Skocz do zawartości
IGNORED

Szukanie kolumny idealnej ;)

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Dla jednego idealne będzie X, dla drugiego Y. Jak się spotkają z kimś trzecim, okazać się może jedno - ten trzeci ma za ideał Z.

Problem w tym, że wielu kupuje kolumny które kłamią tak jak lubią, a że nawet pora dnia czy nastrój potrafi zmienić nieco preferencje, to wymieniają sprzęt bez końca i realnie bez postępu. Ja, jako wyjątek, wymieniam kolumny na coraz mniej kłamiące (praktycznie tylko pomiarami można skontrolować które kolumny są bardziej neutralne).

Dobry interkonekt (przy dobrym wzmacniaczu i rozdzielczych, równych kolumnach) może też zdziałać bardzo dużo.

Ostatnio testowałem DIY z liniadzwieku z Rzeszowa kabelek za 1500 / 0,5m i byłem/jestem w ciężkim szoku.

Z rozdzielczej, równej sceny, ale suchej, "bez emocji" pojawiła się głęboka, pełna mikrodynamiki, barwna, czarująca, otaczająca scena.

Jest to zmiana tak duża, że nadal w to nie mogę uwierzyć, że to w ogóle możliwe.

I gdybym zostawił stare kable QED QUNEX a zajął się wymianą paczek, nie dziwię się, że musiałbym strzelać w budżety powyżej 10000, żeby osiągnąć zbliżony efekt.

Wg mnie kierunek ważny do równoległego drążenia. Co ciekawe 2 miesiące temu gdyby ktoś to napisał co ja napisałem powyżej - popukałbym się w głowę.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

numik spróbuj jeszcze otworzyć góre w tym xavianach - moze rca na srebrze, moze dac na sabre

zastanawiam się jeszcze czy Twój caspian na pewno im daje radę bo mają niską impedancję a caspiany mocarzami nie są

Nie zgodzę się z kilkoma opiniami, które twierdzą, że w tym budżecie to kręcenie się w kółko. Każda kolumna gra inaczej i może coś pasować bardziej lub mniej.

Kolejna sprawa do 5tys spokojnie można kupić bardzo fajne kolumny z drugiej ręki. Ja rok temu miałem podobny budżet, jeździłem po allegrowiczach i słuchałem, porównywałem i wpadłem na ogłoszenie o Usherach o których praktycznie nic nie wiedziałem. Pojechałem i do dziś stoją u mnie i nie mam zamiaru na ten moment się ich pozbywać, bo dla mojego ucha nic lepszego z używek do 5tys nie znalazłem.

Życzę powodzenia

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Gość numik

(Konto usunięte)

numik spróbuj jeszcze otworzyć góre w tym xavianach - moze rca na srebrze, moze dac na sabre

zastanawiam się jeszcze czy Twój caspian na pewno im daje radę bo mają niską impedancję a caspiany mocarzami nie są

tak tak, możliwe, że mój były Caspian :) nie wyrabiał się w impulsie ciągłym. Oczywiście, że jeszcze próbuję, myślę o Coplandzie CSA-8, Audiolabie 8200A, Struss 140-2, Heglu H70 - jeśli nie docelowo, to dla sprawdzenia góry

Hegel h70 od razu wykreśl on ma ściętą górę

imo mocna lampa by ładnie sie zgrala z tymi xavianami

z kolumn ja bym na Twoim miejscu sprawdził jeszcze spendory i proac

a moze do Twoich wymagan rockowych spróbuj jakichś trójdrożnych

w diy w tej kwocie mozna juz zrobic coś fajnego a konstruktorów na forum nie brakuje - w koncu szukasz czegos docelowego

Gość numik

(Konto usunięte)

imo mocna lampa by ładnie sie zgrala z tymi xavianami

z kolumn ja bym na Twoim miejscu sprawdził jeszcze spendory i proac

mam wciąż nadzieję, że nie będę musiał, temat Hegla sam się wyjaśnił negatywnie, mocna lampa jest ogólnie celem, teraz pewnie łatwiej będzie mi to zweryfikować jakimś znanym mi tranzystorem

Z Usherem hegel to swietny duet. Nic nie brakuje, ma popprostu swoj charakter brzmieniowy i doklada cos od siebie. Malo tego, bo tak czy siak do hegla trzeba sie dlugo przyzwyczajac i jesli sie z nim nie poobcuje ok miesiaca to latwo go odstawic, a to moze byc zludne bo ma wiele do zaoferowania. W moim domu hegel mi nie gral dobrze ale u Ojca gra pieknie (ma tapety-ja gole sciany-ta niby mala roznica a jaka ogromna..). U siebie spakowalem go po godzinie sluchania.

Troszke specyficzny wzmacniacz ale potrafi zagrac wszystko, no ale trzeba sie go nauczyc sluchac.

Kiedys do niego wroce a konkretnie do h100, absolutnie hegela nie skreslam tylko odkladam w czasie.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Jako takie granie zaczyna się od kwot znacznie wyższych :(

Powiem ci że też byłem na tym etapie, skończyło sie na wykonaniu własnych kolumn. Nie jest to jakaś wysoka półka, ale niewiele jest konstrukcji budżetowych gotowych które mogą czymś konkurować.

Gdybyś szedł w diy to to jest już kwota za którą można poskładać coś naprawdę dobrze grającego. Pod warunkiem że nie zatrudnisz stolarza do wykonania jakichś bardzo pięknych skrzynek :)

Zwykłe kostki w fornirze bez lakieru wykonasz za jakiś powiedzmy 1000zł, do tego lakier.

Popatrz choćby na ten projekt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )-projekt-by-raven1985

I razem z grubsza mieścisz się w 5kzł. Masz fajne granie.

Zaleta kolumn diy jest jeszcze jedna. Zwykle chłopaki projektują w miarę liniowo. Bez tych upiększaczy które cechują fabryczne kolumny. A jak ci się jakiś aspekt grania nie podoba, możesz skorygować zwrotnicę w tę czy w inną stronę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście masz rację, miałem na myśli nowe kolumny sklepowe. DIY to jest bardzo dobre rozwiązanie przy opisywanych kwotach, ja natomiast skorzystałem z Audiosynergii, a więc wykonania projektu "DIY" ale robionego na zlecenie przez firmę.

Nie osłuchałem jeszcze kilku znanych marek (VA, Elac, Pro Ac), tym bardziej tych mniej (Ruark), wielu z Was ma tu pewne bogate doświadczenia. W jakich kierunkach zmierzać we w miarę rozsądnych pieniądzach (do 5 tys. zł nowe / używane), by znaleźć połączenie barwy, dołu, środka, muzykalności Xavianów, czy pewnej "duszy" Castli (ogólnie - w miarę rasowe granie z klimatem, również w rocku) z dynamiką góry i otwartością Dali?

Tylu mądrych ludzi na forach..

..to może by się znalazł jakiś sprytny DIY-owiec aby złączył te wszystkie kolumny i ich charaktery w jednej parze.. ;)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Nie ma kolumny idealnej. Dlaczego, to było już opisywane w różnych wątkach. W skrócie kolumna, akustyka , ustawienie to zależności które powodują zmienność odbieranych efektów akustycznych. Jak ktoś się łudzi że taka kolumna istnieję to współczuję ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie ma kolumny idealnej. po przeroznych nowych i drogich wynalazkach napatoczyl sie Rogers. Bylo ok dopoki nie uslyszalem starej Saby 4A na alnico. Saba byla cudowna dopoki nie przyjechaly IMF rspp IV. Byly boskie dopoki nie zajechaly Snelle i potem Tannoye z lat 60. To nie tylko moje dylematy, kazdy glosnik ma cos co nie ma inny i tak bez konca. Ja sie zatrzymalem na Sabie na glosnikach z isophona, i jest prawie ze to, pomijajac klopoty z sopranem....

Nie zgodzę się z kilkoma opiniami, które twierdzą, że w tym budżecie to kręcenie się w kółko. Każda kolumna gra inaczej i może coś pasować bardziej lub mniej.

Kolejna sprawa do 5tys spokojnie można kupić bardzo fajne kolumny z drugiej ręki. Ja rok temu miałem podobny budżet, jeździłem po allegrowiczach i słuchałem, porównywałem i wpadłem na ogłoszenie o Usherach o których praktycznie nic nie wiedziałem. Pojechałem i do dziś stoją u mnie i nie mam zamiaru na ten moment się ich pozbywać, bo dla mojego ucha nic lepszego z używek do 5tys nie znalazłem.

Życzę powodzenia

W przypadku NOWYCH kolumn firm zachodnich w omawianym budżecie to fakt "każda kolumna gra inaczej", ale to wybór trochę jak między dżumą a cholerą :(Co do zakupu z drugiej ręki to pełna zgoda.

Pytanie jak znalezc kolumne idealna to ciezki temat. Bo przeciez, zeby byla idealna musi znalesc sie w idelanym pomieszczniu akstycznym i grac z idealnym wzmacniaczem, idealnym transportem i idealnymi nagraniami i polaczeniami...

Dlatego, ja dobieram wszystko do mojego nieidealnego pomieszczenia, nieidealnymi metodami opisanymi wyzej. Czasem sie z nimi przejade do bardziej lub mniej idealnych pomieszczen, zeby zweryfikowac odczucia. Tam lacze je tez z inna elektronika i mam obraz calosci. Tyle ze en obraz jest dobierany do moich scian, metrazu itd.

Limit pln moze byc zludny. Tansze moze zarac lepiej... Powiedzmy ze mam 30k na kolumny, czy one aby napewno sie u mnie musza sprawdzic?

W komorze na posciel tez lezy cd i gramofon sam nie wiem czemu..

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

spróbuj moze jeszcze popracować nad akustyką - mówiłeś że będziesz inwestował i dopiero wtedy zastanów się czego jest mało i co przeszkadza

jak zmienisz teraz sprzęt to pozniej sie okaze że znow coś może wyjść przy poprawionej akustyce pokoju

Gość numik

(Konto usunięte)

spróbuj moze jeszcze popracować nad akustyką - mówiłeś że będziesz inwestował i dopiero wtedy zastanów się czego jest mało i co przeszkadza

jak zmienisz teraz sprzęt to pozniej sie okaze że znow coś może wyjść przy poprawionej akustyce pokoju

to co tu powychodziło, zbyt ciepła góra i braki w dynamice, to pewnie z tym ma mniej wspólnego. Zadzwoniłem do dystrybutora i polecono mi Atolla lub Exposure, czemu nie. A akustyka - sie wie, zadbamy :)

Zrób DIY, większość ludzi z własnym dziełem się nie rozstaje. Bo już tego nie odsprzedasz :-)

Ale stosunek jakość do ceny jest rewelacyjny.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Byly boskie dopoki nie zajechaly Snelle i potem Tannoye z lat 60.

O..., to, to wlasnie...

> numik

To oczywiscie nie musza byc Tannoy-e z lat 60-tych - ja mam akurat z roku 80-tego. Ale np. gdybys kupil takie cos:

Ukryta Zawartość

Do tego zrobilbys tylko skrzynki, bo zwrotki tez sa, to wyniosloby Cie to ponizej 4 kzl ! Nie wiem jakie masz pomieszczenie, ale jeszcze lepiej 12-to calowe HPD (pewnie z obudowa zmiescilbys sie w 5-ciu kzl). Wprawdzie modelu HPD nie sluchalem, ale wiem, ze posiadacze sa wrecz zachwyceni. Gdyby graly na podobnym poziomie jak moje, to jakosc dzwieku mozesz porownywac bez problemu z kolumnami za kilkadziesiat tys PLN rowniez i zapewniam, ze niektore z nich Tannoy-e brzmieniem przewyzsza, bo z takimi tez porownywalem. Tak wiec za 5 tysiecy rowniez mozna miec dzwiek wybitny, a do wspolczesnych 'slupkow' to juz nie ma sensu nawet porownywac.

Jak masz chec, to moze poczytaj ten watek z innego forum, gdzie ludzie maja Tannoy-e rowniez na HPD, a jeden z jego uczestnikow kupil ode mnie przed paroma miesiacami oryginalny model Super Red Monitor SRM 12X na tych samych glosnikach jakie mam obecnie w moich DIY. Poczytaj ich opinie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Numik jesteś gość bo działasz szybko i zdecydowanie nie czaisz się jak Winnetou na jabłka tylko działasz szacunek.

Ale masz rację jak ciebie dźwięk tak mocno wqurza to się nie dziwię tym bardziej że nie dokładamy praktycznie a jedynie wachlujesz sprzętem. Jak też tak robię zawsze coś dołożę żonie powiem że w cenie i sprzęt coraz lepszy w domu gości

słuchałem i w ciężkim rocku trochę im brakowało niestety

Bo widzisz ciężki rock w większości nie przechodzi z powodu nadmiernej kompresji nagrań i dźwięk chowa się w kolumnach.

Pozdrawiam

Nie kombinuj, kup sobie sluchawki i za duzo mniejsza kwote masz mozliwosc posłuchania w spokoju muzyki :) u mnie obecnie słucham na AKG K 550 i delikatnie mówiąc nie żałuję, ze przestałem myslec o wymianir kolumn itp. Doszedłem do wnioaku, ze warto czas przeznaczony na myślenie o wymianie elektroniki, kolumn, przeznaczyc na sluchanie :) to tak pol serio :) czasami warto zaryzykowac

...z tym audio to jakaś choroba.Kupisz kolumny za dyszkę i miesiąc jesteś zadowolony. Później dostrzegasz w dźwięku ,że ten basik troszkę inaczej powinien grać,góra bardziej ziarnista,a środek deczko wycofany.Cieszysz się dalej tymi kolumnami ,ale nad nimi pojawiły się chmury. Przeglądasz jeszcze raz neta,a tam Tannoy -Janosik za 50 % -wyprzedaż.Były za 15000 zł a tu dziś można kupić za 7500.W q---asz się,sprzedajesz te za dyszkę też za 7500 zł i kupujesz te z promocji .Zadowolenia nie ma końca,bo na tych,co kupiłeś zyskujesz 7500 zł,te co sprzedałeś strata 2500 zł. Szybko liczysz 7500-2500 = 5 tysięcy do przodu.Myślisz sobie ,ale w konia ich zrobiłem.Przez miesiąc szczęście nie ma końca .W święta kumple cie prosi o pomoc w doborze kolumn,idziesz z nim do sklepu. Podłączają jedne ,drugie kolumny ,aż w końcu sprzedawca przynosi kolumny warte 10 000 zł ,mówi ze w święta promocja 50%,słuchasz i jesteś w szoku ,jaka piękna średnica .W nocy nie możesz spać. Rano wstajesz i zapada decyzja ,sprzedajesz Tannoy -Janosik za 5000 ZŁ I kupujesz te co wybrał znajomy. Szczęśliwy jesteś tydzień,idziesz na prywatkę-Sylwestra do znajomej,pijesz bawisz się ,a po północy rozkładasz się w fotelu.Znajoma włącza swój sprzęt i leci twój najlepszy przebój,...patrzysz na kolumny ,a to takie maleństwa .Łapiesz się za głowę bo wreszcie słyszysz to co przez całe życie szukałeś.Pytasz się znajomej za ile one chodzą....2500 zł. Takie tanie?Sprzedajesz na drugi dzień swoje ,przecież tak tanie i tak grają ,to same zyski i takim sposobem zostajesz bez kasy i kolumn...:))

Według mnie dobrze "zakochać" się w brzmieniu kolumn określonej firmy i w miarę możliwości finansowych i metrów kwadratowych iść tylko w górę. Unikniemy opowieści tej powyżej.

I tak jak koledzy radza, przede wszystkim uczestnicz w roznych odsluchach.

Racja, bezapelacyjnie, jednakże dochodzi kolejny problem. Te same zestawy będą w różnych pomieszczeniach, domach, mieszkaniach, studiach odsłuchowych, grać po prostu inaczej. I tu będzie kłaniać się akustyka pomieszczenia. I sieczka w głowie co kupić- murowana.

Pamiętam jak ze zdziwieniem czytałem wiele lat temu jak opisywałeś i porównywałeś różne wzmacniacze, i że po którymś tam razie różnica między nimi zacierała się. I po latach miałem to samo. Niby na początku grały inaczej, a potem już sam nie wiedziałem co słuchałem.

Audio to trudny kawałek chleba. Trzeba mieć zacięcie i dużą cierpliwość. :-)

Ale niepokój będzie zawsze, że gdzieś jest jeszcze lepszy system od naszego.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A jak się z tego wyleczyć?? (stałego poszukiwanie czegoś lepszego)

Według mnie dobrze "zakochać" się w brzmieniu kolumn określonej firmy i w miarę możliwości finansowych i metrów kwadratowych iść tylko w górę. Unikniemy opowieści tej powyżej.

Ja tak mam z Tannoy.

Gość

(Konto usunięte)

Ale niepokój będzie zawsze, że gdzieś jest jeszcze lepszy system od naszego.

Haa...i to jest główny problem większości beneficjentów tego forum...nie, że źle gra ich system...tylko to co Sittek napisałeś ;-)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.