Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet 200 tys. pln - zakup wzmacniacza i kolumn

metanoia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Fizyki nie da się przeskoczyć im wyżej tym lepiej, choć jak każdy wie mocno nieliniowo..

Co ma fizyka wspólnego z cenami?

Np. poniżej ..tylko te 3 razy tańsze grają znacznie lepiej..

post-59766-0-85595100-1475995614_thumb.jpg

post-59766-0-36780500-1475995623_thumb.jpg

Słuchałem Magico i Ethosow, oczywiście w innych systemach bo to zupełnie odmienne koncepcje grania. Spójność i klasa grania nie pozostawia wątpliwości. Ethosy biją Magico na łeb. Magico brzmią przy 16hz jak Canton przy starym Sonusie :)

A tak poważnie w magicznej paczce to jakość basu, jego subwooferowy charakter i całkowite oderwanie od wycofanej i matowej średnicy nie pozostawia wątpliwości. Magico to metka i kolumna na 10 min pokazu (góra gładka i bez jazgotu ale przekaz nudzi się po kilkunastu minutach), Ethosy to dynamit o niesamowitej spójności na wiele godzin słuchania. Co najlepsze z pełną i barwną średnicą. Można słuchać na dowolnym poziomie głośności bez zmęczenia. Do tego grają każdą muzykę! Koszt przetworników i elementów zwrotnicy 2 razy wyższy jak w Magico. Ethosy z metką to byłby poziom cenowy 400-500kzl. Jest też wersja beryllium dla fanów tego typu głośnikow.

Ostatnio słuchałem u właściciela w Koninie z Set42 i Set140, istna miazga.

Piękne wzmocnienie. Gratuluje, gratuluje! :)

Moze to nie firmie AudioSystem sie nudzi jak sugerowałeś kilka wpisów wczesniej, tylko innej??? Hmmm....

"To co teraz, ha?"

Jak zawsze są wyjątki, jednak regułą jest, że jak jest lepszy budżet to konstruktor może sięgnąć po lepsze przetworniki i całą resztę.

Ponadto nie jestem zwolennikiem rozwiązań że coś z niczego i super gra. To oczywiście przejaskrawione ale przecież jest wiele rozwiązań, które są zbudowane w oparciu o niedrogie przetworniki a zachwalane przez wielu jak super grające. Jednak zawsze jest w takich przypadkach jakieś drugie dno (czyt. ograniczenia).

Słuchałem Magico i Ethosow, oczywiście w innych systemach bo to zupełnie odmienne koncepcje grania.

Szmon, napisz proszę coś więcej, co z czym i jak dokładnie grało.

Szmon, napisz proszę coś więcej, co z czym i jak dokładnie grało.

Strach tutaj wyrażać jakąkolwiek opinię, jak opiszę jakiś sprzęt pozytywnie to będzie wzmacnianie jak negatywnie to trolling :)

Zostaje jedynie pw lub rejestracja na audiofrustraci.pl takie nowe forum dla wtajemniczonych.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Piękne wzmocnienie. Gratuluje, gratuluje! :)

Moze to nie firmie AudioSystem sie nudzi jak sugerowałeś kilka wpisów wczesniej, tylko innej??? Hmmm....

Kto " Mieciem" wojuje od miecia ginie...;)) zaczy Audios....em.

I kijek zawsze na dwa końce ...tzn. z jednej dystrybutorzy, a z drugiej poważne produkty.

Jakie wzmocnienie.....???

Dolicz sobie cło , marżę dystrybutora , marżę sklepu i cena Ethosów przebije jakieś Magico....

Ja wolę , żeby różnica została mi w kieszeni...pomiajac różnicę w graniu.

Zresztą wystarczy zadzwonić do Sudio16Hz i pojechać posłuchać lub zamówić prezentację u siebie ...ciekawe czy Magico przywiezie do Ciebie takie głośniki...?

Zaznaczę , że nie kupuję , nie miałem , ale słuchałem ...

Dobre:)

No tu Szymek troszkę przesadził ;)) ale poniżej 100 tys. to możesz próbować sam tylko zrobić takie głośniki...jak umiesz;)

Słuchałem Magico i Ethosow, oczywiście w innych systemach bo to zupełnie odmienne koncepcje grania. Spójność i klasa grania nie pozostawia wątpliwości. Ethosy biją Magico na łeb. Magico brzmią przy 16hz jak Canton przy starym Sonusie :)

A tak poważnie w magicznej paczce to jakość basu, jego subwooferowy charakter i całkowite oderwanie od wycofanej i matowej średnicy nie pozostawia wątpliwości. Magico to metka i kolumna na 10 min pokazu (góra gładka i bez jazgotu ale przekaz nudzi się po kilkunastu minutach), Ethosy to dynamit o niesamowitej spójności na wiele godzin słuchania. Co najlepsze z pełną i barwną średnicą. Można słuchać na dowolnym poziomie głośności bez zmęczenia. Do tego grają każdą muzykę! Koszt przetworników i elementów zwrotnicy 2 razy wyższy jak w Magico. Ethosy z metką to byłby poziom cenowy 400-500kzl. Jest też wersja beryllium dla fanów tego typu głośnikow.

Ostatnio słuchałem u właściciela w Koninie z Set42 i Set140, istna miazga.

Mnie w Magico przeszkadza najbardziej " martwa " średnica , bas jest w miarę Ok ...Ty nie wiesz co to bas ..to dlatego każdy niski jest dla ciebie subwooferowy;)

wątpię żeby rock progresywny szczególnie ten stary zagrał dobrze na hi-endzie, kiedyś z ciekawości posłuchałem sobie w sklepie Focal Utopia i sorki ale na starej rockowej muzie to był dramat!!!

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

wątpię żeby rock progresywny szczególnie ten stary zagrał dobrze na hi-endzie, kiedyś z ciekawości posłuchałem sobie w sklepie Focal Utopia i sorki ale na starej rockowej muzie to był dramat!!!

Hi-end jest wtedy kiedy system gra wszystko nawet rocka progresywnego .

Stara muzyka rockowa jest większości fatalnie nagrana , dlatego gra do d....:(((

Najlepiej brzmi z analogu .

Jakie wzmocnienie.....???

Kolega tak serio???

Kolega tyle na forum a nie widzi, że z jednej strony wspierany jest Amplifon, Studio 16 Hz, Cayin, natomiast z drugiej strony deprecjonowany Ayon, Avantgarde czy Hegel?

Tu było podobnie - hejt na AudioSystem i laurka dla Studio 16 Hz.

Nie mam uprzedzenia do żadnej z tych firm, niech im się wiedzie.

Jedak nie zamierzam zostawiać takiego zachowania bez komentarza, bo to zwykła niesprawiedliwość...

"To co teraz, ha?"

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Kolega tak serio???

Kolega tyle na forum a nie widzi, że z jednej strony wspierany jest Amplifon, Studio 16 Hz, Cayin, natomiast z drugiej strony deprecjonowany Ayon, Avantgarde czy Hegel?

Tu było podobnie - hejt na AudioSystem i laurka dla Studio 16 Hz.

Nie mam uprzedzenia do żadnej z tych firm, niech im się wiedzie.

Jedak nie zamierzam zostawiać takiego zachowania bez komentarza, bo to zwykła niesprawiedliwość...

Amplifon , Studio16 Hz to solidne firmy i bardzo dobre produkty za świetną cenę .

Cóż w tym dziwnego , że polecam coś co kosztuje 1/4 ceny konkurencji i gra lepiej ...

A jak ktoś woli niech kupuje np. coś takiego za 30 000 zł ..celowo nie napiszę jaka to firma ..

Kolega WLM się nie cieszy ;) nie to nie WLM ...;))

post-59766-0-60596100-1476042340_thumb.jpg

Amplifon , Studio16 Hz to solidne firmy i bardzo dobre produkty za świetną cenę .

Oczywiście zgadzam się z tym.

Chyba jednak nie zrozumiałeś, albo nie chcesz zrozumieć mojego posta na który odpowiedziałeś

"To co teraz, ha?"

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Cóż w tym dziwnego , że polecam coś co kosztuje 1/4 ceny konkurencji i gra lepiej ...

A jak ktoś woli niech kupuje np. coś takiego za 30 000 zł ..celowo nie napiszę jaka to firma ..

Kolega WLM się nie cieszy ;) nie to nie WLM ...;))

Albo takiego ...Sonus Faber...

I trzeba porównać ze Studio16Hz..

Oczywiście zgadzam się z tym.

Chyba jednak nie zrozumiałeś, albo nie chcesz zrozumieć mojego posta na który odpowiedziałeś

Wiem , wiem ...ale lubię Szymka ;)

post-59766-0-73640600-1476042704_thumb.jpg

To co ,...Grande Utopia :)))?

A jak to gra, w jaki sposób najlepiej je ustawić? :) Ostatnio był podobno wysyp tych kolumn na różnego typu portalach sprzedażowych, można było kupić w okazyjnej cenie. Poza tym, czy Utopie to hi-end i nirwana audiofilska? Już sama nazwa "utopia" dla inteligentnego klienta wskazuje, że nie, skoro znaczenie słowa odnosi się do czegoś niemożliwego do zrealizowania/osiągnięcia. I tu cały psikus producenta :).

I tu ponownie pytanie do Autora wątku. Lista urządzeń długa, a co się Autorowi do tej pory najbardziej spodobało i trafiło w jego gusta? Zastanawiam się, czy to nie klon Luqasiaka czy jak mu tam było :).

odnosi się do czegoś ,niemożliwego do zrealizowania/osiągnięcia.

Svart zrozum pewną rzecz. Ten kto kupił je, jest strasznie wyróżnionym, dla innych kupienie ich to utopia, wręcz marzenie ściętej głowy, czymś>>>niemożliwym do zrealizowania/osiągnięcia.<<

z jednej strony wspierany jest Amplifon, Studio 16 Hz, Cayin, natomiast z drugiej strony deprecjonowany Ayon, Avantgarde czy Hegel?

..nie mam Amplifona ani Studio 16hz.....ale dobre produkty same się bronią

....natomiast ja wspieram Jadisa i Harbethy ;-)

myślę że Ayon sam zapracował na taką opinię...

co do Hegla.....akurat wzmacniacz H300 nie za bardzo sprawdził się z m40.1

ale już w połączeniu z mniejszymi Harbethami m30.1 pokazał swoje zalety i takie brzmienie już może cieszyć

nie zauważyłem aby Hegel był deprecjonowany....

U mnie opcja patriotyzmu gospodarczego wrócila po przesłuchaniu kilku zestawów w przedziale cenowym 16-35k PLN... Progressu nie poczułem - z resztą nie pierwszy raz ochy i prasowe achy nie miały odzwierciedlenia w dźwięku. Magico na granicy budżetu znudziło brakiem dynamiki.

Hegel - mialem - z chęcią się pozbyłem. Cayina też mialem - znacznie dłużej. Teraz mam coś z RCM.

Sprzedam VITUS RI100

A jak to gra, w jaki sposób najlepiej je ustawić? :) Ostatnio był podobno wysyp tych kolumn na różnego typu portalach sprzedażowych, można było kupić w okazyjnej cenie. Poza tym, czy Utopie to hi-end i nirwana audiofilska? Już sama nazwa "utopia" dla inteligentnego klienta wskazuje, że nie, skoro znaczenie słowa odnosi się do czegoś niemożliwego do zrealizowania/osiągnięcia. I tu cały psikus producenta :).

Myślałem, że już lubisz Slay'a :)

dla innych kupienie ich to utopia, wręcz marzenie ściętej głowy, czymś>>>niemożliwym do zrealizowania/osiągnięcia.<<

Absolutnie się z tym zgadzam, tylko teraz piszemy o dźwięku. Jednak kiedy jest hi-end a kiedy nie, to mamy inny wątek :). Swoją drogą nazwa daje do myślenia, podobnie jak i wiele innych, chociażby rodzime "grajkable" itp. Sprawa Utopii wypłynęła nie ode mnie, a przy innej okazji jakiegoś posta innego kolegi. Zresztą, każdy prawdziwy audiofil chyba z założenia powinien przerzucać sprzętem co jakiś, w końcu to swoista choroba, a to podstawki, już nie mówiąc o kablach.

Myślałem, że już lubisz Slay'a :)

Zawsze naszego kolegę lubiłem i raczej lubić nie przestanę :). Na bieżąco chociaż nas czyta i podgląda co piszczy w trawie [Helooo Sly! ;) ], choć pisze zdecydowanie jakby mniej.

Co do tematu wątku, to jak już jeden z kolegów podniósł - rozstrzał sprzętów jest od stylu prezentacji A do Z. Nie wiem, czy z takim założeniem można trafić w swoje upodobania lub więcej, czy Autor na pewno jest swoich upodobań w ogóle świadomy. Czytając opis mam wrażenie, że nie do końca i to nie jest atak personalny. Może przed odsłuchami wszystkiego warto byłoby się zastanowić nad "kierunkiem" dźwięku? Oszczędzi kolega czasu i energii. Niektóre z tym pozycji wg mnie w ogóle nie nadają się do odtwarzania prog-rocka, który jest bardzo często źle zrealizowany, a część z pozycji zrobi z tej muzyki surówkę ciężką do przesłuchania.

Zawsze naszego kolegę lubiłem i raczej lubić nie przestanę :)

Pewnie nie jednak kobieta chciałaby usłyszeć taką bezwarunkową deklarację. Jednak wiadomo, miłości się nie wybiera :)

Mnie w Magico przeszkadza najbardziej " martwa " średnica , bas jest w miarę Ok ...Ty nie wiesz co to bas ..to dlatego każdy niski jest dla ciebie subwooferowy;)

Nowe magico za set tysięcy stosują niskotonowe przetworniki do... Subwooferów.

W poprzednich seriach to były revelatory, obecnie jest to podstawowa seria scan speaka discovery 26W-4558T00 czyli typowy subwoofer.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co najciekawsze to jest głośnik oparty o znany przetwornik peerlessa serii XLS oczywiście typowy do subów.

Ukryta Zawartość

Obecnie te przetworniki dla peerlessa wytwarza chiński odział Tymphany. Co zabawniejsze ta chińska wersja jest stosowana w droższym modelu magico S7. Dla niepoznaki powiększono układ magnetyczny i obleczono go gumą.

Traf chciał, że znam te przetworniki doskonale bo miałem je w... samochodzie! Wersję tradycyjną (obecny discovery) miałem w subwooferze avance serii signature sub 10mk2(+ dodatkowa membrana bierna).

To są typowe przetworniki do obudowy zamkniętej, grające mocnym i w miarę zwartym basem. Niestety potrzebują sporo mocy aby je właściwie kontrolować. Nigdy, przenigdy ten głośnik nie da się zszyć brzmieniowo z średniakiem! Gra on zbyt tłusto i ma wyraźną naleciałość subwoofera czyli brak właściwego odtworzenia barwy instrumentów w zakresie basu. Posłuchaj na nim szybkiego grania na kontrabasie lub fortepianu to wszystko stanie się jasne. Wyższy bas jest "stępiony" a niski niewspółmiernie mocny. Wprawne ucho natychmiast wychwyci jego prawdziwy rodowód. Jego ciężka membrana i grube zwieszenie uniemożliwiają odpowiednio szybkie oddanie impulsów i niuansów w zakresie niskich tonów (uśrednia wybrzmienia i szczegóły). Dźwięk wydaje się poszarpany i nienaturalny. Ten przetwornik nadaje się do trzęsienia ziemi w kinie domowym a nie do wyrafinowanego systemu audio.

On jest jak stukilogramowa baletnica, cudów się nie osiągnie pomimo ubrania w dowolny gorset :)

post-58347-0-10441600-1476106219_thumb.jpg

post-58347-0-17215700-1476106223_thumb.jpg

post-58347-0-90179700-1476106226_thumb.jpg

post-58347-0-49428500-1476106233_thumb.jpg

post-58347-0-03023700-1476106236_thumb.jpg

post-58347-0-09382500-1476106242_thumb.jpg

post-58347-0-77320700-1476106248_thumb.jpg

post-58347-0-91669600-1476106254_thumb.jpg

post-58347-0-87079600-1476106265_thumb.jpg

post-58347-0-44020000-1476106274_thumb.jpg

post-58347-0-84044500-1476106279_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.