód wzięła? Poza tym dlaczego nie zasłonił logo, jak to w serialach robi się?

Poza tym Europa, która niczym nieprzymuszona, sama z siebie, od kilkudziesięciu lat odrzuca swą chrześcijańską tradycję, ma kierować się wartościami... chrześcijańskimi.

Nadal uważam, że w dobie rosnącej dominacji islamu i upadku chrześcijaństwa nie jest to odpowiedni człowiek na funkcji papieża. W dodatku czasami gada jak.. Czesiek Mozil.

A ty lepiej zmień falę. Moralisto.

Mógł tez pojechać dawnym białym papamobilem na bazie Star-a 266 z prywatnej kolekcji. Byłby najmniej wygodny, ale najbardziej wymowny.

Nie spodziewali się, że już będzie PO wszystkim.

Nawet nieśmiertelny Jezus Chrystus nie jest w stanie zatrzymać upadku chrześcijaństwa , a Ty wymagasz cudów od śmiertelnego człowieka (papieża).

Piotr

Nawet nieśmiertelny Jezus Chrystus nie jest w stanie zatrzymać upadku chrześcijaństwa , a Ty wymagasz cudów od śmiertelnego człowieka (papieża).

Troszkę przesadzasz, pogłoski o śmierci chrześcijaństwa są mocno przesadzone.

Były już czasy iż papieżami byli i ojciec i syn i to bodajże równocześnie.

Były czasy rozpusty, były wyprawy krzyżowe, inkwizycja, itd.

Jest taka fajna książka dekameron i jest tam opowiadanie jak żyd namawiany na przejście na katolicyzm przez przyjaciela postanawia pojechać do Rzymu i zobaczyć co i jak. Przyjaciel wiedząc co tom zobaczy - odradza. Żyd jedzie i wraca jako katolik. Jego argumentacje polecam do przemyślenia.....

A poza tym po tym co zaoferowała Europa swoim obywatelom, wróżę chrześcijaństwu raczej renesans niż upadek..

Troszkę przesadzasz, pogłoski o śmierci chrześcijaństwa są mocno przesadzone.

Były już czasy iż papieżami byli i ojciec i syn i to bodajże równocześnie.

Były czasy rozpusty, były wyprawy krzyżowe, inkwizycja, itd.

Jest taka fajna książka dekameron i jest tam opowiadanie jak żyd namawiany na przejście na katolicyzm przez przyjaciela postanawia pojechać do Rzymu i zobaczyć co i jak. Przyjaciel wiedząc co tom zobaczy - odradza. Żyd jedzie i wraca jako katolik. Jego argumentacje polecam do przemyślenia.....

Ja nie mówię o śmierci chrześcijaństwa , lecz o jego upadku.

P.S.

Prawdziwego chrześcijaństwa i Kościoła ,bramy piekieł (śmierć)nie przemogą.

Piotr

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

(...)

Coś podobnego! Papież to Człowiek, a nie bóg. Przecież w mediach traktowano go jak boga, szczególnie kiedy ganił polskich biskupów i PiS. Papież maskotka mainstreamu - jakie czasy taki papież.

Ja nie mówię o śmierci chrześcijaństwa , lecz o jego upadku.

Upadli ludzie czy upadłe idee zazwyczaj się już nie podnoszą. W obecnej rzeczywistości upadłość równa się śmierci. Ten papież może być grabarzem chrześcijaństwa.

(...)

A poza tym po tym co zaoferowała Europa swoim obywatelom, wróżę chrześcijaństwu raczej renesans niż upadek..

"Jak trwoga to do Boga."? Wątpię. Raczej znowu będą szukać trzeciej drogi. A może i czwartej.

Coś podobnego! Papież to Człowiek, a nie bóg. Przecież w mediach traktowano go jak boga, szczególnie kiedy ganił polskich biskupów i PiS. Papież maskotka mainstreamu - jakie czasy taki papież.

Upadli ludzie czy upadłe idee zazwyczaj się już nie podnoszą. W obecnej rzeczywistości upadłość równa się śmierci. Ten papież może być grabarzem chrześcijaństwa.

Jest wielu bogów , ale prawdziwy Bóg jest tylko jeden, natomiast obecna sytuacja na świecie jest spełnianianiem się słów jedynego,prawdziwego Boga.

P.S.

Częściowe zrozumienie oraz analizę obecnych wydarzeń dość trafnie(choc nie ze wszystkimi Jego tezami się zgadzam) przedstawia Ks.Chojecki, proszę poszukać w necie.

Piotr

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Jest wielu bogów , ale prawdziwy Bóg jest tylko jeden, natomiast obecna sytuacja na świecie jest spełnianianiem się słów jedynego,prawdziwego Boga.

P.S.

Częściowe zrozumienie oraz analizę obecnych wydarzeń dość trafnie(choc nie ze wszystkimi Jego tezami się zgadzam) przedstawia Ks.Chojecki, proszę poszukać w necie.

Nie ulegam iluzjom, do życia odnoszę się materialistycznie. A od prawd ks.Chojeckiego cenie bardziej prawdy ks. Kowalskiego, który ślub moich rodziców i mój chrzest chciał odprawić z autentyczne "Bóg zapłać".

Nie ulegam iluzjom, do życia odnoszę się materialistycznie. A od prawd ks.Chojeckiego cenie bardziej prawdy ks. Kowalskiego, który ślub moich rodziców i mój chrzest chciał odprawić z autentyczne "Bóg zapłać".

Cóż, materializm tak dalece zdominował życie , że nawet w miłości dostrzega się tylko to , co materialne , tj . ciało.

I oczywiście dobrze , że trafiłeś na księdza Kowalskiego , który nie był materialistą i za formalne Bóg zapłać był gotów udzielić chrztu oraz ślubu Twojej rodzinie.

Oni to jeszcze przetrawiają intelektualnie.

Rozwój intelektualny nigdy , a w najlepszym razie bardzo rzadko idzie w parze z rozwojem duchowym .

Zwróć uwagę , że znamienita większość chrześcijan doskonale zna i rozumie Dekalog(ogarnia go intelektualnie) , a mimo to niewielu z nich daje temu wyraz w swoim życiu codziennym , że nie wspomnę o arcybiskupach , którzy mienią się nauczycielami Ewangelii , gdy tymczasem ich życie duchowe jest zaprzeczeniem tego , o czym uczą .

Piotr

Shrek

Mogę Cię uspokoić.Ze swoim ateizmem czuję dobrze w przeciwieństwie do katolików myślących.

Jeśli tacy w przyrodzie występują.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.