Skocz do zawartości
IGNORED

13 grudnia - śpimy do południa ?

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie, to powinin to być nawet dzień wolny od pracy....by naród mógł się wyspać do południa.

Ja, niestety jechałem na I zmianę do roboty, dopiero tam się dowiedziałem. W czasie jazdy autobusem to dosypiałem i nic nie zobaczyłem... Ale z powrotem BRDMy przed FSO to już widziałem.

Pamiętam że wtedy 13 grudnia byłem mocno rozczarowany że nie ma Teleranka.

Ja w nocy z 12 na 13 słuchałem Trójki i w pewnym momencie zrobiła się cisza, a później sygnał zniknął, słychać było tylko szum. Chwilę poczekałem, pokręciłem gałką, stwierdziłem, że pewnie pieprznął nadajnik i poszedłem spać. Rano się wyjaśniło...

Jestem Europejczykiem.

pamiętam że idąc do babci na Gołonóg z Manhattanu - góra kilometr (znajdziecie na google maps) popatrzyłem przed przejściem przez ulicę jak zwykle dziecięciem będąc karnym - w lewo i w prawo i w lewo czy nie jedzie auto...auta nie jechały, jechały czołgi na Hutę - a na Hucie mój ojciec...

Chodziłem do "zawodówki" byłem u babci z torbą z książkami z stamtąd do szkoły bliżej ....brak teleranka ,w tv generał, śnieg, mróz

potem 16 grudzień pierwsza moja demonstracja jako chłopak wiedziałem gdzie jest moje miejsce ...do tej pory wiem ...wiem że nigdy nie stałem tam gdzie ZOMO jak jeden próbuje wmówić ...

Jutro tez idę i tak czasem zapominając o tamtym przypominam sobie tamto........

Starsi ludzie z początku trochę panikowali , " Wojna , Wojna " , pamiętali II WŚ .

W moim mieście nie było wozów i czołgów . Widziałem później kolumnę wojskową ciężarówek jadących DK 19 - stką w kierunku Lublina ( ludzie tak mówili , że do Lublina coś tam działo się ? ) .

Jako dziecko chciałem zobaczyć czołgi . Zamiast oglądania czołgów słuchałem ledwo słyszalne Radio Wolna Europa .

Wujek wrócił z około 7 rano z dyżuru w straży i zaczął mówić coś o czołgach po HSW, warkotały jakieś pojedyncze transportery przemykające po ulicach i ta cholerna, brzęcząca w uszach cisza w domu zamiast typowego niedzielnego śniadaniowego rozgardiaszu, przerywana tylko cichym złorzeczeniem ojca który nie mógł dostroić RWE. A potem mundur w ciemnych okularach zamiast teleranka.

I kto by pomyślał wtedy, że nowotwór się sam rozwiąże? Rozsądne sepuku.

I jak 13.12 czerwoni wydali na siebie wyrok, tak potem, poszło im znacznie lepiej

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

I nie było giełdy płyt. A w telewizji puszczali same filmy wojenne. Te polskie i te zagraniczne (czyli ZSRR:-)) Razem z ruskimi wyganialiśmy Niemców. I wielka przyjaźń była między tymi żołnierzami.

A w Gliwicach czołg rozjechał samochód zaparkowany na poboczu, ale kto by się tym przejmował.

Jedno mnie do tej pory dziwi. Jak szybko rozeszła się informacja o górnikach w Wujku i innych protestach. Bez netu, pomimo totalnej cenzury, zakazu przemieszczania się między miastami wszyscy wiedzieli, że są organizowane protesty. Szacun, jak w tamtym czasach ludzie potrafili się zorganizować.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Gość A&T

(Konto usunięte)

W tamtych czasach było jeszcze jedno ciekawe zjawisko. Dla przykładu takie Zakłady Radiowe Kasprzaka mały braki i przestaje produkcyjne a poprzez Wolumen w Warszawie odchodziła druga równoległa produkcja.

kasztance ślizgały się kopyta

Za to Generał i Człowiek Honoru nie spali. Cześć i chwała im za to. Bleeeee

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

a ja widziałem wtedy tego sukinsyna (co ogłaszał) w telewizji

tego? mlaskał jak zwykle czerwony szmaciarz, "jak długo ręka wyciągnięta do zgody ma się spotykać z zaciśniętą pięścią", ja pier**lę............

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W niedzielę 13. miałem pierwszą zmianę.

Wchodzę do zakładu, a tu wojsko na bramie.

Bo pracowałem w telekomunikacji i nas zmilitaryzowali.

Kazali nam podsłuchiwać rozmowy i mieliśmy przepustki do poruszania się po godzinie milicyjnej.

Tyle pamiętam.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Tak mnie jakoś naszło że po raz pierwszy od 89`jestem w stanie sobie wyobrazić że sytuacja się powtarza i władza wyprowadza wojsko na ulicę aby "przywrócić ład społeczny i praworządność" .

To oczywiście bardzo mało prawdopodobne, ale jak do tej pory do głowy mi takie myśli 13 grudnia nie przychodziły . To szczere wyznanie mam nadzieję tu pasuje , nie zamierzam upolityczniać wątku , po prostu czuję jak wielu ludzi że sytuacja w Polsce i na świecie jest trochę inna niż przedtem.

13 Grudnia `81 , tak jak cała młodzież miałem żal do świata o brak teleranka. I widziałem przerażenia w oczach matki jak z okien bloku widzieliśmy BWP na ulicy pod nami.

14 Grudnia `81 wsiadłem w autobus numer 7 ( jeździł! ) i pojechałem z Zabrza do Rudy na praktykę ( byłem uczniem technikum ) . Nie wierzyłem że zajęcia odwołane. Dojechałem, pocałowałem klamkę i wróciłem przez nikogo nie zatrzymany. Szczerze mówiąc to nic złego przez cały stan wojenny mnie nie spotkało ( poza koniecznością zaliczania debilnych apeli w szkole), człowiek był młody i miał wiarę że doczeka lepszych czasów .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.