Skocz do zawartości
IGNORED

Wydzielona instalacja elektryczna.

Marcin_Sz

Rekomendowane odpowiedzi

podepnę się pod temat, jestem w trakcie przeprowadzki w miejsce gdzie jest mało domów a po drugiej strony ulicy kilka zakładów produkcyjnych i powoli szykuję zasilanie pod moje audio i tak mnie coś tknęło żeby zmierzyć napięcie zasilania w gniazdku i mały szok....

Wieczorem gdy zakłady nie pracują jest 264V mierzone dobrym i pewnym miernikiem, spróbuje jeszcze kilka pomiarów zrobić o różnych godzinach i chyba będę musiał to zgłosić, bo to już wykracza sporo po za tolerancje i trochę się zaczynam obawiać o sprzęty ....

Jak myślicie są bezpieczne przy takim napięciu ? bo chyba nie sądzę ....

Jeszcze sprawdzę jakie napięcia wchodzą do budynku bo instalacja 3fazowa i może coś skopali elektrycy, ale nie sądzę bo to nowa instalacja.

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Hmm... tak się zastanawiam co można skopac (będąc elektrykiem) aby w gniazdku byłonapięcie wyższe niż 230 V ? :) wszak tranformatora podwyższajacego nie zastosowali:P Ja bym sprawdził czy oby bateria w mierniku jest nówka :)

Pozdrawiam znawców tematu. Lato sezonem remontowym planuję więc pociągnąć wydzieloną linię elektryczną pod audio. Oprócz Gigawatta kto sprzedaje i produkuje porządne kable 3x4mm. Czy macie coś sprawdzonego?

W końcu znalazłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziwne trochę,że ten sam kabel jest też jako głośnikowy. Myślę, że jako instalacyjny to najbardziej się nadaje. Ja nie sprawdzałem, ( nie słucham kabli)

ale jak będę kiedyś coś robił to wezmę go pod uwagę bo konstrukcyjnie jest bez zarzutu.

Ukryta Zawartość

Hmm... tak się zastanawiam co można skopac (będąc elektrykiem) aby w gniazdku byłonapięcie wyższe niż 230 V ? :) wszak tranformatora podwyższajacego nie zastosowali:P Ja bym sprawdził czy oby bateria w mierniku jest nówka :)

A co kolega powie na taki przypadek, gdzie napiecie roslo w gniazdku wraz ze wzrostem obciazenia do niego podlaczonego? do dzis nie bardzo potrafie to wyjasnic ale pamietam ze poprzedzilo to solidne zwarcie, sytuacja wygladala mniej wiecej tak, lampka i tv podlaczona = lampka swieci pelna moca, podlaczam druga lampke, obie swieca duzo jasniej, pamietam ze podlaczajac odkurzacz na dobre wysadzilem w powietrze telewizor i obie lampki :) ale to byly poczatki gdy mialem moze z 8 lat

A co kolega powie na taki przypadek, gdzie napiecie roslo w gniazdku wraz ze wzrostem obciazenia do niego podlaczonego? do dzis nie bardzo potrafie to wyjasnic ale pamietam ze poprzedzilo to solidne zwarcie, sytuacja wygladala mniej wiecej tak, lampka i tv podlaczona = lampka swieci pelna moca, podlaczam druga lampke, obie swieca duzo jasniej, pamietam ze podlaczajac odkurzacz na dobre wysadzilem w powietrze telewizor i obie lampki :) ale to byly poczatki gdy mialem moze z 8 lat

U mnie może zero jest słabo przykręcone i pojawia się między fazowe, postaram się to na spokojnie zbadać i dam znać.

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

Swego czasu podczas remontu u siebie popełniłem taką instalację , do dziś nie mam problemów z pykaniem kontaktów i takimi tam brudami sieciowymi , generowanymi wewnątrz budynku.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Moje osobiste zdanie jest następujące, nie ma takiej oddzielnej linii zasilającej, która nie jest podatna na zakłócenia, sam to sprawdzałem w sposób następujący :

pociągnąłem z rozdzielni w domu osobny przewód 3x2,5mm2, na końcu podłączyłem oscyloskop i włączałem wiertarkę i krajalnicę gdzie popadnie, w pokojach, kuchni, garażu itp. Nie ma byka żeby zakłócenia nie przedostawały się przez rozdzielnię, nawet jak zamontujesz bezpieczniki audio i inne super high endowe wynalazki. Jedynym wyjściem lub wyjściami jest galwaniczna separacja lub to co ja mam czyli UPS Online - to taki kondycjoner z galwaniczną separacją, prostowaniem napięcia i generatorem czystej i pozbawionej syfu sinusoidy, tyle że dla sprzętu tel-kom i medycznego, dlatego kosztuje połowę tego co hi-endowe zabawki. Zresztą można kupić używkę za kilka stów.

Nie ma byka żeby zakłócenia nie przedostawały się przez rozdzielnię, nawet jak zamontujesz bezpieczniki audio i inne super high endowe wynalazki. Jedynym wyjściem lub wyjściami jest galwaniczna separacja l

BRAWO !!! DOKŁADNIE !!!! zgadzam się z tym 100% :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Kolega Kopczas zadał pytanie, na które też bym chciał znać odpowiedź. Ktoś z Was Koledzy potrafi odpowiedzieć? Bo być może to tylko taka miejska legenda, lub po prostu zabobon. Nie chcę używać takich określeń, żeby nie urazić Kolegi plastik1989, ale wybaczcie same się nasuwająWedług mnie ten plankton to właśnie precyzja..

Mnie tak latwo urazić sie nie da ;-) uzasadnienia tej teorii nie podam, bo tak jak pisałem jest to zbiór opinii których uzyskałem od osob mających oddzielna linie zasilania, a te elementy ich wrażeń które sie powtarzały przytoczyłem.

Przecież "słyszący inaczej" Ci nie odpowiedzą.

Nawet ich nie stać na następujący komentarz:

Grzegorzu7 - jestem słyszącym inaczej, bo słyszę kable, ale nie pisz prosze ze nie stac mnie by odpisać posta, tj. ze tchórzę. Brak ciągnięcia konwersacji z Tobą moze wynikać z kilku czynników: np. posiadaniem na głowie ważniejszych spraw przez ostatnie kilka dni czy po prostu brakiem chęci kopania sie z koniem.

-----------------

plastik1989,

mnie biegało tylko o te ostatnie metry linii elektroenergetycznej; dlaczego są takie strategiczne.

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

• Moderatorzy

plastik1989,

mnie biegało tylko o te ostatnie metry linii elektroenergetycznej; dlaczego są takie strategiczne.

nie mam pojęcia, na logikę jeśli od stacji transformatorowej leci X metrów przewodu, to te ostatnie 1,5m siecówki nie powinno mieć za dużego wpływu, natomiast po rozmowie z 2-3 osobami które takie instalacje zrobili, przyznawali, że zmiany w dzwieku po zmienie przewodu od skrzyni rozdzielczej do gniazdka są mniejsze niż zmiana samej sieciówki. Dla tego ja u siebie raczej użyje zwykłego przewodu dobrej jakości za kilka zł/m, a że i tak zmieniam elektrykę więc dużego nakładu finansowego mi cała operacja nie pochłonie.

-----------------

A ja wcześniej pytałem, na jakiej zasadzie ostatni metr kabla czyści syfy, które wchodzą do instalacji przez dziesiątki metrów od trafa WN/230V, do sieciówki.

O, odpowiedziałeś w chwili, gdy pisałem, ale nadal nie wiadomo, co za tym stoi.

• Moderatorzy

A ja wcześniej pytałem, na jakiej zasadzie ostatni metr kabla czyści syfy, które wchodzą do instalacji przez dziesiątki metrów od trafa WN/230V, do sieciówki.

Ja też nie wiem co za tym stoi. I nawet nie wiem czy tak faktycznie jest bo jeszcze nie zmieniłem u siebie instalacji więc porównania w własnym systemie nie mam.

Natomiast tak na zdrowy chłopski rozum to zmiana instalacji i jej wpływ na dźwięk będzie jeszcze bardziej indywidualną sprawą niż wszsytkie inne elementy w systemie audio - każdy ma zupełnie inną instalację: stare budownictwo vs. nowy dom, miasto i 100 tyś routerów i impulsówek w bloku vs. wieś betoniarki pomp od szamb itd.

Nie sądze by rodzaje zakłóceń i sposoby i eliminowania były wszędzie takie same, lub tak samo skuteczne. No i znów wychodzi że trzeba po prostu kupić kabel, wpiąć się do skrzynki i przetestować, a nie dumać na forum czy ma sens czy nie :D

-----------------

<br />Natomiast tak na zdrowy chłopski rozum to zmiana instalacji i jej wpływ na dźwięk będzie jeszcze bardziej indywidualną sprawą niż wszsytkie inne elementy w systemie audio - każdy ma zupełnie inną instalację: stare budownictwo vs. nowy dom, miasto i 100 tyś routerów i impulsówek w bloku vs. wieś betoniarki pomp od szamb itd.<br />

do tego dochodzi możliwość skorzystania z instalacji trójfazowej- wydzielenie osobnej fazy w domu do audio

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Grzegorzu7 - jestem słyszącym inaczej, bo słyszę kable, ale nie pisz prosze ze nie stac mnie by odpisać posta, tj. ze tchórzę. Brak ciągnięcia konwersacji z Tobą moze wynikać z kilku czynników: np. posiadaniem na głowie ważniejszych spraw przez ostatnie kilka dni czy po prostu brakiem chęci kopania sie z koniem.

Wydaje mi się, że nie obraziłem...?

Mnie, łudzę się, nie masz za konia...? ;-)

Autor wątku strofował mnie, za udzielenie merytorycznej odpowiedzi.

A odrębna linia audio?

Przecież zaleca się prowadzić gwiazdę, zamiast kawałków linii szeregowej łączonej na lipnych zaciskach śrubowych w puszkach i gniazdach...

Skoro gra ostatni metr to po co pytać o to jaki kabel w ścianie; niekonsekwencja...

Ale po co w ogóle osobna linia zasulająca? Pytam poważnie, przecież za licznikiem i tak łączy się ona ze WSZYSTKIMI przyłączami gniazd i oświetlenia, bo bezpieczniki nie są przecież żadną przeszkodą dla "śmieci" a są one na wspólnych szynach zasilających?

Tylko po to aby na lipnie skręconych kawałkach linii w puszkach i gniazdach nie było złych styków powodujących spadki napięcia, grzanie się, pożary...

Taki był standard w epoce Gierka i wcześniej. Do dzisiaj zauważam takie badziewie w nowo budowanych domach.

Zakłócenia jak się pojawią to zasadniczo są w całej instalacji.

Wielokrotnie wspominałem, że zakłócenia komutacyjne (silniki komutatorowe, przetwornice... w sprzęcie AGD, TV, Audio, lampach,...) tłumi się w tych urządzeniach aby jak najmniej tego wylazło na zewnątrz...

Ale jest jak jest...

Kilkukrotnie stwierdzałem znaczne nagrzewanie się gniazd elektrycznych na skutek poluzowania drutów w gniazdach. Nie zajmuję się zawodowo instalacjami, to bagaż kilkudziesięciu lat życia. U przyjaciół wytapiały się bolce we wtyczce drogiego kabla na skutek tak "skręconego" gniazda w ścianie...

Kabel grał... ;-)

Przy okazji, sprawdźcie czy nie nagrzewają się wam wtyczki, szczególnie urządzeń o dużym poborze mocy?

brzmi jakby Ci N'ka niekontaktowała

enka nadaje 24h ale czasem sa problemy z zasięgiem:P:))))

konstrukcyjnie jest bez zarzutu.

No własnie szkoda,że nie ma zdjęcia poglądowego jak wygląda ten przewód po zjdęciu izolacjii :( :((

No jest to ciekawy temat.

Na pewno warto sobie zrobić dobry krótki uziom dobrym drutem. Krótki, w sensie żeby był blisko od gniazdka do ziemi.

Drut wcale nie musi być gruby, tyle żeby się kiedyś nie zerwał.

Ekran tej długiej sieciówki, oto jest pytanie. Lepiej dać sobie z tym spokój i zainwestować w jakiś filtr sieciowy, który to zrobi lepiej i bez ryzyka podbić, bo goła nieskompensowana pojemność podłączona do uziemienia długiej długości to ryzyko. Tak mnie się zdawa.

Moje osobiste zdanie jest następujące, nie ma takiej oddzielnej linii zasilającej, która nie jest podatna na zakłócenia, sam to sprawdzałem w sposób następujący :

pociągnąłem z rozdzielni w domu osobny przewód 3x2,5mm2, na końcu podłączyłem oscyloskop i włączałem wiertarkę i krajalnicę gdzie popadnie, w pokojach, kuchni, garażu itp. Nie ma byka żeby zakłócenia nie przedostawały się przez rozdzielnię, nawet jak zamontujesz bezpieczniki audio i inne super high endowe wynalazki. Jedynym wyjściem lub wyjściami jest galwaniczna separacja lub to co ja mam czyli UPS Online - to taki kondycjoner z galwaniczną separacją, prostowaniem napięcia i generatorem czystej i pozbawionej syfu sinusoidy, tyle że dla sprzętu tel-kom i medycznego, dlatego kosztuje połowę tego co hi-endowe zabawki. Zresztą można kupić używkę za kilka stów.

głośno chodzi taki ups ?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Na pewno warto sobie zrobić dobry krótki uziom dobrym drutem

POPIERAM ;))) U mnie (w poprzednim miejscu zamieszkania) uziom (własny prywatny) poprawił zdecydowanie dzwięk :)
Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

głośno chodzi taki ups ?

Tak głośno jak głośne są wentylatory. Ja kupiłem przechodzony, wymieniłem na dobre wentylatory o niskim poziomie hałasu pracy, poza tym UPS mam za ścianą w kotłowni.

poza tym UPS mam za ścianą w kotłowni.

Czyli masz upsa w innym pomieszczeniu niż sprzęt?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Na pewno warto sobie zrobić dobry krótki uziom dobrym drutem. Krótki, w sensie żeby był blisko od gniazdka do ziemi.

Drut wcale nie musi być gruby, tyle żeby się kiedyś nie zerwał.

Uziom robić krótkim drutem?

"Uziom – metalowa elektroda lub zespół elektrod umieszczona w wilgotnej warstwie gruntu, zapewniający połączenie przedmiotów uziemianych i gruntu („ziemi”) z możliwie małą rezystancją."

Gratuluje pomysłu i wiedzy. I mylenia uziomu ze zwodem.

To jak drut nie musi być gruby to mogę dać żyłę z przewodu telefonicznego?:)

Uziemianie "bolca" to w układzie sieci TT występuje.

Widzę że faktycznie potencjalnie możemy mieć kilka ofiar audiofilizmu ;-). Polecam lekturę, a najlepiej wezwanie dobrego elektryka z uprawnieniami SEP i ze sprzętem do pomiaru..

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś naprwdę chce separacji od śmieci z sieci to tylko trafo separacyjne o odpowiedniej mocy lub UPS, ciągniecie dedykowanego druta od bezpieczników absolutnie nic nie daje oprócz zaspokojenia potrzeby spokojnego snu i wydania grubego szmalu na audiofilski kabel zasilający który zostanie zatynkowany w ścianie ;-)

Ukryta Zawartość

najlepiej wezwanie dobrego elektryka z uprawnieniami SEP i ze sprzętem do pomiaru..

A czemu akurat SEP? Jest masa innych organów wydających stosowne uprawnienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) coś dla lamusów

Ukryta Zawartość

Widzę że faktycznie potencjalnie możemy mieć kilka ofiar audiofilizmu ;-). Polecam lekturę, a najlepiej wezwanie dobrego elektryka z uprawnieniami SEP i ze sprzętem do pomiaru..

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś naprwdę chce separacji od śmieci z sieci to tylko trafo separacyjne o odpowiedniej mocy lub UPS, ciągniecie dedykowanego druta od bezpieczników absolutnie nic nie daje oprócz zaspokojenia potrzeby spokojnego snu i wydania grubego szmalu na audiofilski kabel zasilający który zostanie zatynkowany w ścianie ;-)

Popieram w całej rozciągłości. Ale są i wątpliwości. Co do UPS to się zgadzam bo wiem, że są już urządzenia o bardzo małych zniekształceniach (sinusoida) i dość stabilne. Zastosowanie transformatorów separacyjnych stwarza pewne problemy gdyż zapewne włączymy od strony wtórnej takiego transformatora kilka urządzeń np. DAC, pre line, pre phono wzmacniacz mocy itd. Przepisy mówią jakie warunki muszą być spełnione przy zasilaniu z obwodu separowanego więcej niż jednego odbiornika:

- wszystkie części przewodzące dostępne urządzeń powinny być połączone między sobą przez nieuziemione izolowane przewody wyrównawcze,

- wszystkie gniazda wtyczkowe powinny mieć styki ochronne połączone systemem przewodów wyrównawczych

- transformator separacyjny musi być wykonany w II klasie ochronności.

U mnie oprócz CD pozostałe urządzenia czyli pre phono, pre line, power amp mają obudowy metalowe. I nie problemem jest tu połączenie ich przewodem wyrównawczym ale odwieczny problem pętli masy przy takim rozwiązaniu. Na bank nie da się tego pogodzić (przynajmniej u mnie) bez efektu brumienia. Oczywiście nikt bogatemu nie zabroni zastosować oddzielnych transformatorów separacyjnych do każdego urządzenia. Ja pozostaję jak na razie przy sieciówce.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.