Skocz do zawartości
IGNORED

Adaptacja akustyczna pomieszczenia - salonu, a żona:)

Hemisys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak wiadomo, w przypadku adaptacji akustycznej pomieszczeń rodzinnych trzeba iść na kompromisy. W moim przypadku o pułapkach basowych czy ekranach akustyczny pochłaniających dźwięki nie ma mowy - nie do zaakceptowania dla żony. A te w miarę estetyczne są w cenach kosmicznie abstrakcyjnych.

Mam pomieszczenie 4x5m i ścianę 4m chcę ozdobić albo panelem 3D albo kamieniem ozdobnym. Oto przykłady:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiadomo, że mam w tym wypadku jedynie do czynienia z rozpraszaniem dźwięku i ne wiem w zasadzie, czy rozpraszanie jest również w jakiś sposób porzyteczne.

Czy to coś zmieni w pokoju, w którym słychać echo po klaśnięciu dłońmi? Czy takie w oparciu o podane przykłądy rozpraszanie ma jakiś sens, czy może powinienem zrobić 2 krótsze 4m ściany?

A może podpowiecie mi jakieś inne rozwiązanie, które mogłoby spodobać się drugiej połowie?

Pozdrawiam

PS

wykładzina lub duży dywan nie wchodzą niestety w grę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Jak wiadomo, w przypadku adaptacji akustycznej pomieszczeń rodzinnych trzeba iść na kompromisy. W moim przypadku o pułapkach basowych czy ekranach akustyczny pochłaniających dźwięki nie ma mowy - nie do zaakceptowania dla żony. A te w miarę estetyczne są w cenach kosmicznie abstrakcyjnych.

Mam pomieszczenie 4x5m i ścianę 4m chcę ozdobić albo panelem 3D albo kamieniem ozdobnym. Oto przykłady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiadomo, że mam w tym wypadku jedynie do czynienia z rozpraszaniem dźwięku i ne wiem w zasadzie, czy rozpraszanie jest również w jakiś sposób porzyteczne.

Czy to coś zmieni w pokoju, w którym słychać echo po klaśnięciu dłońmi? Czy takie w oparciu o podane przykłądy rozpraszanie ma jakiś sens, czy może powinienem zrobić 2 krótsze 4m ściany?

A może podpowiecie mi jakieś inne rozwiązanie, które mogłoby spodobać się drugiej połowie?

Pozdrawiam

PS

wykładzina lub duży dywan nie wchodzą niestety w grę.

Poszukaj dokładnie na Forum o adaptacji akustycznej jest tego mnóstwo.Patrząc na pomieszczenie to raczej wątpię,że Piękniejsza Strona pozwoli coś zmienić!!!Szkoda. Echo będzie jak w lesie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Ach te kobiety ja przez swoją muzyczną pasję plus drugą miłość jaką są motocykle skończyłem związek z byłą ale spokojnie , gdzieś tam pewnie żyje.

Masz przejebane, będzie echo i dudnić. Ale Cie pociesze, ja poszedłem krok dalej jak kolega wyżej i wymieniłem żonę...

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Poszukaj dokładnie na Forum o adaptacji akustycznej jest tego mnóstwo.Patrząc na pomieszczenie to raczej wątpię,że Piękniejsza Strona pozwoli coś zmienić!!!Szkoda. Echo będzie jak w lesie.

Patrząc na wykres nie jest najlepsze rozwiązania ale lepsze to niż nic. Przy odpowiedniej aranżacji żona może wyrazi aprobatę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U nas powiatowy dowala, że do końca życia bym słuchał altusów

Na szczęście w rejonowym sędzią był facet audiofil

Patrząc na wykres nie jest najlepsze rozwiązania ale lepsze to niż nic. Przy odpowiedniej aranżacji żona może wyrazi aprobatę.

Ukryta Zawartość

Prawie industrialnie Szpaku!Można popatrzeć.

:)

Z autopsji nie znam; wyłącznie z opowieści:

- Posiedzisz pół roku i spoko.

Alimenty nie podlegają przedawnieniu.

Rozwód aż tak wiele nie kosztuje...

Tak czasami myślę dlaczego niektóre Kobiety nie podzielają pasji Męża?Siedzi taki spokojnie w mieszkaniu ma swój ulubiony fotel,słucha muzyki i jeszcze źle...

Ukryta Zawartość

Szpak, to nie jest wcale takie kiepskie rozwiązanie.

Co prawda nie testowałem, ale jest kupa poważnych firm stosujących wełnę drzewną do adaptacji

Dlaczego gruby dywan nie wchodzi w grę?

Warto pomyśleć o wytlumieniu tej ściany na przeciw kolumn, bo dużo daje, wiem bo sam tak zrobiłem, to z pierwszej fotki bardzo mi się podoba.

Ja bym tak zrobił jak żony nie będzie, najwyżej tydzień będzie dym ale jej przejdzie :-D

Chyba ze wpadnie w szał i zerwie panele akustyczne ;-)

Wrzuć fotę pokoju, może coś innego wymyślimy

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Ja natomiast wynegocjowałem poddasze/ garaż i kotłownie jako miejsca nietykalne dla małżonki.

W zamian mnie nie interesują kwiatki w salonie i kolor płytki w łazience

Masz przejebane, będzie echo i dudnić. Ale Cie pociesze, ja poszedłem krok dalej jak kolega wyżej i wymieniłem żonę...

Niekiedy to jedyne bezpieczne rozwiązanie....wymiana!

Nie dramatyzujmy bo opcji jest wiele! Mozna np. kochanke znalezc, oczywiscie taka z w miare przyzwoicie pod wzgledem akustycznym uzadzonym salonem i do niej sprzet wstawic.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Ja natomiast wynegocjowałem poddasze/ garaż i kotłownie jako miejsca nietykalne dla małżonki.

W zamian mnie nie interesują kwiatki w salonie i kolor płytki w łazience

Chyba nie ogarniam tej kuwety :P

W skrócie mówiąc to taki kamień nic Ci nie da. On owszem rozprasza dźwięk ale pod kątem akustyki poprawy w tym pomieszczeniu nie wniesie.

Dywan na podłogę i wytłumienie tylnej ściany za słuchaczem. W przeciwnym razie warto pomyśleć o monitorach aktywnych bliskiego pola.

O jakim sprzęcie w ogóle myślałeś?

W skrócie mówiąc to taki kamień nic Ci nie da. On owszem rozprasza dźwięk ale pod kątem akustyki poprawy w tym pomieszczeniu nie wniesie.

Dywan na podłogę i wytłumienie tylnej ściany za słuchaczem. W przeciwnym razie warto pomyśleć o monitorach aktywnych bliskiego pola.

O jakim sprzęcie w ogóle myślałeś?

Co byś zaproponował na tylną ścianę akceptowalnego przez żonę?

Tos ponegocjowal: "Emil - do drewutni!"... sorry, mialo byc "Cygaret - na strych!"

Śmiej się śmiej, ale w sprawach motocykla, picia piwa z kumplami i pokoju audio podchodzę bezkompromisowo.

W salonie musiałbym negocjować 1cm kolumny w te czy w drugą, a tak nawet nie ma problemu.

Na poddaszu wyjdzie mi pokój ok. 30m2, w szczycie 2,4m ściany 2m. Sciany będą z sylikatu 1200kg/m3 a cała podłoga membraną absorbującą szerokopasmowo. Resztę zaadoptuje panelami PUR różnej gęstości. Wygodna kanapa i dwa fotele + lodówka i bar. Kobiet brak

kobieta ma być w kuchni i wieczorem w sypialni :-) hahahaha

Chyba nie ogarniam tej kuwety :P

A tak konkretniej to co koledze wyjaśnić trzeba?

Śmiej się śmiej, ale w sprawach motocykla, picia piwa z kumplami i pokoju audio podchodzę bezkompromisowo.

W salonie musiałbym negocjować 1cm kolumny w te czy w drugą, a tak nawet nie ma problemu.

Na poddaszu wyjdzie mi pokój ok. 30m2, w szczycie 2,4m ściany 2m. Sciany będą z sylikatu 1200kg/m3 a cała podłoga membraną absorbującą szerokopasmowo. Resztę zaadoptuje panelami PUR różnej gęstości. Wygodna kanapa i dwa fotele + lodówka i bar. Kobiet brak

Kiedy zapraszasz Kolegów z forum na profesjonalny odsłuch oraz degustację?

Ciekawe co by Twoja kobieta powiedziała jakby przeczytała w Twój wpis:)

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Rozumiem że kompromis musi być. Nie warto walczyć z drugą połówka.

Jest parę patentów które wyglądają na prawdę dobrze jak się je umyślnie rozlokuje.

Na audio show bylo kilka ciekawych pomysłów. Drewniane czy gabczaste.

Kwestia ceny i co komu pasuje.

Pozdrawiam

Dostał całe poddasze...

Rozumiem że kompromis musi być. Nie warto walczyć z drugą połówka.

Jest parę patentów które wyglądają na prawdę dobrze jak się je umyślnie rozlokuje.

Na audio show bylo kilka ciekawych pomysłów. Drewniane czy gabczaste.

Kwestia ceny i co komu pasuje.

Pozdrawiam

Kompromis to nie ta droga.

...

Wygodna kanapa i dwa fotele + lodówka i bar. Kobiet brak

Już nic, dzięki :)

Typowy maczo poślubił niebrzydką kobietę. Tuż po ślubie postanowił wyłożyć jej zasady ich związku:

- Po pierwsze - wracam do domu, o której mi się podoba.

- Po drugie - żadnego ględzenia z tego powodu.

- Po trzecie - na stole ma czekać duży obiad, chyba, że powiem inaczej.

- Po czwarte - będę się spotykał ze starymi kumplami, popijał z nimi, grał w karty, jeździł na ryby i na polowania, i nie masz z tego powodu robić mi wyrzutów. Jakieś uwagi?

- Nie, nie! Wszystko ok! Zrozum tylko, że w tym domu zawsze o siódmej wieczorem będzie seks. I to niezależnie od tego, czy tu będziesz czy nie.

Czyli jedyny kompromis to: mój pokój ten twój ten? :)

Facet musi mieć swoją budę. Z tym, że poddasze akustycznie jest dość upierdliwe.

A kobieta ma przecież i tak cały dom... do posprzątania ;)

Już nic, dzięki :)

Typowy maczo poślubił niebrzydką kobietę. Tuż po ślubie postanowił wyłożyć jej zasady ich związku:

- Po pierwsze - wracam do domu, o której mi się podoba.

- Po drugie - żadnego ględzenia z tego powodu.

- Po trzecie - na stole ma czekać duży obiad, chyba, że powiem inaczej.

- Po czwarte - będę się spotykał ze starymi kumplami, popijał z nimi, grał w karty, jeździł na ryby i na polowania, i nie masz z tego powodu robić mi wyrzutów. Jakieś uwagi?

- Nie, nie! Wszystko ok! Zrozum tylko, że w tym domu zawsze o siódmej wieczorem będzie seks. I to niezależnie od tego, czy tu będziesz czy nie.

Facet musi mieć swoją budę. Z tym, że poddasze akustycznie jest dość upierdliwe.

A kobieta ma przecież i tak cały dom... do posprzątania ;)

Poddasze faktycznie jest trudne ale jeżeli dobrze nad tym popracuje to ma spokój na lata.A spokój dla Nas Melomanów jest bezcenny!

E nie będzie tak źle, teraz słucham na poddaszu i daje radę. Problemem wydaje się akustyka a dokładniej płyty gipsowe i wełna za nimi.

Dobrze dostrojony sub i zmodyfikowana zwrotnica ( dałem większe rezystory na średnio-wysokie) pomogło

Ciichosza bo się wyda i obiadu nie będzie....

E nie będzie tak źle, teraz słucham na poddaszu i daje radę. Problemem wydaje się akustyka a dokładniej płyty gipsowe i wełna za nimi.

Dobrze dostrojony sub i zmodyfikowana zwrotnica ( dałem większe rezystory na średnio-wysokie) pomogło

Ciichosza bo się wyda i obiadu nie będzie....

obiad to pół biedy...są jeszcze bary mleczne.Chyba,że dajemy radę ogarnąć kuchnie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.